Slovenija

Švarc Pipanova razkrila močno cenzurirano poročilo

Ljubljana, 23. 02. 2024 18.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Kot je napovedala, je Dominika Švarc Pipan še pred odhodom s funkcije pravosodne ministrice razkrila del poročila o nakupu nepremičnine na Litijski 51. Poročilo sicer več zakriva kot razkriva, saj je zaradi interesa preiskave v večji meri zatemnjeno. A med drugim lahko preberemo, da poročilo ugotavlja manjkajočo in prirejeno dokumentacijo ter indic, da je bila ta pripravljena z namenom preferiranja točno določenega ponudnika.

Več videovsebin
 • Iz 24UR: Poročilo nekdanje ministrice Švarc Pipanove
  02:01
  Iz 24UR: Poročilo nekdanje ministrice Švarc Pipanove
 • Iz SVETA: Znan del poročila Švarc Pipanove
  02:48
  Iz SVETA: Znan del poročila Švarc Pipanove

Poročilo na petih straneh, ki so ga posredovali iz kabineta pravosodne ministrice v odstopu Dominike Švarc Pipan, je v večji meri zatemnjeno. "V poročilu so zakrite informacije, za katere menimo, da jih v luči mnenja NPU ne moremo razkriti zaradi varstva interesov preiskave," so pojasnili v kabinetu pravosodne ministrice. 

Gre za poročilo glede nakupa stavbe na Litijski cesti 51, ki ga je pred dnevi ministrica predstavila predsedniku vlade Robertu Golobu, ki zajema tako ugotovljene nepravilnosti in sume kot ukrepe ministrstva. 

Kaj so ugotovljene nepravilnosti, ki jih navaja poročilo?

Med ključnimi nepravilnostmi v postopku priprave in izvedbe projekta je v poročilu navedena manjkajoča projektna dokumentacija. Ta ni bila knjižena v digitalnem spisu zadeve v sistemu Krpan, prav tako pa ni bilo mogoče najti tiskanega dokumenta, piše v poročilu. 

Kot opozarja poročilo, iz elektronske komunikacije vodje projekta ni znano, ali je bil ogled dejansko opravljen. "Iz dokumentacije pravnega pregleda projekta izhaja, da je bil ogled opravljen, ni znano, ali je dejansko bil opravljen," poročilo povzema podatke o zapisniku ogleda. 

Med ugotovljenimi nepravilnostmi je tudi prirejena projektna dokumentacija. "Projektna naloga z analizo stanja infrastrukture na področju pravosodja (končna verzija oktober 2023) – prirejeni podatki, manjkajoči podatki in indic, da je bila projektna naloga pripravljena z namenom preferiranja točno določenega ponudnika," piše v poročilu. 

Sodna stavba in Dominika Švarc Pipan
Sodna stavba in Dominika Švarc Pipan FOTO: 24ur.com

Iz poročila izhaja tudi, da je bila prirejena tudi celotna investicijska dokumentacija: "Prirejeni, manjkajoči podatki, zavajajoč opis stanja stavbe na Litijski c. 51 itd., indic, da je bila dokumentacija pripravljena z namenom preferiranja točno določenega ponudnika."

Prav tako poročilo izpostavlja tudi pomanjkljiv pravni pregled. Ta je bil zgolj na obrazcu in ni bil izveden z dolžno skrbnostjo dobrega gospodarja, ugotavlja poročilo. "Iz obrazca izhaja, da je bilo dejansko stanje nepremičnin ugotovljeno z ogledom, v dokumentaciji pa ni mogoče najti zapisnika ogleda," je navedeno v poročilu.  

Iz pregleda knjižene oziroma fizično dostopne dokumentacije in elektronskih komunikacij ni razvidno, ali je bil "poziv k nadaljevanju pogovorov/ pogajanj poslan tudi drugemu ponudniku, katerega ponudba je ustrezala razpisnim pogojem". "lz dokumentacije oz. komunikacije je razvidno zgolj, da je bilo vabilo k nadaljnji obravnavi ponudbe in pogajanjem poslano zgolj ponudniku Rajski vrt d. o. o. (ponudbo je po elektronski pošti poslal nekdanji generalni sekretar – ime zakrito – neposredno g. Vežnaverju)," piše v poročilu. Poročilo še opozarja, da ni informacij o tem, kolikokrat in kako so potekala pogajanja s ponudnikom Rajski vrt d. o. o.

Prirejena je tudi dokumentacija, ki jo je predložil prodajalec, ugotavlja poročilo – in sicer cenitev sodnega cenilca Antona Riglerja z dne 13. 12. 2023.

Med ugotovljenimi nepravilnostmi poročilo našteva še kadrovske "rošade" in reorganizacijo sekretariata, "zlasti pravne službe in Službe za nepremičnine, ki sta imeli ključno vlogo pri pripravi in izvedbi projekta". "Postavljanje novih vodij služb, 'val' napredovanj JU, ki so pomagali pri pripravi projekta, 'degradacija' in omejitev dostopa do informacij uslužbencem, ki so opozarjali vodje na nepravilnosti tekom projekta, prepovedovanje komuniciranja tem uslužbencem z vodstvom MP," je navedeno v poročilu. Ugotovljene pa so tudi nepravilnosti pri "domnevnem (!) izvajanju notranje revizije oz. t. i. "follow-up" pregleda posla".

Poročilo izpostavlja tudi sume zunanjih vplivov

Poleg omenjenih nepravilnosti so v poročilu navedeni tudi sumi zunanjih vplivov na izvedbo projekta. V tej točki je izpostavljen sum neposrednega vplivanja glavnega tajnika stranke SD Klemna Žiberta, kot piše "najmanj v fazi zagotavljanja finančnih sredstev za izvedbo projekta v decembru 2023". 

Poročilo podaja tudi nekaj indicev za ta sum; med drugim hkratno menjavo telefonov, SMS-sporočilo in sestanek Žiberta z državnim sekretarjem Igorjem Šoltesom brez vednosti ministrice. 

Kako je ukrepalo ministrstvo?

V zadnjem delu poročila ministrica našteva dosedanje ukrepe ministrstva za pravosodje (MP) ob ugotovljenih nepravilnostih. Med drugim navaja zaplete pri notranji reviziji. "V tednu po 5. 2. sem kot ministrica ugotovila, da notranja revizija NI bila odrejena, v nasprotju z navodili nekdanjemu generalnemu sekretarju dr. Gojkoviču in v nasprotju z njegovimi trditvami, da revizija poteka (najprej, da poteka od 29. 12. 2023, kasneje, da poteka od 18. 1. 2024)," piše v poročilu. 

Kot poudarja, je v zadnji fazi priprava elektronskega javnega naročila neodvisne zunanje revizije. V teku je tudi urejanje civilnopravnih vprašanj glede pogodbe s prodajalcem. "Zastopanje MP kot stranke je v skladu z zakonodajo in na pobudo MP prevzelo Državno odvetništvo, ki je pripravilo aneks k pogodbi s prodajalcem, naročilo neodvisno geodetsko izmero stavbe (zaključena 12. 2. 2024) ter neodvisno cenitev (v teku)," piše v poročilu. 

Med ukrepi ministrstva je navedeno tudi sodelovanje z organi preiskovanja in pregona oziroma posredovanje obstoječe dokumentacije Nacionalnemu preiskovalnemu uradu. "Na ministrstvu se z namenom zavarovanja dokazov v skladu s 145. členom ZKP izvajajo ustrezni zaščitni ukrepi v okviru zakonskih pristojnosti in pooblastil," še piše v poročilu. 

Na ministrico so se sicer v luči omenjenega posla zgrnili očitki o netransparentnem in negospodarnem nakupu. Švarc Pipanova je v preteklih tednih zatrjevala, da je bila pri nakupu zavedena, prst pa je pri tem uperila tudi v nekatere uslužbence ministrstva in člane stranke Socialni demokrati. 

Predsednik vlade mora sicer Državnemu zboru v ponedeljek javiti, kdo od vladne ekipe bo začasno prevzel ministrstvo za pravosodje, ali pa predlagati novega kandidata.

Poročilo o nakupu stavbe na Litijski cesti 51
 • krovni2
 • PRALNI STROJ
 • SESALNIK
 • ČISTILEC
 • klima
 • tv
 • ura
 • skiro
 • kosilnica
 • krovni

KOMENTARJI (337)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

andraa
25. 02. 2024 08.15
+3
poročilo v celoti je predala golobu, kakšno pa je on predal dalje pa vidite na sliki
4556
25. 02. 2024 08.13
+2
Sedaj se že mediji zavedajo ,da je takšen način cenzure samo še v DIKTATURAH zato se članek ne umakne --narod zbudi se STOP--DIKTATURI LEVIČARJEV.
andraa
25. 02. 2024 08.17
+0
St. Gallen
24. 02. 2024 19.54
+0
pisejo ukrajinski mediji toliko o sloveniji? vprasam kar tako...v cem je finta Rudi
andraa
25. 02. 2024 08.16
-2
Stane Adami?
24. 02. 2024 12.45
+5
Posebej plačani, VRHHUNNSKI kriminalisti na NPU-ju pa čakajo, kdaj bo šel Janša v rdečo??????
Maki3322
24. 02. 2024 16.19
-2
Čakajo kdaj bo dal komando Janša za preiskavo, mogoče nikoli ker so vključeni uradniki SDS-a??? Preiskava zaščitne opreme je končala na smetišču.
JK123
24. 02. 2024 12.40
+9
Lepo. Zdaj vemo kaj se je dogajalo in lahko zadevo pometemo pod preprogo.
oježeš
24. 02. 2024 12.55
-2
Ker nismo kot državljani Slovenije pri tem nič oškodovani, niti ni mus, da nas o takih dogodkih obveščajo. To bodo že sami vpleteni rešili, kako, nas pa ne zanima.
Ne boste verjeli
24. 02. 2024 18.47
+6
brezcasni
24. 02. 2024 12.30
+7
to je zato ker nam vladajo osladni osebki ki razen kvazi diplom niso v zivljenju naredili nic razen skrivanja po pisarnah za sposobnimi ljudmi in se potem skozi raznna drustva filtrirali v politiko kot prijazni kimajoci kandidati......zenske pa al povzpetnice skrite za mozevo mocjo ali pa nezadovoljne gospodinje ....skratka nevidni do prihoda v politiko ki jim je dala moč vladanja
Rafael Kramar
24. 02. 2024 12.10
+7
Malo mi je čudno, da so jo iz NSi tako jasno podprli. A mislite, da je možno, da bi prestopila k Toninu?
Banion
24. 02. 2024 11.33
+6
in posledice? nič kot vedno
Harpuna
24. 02. 2024 10.44
+11
Vladna mafija nam skriva resnico in nihče jim nič ne more,ker pravosodje sodeluje pri teh mahinacijah.
Finfer
24. 02. 2024 10.06
+15
Nadaljevanka z esmeraldo se bo vlekla v nedogled in že sedaj se vidi popolno nesposobnost tega pravosodja da delujejo v njem taki nesposobni ljudje da se jim vsi ljubljanski tajkuni in podobni lopovi smejejo po celi državi in veselo kradejo denar !!
qwerty99
24. 02. 2024 10.05
+12
Že v naslovu je napaka: DŠP ni razkrila, ampak zakrila poročilo.
caspera1
24. 02. 2024 10.01
+21
Tule je bilo vse polno veliko apetitov z vseh strani.
Dr. No
24. 02. 2024 09.52
+8
Porocilo je delno, hmmm a so D.P. tudi samo delno placali tole podrtijo, ali v celoti vse upletene v isto celico pa kljuc v wc skolko pa vodo potegnat
Nebodijetreba
24. 02. 2024 09.32
+11
Ne razkrijejo zaradi varstva interesov preiskave ali varovanja akterjev?!
caspera1
24. 02. 2024 09.58
+10
V fazi preiskave je točno določeno, kateri podatki ne smejo priti v javnost.
Nebodijetreba
24. 02. 2024 11.42
+2
Caspera1, to vem. Lahko pa se zakrije še kaj drugega, sploh ko preiskuje nekdo, ki je vpleten. Ne zaupam, pač slabe izkušnje z določenimi ...
biggbrader
24. 02. 2024 09.22
+10
Razkrila ni praktično nič, skoraj toliko kolikor ima v modrcu !
biggbrader
24. 02. 2024 09.20
+2
Trenutna vlada, če sploh lahko rečemo temu koruptivnemu kaosu vlada, je lep dokaz, da je represivni aparat (policija, tožilstvo, sodišče) podaljšana roka udbopartijske vladavine in udbomafijskega upravljanja, od leta 1945 naprej. Zato capljamo za Avstrijci po sociali, kulturi,...gospodarstvu....50 let.
caspera1
24. 02. 2024 10.00
+9
Koronaskeptik
24. 02. 2024 10.58
+5
Dej bigbrader ne bluzi. Peterle je 91 osebno odnesel sliko tita iz skupščine in na glas dokumentirano rekel "LOV JE ODPRT!" In Pederle je bil isto partijec kot tvoj fuhrer brez skalpa. Le, da so puklastega vrgli iz partije zaradi njegovih psihičnih izpadov.
Potouceni kramoh
24. 02. 2024 09.14
+15
Jst bom zdej izdal korupcijsko poročilo za tajkunske rabote zadnjih 30 let v SLO na 5000 straneh Vsi listi bodo črno obarvani.
biggbrader
24. 02. 2024 09.22
+5
Franček
24. 02. 2024 09.29
+5
Teofil
24. 02. 2024 09.13
+7
Iz objavljenega je razvidno,da ministrica ni opravljala svojega dela,kajti vse kar navja sedaj bi morala izvajati pred nakupom,sicer pa je poročilo tako ali drugače prirejeno,saj podatke NPU in PKK servira ministrica,tiste ki so njej v prid,ostali pa izginejo.Tako je ko lopov postane preizkovalec in sodnik
brabusednet
24. 02. 2024 09.08
+12
Partijski tovariši vedno nekaj prikrivajo in se ščitijo.To poročilo je politično skropucalo.
Brakedirt
24. 02. 2024 10.17
+1
Rafael Kramar
24. 02. 2024 08.55
+20
Dobro se bori tale Pipača!! Zgleda so jo orenk razjezli.