Slovenija

Pivčeva: Pomembno je zgolj to, da se me diskreditira in odstrani

Ljubljana, 17. 08. 2020 12.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Kaya Kamenarič, STA, Anja Kralj
Komentarji
907

Svet stranke DeSUS, ki ga vodi Tomaž Gantar, naj bi predvidoma prihodnji torek odločal o usodi Aleksandre Pivec. Pivčeva in Gantar možne pravne postopke rešitve spora, ki je razklal vrh stranke, sicer razlagata različno. Pivčeva je danes razkrila pravno mnenje Inštituta za ustavno pravo – svet stranke je ne more razrešiti. Gantar pravi, da bo mnenje poiskal tudi on. Pivčeva to komentira, da obžaluje, da to zdaj izpade kot pravni spopad različnih mnenj.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: "Borila se bom do konca"
    03:36
    Iz 24UR: "Borila se bom do konca"
  • Iz SVETA: V Desusu se stvari zaostrujejo
    03:23
    Iz SVETA: V Desusu se stvari zaostrujejo

 

"Sporočam, da zelo dobro razumem politiko, ki je v dobro večine ljudi, in ne le v korist posameznikov. In prav to je tisto, kar nekatere posameznike moti. V stranki in vladi nisem zaradi politikantskega podtikanja in zarot," pravi  predsednica stranke DeSUS Aleksandra Pivec. Ta v borbi, da obdrži svoj stolček, zagotavlja, da je v politiki le zato, da strokovno dela. Prepričana je, da se bo v naslednjih dneh nadaljevala diskreditacija nje osebno: "Pomembno je zgolj to, da se me diskreditira in odstrani, vse do skrajnih metod, tudi s policijskimi preiskavami in mogoče tudi pridržanjem."  

 "Pomembno je zgolj to, da se me diskreditira in odstrani, vse do skrajnih metod, tudi s policijskimi preiskavami in mogoče tudi pridržanjem."
"Pomembno je zgolj to, da se me diskreditira in odstrani, vse do skrajnih metod, tudi s policijskimi preiskavami in mogoče tudi pridržanjem." FOTO: Aljoša Kravanja

Predsednik sveta Tomaž Gantar je medtem sporočil, da je za četrtek popoldne sklicana seja vlade, zato je za sejo sveta stranke, kjer bodo odločali o usodi Pivčeve, določil nov termin. V torek, 25. avgusta, se v skladu z zahtevo poslanske skupine DeSUS tudi izteče rok za sklic seje sveta.
 O prihodnosti stranke sta vodstvo in izvršni odbor stranke DeSUS razpravljala že v pretekli petek. Sklenili so, da čim prej, najkasneje pa do konca leta, skličejo izredni kongres, na katerem bo predsednica Aleksandra Pivec ponudila glasovanje o nezaupnici. Kot je sporočila Pivčeva, je sama ponudila glasovanje o nezaupnici na izrednem kongresu stranke in meni, da je to dostojno in pravilno.  

Tomaž Gantar
Tomaž Gantar FOTO: Bobo

Do takrat bo za koordinacijo stranke s poslansko skupino pooblastila enega od podpredsednikov stranke. Predsednik sveta Gantar pa medtem meni, da ima svet stranke po statutu pristojnost odločanja tudi o razrešitvi predsednice.

Pivčeva objavila pravno mnenje Inštituta za ustavno pravo

Izvršni odbor se je seznanil tudi s pravnim mnenjem Inštituta za ustavno pravo glede morebitnega glasovanja o nezaupnici in razrešitvi Pivčeve že na svetu stranke. Vsebine pravnega mnenja takrat niso razkrili, je pa bilo po izjavah Pivčeve sklepati, da ji je mnenje naklonjeno. Dejala je, da pričakuje, da bo kongres tisti, ki bo odločal o njeni nezaupnici, in ne svet, saj je kongres tudi tisti, ki jo je izvolil za predsednico.

Gantar je v petek poudaril, da kongres stranke ni namenjen odločanju o zaupnici predsednici. Po njegovih ocenah ima to pristojnost svet stranke. Ta namreč po statutu "v obdobju med kongresoma na podlagi politične ocene delovanja in ravnanja ali izrečene osebne želje posameznikov sklepa o razrešitvah in imenovanju članov organov stranke oz. nosilcev individualnih funkcij".

Danes pa je Pivčeva na Twitterju razkrila pravno mnenje Inštituta za ustavno pravo. Pri tem je zapisala: "Predsednik sveta Tomaž Gantar, tu je pravno mnenje najkompetentnejših pravnih strokovnjakov. Ste po novem to vi?"

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pivčeva se je na Inštitut obrnila s prošnjo za razlago določb statuta stranke DeSUS o imenovanju, volitvah in razrešitve individualnih in kolektivnih organov stranke. Ti so zapisali, da mandat organom stranke traja štiri leta oziroma do predčasno sklicanega volilno programskega kongresa. Kongres lahko v določenih pogojih predsednik na podlagi sklepa Sveta stranke ali na zahtevo najmanj ene tretjine pokrajinskih organizacij skliče tudi predčasno.

Dodali so, da je kongres tisti, ki voli in razrešuje kolektivne in individualne organe stranke (razen generalnega sekretarja). Ker je do naslednjega kongresa (potekajo na štiri leta) več kot eno leto, "funkcija predsednika ne more preiti na enega izmed podpredsednikov stranke v času do rednega kongresa, pač pa funkcijo do predčasno sklicanega kongresa stranke obdrži dosedanji predsednik stranke." 

Svet stranke po ugotovitvah Inštituta v obdobju med kongresoma ne more razrešiti nosilcev funkcij. Zapisali so, da bi se iz 16. člena dalo "napačno razumeti, da lahko svet stranke v obdobju med kongresoma razreši predsednika stranke."

Ob tem je Pivčeva v izjavi sporočila, da se je vodstvo stranke odločilo pridobiti neodvisno pravno mnenje izključno zaradi pravnega dvoma, ki so ga povzročile zavajajoče navedbe Gantarja v medijih: "Po njegovem tolmačenju lahko 30 članov sveta kadarkoli, torej tudi dan po kongresu, odpokliče predsednika stranke, ki je bil izvoljen na kongresu, kjer je glasovalo preko 220 delegatov." Navedbe Gantarja ne držijo, poudarja in dodaja:  "Tako je razkrita namera nekaterih posameznikov znotraj stranke, ki želijo nedemokratično, nezakonito, v nasprotju s statutom stranke, odvzeti mandat za vodenje stranke meni in vsem delegatom odvzeti že zaupan glas podpore na kongresu za vodenje stranke." 

Gantar: Odvisno je od razlag pravnih strokovnjakov

Tomaž Gantar pa je danes  v izjavi medijem sicer ponovil, da želi, da to rešijo zakonito. Glede na to, da so mnenja o tem različna, bo pravno mnenje pridobil tudi sam. "Če bo obstajal dvom, da bi bilo odločanje o zaupnici na seji sveta nezakonito, ni moj namen vztrajati z glasovanjem o razrešitvi. Odvisno je od razlag pravnih strokovnjakov," je poudaril.

Na vprašanje, ali utegne kandidirati za predsednika na kongresu, pa je danes odgovoril, da zelo verjetno ne. Do zdaj se o tem niso pogovarjali. Spomnil pa je, da so o njegovi kandidaturi govorili že pred več kongresi, a se za to nikoli ni odločil, saj to ni bilo mesto, ki bi ga zanimalo. "Sem pa pripravljen stranki pomagati, če vidijo, da lahko pomagam," je danes dodal Gantar.

V odgovoru na obtožbe Pivčeve, da ji želi prevzeti mandat, je še poudaril, da si ne "afere SRIPT ne nelegalnega plačevanja bivanja" ni izmislil nihče od njih, ampak je to težava, za katero je kriva Pivčeva sama.

Pivčeva je v izjavi namreč poudarila, da Gantar s svojimi ravnanji in pritiski nanjo s pozivi za odstop škoduje stranki DeSUS in njenim članom ter volivcem, predvsem pa ciljni skupini ljudi, za dobro katerih bi stranka morala delati na vsebinskih vprašanjih: "S tem sporoča, ne glede na mnenje organov – stranka DeSUS, to sem jaz, saj mimo pravil statuta ponuja za vodenje stranke sebe, čeprav imajo pravico za začasno vodenje pred njim vsi podpredsedniki stranke."  

"Obžalujem, da to sedaj izpade kot pravni spopad različnih mnenj, čeprav nasprotnega pravnega mnenja se nimamo, saj menim, da bi se morali v tem času predvsem posvetiti poenotenju stranke, njeni krepitvi in delu na vsebinah, ki jih skladno s koalicijskimi zavezami in pogodbo, trenutno pripravljamo. Gospod Jurša, ki je ob Patriji, kantah za smeti, aferi, povezani z arbitražo, in vseh drugih aferah stal ob strani gospodu Erjavcu, sedaj mene, ki nisem storila nič nezakonitega in nobenega Slovenca niti za evro oškodovala, poziva, da odstopim,"  izpostavlja Pivčeva.  

Spomnimo

Pivčevi je pet poslancev stranke že odreklo podporo in jo po očitkih, ki nanjo letijo zaradi nejasnih plačil gostovanj po Sloveniji, pozvalo k nepreklicnemu odstopu. Če tega ne bo storila, svet stranke pozivajo, da ji izreče nezaupnico. Za takšen poziv so se pretekli teden odločili tudi v strankinem pokrajinskem odboru Južna Primorska, kjer ocenjujejo, da predsednica med člani in v javnosti ne uživa več osebnega ugleda, s čimer krni tudi politični ugled stranke, je na Twitterju sporočil predsednik odbora in sveta stranke Tomaž Gantar. 

Gantar je prepričan, da je poziv poslanske skupine DeSUS k odstopu Pivčeve prava odločitev. "Prav bi bilo, da osebnih interesov ne bi postavljala pred strankine in bi čim prej odstopila z mesta predsednice," meni. Tudi nekdanji vidni član stranke Ivo Vajgl pravi, da je Pivčeva kršila "vse, kar je dovoljeno", zato je čas, da "spakira svojo torbico in odide". 

Poslanci Pivčevi očitajo, da je DeSUS v času njenega vodenja postala stranka afer. Če svet stranke pozivu ne bo sledil, se lahko zgodi, da bodo poslanci DeSUS odšli samostojno pot oz. se odcepili od stranke. V LMŠ in Levici Pivčevo pozivajo k odstopu z mesta ministrice.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (907)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bluzerr
18. 08. 2020 16.39
-1
ubogi njeni otroci, kaj morajo vse poslušat o pohlepni in grabežljivi mami...
iga_biba
18. 08. 2020 15.56
+8
Pa je res trda. Nič ji ne gre v glavo. Samo da jo podpira IJJ. Pa brezlačna letovanja za družino.
felix58
18. 08. 2020 13.28
+8
Gospa, dajte razumite že enkrat: stara ste, na sebi imate po vaše lepe (drage) obleke, precej ste že tečni, lažete kr naprej...umaknite se, dajte prostor mladim, brhkim, lepim gospodičnam pa vam bomo hvaležni
Krjavel
18. 08. 2020 18.27
-1
bluzerr
18. 08. 2020 12.22
+11
"niti za evro nisem okradla nobenega Slovenca"... J hvala gospa, res hvla, to bi bilo le cca 2 mio €. Odidite, prosim, na smetišče žalostne slo politične zgodovine!
Strojan
18. 08. 2020 12.16
+9
Jedla bi zastonj, pila bi zastonj, spala bi zastonj...pa še dobro plačo bi imela! Ta pa je brihtna...in potem so vsi čudni, ki ji tega pač ne dovolijo !
SLObunkeljn
18. 08. 2020 12.05
+6
Plesala je eno poletje ;)
mačo123
18. 08. 2020 11.15
+2
Zakaj tako zavajate ljudi .Napisali ste da bo Janša gostil na Bledu Vučiča in Orbana.Zakaj ne pišete da bo janša gostil vse pomenbne politike.Iz konteksta ste vzeli samo Vučiča in Orbana da hujskate in zavajate.
JApajaDAja
18. 08. 2020 11.21
-1
ker šarec pozna le ta dva...da ne bo zmede!
mačo123
18. 08. 2020 11.23
+9
JApajaDAja
18. 08. 2020 11.35
+1
majmun11223344
18. 08. 2020 11.10
+9
Enostavno sramota ste, ne strinjajo se z vami, vašim delom, vašimi potezami, izjavami... Ne vi pa kar naprej. Kako že gre tista italijanska partizanska... Bella ciao, Bella ciao...
JApajaDAja
18. 08. 2020 10.46
+5
zakaj niso bili mediji tako popadljivi v zadevi sript? ista oseba, isti resor....aja, druga vlada :-)
kaktusar1
18. 08. 2020 11.47
+9
sej ste bili vi belčki komplet takrat na okopih in ste zahtevali za njo marsikaj...sedaj jo pa branite dvoličneži..zato pa vas zavezniki niso maral...
JApajaDAja
18. 08. 2020 12.23
-1
če človek zagovarja ZA VSE ENAKE VATLE,za vse enake kriterije in za vse enak medijski "linč"je zate belček?
felix58
18. 08. 2020 10.44
+11
Gospa ministrica pravite, da ste v politiki zato, da dobro delate....nič ni od tega gospa, vsak dan nove laži, laž pa je dobrina, ki seveda nima cene. Zato gospa je namen, da se vas izloći iz političnih funkcij, ker zaradi laži nimate zaupanja.
sinhron
18. 08. 2020 10.16
+17
Povzpetnica brez morale !
Streznitev
18. 08. 2020 10.04
+4
Vrni se draga Aleksandra zopet k meni in vse bo t'ko kot prej. Vse ti bo oproščeno.
wolfterier
18. 08. 2020 10.02
-7
Mevža Gantar bi rad bil predsednik Desus in zbežal iz koalicije !
riss
18. 08. 2020 09.46
-12
Prokomunist Vajgl, človek, ki je imel milion ugodnosti, kot novinar, ki je bil zapriseženi komunist, bo govoril kdo je kaj kršil. Naj raje pove koliko ljudi je "njegov" komunistični sistem dobesedno uničil. Saj menda zna pisati in naj se razpiše o "svoji" UDBO MAFIJI ter GLOBOKI DRŽAVI, ki jo je utelesil bivši režim in tudi novi zagovorniki tega, mnogi med njimi rojeni v samostojni Sloveniji. Ampak, če hočeš imet privilegije potem podpirajo vplivneže in to so lovečini levičarji. Potem se pa mladi politiki sklicujejo, da nimajo nič s komunizmom. A obsodijo ga ne.
?AKAL
18. 08. 2020 09.51
+11
Vprašaj Janšo saj je bil vse to kar naštel tudi on paše svoje državljane je tožil
felix58
18. 08. 2020 10.46
+11
Tvoj Jansha je še kar komunist, saj ni vrnil knjižice ob izključitvi, bil je udbaš, saj obstaja na spletu njegova knjižica, kaj zdaj blatiš gospoda Vajgla, spravi se na tvojega tovariša Jansha iz Kosovega polja
resslovenka
18. 08. 2020 09.35
+13
Vroča jesen nas čaka. V stilu "indijanskega poletja". Zanimivo bo in marsikaj se bo dogajalo. Če ne bo vlada prepovedala zbiranja večjega števila ljudi. In zakaj bi sploh ga. 🤔 Sej je tudi na Hrvaško, na široko odprla vrata. Zdej se nam pa vrača, kot bumerang. 😎
Karantanija
18. 08. 2020 09.29
+17
".... najkompetentnejši pravni strokovnjaki ...." Kaj pa morala, gospa Pivec!?
Apostol1
18. 08. 2020 09.25
+24
V to gnojnico v kateri se sedaj utaplja je "gospa" pod velikem narekovanjem sama zabredla
Karantanija
18. 08. 2020 09.19
+13
Najprej mora človek pogledati vase, v svojo dušo in se vprašati, kaj je sam storil narobe, ne pa, da so vedno vsi drugi krivi. Jaz bi bil lahko kralj, pa ne bi šel mimo recepcije v hotelu, kjer bi spal, da ne bi vprašal, koliko sem dolžen! Smo pa različni, seveda!
nostalgik
18. 08. 2020 09.17
+14
ALEKSANDRA, SAMA SI KRIVA- TVOJA POVEZAVA Z PRINCOM TEME JE KRIVDA TVOJE DISKREDITACIJE IN VSEH NADALJNIH OČITKOV- PREPOZNO JE ZA TVOJO REŠITEV. Z PRINCOM TEME BOŠ ODŠLA V OSAMO.
resslovenka
18. 08. 2020 08.46
+12
Vso srečo gospa, kjerkoli in kamorkoli se boste podala. Samo svoje privat račune plačajte sama. OK? Ko se prijatli razhajajo pa 😊 Na zdravje!🥂
Streznitev
18. 08. 2020 09.20
+10
Vso srečo gospa, kjerkoli in kamorkoli se boste podala, vse ti bomo odpustili, ko boš pri nas ponovno pristala. Se spominjaš SRIPTA draga Alesandra.