Slovenija

SV negativnega kadrovskega trenda ni uspelo obrniti

Ljubljana, 18. 01. 2021 16.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Daniel Fazlić , Neža Pušnik, STA
Komentarji
128

V letu 2020 je Slovenski vojski uspelo preobrniti dotedanji negativni kadrovski trend, so danes poročali na tiskovni konferenci, podatki pa kažejo drugačno sliko. Minister za obrambo Matej Tonin je novico predstavil kot pozitivno, a številk jim po letu dni močne marketinške kampanje ni uspelo obrniti. Še več, število vojakov je manjše, kot je bilo konec leta 2019.

Minister Tonin na južni meji.
Minister Tonin na južni meji. FOTO: Miro Majcen

SV je v letu 2020 pridobila 222 novih pripadnikov stalne sestave in 73 novih pogodbenih rezervistov. Povečalo se je tudi število vlog za vojaško štipendijo, je na novinarski konferenci pojasnil minister za obrambo Matej Tonin, ki si te številke šteje za velik uspeh. Za pripadnike stalne sestave so sicer v SV prejeli 369 vlog, za pripadnike pogodbene rezerve pa 232. 

Minister se je tudi pohvalil, da so preobrnili negativni kadrovski trend, a smo pri pregledu zabeleženega števila vojakov po posameznih mesecih opazili, da se ta trend nadaljuje. Decembra 2019 je bilo namreč v stalni sestavi Slovenske vojske 6414 vojakov, 697 pa v pogodbeni rezervi. Skupno torej 7111. Podatke so na strani www.slovenskavojska.si objavili ravno decembra 2019, ti pa so vidni s pomočjo strani waybackmachine, ki periodično shranjuje zaslonske slike spletnih strani. 

Decembra 2020, torej leto dni kasneje, pa je bilo v stalni sestavi 6368 vojakov, v pogodbeni rezervi pa 681. Skupno torej 7049, kar je 62 vojakov manj v primerjavi z letom pred tem. Slovenska vojska je sicer maja 2020 sporočila, da bodo začeli, v sodelovanju s konzorcijem podjetij Pristop, Pristop Media in agencije Renderspace, z medijsko kampanjo s televizijskim oglasom in prenovljeno spletno stranjo www.postanivojak.si.

Minister je sicer na tiskovni konferenci sicer pohvalil odpravo birokratskih ovir, prav tako se je v javnosti pogosteje začelo govoriti o pozitivnih zgodbah glede SV, tudi o njeni modernizaciji. Deloma k porastu interesa prispeva tudi trenutna negotovost oz. dejstvo, da je zaposlitev v SV varna. A ta interes kvečjemu kaže, da so uspeli negativni trend omiliti, obrnili pa ga niso. 

Vprašanje je tudi, kako bo na ta interes vplivalo leto 2021, ko se pričakuje omilitev krize, ki jo je povzročil koronavirus, in bo postopoma prišlo do stabilizacije delovnega trga.

Pot naprej

Minister je sicer predstavil, da so pripravili tudi že nove rešitve, ki bi zaposlitev v SV še dodatno poenostavile, med njimi koncept enotne vstopne točke. Tako bodo s 1. julijem namesto dosedanjih treh vzpostavili enotno vstopno točko. Ta predvideva tri različne, medsebojno povezljive faze.

V prvi fazi, ki bo trajala pet tednov, bodo posamezniki lahko prostovoljno služili vojaški rok, ob koncu pa bodo prejeli naziv vojak strateške rezerve. Tisti, ki bodo po kratkem premoru želeli nadaljevati poslanstvo, se bodo v drugi fazi, ki bo trajala šest tednov, usposabljali za pripadnike pogodbene rezerve in ob koncu jim bo SV ponudila tudi ustrezno pogodbo. Vsem, ki se bodo odločili za usposabljanje v drugi fazi, bodo izročili vavčer za opravljanje vozniškega izpita v njihovi lokalni avtošoli za 30 ur vožnje.

Tiste, ki bodo želeli svojo pot v SV nadaljevati, bodo napotili na dodatno dvotedensko usposabljanje, in ko ga bodo opravili, bodo postali profesionalni vojaki. Že na začetku te faze bodo dobili v podpis tudi pogodbo o zaposlitvi, je pojasnil minister.

Glede na kadrovske potrebe bi SV sicer trenutno potrebovala 1200 pripadnikov stalne sestave, 600 pripadnikov pogodbene rezerve, trenutne zmogljivosti omogočajo tudi 300 usposabljanj v okviru prostovoljnega služenja vojaškega roka, obenem pa lahko podelijo 230 kadrovskih štipendij, je navedel Tonin.

Za služenje v profesionalni sestavi in za prostovoljno služenje vojaškega roka bo sicer veljala starostna omejitev do dopolnjenega 30. leta, medtem ko bo za pogodbene rezerviste ta meja pri 50 letih starosti.

Tonin si želi, da bi v letošnjem letu v vrste sprejeli čim več mladih novih kandidatov. Opozoril je namreč, da se bo glede na starostno strukturo letos upokojilo 350 pripadnic in pripadnikov. Obenem pa je poudaril, da mladi, ki se bodo odločili za to možnost, ne bodo izgubili študijskega leta, naučili se bodo novih veščin in tudi finančno bodo bogato nagrajeni.

Tonin se je ob tem dotaknil tudi vprašanja zdravniških pregledov in pojasnil, da bodo sprostili omejitve za vstop v SV pri stvareh, ki nimajo bistvenega vpliva na opravljanje vojaških dolžnosti, in pri stvareh, ki se jih lahko v nadaljevanju sanira. Tako bo imel posameznik s prekomerno telesno težo še nekaj časa, da se fizično ustrezno pripravi.

Prav tako je komentiral načrte za nakup italijanskega transportnega letala Spartan, ki ga ministrstvo namerava nabaviti od Italije po mehanizmu vlada-vladi. Po oceni Tonina je bila odločitev za takšen postopek najugodnejša, pa tudi strokovno dobro utemeljena. Zaradi odločitve ustavnega sodišča, ki je do dokončne odločitve o ustavni skladnosti začasno zadržalo izvajanje zakona o sredstvih za investicije v SV, sicer postopki zdaj po njegovih besedah nekoliko stojijo.

Kot je ocenil minister, je bila takšna odločitev ustavnega sodišča nesorazmerna, obenem pa si težko predstavlja, da bi ustavno sodišče zakon razglasilo za neustaven. Gre namreč ravno za zakon, ki odpravlja neustavno stanje, v katerem SV zaradi neustrezne pripravljenosti ni mogla izpolnjevati svoje ustavne dolžnosti, torej zagotavljati obrambe domovine, je pojasnil.

PREBERITE ŠE:

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (128)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Samo gasssss...
19. 01. 2021 16.01
+0
Dajte plače vzdignit in ne bo problemov.😉
krpati
19. 01. 2021 12.31
+1
Mladih bo vedno manj!!...za ta denar in z takimi toneti pa dvomim če sploh bo kdo za vojsko...
Opazujemvas
19. 01. 2021 12.29
+2
Vse se začne in konča pri plačah.
Cene3903
19. 01. 2021 10.48
+5
Za povišanje kadra je preprosta rešitev dvig plače, ampak to je v Sloveniji tabu...
_Grizzly _
19. 01. 2021 10.35
Ravno ste nabrali ogromno mladih. 5 tedniv bo vsak šel saj je največji problem za večino, da bodo v brezveze bili tam 3.5 mesecov in ne bodo v vojski. Lepo, da tem dajo možnost, da lahko končajo in tistim, ki hočejo rezervo/aktivno nadaljujejo.
ArkaMast
19. 01. 2021 10.27
+3
Če bi bil kristjan ne bi lagal, tako pa je le katolik.
Heretik1
19. 01. 2021 10.10
+5
Številke jasno kažejo, da se noben pošten človek ni pripravljen boriti za skrajne desničarje!
don_samo
19. 01. 2021 09.29
+3
Ne vem če sem morda preslišal ali pa nikoli ni bilo povedano.... Ali je Tonin služil vojaški rok? Seveda v vojski ne doma....
ina5785
19. 01. 2021 11.56
+2
don_samo - NI NIKOLI služil vojske!!! in to je najboj sramotno v SLO politiki, da si ministrska mesta delijo zaradi USLUG. Kaj pa naj tonin, ki je bil dooooolga leta v cerkvi menistrant, NIKOLI v vojski, sedaj pa celo VOJAŠKI STRATEG!!???????? Pa še non stop laže, kako je on POPRAVIL zadeve v vojski. Ve da se mu laž takoj dokaže, a on še naprej laže in dobesedno vse obrne!!!!
Bojan-F
19. 01. 2021 09.28
+3
Pehotni vod v napadu ... "smer-osamljena-hiša-v-linijo-za-borbo-marš" ... OK ... gibanje vojakov na bojišču je boljše kot na slikah pred meseci ... ampak sliki 2 in 6 kažeta, da zgolj slučajno ... zaklona popolnoma napačna ... profesionalci?
?ebula
18. 01. 2021 21.56
+5
Mamin Toninček mora imeti vedno prav.
Reallife
18. 01. 2021 21.53
+5
Toninci raje povej kdaj bo krizarska enota sl. Vojske 😁
Reallife
18. 01. 2021 21.52
+5
So vojaki videli Tonina.. GREMO DAT VSI ODPOVED 🤣
DemokracijaMolka
18. 01. 2021 21.27
-6
...ne bluzite, policija je od osamosvojitve uživala leve privilegije. Komunajzarska klika, jo je zelo uspešno politizirala, medtem, pa je vojska hirala. Ideološko se je bila ravno ta tista, ki je zaradi tega, ko moral JJ odstopiti, kot obrambni minister zaradi podtaknjene afere Depala vas, soočati z neštetimi rezi, v njo pa se ni vlagalo nič, in to se nadaljuje tudi sedaj. Vojaki morajo biti apolitični in ne smejo biti člani strank, a paradoksalno je bila načrtno s strani dosedanje leve politike uničevana, še več, sindikati so nemočni, diskreditira se jih, kot tabornike in NATO agresorje, po drugi strani, pa ni važno, ali slovenski vojaki pomagajo v ujmah, migrantskih krizah ali celo po misijah, po svetu. Policisti imajo pa plače, ker si jih zaslužijo? Videli smo kakšne plače a v vojski pa dodatki in nesigurna prihodnost. Ko sem služil JNA v daljnem Beogradu, ko sem moral govoriti srbo-hrvaščino in zabiti 12 mesecev svojega življenja, za bratstvo in jedinstvo, mi je šlo na bruhanje, ker smo bili, kot Albanci- outsajder, peto kolonijaši. Nekoč ponosna Karantanija, kot mi je govoril ded, ampak Slovenci zlahka opeharjeni s tujim zlatim jezikom. Sedaj, pa vidim, da je žal isto. Erjavec z namenom, da sabotira vlado? Kot podtaknjen peto kolonijaš zasleduje 25 letno agendo post komunizma. Iskreno in kot veteran za Slovenijo, me je sram. In žalost, ki je zaznamovala tisti moj glas za samostojno državo in obljuba svoji familiji, da bo sedaj drugače, ker bomo delali za nas in ne druge, me žre globoko v duši. Ne razumem, kako je prišlo do tega. Vem, da je volk oblekel drugo kožo, narave pa ni spremenil, vsa ta demokracija in hipokrizija termina "pravna država" pa je samo v posmeh vseh nas, ki smo enkrat davno dali na voljo svoje življenje za boljši jutri, ki ni nikoli prišel.
štrekeljc
18. 01. 2021 21.13
+9
Vojsko depolitizirajte! Zdaj se za zaposlitev v njej odločajo le janševiki, teh je pa le dobrih 10% vseh Slovencev. Ko boste politiko brcnili iz kasarn ven, bo delo v SV zanimivo tudi za ostalih 90% slovenskih fantov.
štrekeljc
18. 01. 2021 21.54
+5
Poglejte, kodo zagovarja vojsko: ROGIBOS, Jaka Jack, prostovoljni_gasilec, Silvo Falež in videli boste, da moja trditev drži! Zagovarjajo jo le janševiki.
pop greznica
18. 01. 2021 21.12
+4
Saj ne rabimo več toliko vojakov zdaj ko imamo drona v mornarici
farobasso
18. 01. 2021 21.00
+2
Ok, grem v vojsko samo če sem lahko v svojih supergah. Pa fračo mam tut.
PrettyBird
18. 01. 2021 21.24
-3
štrekeljc
18. 01. 2021 21.43
+5
prostovoljni_gasilec
18. 01. 2021 20.51
-1
Minister Tonin je po mojem mnenje eden najboljsih ministrov za obrambo. Bil je ze v vseh vojasnicah, je dostopen in poslusa predloge in lahko recem sa se vidi da ima interes izboljsati stanje v SV. Gospod Tonin samo hrabro naprej.
SDS_je_poden
18. 01. 2021 20.56
+6
Kot prvo bi se morala politika umaknit iz SV, ker le ta jo je zjahala do te mere, kot je danes. Potem pa naj vojaška stroka naredi plan razvoja vojske tako, da bo le ta sposobna obranit državo pred morebitno tujo invazijo.
Tone 12345
18. 01. 2021 21.00
+6
Ti gas8lc a mislš da če je okrog hodil po vojasnicah na kosila da je strokovno urejal stvari!ti pejt gasit naprej
borjac
18. 01. 2021 20.47
+8
Tonin laže, to ima že v genih NSi-ja, kar se tiče navadnih vojakov, plačajte jih, pa ne bodo več odhajali, v SV se bogato plačuje razne ponarejene oficirje, pisune, analitike, brigadirje in generale na vojnem ministrstvu , če kaj ostane , to šele dobijo prašinarji, pa še opomba ki so jo posredovali bivši vojaki, v vojski je ogromno mobinga, poniževanja in izživljanja na navadnih vojakih, in to s strani oficirjev , katerim je domoljubje in obramba domovine španska vas.
Gsmm
18. 01. 2021 20.39
+7
Minister za abrambo naj začne po cerkvah novačiti!
Brakedirt
18. 01. 2021 20.37
+4
kako bo pa tonin kaj uredil v vojski, ce pa isce kamion z maskami....
Le?evljeSodiNajKopitar
18. 01. 2021 21.14
+1
Noro, kakšen intelektualni procesor potrebuješ, da sestaviš tako zbadljivko.... res kapo dol.