Slovenija

SV leta 2035: teritorialna poveljstva, samovozne havbice, protiletalski sistem, 8000 vojakov

Ljubljana, 20. 01. 2020 14.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Daniel Fazlić
Komentarji
347

Ministrstvo za obrambo je objavilo belo knjigo o obrambi Republike Slovenije, ki govori o prihodnosti vojske in vloge v državi. Večjih presenečenj ni, vojska se bo soočala s pomanjkanjem in ostajanjem kadra, prav tako bi potrebovali novo opremo: tokrat so dodali lasten protiletalski sistem in samovozne havbice. Vojska želi 8.000 profesionalnih vojakov in 2.000 rezervistov ter teritorialna poveljstva s posebno manevrsko strateško rezervo.

Kje bo Slovenska vojska leta 2035?
Kje bo Slovenska vojska leta 2035? FOTO: Aljoša Kravanja

Vojaški strokovnjaki in tudi uradniki na Morsu so že večkrat izpostavili, da vojska potrebuje novo opremo, da bi lažje sodelovala in izpolnjevala zahteve v zavezništvih. Tako so ponovili zahteve, ki jih ima vojska že dvajset let – dve srednji bataljonski skupini, dodali pa so novost: "Ključni projekti modernizacije Slovenske vojske bodo nabava bojnih kolesnih vozil, samovoznih havbic, sistema zračne obrambe kratkega do srednjega dosega in večnamenskih helikopterjev." Medtem ko smo o helikopterjih in oklepnikih že večkrat poročali, je zdaj bolj izpostavljeno dejstvo, da Slovenija potrebuje samovozne havbice in lasten sistem za protiletalsko obrambo. Havbic Slovenska vojska ni nikoli imela (če odštejemo staro jugoslovansko orožje), protiletalski sistem pa je že bil kupljen, in sicer Roland II, a je nato počasi propadel, ta ni več v uporabi. Danes zračni prostor nad 3.500 metrov branijo naši zavezniki – Italijani in Madžari.

Srednja bataljonska bojna skupina do leta 2027

Glede zmogljivosti Slovenske vojske ni sprememb, te bodo temeljile na srednji pehoti z zmožnostjo oblikovati namensko enoto brigadne ravni. Obljube o sestavljanju srednje bataljonske skupine so dolge že vsaj 15 let, a SV zaradi primanjkljaja denarja in osebja ni bila sposobna oblikovati ene same bataljonske skupine. En bataljon bi tako sestavljalo približno 1.000 ljudi, dve skupini 2.000, kar pa je skoraj polovica današnjih operativnih zmogljivosti Slovenske vojske.

Nemška samohodna havbica PzH 2000 je ena najboljših v svojem razredu.
Nemška samohodna havbica PzH 2000 je ena najboljših v svojem razredu. FOTO: Wikipedia

Neuradno je vojska že nekaj let želela havbice, a so zdaj tudi uradno zapisali: "Zmogljivosti artilerijske podpore bodo namenjene podpori enot do ravni brigade na ozemlju Republike Slovenije in zagotovitvi ustreznih zmogljivosti za srednjo bataljonsko bojno skupino. Zmogljivosti bodo temeljile na samovoznih artilerijskih sistemih z digitaliziranimi in mrežno povezanimi sistemi za upravljanje ognja ter delovanje na večjih razdaljah." O katerem orožju je govora, še ni jasno, zapisali so, da bodo izbrali preizkušeno in utečeno orožje, ki ne bo prineslo presenečenj. Takšen sistem, ki bi omogočal vso povezljivost in uporabo na bojišču v sodelovanju z zavezniki, je nemška samovozna havbica PzH 2000.

Nov protiletalski sistem, mogoče transportno letalo

Vojska gre ponovno v nakup protiletalskega sistema, potem ko so v skladišča za vedno spravili sistem Roland II. Kot pravijo, bodo zmogljivosti zračne obrambe temeljile na sodobnih premičnih sistemih kratkega do srednjega dosega. "Sposobne bodo zagotavljati neposredno in posredno zaščito sil Slovenske vojske ter ključne infrastrukture." Novih radarskih sistemom vojska ne namerava kupiti.

Slovenija je že imela v uporabi protiletalski sistem Roland, vprašanje je, kaj bodo kupili zdaj.
Slovenija je že imela v uporabi protiletalski sistem Roland, vprašanje je, kaj bodo kupili zdaj. FOTO: US Army

Kar se tiče letalskih enot SV, večjih sprememb ne bo. Slovenska vojska bo zmanjševala število tipov letalnikov, veliko odgovornosti bodo premestili na Nato. SV tako računa, da bodo obrambo zračnega prostora še vedno vodili zavezniki – Italija in Madžarska. Vojska bi rada bila za prevoz vojakov kar se da neodvisna, prizadevali si bodo za nakup transportnega letala do srednjega dosega, ki bi omogočal, da bi lahko sami prevažali vojake in nekaj opreme. Kot je govora med odločevalci, sta v ospredju dve letali, ki bi to omogočali, in sicer C-130 hercules in Airbusov A400M atlas, a glede na to, da je za to potrebno dodatno financiranje, je to najverjetneje stvar desetletnega razvoja.

SV v kibernetsko vojskovanje

Ena od nalog, v katero je SV vlagala premalo časa in denarja je bilo kibernetsko vojskovanje, zdaj so se odločili, da bodo temu posvetili več energije. Zapisali so, da bo "Slovenska vojska vzpostavila kibernetske obrambne zmogljivosti, ki bodo v realnem času sposobne zaznavati, preprečevati in se odzivati na kibernetske varnostne incidente. Temeljile bodo na celovitem pristopu, ki bo zagotavljal varne komunikacijske poti in zaščito vojaških informacijskih sistemov." Vse to naj bi počeli v sodelovanju z zavezniki tako v zvezi Nato kot EU.

Vadbišče Postojna ostaja

V SV bodo razvijali in dopolnjevali različna vadbišča, so pa zapisali, da bo "osrednje vadišče Slovenske vojske Postojna ključna zmogljivost za usposabljanje poveljstev in enot Slovenske vojske ter skupno usposabljanje in vaje s partnerji in zavezniki". Kako se bo to reševali z lokalnimi prebivalci, ni jasno, saj ti že nekaj let vojske tam ne želijo več. Maja tako predstavniki obrambnega ministrstva in postojnske občine ter civilnih iniciativ na seji odbora za obrambo niso zbližali stališč glede delovanja in obsega osrednjega vadišča Slovenske vojske na Počku.

Število pripadnikov SV
Število pripadnikov SV FOTO: Mors

Vzporedno s tem, ko bo Slovenska vojska dobivala opremo, bo tudi posodabljala infrastrukturo, od vojašnic do skladišč. A vsa skladišča in oprema so brez ljudi nepotrebni, vojska tako potrebuje vojake: "Na temelju vojaškostrokovnih ocen, izpolnjevanja zakonskih nalog in zavez ter potreb učinkovitega odzivanja, upoštevajoč prihodnje negotovo varnostno okolje, znaša ciljni obseg Slovenske vojske (do leta 2035) 8000 pripadnikov stalne sestave in 2000 pripadnikov pogodbene rezervne sestave." Vojska se zaveda, da bo to zelo težka naloga, in so si do leta 2025 zadali dva mejnika, in sicer 7.000 profesionalnih vojakov in 1.000 rezervistov, do leta 2030 pa bi številki bili 7.500 in 1.500. Kako bo to vojski uspelo, ni jasno, saj je že v prejšnji beli knjigi bila podobna številka, ki pa se je vsako leto bolj odmikala.

Slovenska vojska uvaja teritorialno obrambo?

Prenovljen bo tudi koncept pogodbene rezervne sestave, ki se bo v prihodnosti razdelila na manevrski in teritorialni del. Manevrski del pogodbene rezervne sestave bo izvajal ves nabor nalog Slovenske vojske in dopolnjeval zmogljivosti njenih enot, izpopolnjenih s stalno sestavo, vključno s sodelovanjem v mednarodnih operacijah in misijah ter kolektivni obrambi. Vojska bo tako morala prilagoditi usposabljanja, da bo lahko manevrski del enot dejansko izvrševal redne naloge Slovenske vojske. Pripadniki tega dela bodo imeli poseben status, dodatno varovane pravice iz dela med daljšo odostnostjo, ko bodo opravljali vojaško službo. Manevrski del bo lahko napoten tudi v tujino.

Teritorialni del bo precej podoben današnjemu sistemu, kjer bodo pripadniki imeli nekajtedenska letna izobraževanja, vpoklicani pa bi bili zgolj po potrebi in bi delovali izključno na ozemlju Slovenije. Če ti ukrepi ne bi prinesli več pripadnikov stalni sestavi Slovenske vojske, bela knjiga dopušča, da bi se uvedlo služenje vojaškega roka.

SV struktura
SV struktura FOTO: Mors

Na taktični ravni bodo vzpostavljena poveljstva in enote, ki bodo predstavljala manevrski del in deloma podporni del Slovenske vojske, ter vojaška teritorialna poveljstva. Vojaška teritorialna poveljstva bodo s teritorialnimi enotami dopolnjevala manevrski del Slovenske vojske, usposabljala teritorialni del pogodbene rezervne sestave, izvajala civilno-vojaško sodelovanje in druge naloge, ki bi jih opravljala tudi stalna sestava. Te enote, predvsem poveljniški del, bi bile izpopolnjene s stalnimi pripadniki Slovenske vojske.

Enote Slovenske vojske, namenjene za bojevanje, bojno podporo, zagotovitev delovanja in podporo poveljevanja, bodo vsebovale stalno sestavo in manevrsko pogodbeno rezervno sestavo ter bodo organizirane kot bataljoni ali polki. Vojaška teritorialna poveljstva bodo izpopolnjena s stalno sestavo in teritorialno pogodbeno rezervno sestavo ter bodo polkovne in brigadne ravni.

Slovenska vojska bi uvedla še eno vejo – manevrski del rezerve, ki bi imel vsa znanja in delovanje kot redni pripadniki.
Slovenska vojska bi uvedla še eno vejo – manevrski del rezerve, ki bi imel vsa znanja in delovanje kot redni pripadniki. FOTO: Aljoša Kravanja

Ministrstvo za obrambo Republike Slovenije polaga upe v finančne vire, tako pravijo, da bi se obrambni proračun "moral postopno dvigovati vsaj do 1,5 % BDP leta 2024. Med letoma 2024 in 2035 se bo delež BDP za obrambo znotraj širših fiskalnih okvirov približeval 2 % BDP." A če bo vojski dejansko uspelo obdržati pripadnike je še vedno pod vprašajem, saj vsako leto iz nje odide za četo pripadnikov. Načelnica Alenka Ermenc je tako pred časom dejala, da bodo ukrepi, ki se pripravljajo, zagotovili izboljšanje statusa pripadnikov in obenem večjo konkurenčnost vojaškega poklica, da bi tako zagotovili večji interes zanj.

Povečanje proračuna Slovenske vojske 

Med pomembnejšimi vlaganji v SV v prihodnjih dveh letih je nabava Toyotinih terenskih vozil 4x4, temu bo v teh dveh letih namenjenih skupno 14 milijonov evrov. Dokup uniform in osebne opreme bo vojsko v dveh letih stal 18,4 milijona evrov, dokup streliva 20 milijonov evrov, dokup pehotne oborožitve pa 10 milijonov evrov. Plačati bo treba tudi šest milijonov evrov davka na dodano vrednost za oklepna vozila Oshkosh. Načrtujejo tudi prenovo pristajalne steze v Cerkljah ob Krki, izgradnjo strelišča Apače in nadgradnjo helikopterjev.

Finančna načrta ministrstva za obrambo se v prihodnjih letih nominalno povečujeta. Za leto 2020 tako znaša 545,85 milijona evrov, od tega je za SV predvidenih 428, za upravo za zaščito in reševanje pa 51 milijonov evrov. Še 63 milijonov evrov je namenjenih upravnemu delu ministrstva, manjši delež pa inšpektoratoma za obrambo ter za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami.

Glede zmogljivosti Slovenske vojske ni sprememb, te bodo temeljile na srednji pehoti z zmožnostjo oblikovati namensko enoto brigadne ravni.
Glede zmogljivosti Slovenske vojske ni sprememb, te bodo temeljile na srednji pehoti z zmožnostjo oblikovati namensko enoto brigadne ravni. FOTO: Miro Majcen

Za leto 2021 predlog finančnega načrta obrambnemu resorju namenja dobrih 561 milijonov evrov, kar je nominalno sicer več, po deležu BDP pa manj kot leta 2020. Poleg tega je v tem finančnem načrtu predvideno znižanje sredstev za upravo za zaščito in reševanje. Minister v odstopu Karl Erjavec s tem ni bil zadovoljen, je pa pričakoval, da trenutno načrtovani razrez ne bo tudi dokončen in da bodo v prihodnje skušali doseči, da sredstev ne bi zniževali. Ravno financiranje vojske bo ključno za izpolnitev zahtev in želja v beli knjigi. V kolikor se bo ta trend nadaljeval, bo želja Morsa obsojena na propad, slovenski varnostni sistem pa se bo soočal z dodatnimi težavami, saj se poleg odhoda vojakov vojska srečuje s staranjem opreme. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (347)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Manca Fink
21. 01. 2020 13.49
+1
Kako smo 1991 premagal četrto armado Evrope, danes ne premoremo en divizion
_Grizzly _
21. 01. 2020 20.55
+1
korintos23
21. 01. 2020 12.07
+0
Izraelci imajo 200 atomskih, tri tihe podpmornice oborožene z njimi, izdelala jih je pa Nemčija. Mogoče je to za odškodnino?
Valukk
21. 01. 2020 11.58
+5
Vse je kriva država da je takšen kaos v SLO
korintos23
21. 01. 2020 12.05
-4
Kje je te kaos, v vojski? Kaj te mene briga kako bo v njen za 15 let.
er0nixx
21. 01. 2020 07.39
+9
Niso vojaki krivi da je proračun kaki je, Niso vojaki krivi da je so se odločli za take spremembe, In definitivno niso vojaki krivi da so jih POLITIČARJI poklicali domov iz iraka. Govorite kot da se vojak sam odloči za vsako zadevo. Če pa so se glavce odločle za profesionalno vojsko jo pa jo je treba met porihtano, in to stane. Naredi pa vojska marsikaj več koristnega kot pa 90% specialcev pri komentarjih
korintos23
21. 01. 2020 12.06
+0
Dobro da so jih poklicali, Ameri so tam ostali in se jim je zrolalo.
Manca Fink
21. 01. 2020 13.51
+1
JanezNovakJohn
21. 01. 2020 07.02
-8
Noro je da se nesposobneži igrajo vojake in da pri tem zapravljajo ogromne količine denarja. 300 000 državljanov pa ima komaj kaj za v usta. Da ne rečem kako je z mostovi, plazovi, poplavami, točo..... Denar zapravljamo za staro železo in za plače OGROMNEGA nekoristnega štaba SV
JanezNovakJohn
21. 01. 2020 07.37
-5
Kako le tem nesposobnežem onemogočiti dostop do denarja. Najbolje nastaviti slabega obrambnega ministra. Štefanec bi bil pravi. Ta ne bi izpogajal niti za sendviče. Ta je pravi!
marko1310
21. 01. 2020 21.24
Alo Janez, nesposobneži? ne moreš tak povedat, vsi ti brigadir, generali imajo tečaje, kurseve, in.... He, he
graf
20. 01. 2020 21.27
-3
lepo bi bilo če bi SV razložila davkoplačevalcem ki financiramo ta vojaški arzenal s kom smo v vojni ? Ne rabimo rožljat z orožjem , poglejte na zemljevid da kolikšna je Slovenija ,koliko časa pa mislite da leti vojaško letalo v našem zračnem prostoru ? Če pa že ne gre brez naše prisotnosti v tujih misijah , ko gre tam zares ...naši spizdijo domov v eni uri ! 1000 načinov obstaja kako bolj gospodarno porabit denar ki ga mečemo skozi okno za vojaško opremo...
_Grizzly _
21. 01. 2020 20.56
+3
Ja zato ker samostojna država ni država brez vojske
Iniesta
20. 01. 2020 21.02
+6
Kaj pa letala? Eskadrilo F35 Lightning II bi nujno potrebovali ... Vucic kupuje ruske Mige, Kolinda pa ameriske F16 ...
_Grizzly _
20. 01. 2020 21.16
-2
In bodo samo krožili okoli hrvaske. Ne splaca se reaktivcov saj v manj kot 5min preletis slovenijo
MirkoGorjup
20. 01. 2020 21.35
+1
Ost1234
20. 01. 2020 21.50
-1
Iniesta Jeeeep.... Pa vsaj eno letalonosilko, dvesto medcelinskih jedrskih raket, pa tri podmornice na jedrski pogon. To minimalno. Za obrambo ameriških nacionalnih interesov .... Kaj več pa ne... Že tako bi moral bit za vse to vsak delavno sposoben Slovenc bit zaposlen v slovenski vojski 😂😂😂😂
Sokril
20. 01. 2020 20.55
+9
Medtem, ko Rusi, Američani, Kitajci,...itd, razvijajo bojne robote. Se mi prerekamo o naborništvu in nekih zastarelih tehnologijah. Zadeva deluje podobno, kot v začetku druge svetovne vojne, ko so Poljaki še vedno uporabljali konjenico v vojni proti tretjemu Rajhu.
_Grizzly _
20. 01. 2020 21.17
+1
Sej ves da to samo 3 drzave razvijajo. In ne bojo mel robotov. Ce pa bo pa faj za hackat
Ost1234
20. 01. 2020 21.54
+3
Sokril Tudi sam sem že večkrat zapisal nekaj podobnega ... V času visoke vojne tehnologije je obramba s sulicami ali pa flintami če že kdo hoče, popolna oslarija!
Ost1234
20. 01. 2020 20.54
-2
Bolj temeljito sem razmislil o slovenski vojski in opremi in še bolj o uvedbi naborništva ... Rezultat? Vse skup enako kot da bi v zaščito jedrskih medcelinskih raket , laserskih topov, tankov in letal poslali naborniško vojsko oboroženo s sabljami in helebardami ....
muceli
20. 01. 2020 21.19
+6
Večinoma se vojne zanetijo med "sosedi". Izjema so ZDA, za njih pa nismo "nevarni". Sosedje pa nimajo sofisticiranega orožja, torej je "normalna" vojska dovolj za odvračanje. Poleg tega je potrebno za napast in premagat nekoga imeti večkratno močnejšo vojsko. Napadali ne bomo (upam), branili se bomo (zopet upam). Vsaj zaenkrat imamo še dovolj ljudi z nekim vojaškim znanjem poleg redne vojske. V bodoče pa teh dodatnih ljudi z znanjem ne bo, ker pač ni nabornikov.
MirkoGorjup
20. 01. 2020 21.38
+7
Res je, če si čisto brez obrambe se prej ali slej najde nekdo ki bo izkoristil priložnost. Če ne verjamete kupite namizno igro Risk, in jo pojdite igrati. Zadeva je zelo primerljiva z realnostjo, šibki in tisti ki delajo taktične napake ne preživijo.
TITO 50
20. 01. 2020 20.51
+6
Zdravstvo je tudi že objavljalo več belih knjig, zato pa gre počasi k Hudiču.
DirtySanchez
20. 01. 2020 20.36
+6
Organizacija naše vojske je na nivoju otroškega vrtca.
marko1310
21. 01. 2020 20.33
-1
_Grizzly _
20. 01. 2020 20.35
+9
24ur dajte že narediti članek o 14 oklepnikih Pandur EVO in NE Valuk 6x6.
Ost1234
20. 01. 2020 20.56
+4
_Grizzly _ In kakšna je ognjena moč teh Pandurjev?? Bi sesipali ameriške Abramse ali pa ruske Armate? Ne?? Potem je vse brez veze ....
_Grizzly _
20. 01. 2020 21.20
+1
Pa kaksne tanke ti omenjas. Kok si star. To bodo pehotno bojna vozila in hkrati bodo lahko prevazali vojake. Oklepniki sploh ne spadajo h tankom. Malo razmislji preden kaj napises. Drugace bodo pa lahko oshkoshi z unimi raketami sli proti tankom ter naši humvee so nekaj casa nazaj vsi dobili protioklepne rakete.
_Grizzly _
20. 01. 2020 20.30
+6
Kot je nekdanji Erjavec rekel:*Nakup Oshkoshov je začetek resnega obroževanja* ni lagalPravilno razmišlanje.Samovozne havbice bodo kupili v letu 2020 in naprej so na ministrstvu napisali.To bo izredno povečalo ognjeno moč,za zračno obrambo je bilo omenjeno vozilo 4x4(mogoče 4x4 z SAM raketami?)ter naši vojaki so se že usposabljali na tračnem vozilu srednjega dosega zato mogoče bodo kupili eden sistem srednjega dosega sam srednji doseg pokriva celo Slovenijo.Kar se vojakov tiče se jih je pred parimi tedni pridružilo čez 300.Kupili bodo tudi 14 oklepnikov Pandur EVO letos,ki so boljši od Patria AMV.Drugače pa vsi novinarji uživajo, da se delajo norca iz naše vojske čeprav zdaj dejansko kupujejo dobro opremo.
Ost1234
20. 01. 2020 20.50
+6
_Grizzly _ Jeeeep, ognjena moč slovenske vojske bo parimi kolesnimi oklepniki, enim protizračnim vozilom in 3.000 pešakih pa res neverjetna! Š e posebno ob dejstvu, da že danes ne premoremo denarja za kaj več kot eno polnitev streliva po vojaku....
_Grizzly _
20. 01. 2020 20.56
+1
in kdo od uradnih oseb Slovenske vojske je to rekel?Aja sej res ti si si izmislil.Drugače se bo moč povečala saj ti nimaš znanja o vojaških zadevah.Ni vse o številkah/da imaš po tisoče oklepnikov.Tiste havbice ki bodo kupili imajo minimum kalibra 155mm zato se bo ognjena moč povečala,ter z oklepniki ki bodo nekateri pehotno bojna vozila saj bodo imela obrožitev kalibra 40mm.Oshkoshi ki bodo pa prisli bodo pa imeli Spike LR/mR anti tank rakete.
Ost1234
20. 01. 2020 21.20
+0
_Grizzly Torej kot poznavalec oborožitve in vojska po svetu trdiš, da tako število vojakov kot število vojaške tehnike nista odločilna dejavnika za uspešno obrambo ali napad? Torej bi vatikanska garda čist komot poradirala amere ali pa Ruse?? Mi pa z enim samcatim vozilom proti zračne obrambe sklatili blizu 10.000 ameriških ali ruskih letal? Ma dej no dej ....Strokovnjak za vojsko in vojaško opremo!!
Šmarčan123
20. 01. 2020 20.22
+16
Slovenija je raj na zemlji mamo pitno vodo, od ravnic do morja čim mej nas promovirajte po svetu nihče ne rabi vedeti kje smo ,ker ne rabmo nobenih azijcev in ostalih smetarjev ,ki so si svojimi bolanimi idejami o bogastvu in zastruplaji sveta naredli tak ,da v maskah okoli hodjo, kar tam naj bojo, svet se bo čez 50 let stepo za pitno vodo,čist zrak dol meje zapret pa nobenega notro spušat.
_Grizzly _
20. 01. 2020 20.57
-4
ja samo vsi slovenci pa to ne spoštujejo in govorijo da bi bili raje pod jugo.To niso nobeni pravi slovenci.Pomojema 12 letniki
Šmarčan123
20. 01. 2020 21.22
+4
Grizzly Ne vejo kaj majo tu v Sloveniji vleče jih neka tujina, za mene ni večje sreče kot to ,da sem se tu rodil, za razne balkanofilce pa ne bom pisaro škoda besed.
Ost1234
20. 01. 2020 21.24
+6
_Grizzly _ A ti si pa čistokrvni Slovenc ... Kaj skačeš?? Če ne skačeš nis Slovenc, to veš? Pa če ne zagovarjaš domobranstva, nacizma in ne hodiš v cerkev tudi ne... Vsaj tako pravijo " slovenski domoljubi" ...
_Grizzly _
21. 01. 2020 12.08
Sem to nadomestil z prostovolnjim sluzenjem vojaskega roka.
_Grizzly _
20. 01. 2020 20.22
Eastman
20. 01. 2020 19.55
+10
Čisto nevmesno vprašanje... Kje je zdaj naša Varda... aja mraz je zunaj :)
Ost1234
20. 01. 2020 19.58
+3
Eastman Jeeeep... Pa za golaž in dobre slovenske čevapčiče je dnarja zmankal.. Bosanska fata ne kreditira več ... Janez pa še za sendviče in sokec na svećkariadah nima več ...
d_evil
20. 01. 2020 20.09
+4
V Lendavi. So se naveličali belokranjske pogače. Bi še malo Bograč poizkusili. klovni
Ost1234
20. 01. 2020 21.25
+3
d_evil Pa bližje so Orbanu ... Za vsak slučaj ...
proofreader
20. 01. 2020 19.47
-11
Vojsko, policijo, poklicne gasilce združiti v eno organizacijo, ni potrebe da jih je toliko.
Ost1234
20. 01. 2020 20.02
+10
proofreader Jepppp. Gasilci naj zdej rešujejo vse - gašenje požarov, izrezovanje iz avtomobilov, varovanje pred poplavami, reševanje ob potresih, reševanje mačk, uničevanje sršenjih gnezd, ....Pa še patruliranje ob meji in obramba države - pred čem že??Lopovi? Torej naj opravljajo še delo policije?? Kaj pa sodišč? Tudi to??
muceli
20. 01. 2020 21.39
Gasilec mora znat gasit požare (stavbe, prevozna sredstva, kemikalije, gozdne požare...), znat morajo izčrpavat vodo, znat morajo preprečevat izlitja vode, vnetljivih tekočin, znat morajo nudenje prve pomoči, pa rezanje ponesrečencev iz avtomobilov, pa hitre intervencijske vožnje z polno natovorjenimi tovornjaki, plezat morajo po visokih lestvah v težkih oblekah ... Vojaki morajo poznat razstreliva, orožje, radarje, rakete, zveze, mornariška znanja, obvladovanje migrantov na kopnem in na morju, obvladovanje in nevtralizacijo raznih bojnih strupov, postavljanje montažnih mostov, helikoptersko reševanje in gašenje požarov, iskanje utopljencev v ničelni vidljivosti ... Policisti morajo poznat nekaj zakonov, obvladovanje nasilnežev, pijancev, zadrogirancev, prehitrih voznikov, posredovanje v prometnih nesrečah, preprečevanje kriminala ....PREVEČ za katerokoli institucijo.
felix59 drugič
20. 01. 2020 19.40
+4
Vi ste za bregom in pradavnini , že čez nekaj let se bo vse delalo "od doma". Po hosti se bodo preganjali samo še na Balkanu , seveda vključujoč Slovenijo , ki bo tanke šraufala za kakšno smreko,
_Grizzly _
20. 01. 2020 20.32
+2
niti ne saj se tudi naši razvijajo na kibernetiki.Robotov pa nebodo imeli ker so ameriški uradniki rekli da je to lahko ogromna škoda če nekdo vdre notri
Ost1234
20. 01. 2020 21.44
+2
_Grizzly _ Pa kdo te je naplahtal o kibernetski sposobnosti slovenske vojske?? Povej ti strokovnjak, kolk tega veščih zaposluje slovenska vojska? Kibernetika je interdisciplinarna znanost, ki se ukvarja z obnašanjem tehničnih, sociotehničnih in družbenih sistemov. V vojaška industrija ZDA ( pa tudi Kitajska, Ruska) jo uporablja za vodenje topovskega ognja protiletalskih topov in izdelavo letalonosilk...Kaj od tega pa razvija naša vojska? Benti, še na otroške drone kamer ne znajo zmontirat! Za kaj več pa itak ni denarja ....
miselna policija
20. 01. 2020 19.30
+6
a zato so policaji ustavljali danes pred našo hišo!!jaz sem pa mislil da gre za varnost v prometu!!
Gyuhgevfin
20. 01. 2020 19.22
+3
Nov minister je zmago Jelinčič, ce ne pa nove volitve...
Equilibre
20. 01. 2020 19.25
+7
bo vsaj prvi obrambni minister, ki je sploh držal puško v rokah... lol
Ost1234
20. 01. 2020 20.04
+1
yjulodrdzrzrfta Jelinčič? Tega pa Janez Noriški ne bi prenesel!! On je pravi! Kevderni junak!
_Grizzly _
20. 01. 2020 20.33
_Grizzly _
20. 01. 2020 20.33