Slovenija

Svet delavcev nasprotuje sindikatu: 'Prenehajte s krnjenjem ugleda družbe'

Ljubljana, 20. 02. 2023 15.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Prenos sobaric v Hotelih Bernardin na zunanjega izvajalca Aktiva čiščenje, ki je predviden za 1. marca, je v interesu lastnika hotelov, družbe Sava Turizem, so po pregledu postopkov sporočili iz sveta delavcev Save Turizma. Kot so zatrdili, bo varnost njihovih zaposlitev ostala enaka. Sindikat so pozvali, "da preneha s krnjenjem ugleda družbe". V sindikatu pa so presenečeni nad izjavo sveta delavcev in opominjajo, da so odločitev o boju proti 'outsourcanju' sprejeli skupaj.

"Svet delavcev družbe Sava Turizem je po vsebinskem pregledu postopkov prenosa sobaric na družbo Aktiva čiščenje, ki bodo na Obali izvedeni 1. marca, ugotovil, da je varnost služb zaposlenih enaka kot v družbi Sava Turizem, plače zaposlenim se zvišujejo, ohranja se pogodbena zaposlitev za nedoločen čas in upoštevani bodo hotelski standardi glede obremenitev zaposlenih," so v današnjem sporočilu za javnost nanizali v svetu delavcev.

Hotel Bernadrin
Hotel Bernadrin FOTO: Bobo

V tej luči so ocenili, da je prenos sobaric poslovna odločitev v interesu družbe. Sindikat gostinstva in turizma Slovenije (SGIT) ima v družbi Sava Turizem zgolj 259 članov, hkrati pa izvršni odbor, predsednika in namestnika predsednika, ki lahko prevzame vlogo predsednika, zato ne vidijo težav pri prehodu zaposlenih k novemu delodajalcu, so dodali.

Pojasnili so še, da so sicer načeloma proti outsourcingu, da pa so ogorčeni nad pristopom in zavajanjem sindikata. "Zato pozivamo sindikat, da preneha s krnitvijo ugleda družbe in pozivanjem k stavki, saj s tem ogroža 1200 delovnih mest v družbi Sava Turizem," so sklenili.

V SGIT so minuli teden izrazili prepričanje, da gre pri prenosu zaposlenih na zunanje izvajalce "za škodljive prakse, ki vplivajo na socialni in materialni položaj delavcev". S tem, ko Sava Turizem prenaša sobarice, po njihovi oceni slabi tudi njihovo sindikalno organiziranost.

"Med outsourcanimi delavci je namreč tudi predsednica sindikata in članica sveta delavcev v Savi Turizem, ki ji je zaradi outsourcinga onemogočeno nadaljnje sindikalno delovanje in delovanje v svetu delavcev Save Turizem," so pojasnili. Ob tem so vodstvo družbe obtožili ustrahovanja in napovedali stavko.

V Savi Turizmu vse očitke zanikajo. Prepričani so, da gre pri vsem skupaj "za sindikalni boj v interesu sindikata za ohranitev moči in bonitet posameznikov, ki delujejo v interesu sindikata in ne svojih sodelavcev".

Sindikat delavcev gostinstva in turizma: Izjava sveta je v nasprotju s skupno odločitvijo

Na odločitev sveta delavcev so se odzvali v sindikatu, kjer menijo, da je izjava sveta rezultat pritiskov na člane sveta delavcev iz vrst sindikata ter drugačna od skupno sprejete odločitve. "Svet delavcev in sindikat družbe sta na posvetovanju za prenos sobaric iz Hotelov Bernardin na Aktivo čiščenje oba sprejela odločitev, da nasprotujeta outsourcanju sobaric v Hotelih Bernardin."

Kot opozarjajo v sindikatu, je svet delavcev organ, ki naj bi deloval v dobro zaposlenih. "Izjava, da je svet delavcev ogorčen nad pristopom in zavajanjem sindikata, je očitno nastala zaradi odsotnosti sedanje predsednice in članice sveta delavcev. Stavka je po Ustavi Republike Slovenije pravica delavcev in Svet delavcev družbe  nima nikakršne pravice pozivati sindikat (to so zaposleni delavci v družbi), da preneha informirati svoje članstvo." Ob tem dodajajo, da svet delavcev tudi nima pravic navajati, kdo bo prevzel vlogo predsednika sindikata, "zaradi outsourcanja sedanje predsednice". 

Poudarjajo tudi, da bodo "glasni" tudi za vse druge delavke in delavce, "ki so prešli k novemu delodajalcu zgolj zaradi stroškov dela in ker se s temi kadri, ki jih prav tako primanjkuje na trgu dela, ne želijo ukvarjati". Sindikat izpostavlja, da bosta v Savi Turizem v prihodnje dve vrsti sobaric – prve, ki prejmejo osnovno bruto plačo 700 evrov, in druge, ki bodo prejemale osnovno bruto plačo 1000 evrov. "Vendar tudi slednji znesek je še vedno 200 evrov pod minimalno plačo, ali še resneje, neto plača teh delavcev je na pragu revščine, ki je okoli 800 evrov."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

periot22
21. 02. 2023 09.35
Zelo dober hotel!
zmerni pesimist
20. 02. 2023 21.58
Kakšnega ugleda če pa ga sploh nimajo
Uporabnik1921539
20. 02. 2023 21.43
-1
Pa kaksen ugled druzbe????Tako slabih hotelskih uslug,kot so v Portoroskih dveh hotelih-Bernardin in Slovenija,tako arogantnega obnasanja in neprijaznosti nisem dozivel nikjer.Ko gre za kongresni turizem so poden od podna
slohren
20. 02. 2023 20.27
+3
Absurd, kaj svet delavcev sploh ve čemu služi, pred kakšnimi 15 ali več leti je ena tovarna na Štajerskem v državni lasti mislim, ki porabi največ elektrike poslovala z izgubo več milijonsko, znotraj te firme je bilo eno malo podjetje za nabavo metelj, po domače povedano, je pa imelo prek 100.000 eur dobička. Isto bo zdaj tu, ne se hecat...
zavetnik
20. 02. 2023 19.48
+12
Svet delavcev in uprava Save hotelov a boste še dolgo izkoriščali delavce kako vas ni sram za nemoralno in ponižajoči odnos do ljudi, ki vam omogočajo vašo bahatost in denar
slayer2
20. 02. 2023 19.45
+4
"krnjenjem",kaj naj bi pomenila ta beseda?!!!
Holy50
20. 02. 2023 19.22
+14
Očitno je svet delavcev proti delavcem, ki so jih izvolili. Kaj v naši Švici delajo kuverte.
Kollerik
20. 02. 2023 19.13
+15
Bangladeš 2...
nur-amrabar
20. 02. 2023 19.02
+12
stavkat, pa naj dobijo odpovedi! pa naj si bernardini potem iščejo nove čistilke!
pepikrlinca
20. 02. 2023 18.35
+12
Svet podrepnikov!
Pagliaccio 46
20. 02. 2023 18.03
+22
Prenos katerihkoli delavcev na zunanjega izvajalca je zaradi zniževanja stroškov na račun delavcev, ki so v prenosu...Razen , če bo zunanji izvajalec obdržal vse sobarice in jim dvignil plače za isti obseg dela...to pa bi bilo prvič
Darko32
20. 02. 2023 16.27
+21
SVET DELAVCEV so postopači, ki so samo zato dali to izjavo, ker vlečejo denar brez dela in mešajo samo meglo. Bojkotirati je potrebno vse stortive, ki so v lasti SAVA TURIZEM pa da vidimo do kje bodo še afne guncali. Pravilno, da opozorijo, saj je to sočasno ugled Slovenije in prikaz svinjarije in umazanije, katero ti barabini namerno zagovarjajo.