Slovenija

Iz stranke izključena dva člana, Klakočar Zupančičeva ni več podpredsednica

Ljubljana, 24. 10. 2023 06.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
A.K., STA, M.S.
Komentarji
2128

Po zaključku seje sveta Gibanja Svoboda je prvak stranke Robert Golob sporočil, da so sprejeli soglasno odločitev o izključitvi dveh članov. Gre za poslanko Mojco Šetinc Pašek in Roberta Pavšiča. Urška Klakočar Zupančič medtem zapušča mesto podpredsednice stranke iz osebnih razlogov, ostaja pa predsednica državnega zbora.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Seja sveta stranke Gibanje Svoboda
    03:32
    Iz 24UR ZVEČER: Seja sveta stranke Gibanje Svoboda
  • Klakočar Zupančičeva o odstopu
    02:00
    Klakočar Zupančičeva o odstopu
  • Izjava Roberta Goloba
    04:10
    Izjava Roberta Goloba
  • Iz 24UR: Razkol med Golobom in Klakočar Zupančič
    06:34
    Iz 24UR: Razkol med Golobom in Klakočar Zupančič
  • Iz 24UR: Kako trdna je koalicija?
    01:39
    Iz 24UR: Kako trdna je koalicija?

Člane sveta Gibanja Svoboda je čakala razprava o aktualnem političnem dogajanju, ki v zadnjih tednih diktira tempo na slovenskem političnem parketu. 

Urška Klakočar Zupančič je vodstvo stranke Gibanje Svoboda obvestila, da iz osebnih razlogov zapušča mesto podpredsednice največje vladne stranke, je sporočil premier Robert Golob. Ob tem ostaja predsednica državnega zbora. 

"Sama sem se odločila, po tehtnem premisleku in glede na to, da si kot predsednica državnega zbora ne želim, da ta funkcija postane torišče sporov ali za lansiranje razkolov. Stranka je enotna, stabilna, prav tako poslanska skupina, ne želim, da se na funkcijo predsednice državnega zbora vpliva kakorkoli politično, zato sem se odločila, tudi iz osebnih razlogov, ker mi funkcija predsednice državnega zbora jemlje ves moj čas, in je tako tudi prav, da se umaknem z mesta podpredsednice stranke Gibanje Svoboda. Zato sem tudi podala odstopno izjavo," pa je pred kamerami dejala Urška Klakočar Zupančič. 

Na vprašanje o informacijah, ki so zaokrožile v javnosti o tem, da je Golob Klakočar Zupančičevo pozval k odstopu z mesta predsednice DZ, je Golob dejal, da se včasih vpraša, kje mediji dobijo informacije. "Tudi o mojem odstopu sem že dostikrat bral v medijih, ampak tega filma Janez Janša ne bo videl," je dejal.

Po njegovih besedah je bilo sporočilo današnje seje sveta namreč jasno: "Ostajamo trdni in enotni, zato, ker vemo, zakaj smo tukaj, ker nismo zaradi sebe, ampak smo zato, da uresničujemo voljo volivk in volivcev in ne bomo dovolili, da bi kdorkoli kot posameznik rušil stranko, ki je v resnici odpeljala Janeza Janšo iz oblasti."

Na mesto podpredsednice Gibanja Svoboda so danes imenovali poslanko Saro Žibrat.

Šetinc Paškova in Pavšič izključena iz stranke

Ob tem je Golob povedal tudi, da je svet brez glasu proti odločil, da poslanko Mojco Šetinc Pašek in bivšega poslanca LMŠ, v tem mandatu pa svetovalca v kabinetu Klakočar Zupančičeve Roberta Pavšiča izključijo iz stranke. "Ugotovili smo, da so določeni posamezniki delovali izrazito v škodo ne samo stranke, ampak tudi enotnosti koalicije in trdnosti vlade," je dejal Golob. 

"Oba sta bila seznanjena, kar se nas tiče, je z njima zgodba zaključena," je dodal. 

"Nekdo, ki ne verjame v to, da je treba igrati za svojo ekipo, ampak ves čas igra za neko drugo, v naši ekipi nima kaj iskati," je v nadaljevanju še pojasnil Golob. Za katero ekipo naj bi člana 'igrala', ni povedal. "Pomembno je, da se natačno ve, na kateri gol je treba streljati. Ko začneš zabijati avtogole, takrat v ekipi nimaš več kaj iskati," je bil jasen. 

Mojca Pašek Šetinc (na sredini) je bila izključena iz stranke.
Mojca Pašek Šetinc (na sredini) je bila izključena iz stranke. FOTO: Bobo

V stranki so danes razpravljali tudi o tem, da je prišel čas za preverjanje uresničevanja koalicijskih zavez, pa tudi za začetek razprav o rekonstrukciji vlade. Na to temo se bo Golob po praznikih sestal s predsednico SD Tanjo Fajon in koordinatorico Levice Asto Vrečko.

Na dodatno vprašanje je odgovoril, da je pri rekonstrukciji vlade odprto vse, pri tem pa bo pomembno, ali so bili učinkoviti pri izpolnjevanju koalicijskih zavez, ki so jih dali volivcem.

Dopušča tudi možnost "radikalnega zmanjšanja števila ministrstev". V zadnjem letu, še posebej ob poletnih ujmah, so namreč ugotovili, da medresorska usklajevanja med velikim številom ministrstev postanejo cokla za učinkovitost delovanja vlade. "Veliko število je vse, kar je večje od 12," je pristavil.

Han: Nimamo ne časa ne privilegija, da se vlada ukvarja sama s sabo

Razmere v največji vladni stranki je po seji upravnega odbora Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije danes komentiral tudi gospodarski minister Matjaž Han. Kot je dejal, mu je iskreno žal za to, kar se jim dogaja, "zato ker vem, da se ta moment nimamo ne časa ne privilegija, da se vlada ukvarja sama s sabo, ampak se moramo ukvarjati s problemi, ki so se nakopičili". "Sem pa žal v 20-letni zgodovini to že prevečkrat videl, kako so velike stranke, ki so nastale na nek način čez noč imele podobne težave," je dejal, a dodal, da imajo tudi Socialni demokrati kdaj težave.

Vodja poslancev Levice Matej Tašner Vatovec pa je v DZ dejal, da dogodki prejšnjih dni zagotovo odpirajo vrsto novih pa tudi starih vprašanj in s tem tudi določeno mero zaskrbljenosti. "Tako da v Levici zagotovo pričakujemo, da se bomo v vseh teh zadevah, ki nedvomno vplivajo na koalicijo kot celoto, čim prej pogovorili, prva možnost je seveda že takoj jutri na koalicijskih usklajevanjih pred sejo vlade," je dodal.

Burno dogajanje v zadnjih tednih

Za Gibanjem Svoboda in vladno koalicijo so sicer tedni burnega dogajanja. Nemalo prahu je minuli teden v javnosti dvigoval razpis obrambnega ministrstva za snemanje vojaškega resničnostnega šova, ta teden na političnem parketu odmevajo tudi domnevne nepravilnosti pri poslih Darsa ter pričanje nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar pred preiskovalno komisijo DZ o političnih pritiskih premierja nanjo v času ministrovanja.

V največji vladni stranki sicer neformalne priprave na evropske volitve tečejo že nekaj časa, o prvem nastopu v boju za mesta na evropskem političnem parketu pa je beseda tekla tudi na današnji seji sveta stranke. Stranko sicer trenutno v Bruslju zastopata evropska poslanca Irena Joveva in Klemen Grošelj, ki ju je ob združitvi v stranko "prispevala" LMŠ. Oba evroposlanca sta v preteklih mesecih že izrazila pripravljenost na vnovično kandidaturo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2128)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TO-91
28. 10. 2023 13.06
+0
Soglasno so se odločili, noben poslanec GS nima jajc da bi kaj pomislil za imajo golobija, malo spominja severno korejo👯🤔
LocoCoko
27. 10. 2023 18.59
sandi101
26. 10. 2023 16.14
+3
Urška Klakočar Zupančič je vodstvo stranke Gibanje Svoboda obvestila, da iz osebnih razlogov zapušča mesto podpredsednice največje vladne stranke, je sporočil premier Robert Golob. Ob tem ostaja predsednica državnega zbora. Kje je tu logika, da še sedi v parlamentu in bo še naprej vlekla denar?????? Vun iz parlamenta na borzo in si naj išče drugo službo. Fuj...
Foxn.ca
26. 10. 2023 12.09
+1
...dosti zgage je naredila...
smuuki
25. 10. 2023 18.28
-1
Zdaj nam vlado vodi dr bezeg
morituri
26. 10. 2023 17.53
+0
Paškova sploh ne špila nogometa in Golob ni mogel videti avtogola. Spet se laže in počasi se bo preimenoval v dr. Laž!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Armagedon1
25. 10. 2023 18.03
+1
Nekrofil je ta rozasti. Zato se tako grdo spravlja na nemočne ženske.
Armagedon1
25. 10. 2023 17.56
+0
Narcisoidni tič golob si misli, da je petelin, zato si je obul prevelike petelinje čevlje, da bi se petelinil. In nekrofil res grdo, nekrofilsko dela z nežnejšim spolom. Upam, da so ga ženske prečitale.
Perivnik
25. 10. 2023 15.38
+1
Levičarji, kolesariat, lewaki, ... sedaj ste zares dobili diktatorja in pacienta. Kako ga boste poimenovali?? Pacient 2, Diktator Močni? Desničarji na plano z idejami, levičarji jih očitno nimajo.
smuuki
25. 10. 2023 18.27
+2
Bezeg Ko cveti zeeelo diši samo to ne traja dolgo.
patogen
25. 10. 2023 14.29
+0
Kdo bo prevzel za Urško vlogo strankine klovnese?
mentos12
25. 10. 2023 14.24
+5
Evo vam butalci vašo Svobodo-diktaturo v polnem sijaju. Saj je prav,da sedaj trpite.Edino tako je možnost da enkrat pridete k pameti in na volitvah volite za dobro sebe,vaših otrok in napredno,uspešno Slovenijo.
Armagedon1
25. 10. 2023 17.57
+1
MarkoE
25. 10. 2023 14.07
-6
Tako se to dela! Al bo red v hiši ali pa kaos. Red mora bit pa tud če je slab. Ne razumem pa, zakaj imamo parlament. Bodo sedaj končno tile odstavljeni postali neodvisni poslanci, Trenutno imamo dva poslanca neodivsna ostali so odvisni. Predlagam Golobu, da nadaljuje s tem trendom, da postane parlament čim bolj nedovisen. Problem je na strani SDS. Tam očitno noben noče postati neodvisen
Perivnik
25. 10. 2023 15.31
+2
Tudi Šetinčeva dama ne želi biti neodvisna. Ali pa ptiček golobček tega ne dovoli???
Armagedon1
25. 10. 2023 18.00
+1
Grdo se je tič spravil na žensko. Spravlja pa se tudi na druge ženske tako, da resno sumim, da je narcisoid ta rozasti.
biggbrader
25. 10. 2023 14.00
+9
Tale dr. Golob je pa popolnoma zavozil. Če se spomnimo avstrijskega Kur"c"a, zakaj je moral spokati, bi moral on biti že v novih prostorih na Dobrunjah.
Majzelj
25. 10. 2023 13.49
+8
Urška res si boga, da se pustiš ustrahovati nadutemu cucku. Povej po resnici, imej pogum kot Bobnarjeva... ni problem če nimaš enakih političih pogledov kot druge stranke, je pa velik problem da zaradi svoje stranke mižiš in tajiš nepravilnosti. Rekla si v dobro Slovenije, delaš pa v dobro Goloba!
biggbrader
25. 10. 2023 13.35
+11
Bodimo pošteni, vsi ki se grejo sedaj te igrice, od dr. Goloba, Mojce, Tanje, Urške,...so pokazali veliko mero maščevalnosti, prezira, zamer, politične nekorektnosti, bolne ambicioznosti,..zapravljivosti, ....zato naj se po hitrem postopku čim preje spokajo, da lahko normalno zaživimo. Saj nismo SK ali Venezuela, da nas bojo stari apartčiki in udbovski potomci učili kako naj živimo, kaj naj jemo, koliko davkov bomo plačevali, kam bomo hodili na zdravljenje za covid....
2mt8
25. 10. 2023 13.25
+4
Milan že snuje nov nesposobni levi obraz z novo nesposobno levo stranko in volilci se bodo zaradi sovraštva do nekoga z veseljem spet pustili na ...
sbštajerec
25. 10. 2023 13.18
+4
Mislim, da dobiva golobček dovoljenje za ODLET, Aboh Janša pa ga čaka v zraku, to bo mesarsko klanje na volitvah.
sbštajerec
25. 10. 2023 13.16
+4
Totemu PV Joža ne sega do kolen, Joža je vsaj skrivaj kaj ušpiču, toti kar javno napada. Strašni demokrat. Ni kaj, vsaka čast!
printer
25. 10. 2023 13.02
+13
Poglejte nesrečno in zaskrbljeno faco od Urške na vseh posnetkih....to je pa čisto nekaj drugega, kot pa takrat, ko je ob zmagi rezala torto, pela, pila in plesala...in kako se je vrtela na rdeci preprogi....o jojj...zdaj pa realnost...kmalu se je pokazalo!
sbštajerec
25. 10. 2023 13.12
+6
Kaj čemo, ločitev, problemi v stranki bo odplesala tudi Prešernova je v ....
prinašalec2
25. 10. 2023 12.52
+4
Kaj mi to kar se dogaja v njihovi partiji. Že zdavnaj bi jo morali razrešiti ugledne funkcije predsednice DZ. Tam dela sramoto naši državi.
IS58
25. 10. 2023 12.40
+6
Mojca pa na borzo. Na RTV-ju službe več ne bo dobila.