Preverjeno

Sužnji, sramujte se – besede, namenjene Slovencem

Trst, 19. 02. 2019 13.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Brigita Potočnik
Komentarji
358

Kaj pomeni biti zamejski Slovenec? Tudi to, da te, z grenkobo pripoveduje dijakinja Valentina, sredi Gorice žalijo z besedami, kot so sužnji, sramujte se, vrnite se v svojo deželo.

Nacionalistična retorika, ki postaja v letu volitev v Evropski parlament med italijanskimi pa tudi drugimi politiki vse bolj strupena, stanje samo poslabšuje. Namesto da z izjavami, kot smo jih slišali v Bazovici, prilivajo olje na ogenj, bi se morala Italija opravičiti za številne žrtve fašizma, je prepričan predsednik Slovenske kulturno-gospodarske zveze.

Valentina je zamejska dijakinja. Živi v Gorici in zdi se ji normalno, da govori slovensko, tudi če gre s prijateljicami v italijanski lokal. "Verbalnemu napadu, ki smo ga tam doživele, smo se uprle, v takih primerih je treba vedno odreagirati," odločno pove Valentina, prepričana, da med Italijani in Slovenci v Gorici ne bi smelo biti razlik.

Fašizem

Z dostojanstvenim protestom so se uprli zamejski dijaki nedavni fašistični plakatni provokaciji. Na zid ob slovenskem višješolskem centru v Gorici so člani Blocco Studenesco nalepili plakate z napisi Boben avantgarde in Privrženi zmagi. Da v tem primeru ni šlo le za provokacijo, ampak tudi za novačenje dijakov, študentov, je prepričan Luka Palk, še en zamejski dijak. V nadaljevanju pa odločno: "Ne morejo me prepričati, ker se sklicujejo na ideologijo, ki je pomorila ogromno Slovencev in postavila en narod nad drugim."

Blocco Studenesco je del neofašističnega gibanja CasaPound, katerega člani imenujejo sebe za fašiste tretjega tisočletja in vidijo svojega vzornika v Benitu Mussoliniju. Poudarjajo socialno noto, dobrodelnost. A za tem se skriva veliko izključevanje. Vodja CasaPounda v Trstu, kjer so ta mesec odprli sedež, je Francesco Clun, ki nam brez težave pove, da je pomoč namenjena samo Italijanom. "Mi pomagamo Italijanom, problem je, ker Italija nima več prostora za druge, ki jim nimamo ničesar več ponuditi," razlaga Clun.

Fašistični plakati v Gorici
Fašistični plakati v Gorici FOTO: Primorski dnevnik

O nestrpnosti, žalitvah, uperjenih ne samo proti Slovencem, govori senatorka, edina predstavnica slovenske manjšine v italijanskem parlamentu Tatjana Rojc. "Takih žaljivk se ne spomnim desetletja in zdi se mi, da se krepi nestrpnost med nami, med tukaj živečimi, ne samo med Slovenci in Italijani, ampak tudi Hrvati in drugimi priseljenci," opozarja Rojčeva, prepričana, da je bil glede sožitja narejen korak nazaj. Vzklik predsednika Evropskega parlamenta Antonia Tajanina – "Živela italijanska Istra, živela italijanska Dalmacija" in še, da so bile žrtve fojb ubite zato, ker so bili Italijani in kristjani – zagotovo pomeni enega največjih korakov nazaj.

Fašizem v Italiji

Prav tako pomeni dolivanje olja na ogenj, pravi Rudi Pavšič, predsednik Slovenske kulturno-gospodarske zveze v Trstu. "Za razliko od Nemčije se ni Italija nikoli opravičila svetovni javnosti za to, kar je storila v drugi svetovni vojni. Fašistična Italija je sprožila vojno, je odgovorna za sto tisoče mrtvih, ranjenih. Willy Brandt se je poklonil žrtvam nacizma in se zjokal," pravi Pavšič, ki bi zato tako gesto pričakoval tudi od vodilnih politikov v Italiji, namesto da med ljudmi razpihujejo nestrpnost.

Celoten prispevek iz oddaje Preverjeno najdete na VOYO.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (358)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NoLiesYesTruth1
24. 02. 2019 18.54
+3
Seveda se upajo spravljat na 2 miljonski narod...in ga obtoževat za zločine v 2 sv. Vojni in nekako tako zgleda kot da smo slovenci ne vem kak močni in več 10miljonski narod in smo mi bli tisti ko smo nad njimi ustvarjal genocid. Že od nekdaj sem trdil in vedno bom stal za mojimi besedami 'da nas evropa nima rada'. Dobri smo samo za njih...nebom govoril ker veste. Pravijo da smo sužnji...seveda da smo...naša podjetja so šla v stečaj da zdaj rastejo nemška in italjanska in do zdaj ste si večina zatiskali v oči da tu ni nič spornega(umetno ustvarjena recesija) SLOVANSKI SUŽNJI...mislili ste si da je to normalno...služba..vsakdan...no dobro jutro moderni sužnji. Da ne pozabim omenit politike...imamo vojsko skoraj z fračami...oni so pokradli in če pride do česa bodo pobegnl v argentino...nas narod pa ko j* . Kje nas visite če pošljejo Italjani 100 Tankov v Slovenijo? Good Luck& Rest in peace
NoLiesYesTruth1
24. 02. 2019 18.59
+3
In Kje ste zdaj tisti, ko ste do danes pravl da Slovenija ne potrebuje vojske in da jo ukinemo, ker češ da nas bo Evropa branla?
lvclvc
20. 02. 2019 09.15
-6
Farsa pred volitvami in pesek v oči, da se ljudje ne obremenjujejo s tem, da je Slovenija dobila 70mil eur za migrante. Berite Tanjin twitter.
vinogradnik33
19. 02. 2019 18.38
+18
Italija se utaplja v velikih notranjih problemih , zato potrebuje zunanjega sovražnika na katerega bo lahko zlivala žolč , ker to ni uspelo z Francijo so pospešili tvorbe neofašistov jim dajejo javno podporo , tudi najvišji politični veljaki Italije , da se izživijo v svoji vlogi ( podobni " NOČI DOLGIH NOŽEV "v Nemčiji ) . Pozabljajo namerno , da je bila Italija fašistična tvorba , ki je bila okupatorska in zatiralska , kar dokazuje obstoj taborišč , kjer je umrlo mnogo ljudi ali pa so jih od tam pripeljali v Nemška taborišča ! Po kapitulaciji 1943 in usmrtitvi Musolinija so pozabili , kaj in kdo so bili in tudi v šolah jim tega sramotnega zgodovinskega obdobja ne kažejo in je za njih siva lisa zgodovine ( obdobje Italijanskaga fašizma je izginilo iz obstoja Italije , kot da ga ni bilo , ker se bojijo resnice !)
Terezinka
19. 02. 2019 21.34
+13
Žal pa naša desnica z Jj na čelu in njeni predstavniki v EU parlamentu tega dejstva niso še uvideli Oni opravičujejo vse kar tudi tujci naredijo proti narodu in državi smo da pljuva po nekemu komunizmu ki ga že dolgo ni več Vsem bi nam moralo biti jasno da ni dobra nobena enopartijska ureditev pa naj bo leva ali desno V pravi demokraciji mora biti tako leva kot desna politika da se vsaj malo zavedajo da ne smejo delati kar hočejo
Zbujen
20. 02. 2019 10.06
-1
Se strinjam. Podobno je bilo pri nas, ko se v komunistični šoli o povojnih "likvidacijah" celih družin ni smelo govoriti. Danes vemo, da je bila to siva lisa lisa slovenske zgodovine, ki jo dokazujejo zgodovinarji, (skoraj izbrisani) arhivski dokumenti in 600 najdenih morišč po Sloveniji. Politiki slovenske tranzicije se o tem ne želijo pogovarjati (kaj šele, da bi priznali genocidna dejanja....raje nas žalijo z "izdajalci") zato pač niso prvi, ki bi lahko metali kamenje v en skrajni delček Italijanov. Fašistično okupacijo pa obsojam, da se razumemo! Tudi Slovenija nujno potrebuje "sovražni govor" in "zunanje probleme", da ne bo nihče opazil NEAKTIVNOSTI ŠARČEVE POLITIKE, ki rezultira k večji obdavčitvi delovnih in upokojencev, in narodne VELEIZDAJE v MAROKU.
Adminjef
19. 02. 2019 18.32
-4
Koga brigajo ti nastavljači lepo vas prosim..
korintos23
19. 02. 2019 18.45
+21
Mogoče brigajo živeče Slovence v Italiji, Trstu?
Terezinka
19. 02. 2019 21.35
+7
Terezinka
19. 02. 2019 21.42
+14
Briga nas vse na Primorskem. Italijani se pri nas že počutijo bolj kot doma. Srečo imamo da jim trenutno zaradi njihove slabe gospodarske situacije država Italija ne podpira na veliko pri nakupih nepremičnin v Sloveniji Obmejna območja v Sloveniji že dobro podeljujejo in verjemite da nas res ne spoštujejo prav nič zanje smo bili in smo sciavi sužnji v prevodu
Zbujen
20. 02. 2019 10.08
+4
Zanimiva vest, po Kopru in Izoli se namreč od domačinov bolj sliši "srbo-hrvaščina" kot italijanščina.
Frane Šajn
19. 02. 2019 18.24
+18
Znano nič novega z nastopom fašizma na Primorskem. Za vse to kar doživljate se pa zahvalite desničarskemu zanikanju vsega kar diši po zmagi nad fašizmom med II. sv vojno. Stojte pokončno in se ne dajte nastopačem in populistu.
marveb
19. 02. 2019 18.22
+11
Dokler bodo obstajali desni kvizlingi in njihovi podrepniki s svojimi bedastimi komentarji tle, se enotni Sloveniji slabo pise. Za bruhat res, bljak..
korintos23
19. 02. 2019 18.19
+9
Kaj pa Avstrijci in njihov nacizem?
korintos23
19. 02. 2019 18.18
+13
Slovenska cerkev tudi italijanskega fašizma ne obsoja, zakaj ne?
Malinha
19. 02. 2019 18.30
+10
Ker ga 'mogoče' (mogoče zato, ker prihaja denar do nje iz Vatikanskih bank) financira. Ker ga ideološko nadgrajuje. Ker ga libidinalno pita s sovraštvom. Ker Sl. cerkev, ki v nedrih svojih skriva prestol Vatikana, podpira staroverstvo rimskega cesarstva.
korintos23
19. 02. 2019 18.17
+20
Samo ena naša stranka pa tega ne obsoja.
saturnsky23 saturnsky23
19. 02. 2019 18.06
+5
Fino nas je in vas je načipal Brozovina. Kmalu bo 100 let, mi pa še vedno o partizanih in Nemcih. tavamo v megli, ki nam jo je spustil v glave. Omama nikakor ne popušča in še leta bo vse skupaj trajalo. Nekaj zagotovo drži. Civilizirani narodi, tukaj se misli tudi in celo vzodnega bloka, so to že zdavnaj zavrgli, toliko smo stigmatizirani, vpeti, da nas v vsemu znajo prehiteti celo bivše republike.
korintos23
19. 02. 2019 18.16
+7
Malinha
19. 02. 2019 18.25
+8
Da si stigmatiziran, se opazi ob prvih tvojih komentarjih. Omenjaš partizane, Nemce zvečinoma ti sam. Iz tvoje stigme se tudi razbere, da nisi ravno beroč, kajti navedba, vzhodni blok, ki ga omenjaš, v katerem naj bi zadeve druge vojne zavrgli, je absolutno nerealna. Je pa pri tebi opaziti, to je pa na vso moč pohvalno, tisti pristen virtualno kregajoči šovinizem.
Žac
19. 02. 2019 18.26
+4
On sam ne ve za kaj je. Izredno zanimiv komentar. Glede da komentira vsako muho katera gre čez prehod za pešce v Hrvaški. In to na svoj svojstveni primitivni način.
reaf
19. 02. 2019 17.38
+17
Lahi še za čevlje spucat niso dobri ... Samo na kratko in ojštro z njimi!!!
Župnik
19. 02. 2019 17.27
-11
Bedarija od clanka.
Mauzahecmauzares
19. 02. 2019 17.22
+20
UDBA je bila zdravilo za fašiste. Pa naj se še tko skrajno sliš. Klin se s klinom zbija.
Zbujen
20. 02. 2019 10.11
+3
UDBA je bila tudi smrtno "zdravilo" za tiste, ki se niso klanjali komunistični ideologiji. Zato so mnogi svoje delovne obrate in kmetije prepustili Partiji ali pa bili "likvidirani" kot 'izdajalci'.
Banion
19. 02. 2019 17.22
+26
Lahoni so že malo pozabili kako so bili tepeni v obeh vojnah,
Župnik
19. 02. 2019 17.20
-6
To je bedn članek. Na primorskem ste še dokaj v sožitju z italjani in normalno da pride do psovk in žalitev. Ampak ste pa tut povezani... tu na koroskem smo veliko bolj odrezani med seboj.
Mihatadesni
19. 02. 2019 17.00
+21
Sedaj ste me pa rap.....l, grem na Battlefield 1, par lahov sesut, tako , da pridem več kesno.
Eastman
19. 02. 2019 17.00
+32
Italjančki največje rupe na svetu. Šli v dve vojni v obeh se spreobrnili. Pa bojijo se nekaj desettisoč slovencev. Mene bi blo sram, če bi bil makaronar.
BobbyP
19. 02. 2019 16.58
-9
Pa smo spet toliko v riti, da potrebujemo zunanjega sovražnika. Zgodovina se pač ponavlja. Predvsem pri neumnih in lahko vodljivih narodih. Živel Šarec, živela NOB, živeli bedaki vseh narodov. Združite se in se družno z vašimi fašisti vrzite v fojbe. 🤬
RupniK
19. 02. 2019 17.08
+10
Zbujen
20. 02. 2019 10.13
+1
Rdečo zvezdo - da lahko leze določenim tranzicijskim politikom...saj veš kam.
mackintosh
19. 02. 2019 16.46
+23
je pa neverjetno kako se je v podporo fašistom razkokodakala slovenska peta kolona zbrana pod okriljem največje opozicijske stranke v slovenskem parlamentu. se moram prav uščipniti v lice če je to kar tukaj berem res napisano. ti potomci domačih izdajalcev so zgleda že z rojstvom pridobili izdajalske gene. a zavedajte se za vaše izdajalske dedke se ni dobro končalo in prepričan sem da se tudi za vas ne bo.
JohannDoe
19. 02. 2019 16.57
+18
To v Sloveniji so anacionalistični internacionalistični zmedenčki, ki sovražijo vse slovensko in bi vse in sebe prodali prvemu zainteresiranemu, ki pride mimo.
ArkaMast
19. 02. 2019 16.43
+28
Zagovorniki fašistov nimate pravice govoriti slovensko.
Castrum
19. 02. 2019 17.00
-6
Kje pa ti vidiš kakšnega zagovornika fašizma? Haluciniraš?
marveb
19. 02. 2019 17.06
+14
Ti haluciniras..sds ni obsodila izjav predstavnikov italijanov. Cela Evropa jih je!!! Kaj ti ni jasno??!!!
JohannDoe
19. 02. 2019 17.44
+5
Jaz jih vidim vse polno med komentatorji. Takih, mučkavih.
Zbujen
20. 02. 2019 10.16
+2
SDS je zahtevala od Tajanija opravičilo. Zdaj pa napihuj svoj "fašizem"naprej, da se bo lažje zameglilo NEAKTIVNOST SEDANJE VLADE, ki za Slovence ni naredila še nič.