Slovenija

Svet se spominja žrtev holokavsta: 'Nikoli ne smemo pozabiti, kaj se je zgodilo'

Krakov, Ljubljana, 27. 01. 2022 06.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Po svetu in v Sloveniji se spominjamo žrtev holokavsta. 27. januarja 1945 je Rdeča armada osvobodila nacistično koncentracijsko taborišče Auschwitz-Birkenau. Osrednja slovesnost v Sloveniji je potekala že v sredo.

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Gutteres je ob svetovnem dnevu holokavsta poudaril, da smo danes priča zaskrbljujočemu ponovnemu porastu ksenofobije in sovraštva. "Poskusi zmanjševanja pomena ali pa kar odkritega zanikanja holokavsta se množijo," je dejal.

Pozval je k zavezi, da ne bomo nikoli brezbrižni do trpljenja drugih in da ne bomo nikoli pozabili, kaj se je zgodilo, ali dopustili, da to drugi pozabijo.

Generalna skupščina ZN je sicer pred enim tednom sprejela neobvezujočo resolucijo, v kateri vse države članice poziva k boju proti zanikanju holokavsta in antisemitizma, predvsem na družbenih omrežjih. Med holokavstom so nacisti in njihovi podporniki med letoma 1939 in 1945 ubili okoli šest milijonov evropskih Judov.

Vodja slovenske delegacije pri Mednarodni zvezi za spomin na holokavst (IHRA) Marko Rakovec je medtem sporočil, da je naša skupna odgovornost, da se zoperstavimo vsem poskusom zanikanja ali izkrivljanja grozot holokavsta. Po njegovih besedah je spominjanje na te tragične dogodke pomembno zato, da se ne bi nikoli več ponovili.

Varuh človekovih pravic Peter Svetina pa je poudaril pomen skrbi za človekove pravice, ohranjanje spomina in aktivnega preprečevanja zametkov, ki lahko pripeljejo do genocida ali drugih zločinov proti človeštvu.

V spomin na žrtve holokavsta bodo medtem drevi zagorele luči na pročelju parlamenta. Državni zbor se je pridružil projektu Svetovnega judovskega kongresa in Unesca #WeRemember oziroma #Spominjamose, ki poteka že cel teden.

"Skrb za ohranjanje spomina na žrtve holokavsta in sožitje ter sobivanje z vsemi, tudi drugačnimi od nas, je naša skupna obveznost in hkrati edino zagotovilo za boljši jutri. Le z ohranjanjem spomina na pretekle grozote in krivice ter negovanjem občečloveških vrednot in temeljnih človekovih pravic lahko preprečimo, da bi se takšna tragedija kdaj koli ponovila. Tudi zato je pomembno in potrebno, da po svojih močeh podpremo prizadevanja, kot jih naslavlja tudi kampanja #WeRemember," je poudaril predsednik državnega zbora Igor Zorčič.

Tej kampanji se je pridružila tudi Evropska komisija, ki bo svoj sedež osvetlila z napisom #WeRemember. Evropski parlament pa bo dan spomina spomina na žrtve holokavsta obeležil s posebnim plenarnim zasedanjem.

Obletnica osvoboditve taborišča, ki je bilo največje in najhujše nacistično koncentracijsko taborišče med drugo svetovno vojno in leži na ozemlju današnje Poljske, se v svetu od leta 2006 obeležuje kot svetovni dan spomina na žrtve holokavsta.

V taborišču Auschwitz-Birkenau so nacisti od ustanovitve leta 1940 pobili več kot milijon ljudi. Ko so vojaki Rdeče armade pred 77 leti vstopili v taborišče, so odkrili 600 trupel zapornikov, ki so jih nacisti ustrelili v zadnjem hipu. Vojaki so lahko rešili le 7650 bolnih in izčrpanih taboriščnikov. Okoli 58.000 taboriščnikov so nacisti med umikom odpeljali iz taborišča in jih poslali na pohod smrti, kjer jih je večina umrla zaradi mraza ali pod streli stražarjev.

Iz tedanje Jugoslavije je prvi transport z 22 Slovenci, pripadniki NOB s Prevalj in Gorenjske, v Auschwitz prispel 28. septembra 1941. Iz Slovenije je bilo v taborišče skupno deportiranih več kot 2300 ljudi, umrlo jih je več kot 1300.

Pahor: Prizadevajmo si za kulturo spominjanja, dialoga in mirnega reševanja sporov

Predsednik republike Borut Pahor pa je že v sredo v Dolgi vasi pozval, da si za zavarovanje pridobitev miru, varnosti, strpnosti in sožitja vsak dan kot posamezniki in skupnosti doma in v mednarodni skupnosti prizadevamo za tri kulture: kulturo spominjanja, dialoga in mirnega reševanja vseh sporov.

Pahor je na drugem največjem judovskem pokopališču v Sloveniji v Dolgi vasi tradicionalno položil venec k spomeniku žrtvam nacističnega nasilja in poudaril, da k prizadevanju za tri kulture oziroma načela poziva tudi v luči sedanjih zaostritev v mednarodnih odnosih, zlasti med Rusko federacijo in Zahodom na ukrajinski meji.

Pahor ugotavlja, da človeštvo že dolgo ni bilo tako blizu nekega roba, zato meni, da moramo storiti vse, kar je v naši moči, da prevlada razum, umiritev in da dobi diplomacija moč.
Pahor ugotavlja, da človeštvo že dolgo ni bilo tako blizu nekega roba, zato meni, da moramo storiti vse, kar je v naši moči, da prevlada razum, umiritev in da dobi diplomacija moč. FOTO: Urad predsednika RS

Kot predsednik republike Pahor opozarja na pomembnost mirne rešitve vseh odprtih vprašanj. "Imamo sporazum iz Minska, osnovo, na kateri je mogoče zagotoviti mir in rešitev tega spora, zavzemam se za močno, aktivno in iskreno diplomacijo z obeh strani, ki mora na koncu prevladati," pravi.

Pahor ugotavlja, da človeštvo že dolgo ni bilo tako blizu nekega roba, zato meni, da moramo storiti vse, kar je v naši moči, da prevladata razum in umiritev ter da dobi diplomacija moč, da po mirni poti vse te probleme tudi reši ter obvaruje sedanje in prihodnje generacije, da ne okusijo grenke, surove in nedoumljive žrtve, ki jih terja vojaški spopad.

"Slovenija se zavzema za mirno rešitev, za aktivno vlogo diplomacije, mislim, da ni mogoče, da bi bil tak problem, ki ga po iskreni poti dialoga ne bi mogli rešiti, morajo pa biti trdna volja in spomin na grozote vojne, zavzeto iskanje skupnih rešitev in seveda odločenost, da prevlada mir," je sklenil Pahor.

Direktor Sinagoge Maribor Boris Hajdinjak je povedal, da je bil dolgovaški spomenik Judom dolgo edini spomenik judovskim žrtvam holokavsta v Sloveniji, vendar pa se je v zadnjih 10 ali 20 letih odnos do skupnosti zelo spremenil.

"To je pomembno, ker močne države niso tiste, ki so močne vojaško, politično in gospodarsko, močne države so tiste, ki vključujejo vse in tudi najmanjšo manjšino povezujejo v skupno domovino," je dejal. Kot je dodal, so se začeli tudi premiki do nastanka muzeja slovenskih žrtev Auschwitza.

Po besedah lendavskega župana Janeza Magyarja je judovska skupnost v Lendavi pomembno zaznamovala okolje in pustila dragoceno dediščino, zato ji bodo postavili še nove tlakovce spomina v trajni spomin in opozorilo.

Pahor je po položitvi venca obiskal Eriko Fürst, najstarejšo preživelo Judinjo iz taborišča Auschwitz, s katero sta se v zadnjih letih skupaj udeležila številnih spominskih slovesnosti, ter ji zaželel še veliko zdravja in življenjske moči.

Predsednik Pahor bo ob 19. uri v Murski Soboti tudi slavnostni govornik na osrednji spominski slovesnosti ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta, ki ga zaznamujemo 27. januarja.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (105)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MladInPerspektiven
27. 01. 2022 21.02
Žal mi je vseh mrtvih vendar v človeškem obstoju je takih bilo in bo še na milijone. Zato mene osebno holokavst ne briga. Pa tudi če smo realni LJUDI kateri ubijajo druge in KRIČIJO ZGODIL SE JE HOLOKAVST pred 77 leti je počasi potrebno nagnati ker so isti kot tisti rablji. Žal je tako. Treba bo nehati UBIJATI
za naše
27. 01. 2022 21.02
+1
Kaj palčka smuka z murgl pa ni bilo?
MladInPerspektiven
27. 01. 2022 21.03
+2
😁 pri tvoji je bil na obisku palček je namazan kot vrag
za naše
27. 01. 2022 21.07
+2
Pol je pa verjetno gotov, moja ga je ubila
tona Iteb
27. 01. 2022 19.28
+0
A je đđ položil kakšen venec v spomin na žrtve holokavsta???????????????🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇
kure bedne
27. 01. 2022 17.29
+5
Pahor sram te bodi. Cela SLO se te sramuje. Upam, da so to tvoji in Jovanovi zadnji dnevi.
taurus111
27. 01. 2022 16.37
+6
Spet Pahor na procesiji ? Kaj pa italjane , ki so pobijali vse povprek se nič ne spomni , Ne on se še druži z Mortadelo ali kako mu je že ime !
Ate_ist
27. 01. 2022 16.34
+3
dragi predsednik pahor, če imamo sporazum iz minska kaj hudiča si lezel na forum za krim? kaj ti je v žep porinila nacistična hunta v kijevu? ne se delati zmaknjenega da o tem nič ne veš. tisti, ki poveličujejo krvnike judovskega romskega poljskega beloruskega in ukrajinskega naroda pod znamenjem svastike so dan danes junaki na ukrajini. povej mi s kom se družiš in povem ti kdo si! dragi predsednik tudi ti si poklonik fašizma in nacizma.
Aleš Hartner
27. 01. 2022 16.24
+4
Zoperstaviti se moramo tudi vsem poskusom zanikanja ali izkrivljanja grozot prisilnih korona ukrepov in poskusom normalizacije represije nad zdravimi v zadnjih dveh letih.
4556
27. 01. 2022 16.14
-2
Antoniozmaj v diktaturi je obstajala samo ena resnica in mladi so bili zavedeni Učimo se celo življenje in nekateri so kmalu spoznali pravi obraz KP .Mnogi še vedno tiščite glavo v pesek ki vam slepi pogled in um .
ni_mi_vse_eno
27. 01. 2022 15.03
+0
Judje so od srednjega veka dalje lahko posojali drugim denar za obresti, saj niso bili kristjani. Kristjanom je bilo pa to prepovedano zaradi greha oderuštva (=usury). Obresti na obresti, njihovo bogastvo raste s časom (2,4,8,16 ...). "Čas je denar".
ni_mi_vse_eno
27. 01. 2022 15.01
+0
V taboriščih je umrlo daleč največ slovanov (jugoslovanov, poljakov, čehov, slovakov, rusov ...). Ampak mediji pa omenjajo samo trpljenje judov. Zakaj? Zato, ker so judje od srednjega veka dalje svetovni bankirji, ki imajo v rokah vse medije, v rokah centralne banke. Oni so naši gospodarji. Voltaire: "Da bi se naučili, kdo vlada nad nami enostavno ugotovimo, katerega nam ni dovoljeno kritizirati."
Ate_ist
27. 01. 2022 16.30
+2
ja predvsem je v taboriščih umrlo veliko poljakov, čehov in slovakov. verjetno si štev zraven vse tiste ki so v enotah ss morili starce ženske in otroke v sovjetski zvezi. mimogrede na poljskem je od rok poljakov umrlo več židov kot pa od rok nemcev.
nebanebo
27. 01. 2022 14.16
+7
Bomo pozabili kar se zdaj dogaja?
silvo.uzmah
27. 01. 2022 13.47
+3
Svet se spominja, zagotovo se to ne sme pozabiti, ampak naučili se pa tudi ničesar nismo, taborišča v Bosni v zadnji Balkanski vojni, zdaj zopet kriza Ukrajina In Rusija, če do česa pride bo zopet naval na meje, zagotovo se bodo odpirala taborišča,...
Antoniozmaj
27. 01. 2022 12.46
+9
"janez janša": Leta 1975 se je kot 17-letni mladenič včlanil v Zvezo komunistov Jugoslavije in bil med najmlajšimi člani Partije v Grosuplju. Tega leta je obiskal partijsko šolo v Kumrovcu. Bil je Titov štipendist, predsednik občinske organizacije Zveze socialistične mladine Slovenije, član občinskih komitejev Socialistične zveze delovnega ljudstva Slovenije, član republiških in zveznih organov ZSMS in SZDL. Leta 1977 je kot eden najperspektivnejših partijskih kadrov v svojem okolju že vodil pohod prve čete mladinske brigade Ivo Lola Ribar v bosansko Jajce.
Antoniozmaj
27. 01. 2022 12.47
+11
in potem pacient druge zmerja s komunisti🤣🤣🤣
karamba34
27. 01. 2022 12.41
+5
Noben ne sme da vas tepe.
zibertmi
27. 01. 2022 12.38
+6
še dobro ,da ni bilo janeza on je rezerviran za kočevski rog
Opazujemvas
27. 01. 2022 12.06
+4
Castrum prijatelj, ti enačiš kaznovanje, domačih veleizdajalcev in kolaborantov s tistimi, ki so nedolžni in bili deportirani cele družine, starci, ženske, otroci, moški v tovarne smrti? Tisto po vojni je samo kaznovanje za tisto, kar so ti kolaboranti naredili. Nedolžen človek ne beži, če imaš čisto vest. Da sem jaz partizan in mi takšen izdajalec da pobiti družino, glej po vojni mu počistim družino vse do tretjega kolena, oko za oko. Ali je bilo pobitih tudi nekaj nedolžnih ljudi, je. Samo zaradi nekaj nedolžnih primerov mi je žal in to je potrebno povedati naglas, ne mi pa govoriti, da so vsi nedolžni.
Castrum
27. 01. 2022 13.06
-4
Hmmmm, .....ni mi jasno kaj si razumel v mojem komentarju. Pišem o holokavstu, ne pa o kolaboracionizmu. Pišem o komunističnem holokavstu na judi, pred, med in po 2. svetovni vojni. Komunisti so samo v Sovjetski zvezi v tem času likvidirali 2,7 milijonov Judov. ........Sicer pa, za oceno kdo je kriv in kdo nedolžen, je v pravni državi pristojno sodišče ne pa "vojak" s puško, ok? Tako kot je bilo v Franciji, ko je De Gaulle ustanovil sojenje Epuration Legale, zato da je prekinil morijo ki je po vojni zahtevala cca. 80.000 likvidacij ( v Sloveniji pa 14000) - pa primerjate teh 80 tisoč v 40 milijonski Franciji z slovenskimi 14000 povojnih likvidacij. In seveda - Francija je bila fašistična država med drugo svetovno vojno , Vichy republika.
rdeča petokraka
27. 01. 2022 12.05
+8
Kolaborantje so pridno ovajali in pošiljali v taborišča, kot so mojega očeta.
Diabloss
27. 01. 2022 11.05
+7
Kako če so nas skupaj z domobranci branili pravijo v vladi
Potouceni kramoh
27. 01. 2022 10.55
+9
Lepi Borut takoj na kolena in zmolit par ocenasev in zdravamarij da se spoves svojih naglavnih grehov preteklih 30let.
MladInPerspektiven
27. 01. 2022 11.39
+3
Ja premalo časa bi imel za vse grehe. Menda ne bo živel 200let
nivampomo?i
27. 01. 2022 10.36
+5
Hinavci, po celem svetu fašizem zganjate s korono in v isti vdih vpijete nikoli več.Bravo ,res.