Slovenija

Golob v DZ poslal odstopno izjavo Švarc Pipanove, vlada razrešila Šoltesa

Ljubljana, 15. 02. 2024 09.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Predsednik vlade Robert Golob je v državni zbor poslal odstopno izjavo ministrice za pravosodje Dominike Švarc Pipan. Vlada pa je na predlog ministrice v odstopu razrešila državnega sekretarja na ministrstvu Igorja Šoltesa zaradi objektivne odgovornosti v zvezi z nakupom stavbe na Litijski cesti.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Švarc Pipanova poslala odstopno izjavo
    02:58
    Iz 24UR: Švarc Pipanova poslala odstopno izjavo
  • Iz 24UR: Kdo bo prevzel vodenje ministrstva za pravosodje?
    01:19
    Iz 24UR: Kdo bo prevzel vodenje ministrstva za pravosodje?
  • Iz SVETA: Švarc Pipanova premierju poslala odstopno izjavo
    03:54
    Iz SVETA: Švarc Pipanova premierju poslala odstopno izjavo

Državni zbor bi se lahko z njenim odstopom seznanil že na naslednji izredni seji. Ta bi po poročanju N1 lahko bila že v petek. Dominika Švarc Pipan in Robert Golob sta se sicer po izbruhu afere z nakupom stavbe za sodišča večkrat sestala, saj je predsednik vlade od ministrice zahteval pojasnila glede spornega nakupa, za katerega je država odštela 7,7 milijona evrov in posledično domnevno konkretno preplačala njegovo vrednost. Podjetnik Sebstjan Vežnaver je namreč za stavbo, kar smo sicer razkrili na naši spletni strani, pred petimi leti plačal 1,7 milijona evrov.

Ministrica zatrjuje, da je bila pri nakupu zavedena, prst pa je pri tem uperila tudi v nekatere uslužbence ministrstva in člane stranke, med drugim generalnega sekretarja SD Klemna Žiberta, ki je s te funkcije tudi odstopil, v SD pa so se odločili, da gredo aprila na volilni kongres. Švarc Pipanova je izstopila iz SD.

Nakup stavbe preverjajo tudi kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU).

V skladu s poslovnikom DZ se mora obvestilo o odstopu ministra uvrstiti na dnevni red seje DZ najkasneje v sedmih dneh po prejemu obvestila. Po seznanitvi poslancev z njenim odstopom bo ministrska funkcija Švarc Pipanovi prenehala.

Premier mora nato skladno s poslovnikom DZ v desetih dneh predlagati novega ministra ali DZ obvestiti, da bo funkcijo tega ministra začasno opravljal sam ali jo poveril drugemu ministru. S koalicijsko SD so se sicer že dogovorili, da bo vodenje pravosodnega resorja začasno prevzel premier Golob sam, čeprav je bilo v zadnjih dneh slišati tudi ugibanja o tem, ali bi utegnil Golob v tem času že najti ime kandidata za novega ministra, saj si funkcije pravosodnega ministra ne želi opravljati prav dolgo.

Vlada: Šoltes objektivno odgovoren

Vlada je sporočila, da je na predlog ministrice za pravosodje v odstopu Dominike Švarc Pipan razrešila Igorja Šoltesa s funkcije državnega sekretarja na Ministrstvu za pravosodje "zaradi njegove objektivne odgovornosti v zvezi z nakupom stavbe na Litijski cesti 51 v Ljubljani".

V koaliciji ime novega ministrskega kandidata pričakujejo čim prej

Po večtedenskem razčiščevanju okoliščin afere sodna stavba je odstop ministrice za pravosodje za vodje koalicijskih poslanskih skupin pričakovan. Poudarjajo sicer, da je treba zgodbo do konca raziskati, to naj storijo pristojni organi. Ime novega kandidata oz. kandidatke za vodenje pravosodnega resorja pričakujejo čim prej.

"Osebno sem zadovoljen, da se ne bomo več ukvarjali z eno osebo, da se lahko posvetimo vsebinskim zadevam, ki tarejo državljanke in državljane," je ob odhodu z rednih koalicijskih usklajevanj komentiral vodja poslancev SD Jani Prednik. Po njegovih besedah si želijo tudi epiloga zgodbe, ki pa naj jo raziščejo organi pregona. "Kaj bo sledilo, ni več odvisno od politike, ampak tistih, ki ta posel preiskujejo," je dejal.

"Napovedano, pričakovano in potrebno. Odgovornost je treba prevzeti, zgodbo pa raziskati. Zadovoljen sem, da ta predsednik vlade kuverte odpira," pa je danes dejal vodja poslancev Svobode Borut Sajovic.

Tudi vodja poslancev Levice Matej Tašner Vatovec je poudaril, da je bil današnji odstop ministrice dolgo pričakovan korak in tudi nujno potreben. Meni, da so se zadeve na ministrstvu, kolikor je bilo mogoče in v okviru ministričinih pristojnosti, razčistile, preostalo je na organih pregona, koalicija pa lahko nadaljuje svoje delo. Ocenil je sicer, da je bil sam proces "morda malo predolg", saj za razčiščevanje obstajajo organi pregona. "Verjetno je kakšen dan že postal težek, ne samo za SD, ampak za celotno koalicijo in vlado. Bile so številne nepravilnosti in na koncu je odgovornost ministra, da ima stvari v svoji hiši urejene," je poudaril. "Pričakujemo, da bomo tudi čim hitreje imeli novo ime za pravosodnega ministra ali ministrico in da bo tudi ta resor lahko deloval normalno," je poudaril Vatovec.

O tem, ali bo resor ostal v rokah SD, po Prednikovih besedah še niso govorili, a pričakuje, da bo ministrski kandidat iz vrst SD. "To je predvsem med Socialnimi demokrati in predsednikom vlade. Ampak načeloma je resor, ki pripada Socialnim demokratom, pričakujem, da bodo oni prišli z imenom, ki bo verjetno sprejemljiv za vse in tudi odpravil kakršnekoli dvome, ki so se sedaj prilepili na njihovo stranko," je poudaril Vatovec.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (470)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

16. 02. 2024 15.05
Upam, da bo na koncu se vedelo, kaj je v resnici bilo.
Roadkill
15. 02. 2024 20.58
+1
A pol ni nepreklicno odstopila
Infiltrator
15. 02. 2024 20.54
+0
nc bat vsi dobijo nove stolčke službe in plenjenje se nadaljuje
vicente
15. 02. 2024 20.23
+1
Golob je prvi ki je odstavil komunista in to Kardeljevega vnuka
punkracij
15. 02. 2024 20.22
+1
Čatihlepnost ,aroganca,amaterizem in podobne lastnosti bodo davkoplačevalce veliko stale,sicer pa ima narod zgodovinski spomin kot zlata ribica.
Ejga-Tega
15. 02. 2024 20.21
+1
...in karavana gre dalje. Ampak to pot mislim da ne daleč. Dnevno sem v stiku s partnerji po celi sloveniji, z ljudmi različnih poklicev in statusov, pa bi kar zatrdil, da smo kot družba tik pred mejo vrelišča. Ker to, kar pa ta vlada počne, oziroma kar ne počne, pa že krepko presega vse meje zdravega razuma in pameti. Ljudem se bo odpeljalo, slej ko prej. Oropali so deželo, pocuzali kar se je pocuzati dalo, sedaj pa ko zmankuje župe, se bodo pa med sabo potolkli za zadnje kapljice. Podobno se dogaja tudi po EU, francija, nemčija, avstrija, žal povsod, kjer ima oblast leva agenda. Očitno mora močno zaropotat da se zadeve resetirajo
Antena
15. 02. 2024 20.21
-3
Ne, da zapušča ampak MORA zapustiti. Bistvena razlika
PROTI VSAKRSNI KORUPCIJI
15. 02. 2024 20.20
+1
Če da Golob sedaj Pravosodno ministrstvo v roke SDju, bodo ti naredili vse, da se bo unicilo dokaze, utisalo ljudi in zakrilo dejstva umazane korupcije, ki so jo organizirali njihovi člani. Zapomnite si to!!!
Nelyy
15. 02. 2024 20.18
+2
Odkar je FAJONKA na čelu te Kriminalne stranke se potaplja, razpada, gnije, skupaj pa jo drži sam kriminal.
inside1
15. 02. 2024 20.07
+10
in kaj zdaj? en stolček se bo pač zamenjal, njega pa v drugo službo. al ga pa spet porinejo za kandidata za v EU. sistem deluje dalje....
sektor1
15. 02. 2024 20.05
+6
Škoda da DŠP ni vložila toliko energije ob nakupu, kot jo je za domnevno razreševanje situacije. To bi bil nakup in pol.
ruta66
15. 02. 2024 19.57
+2
Pa že nekam naj gre ta vlada dosti ste pokradli.
Dragulj
15. 02. 2024 19.49
+2
Pametna punca zapušča pokvarjence
zajebant1
15. 02. 2024 19.46
-1
Pametni in sposobni zapuščajo levake
Uroš
15. 02. 2024 19.45
+1
zdaj ko so razrešili Šoltesa, bi lahko še dedov kip podrli.
Nelyy
15. 02. 2024 19.43
+7
Očitno so ostali lopovi SD ja skupaj z Tanjo Fajon Ostali. Torej mafijska družba je izgubila samo eno ostali so na BROJU.
TO-91
15. 02. 2024 19.42
+2
Kaj je letela čez levo ramo, verjetno je ne bo golobek več pogledal. Je pa sajko natrosil nekaj cvetlic🤔😜🤮
12apostol
15. 02. 2024 19.40
+0
jutri bolje bo
15. 02. 2024 19.28
+0
Kaj ni jasno raji, Golob je preveč bogat, da se ne bi še naprej zafrkaval z nami slovenci. Drago bomo plačali.
ŽigaLausegger
15. 02. 2024 19.28
+10
Kaj pa če bi SD lepo spokal?