Slovenija

Svet manj varen in zelo skorumpiran: Sloveniji najnižji rezultat doslej

Ljubljana, 31. 01. 2023 06.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.Š., A.K.
Komentarji
357

Indeks zaznave korupcije (CPI) za leto 2022, ki ga je objavil Transparency International, razkriva, da je Slovenija z oceno 56/100 dosegla svoj zgodovinsko najnižji rezultat. Pa tudi, da boj s korupcijo izgubljamo globalno. To po besedah ministra za gospodarstvo, turizem in šport Matjaža Hana ni dober podatek. "Vlada in slovenska politika nasploh se mora zamisliti in narediti vse, da bomo na teh lestvicah višje."

Korupcija
Korupcija FOTO: Dreamstime
V letošnjem poročilu Transparency International poziva vlade, naj dajo prednost protikorupcijskim zavezam, okrepijo sisteme nadzora in spodbujanje delitve oblasti, vzdržujejo pravice do dostopa javnosti do informacij in omejijo zasebni vpliv, da bi se končno znebili korupcije v svetu – in nasilja, ki ga prinaša. Ter da odprejo prostor za vključevanje javnosti – od aktivistov, lastnikov podjetij do marginaliziranih skupnosti in mladih – v odločanje, da pomagajo izkoreniniti korupcijo in pripomorejo k varnejšemu svetu za vse.

Indeks zaznave korupcije (CPI) za leto 2022, ki ga je danes objavil Transparency International, kaže, da večini sveta boj proti korupciji nikakor ne gre od rok. 95 odstotkov držav je od leta 2017 doseglo malo ali nič napredka.

Slaba novica je tudi, da glede na Global Peace Index svet postaja vse manj miren kraj. Kar ni presenetljivo, saj obstaja jasna povezava med tem nasiljem in korupcijo. Vlade, ki jih ovira korupcija, niso zmožne zaščititi ljudi, medtem ko se javno nezadovoljstvo tam bolj verjetno spremeni v nasilje. Ta začaran krog vpliva na vse države – od Južnega Sudana do Brazilije.

"Korupcija je naredila naš svet bolj nevaren. Ker vladam skupaj ni uspelo doseči napredka proti njej, spodbujajo sedanji porast nasilja in konfliktov – in ogrožajo ljudi. Edini izhod je, da države opravijo trdo delo in izkoreninijo korupcijo na vseh ravneh, da zagotovijo, da vlade delujejo za vse ljudi, ne le za nekaj elit," ob tem pravi Delia Ferreira Rubio, predsednica Transparency International.

CPI sicer razvršča 180 držav in ozemelj glede na njihovo zaznano stopnjo korupcije v javnem sektorju na lestvici od nič (zelo koruptivno) do 100 (zelo transparentno).

Globalno povprečje CPI že enajsto leto zapored ostaja nespremenjeno, pri 43, več kot dve tretjini držav pa ima resne težave s korupcijo in dosegajo oceno pod 50.

Na vrhu indeksa je letos Danska, sledita Finska in Nova Zelandija. Močne demokratične institucije in spoštovanje človekovih pravic uvrščajo te države tudi med najbolj miroljubne na svetu glede na Global Peace Index.

Južni Sudan, Sirija in Somalija, ki so vse vpletene v dolgotrajne konflikte, ostajajo na dnu CPI. 26 držav – med njimi Združeno kraljestvo, Katar in Gvatemala – je letos na zgodovinsko najnižji ravni. Žal se z dosežkom ne more pohvaliti niti Slovenija. 

Skoraj tretjina držav v zahodni Evropi in EU je letos dosegla zgodovinsko nizke rezultate, med njimi Slovenija, opozarjajo v TI Slovenija. 

Z oceno 56/100 smo dosegli zgodovinsko najnižji rezultat. V 10 letih smo nazadovali za skupno pet točk in ostajamo občutno oddaljeni od povprečja EU. Povprečna ocena Indeksa držav članic je 64, povprečna ocena držav OECD pa 67.  

"Ugotovitve letošnjega indeksa zaznave korupcije so zelo zaskrbljujoče in v Transparency International Slovenia menimo, da se bo, v kolikor vsakokratni odločevalci še naprej ne bodo izvajali ničelne tolerance do korupcije, trend nadaljeval. Vsaj posameznik lahko doprinese svoj del k večji integriteti v družbi tudi s tem, da zahteva to ničelno toleranco od odločevalcev," je povedala Neža Grasselli, predsednica TI Slovenia.

Izpostavila je, da vlada sicer poudarja, da namerava v ospredje postaviti preprečevanje korupcije: "Vendar za obrat negativnega trenda ne zadoščajo zgolj izjave na načelni ravni, ampak so potrebni tudi konkretni koraki. Medtem ko pozdravljamo napovedano prenovo 19 let stare Resolucije za preprečevanje korupcije v Sloveniji, hkrati opozarjamo, da je treba za kakovostno prenovo resolucije k prenovi pristopiti sistematično. Obenem izhajati iz že narejenih analiz oziroma analize, kjer te še ne obstajajo, narediti in na podlagi ugotovljenega dejanskega stanja in primerov dobrih praks identificirati pomanjkljivosti in jih nasloviti na ustrezen način. Tudi v vmesnem času pa je nujno delati na izboljšanju izvajanja že obstoječih predpisov in programov na lokalni in nacionalni ravni."

Plačilo ali korupcija?
Plačilo ali korupcija? FOTO: iStock

Han o padcu Slovenije na indeksu korupcije: Politika se mora zamisliti

"To ni dober podatek," je poročilo mednarodne organizacije na današnji novinarski konferenci o aktivnostih na področju turizma komentiral Han. Meni, da mora država narediti analizo, ugotoviti srž problema in "zadeve popraviti", je poročala STA. 

Na rekordno nizko oceno Slovenije so se odzvali tudi v Komisiji za preprečevanje korupcije in izpostavili, da je čas za spremembe. "Treba je preiti od besed k dejanjem," so bili jasni.

Kaj je indeks zaznave korupcije?

Od svojega začetka leta 1995 je indeks zaznave korupcije postal vodilni svetovni indikator korupcije v javnem sektorju. Indeks ocenjuje 180 držav in teritorijev po vsem svetu na podlagi dojemanja korupcije v javnem sektorju, pri čemer uporablja podatke iz 13 zunanjih virov, vključno s Svetovno banko, Svetovnim gospodarskim forumom, zasebnimi podjetji za oceno tveganj in svetovanje, možganskimi trusti idr. Ocene odražajo stališča strokovnjakov in poslovnežev.

Postopek za izračun CPI se redno pregleduje, da se zagotovi, da je čim bolj robusten in skladen. Nazadnje je pregled opravilo Skupno raziskovalno središče Evropske komisije leta 2017. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (357)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Apostol1
01. 02. 2023 09.45
+3
Zapuščina odvratne in po korupciji krepko zaudarjajoče bivše samozvane sektaške vlade. Zato pingo plačanci nehajte trobezlajti , čez novo vlado , ki je šele delno počistila vaše svinjarije.
božo2
01. 02. 2023 09.20
+3
Zdi se mi, da je veliko javnega govorjenja o korupciji, bolj dimna zavesa za prave vzvode t.i. sistemske ta prave korupcije. Ta se v veliki meri skriva skozi zakonsko urejanje, bi rekli tudi lobistično navajanje k pravim temeljem korupcije. Da ne dolgovlačim, izpostavim primer WHO z razglašanjem pandemije, ki za sabo potegne ciljne farmacevte, pa vse do lokalnih (državnih) politik, ki se naslonijo na moč tega svetovnega vira.
echa
01. 02. 2023 08.07
+1
Ta vlada doslej še ni naredila drugega kot veliko škodo: povsod je plasirala svoje zveste podpornike, potvorila je volilne rezultate, Golob je podkupil sodnike in tožilce, ker tujih medijev pač ne more utišati.... Kam je šla zunanja ministrica? Dlje od Balkana in še to samo bivše juge ne, pa še tam nimajo dobrega mnenja o njej. Sedaj se hvalijo z nekima dvema vohunoma, da ni treba več razpredati o propadlem zdravstvenem sistemu, o inflaciji, ki je seveda ne znajo obvladovati in za vse bo vedno kriva prejšnja vlada.... Ravno toliko spustijo Janšo vsake toliko časa za kakšno leto ali dva poleg, da je lahko grešni kozel....
RRfreak
31. 01. 2023 21.07
+0
Ko prebiram komentarje trolov s Trstenjakove, je vse jasno. Za situacijo je kriva sedanja Vlada, (ki je na oblasti od maja lani). Vaš veliki vodja, ki je bil na čelu vlade 3x, je pa seveda popolnoma nedolžen ... Janšisti ste res pravi biserji, ni kaj.
St. Gallen
31. 01. 2023 19.06
-3
z novo vlado gre samo na slabse
Ugovor vesti 133.člen
31. 01. 2023 18.36
+0
Kako pa kaj ga.Aneks? Old boysom je padla sekira v med, odkar je Lenča nazaj.
Kollerik
31. 01. 2023 18.26
+0
Janšizem z vsemi svojimi odurnimi posledicami
albis
31. 01. 2023 18.13
+5
Nimam kaj reči, Golob je pameten in uporablja naš javni denar za reševanje svoje glave. Preventivno je vsem tožilcem in sodnikom podaril dodatnih 600€ na mesec. Očitno ve, da bo v naslednjih mesecih potreboval njihovo neomajno naklonjenost.
zvizi
31. 01. 2023 17.37
+8
kdaj pa je lopov že sam sebe spravil v arest....??
ROMELS
31. 01. 2023 16.59
-2
Se je vedelo še pred volitvami, da bodo tile marmeladarji, ki so sedaj na oblasti, zajemali z veliko žlico.
pekoči paradižnik
31. 01. 2023 16.51
-9
To je rezultat škodljivih posledic janšizma. Kar janšizem razgrajuje trideset let, se ne da v šestih mesecih postaviti nazaj na zdrave noge.
kapljač1
31. 01. 2023 16.16
+16
Ste se lotili korupcije ? Niste ! Že trideset let ne! Kaj bi radi potem?
kapljač1
31. 01. 2023 16.17
+7
Bavčar je že na prostosti ! Janša tudi ! RKC še ni prišla na vrsto !
ap100
31. 01. 2023 16.13
+4
dobro so zrihtali, da bo drugo leto spet trkanje po prsih kako se situacija izboljšuje, koliko te in druge podobne organizacije dejansko vedo o sloveniji je jasno že iz poročila CIA
flamengo
31. 01. 2023 15.27
+4
Saj je jasno kdo ves čas upravlja s kpk. Menda ne bo preiskovala "svojih".
Jimi1
31. 01. 2023 15.12
+14
Veliko nesnage in svinjarij je pometenih pod tepih zato nismo še kaksnih 20 do 30 točk nižje. Govora je o povsem padli državi ki ne služi narodu pač pa barabam blizu oblasti...
Jimi1
31. 01. 2023 15.08
+17
Prihajamo v fazo ko bomo nastale probleme reševali mimo skorumpiranega sistema. Od začetka bo precej grobo po tem pa bodo zločinci spoznali da se zločin ne izplača... Sodniki pa bodo odgovarjali ulici za leta nazaj...
borjac
31. 01. 2023 14.51
+22
Smo kjer smo, tam kjer zaslužimo da smo, NAJPREJ je potrebno očistiti Policijo korupcije, in končajmo z neumnostim o Politizaciji, KORUPCIJA JE GLAVNI PROBLEM POLICIJE, pa tega ni še nihče na glas povedal , nihče od nobene vlade, nihče od ministrov, potem je potrebno očistiti ZDRAVSTVO, potem je potrebno očistiti Inšpektorske službe, kjer več kot vidno vlada korupcija, razen tam kjer kakšno staro teto zašijejo ker prodaja jabolka , ki jih je nabrala pred hišo, potem je potrebno očistiti birokracijo, ki izdaje razna dovoljenja, za trgovine, bare, gradbena .......... ne bom več naprej našteval, ampak če bomo, bodo to rešili smo zmagali, ostalo bo odmrlo samo, pa še dodatek, sodstvo naj konča z nekimi vzgojnimi pogojnimi kaznimi, ljudje ki so spravili v gospodarstvu tisoč ljudi na cesto in pokradli milijone ne smejo dobiti pogojne kazni, 10 let zapora minimalno, in seveda tudi malce spremeniti zakone, če človek ki je okradel firmo prepiše premočenje na ženo ali otroke je rešil problem, to bi se ne smelo zgoditi, toku denarja morajo slediti, denar se pač ne more skriti z enostavnim prepisom na ženo in otroke, to niti v Zimbabveju ni tako.
Grma53
31. 01. 2023 15.09
+11
Ko bodo k tem rezultatom prištel še mešetarske posle na Balkanu, našega znanega mešetarja z elektriko, bomo pa čisto na podnu.
Delavec_Slo
31. 01. 2023 14.51
+6
A to ti iz vlade berejo-najbrž ne!
Razumnež
31. 01. 2023 14.45
+14
... in pravi, da hoče vsaj dva mandata.. :))) Bog pomagaj Sloveniji.
debelaberta
31. 01. 2023 14.42
+4
kdo bi si mislil
debelaberta
31. 01. 2023 14.43
+8