Slovenija

Za začasnega direktorja UKC Ljubljana imenovali Marka Juga

Ljubljana, 12. 09. 2022 06.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Člani sveta Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana so na izredni seji začeli postopke za imenovanje novega generalnega direktorja. Svet zavoda je za začasnega direktorja soglasno imenoval doc. dr. Marka Juga. Jug je travmatolog in dosedanji član sveta zavoda. Zdaj že nekdanji generalni direktor Jože Golobič je namreč prejšnjo sredo odstopil, s ponedeljkom pa mu je predčasno potekel mandat.

Jug je sicer zdravnik travmatolog, namestnik predstojnika kliničnega oddelka UKC za travmatologijo, docent na ljubljanski medicinski fakulteti pri predmetu Kirurgija in predsednik skupščine Zdravniške zbornice Slovenije. Je priznani strokovnjak, aktiven tudi na mednarodnem področju. Od leta 2016 v UKC Ljubljana vodi raziskovalno skupino za raziskave o poškodbah hrbtenjače. Od leta 2019 je sodni izvedenec za medicino na področju travmatologije. V UKC je zaposlen 20 let. Kot zdravnik v ospredje postavlja človeka in zdravje, je izpostavil.

"Gre za izjemno odgovoren položaj, klinični center pa ima številne izzive. UKC mi je dal priložnost, da se naučim, kaj pomeni življenje in tudi kaj izguba življenja. Na prvem mestu bo pacient. Pri zdravju ne bomo stiskali in bomo maksimalno zagotavljali razvoj stroke," je po seji povedal Jug. 

Izpostavil je, da ima UKC Ljubljana kar nekaj izzivov, med njimi je izpostavil težave na urgenci. Najprej bodo preučili stanje predvidene rekonstrukcije kliničnega centra. "Sem zdravnik in na voljo bom za reševanje predvsem strokovnih, pa tudi finančnih težav." Jug je poudaril, da ne bodo delali po vzvodih kapitala. "Edino klinični center v našem prostoru je nenadomestljiv," je dodal. Sebe sicer bolj vidim kot tehnično rešitev za dva meseca, ne kot finančnega reševalca ljubljanskega kliničnega centra, je pojasnil. 

Jug o prenovi

Projekt obnove glavne stavbe UKC Ljubljana je, kot je znano, sestavljen iz energetske sanacije, ki se je že začela, in notranje prenove, ki še ne poteka.

"Ne pretvarjam se, da sem najboljši kandidat, vidim se kot tehnični kandidat," je povedal in dodal, da je bil začetek prenove kliničnega centra izredno ambiciozen, a preveč pogojen z razpoložljivim denarjem. "Začetne ocene so presegle realne možnosti kliničnega centra." Poudaril je, da si ne morejo privoščiti, da bi pol centra zaprli, saj ne bi mogli zagotoviti enakega nivoja storitev, vendar bodo z obnovo, s prilagoditvami nadaljevali. 

Po njegovih besedah so glavni problemi roki izvedbe. "Moja zahteva, ne želja, je, da imamo dodelane vse možne izhode in plane. Šele po dodelanih planih lahko sledi intenzivnejša prenova," pravi Jug. 

Jug je registriran tudi kot samostojni podjetnik, vendar to uporablja le kot sodni izvedenec, je pojasnil. "Ne delujem v nobeni zdravstveni ustanovi in nimam nobene popoldanske ambulante," je pojasnil in dodal, da zato nima nobenih pritiskov, ki bi vplivali na njegovo življenje. Jug je povedal še, da ni član nobene politične stranke.

Po njegovih besedah so se več desetletij sprenevedali glede stanja v UKC Ljubljana, krivec pa ni le en, je dodal. "Želim si, da me svet zavoda nadzira in mi pomaga delovati v dobro vseh nas," je povedal. 

Marko Jug
Marko Jug FOTO: 24ur.com

Na vprašanje, kako ocenjuje delo njegovega predhodnika Jožeta Golobiča, je odgovoril, da ni primerno eno osebo kriviti za slabo stanje, v katerem je ljubljanski klinični center.

Iskanje primernega kandidata

Njegov mandat je sicer vezan na dva meseca, z možnostjo podaljšanja, če ne bodo dobili ustreznega kandidata. Svet zavoda je zato obravnaval predlog za razpis za novega generalnega direktorja s polnimi pooblastili, ki bo izdan 20. septembra, je povedala predsednica sveta UKC Ljubljana Irma Gubanec. Člani sveta zavoda so že imenovali razpisno komisijo. Gubanec upa, da bo izbran kandidat razbremenil Juga, ki bo še naprej opravljal zdravniški poklic. Tudi Jug upa, da bodo našli kandidata, ki bo zagotovil perspektivo prihodnosti. Na razpis za generalnega direktorja s polnim mandatom se Jug ne bo prijavil. 

Gubančeva je povedala, da so si prizadevali najdi kandidata znotraj zavoda. "Ima izjemen karakter in potencial," je še povedala o Jugu. Ob tem je poudarila, da so mu člani sveta pripravljeni pomagati pri opravljanju funkcije.

Ponedeljkova seja sveta je bila namenjena imenovanju vršilca dolžnosti generalnega direktorja in pripravi razpisa za novega generalnega direktorja s polnimi pooblastili, je za STA dejala Gubančeva, ki jo je Golobič o svojem odstopu obvestil prejšnji teden.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je Golobiča k odstopu pozval 23. avgusta in izrazil pričakovanje, da bo to storil v roku 14 dni. Vodstvu UKC Ljubljana je med drugim očital slabe poslovne rezultate in številne zamujene roke, poleg tega pa so bili na ministrstvu kritični tudi do podaljševanja čakalnih dob.

Golobič je po ministrovem pozivu zapisal, da ga dojema kot politično potezo in da ne vidi razlogov za odstop. V dopisu ministru, predsedniku vlade in članom sveta UKC je takrat poudaril, da medijsko polemiziranje še nikoli ni in tudi tokrat ne bo rešilo stanja v slovenskem zdravstvu. Nato si je očitno premislil, saj je prejšnjo sredo odstopil. Razlogov za odstop ni želel komentirati.

"Zadovoljen sem, ker je prišlo do tega, kar sem pričakoval," pa je minister v četrtek odgovoril na vprašanje glede Golobičevega odstopa. O možnem nasledniku Bešič Loredan ne razmišlja niti ne ve, kdo ga bo nasledil, je zagotovil. Želi pa si, da bi za položaj izbrali najboljšega možnega kandidata.

Vlada je soglasje k razrešitvi generalnega direktorja s ponedeljkom dala na petkovi dopisni seji.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (57)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BroNo1
12. 09. 2022 21.30
-2
A noben z Metelkove nima časa, sprašujem za soseda?!
za naše
12. 09. 2022 21.21
-4
Ha,ha,ha golobnjak se na veliko širi !
Potouceni kramoh
12. 09. 2022 21.14
-3
devote
12. 09. 2022 21.14
+4
UKC takojsen zacetek obnove!!, brez CINCANJA. nobeni pacienti niso tu izgovor. stavba je obup! ravno v takih razmerah so najbolj ogrozeni bolniki, zavedaj se tega novi v.d. !
hirajgo
12. 09. 2022 20.36
+4
Same čudne face.
Arguss
12. 09. 2022 20.33
+3
Nimam osebnega zdravnika kaj šele zobarja.Delam redno in plačujem davke.Pa kaj bo ta naredu in kaj šele Loredanček zmešani.Sama puhla slama izjav in ljudi.Amen.
BroNo1
12. 09. 2022 21.30
-1
Arguss
12. 09. 2022 20.30
+1
Ta bo ziher naredu kaj hahahahah.Prodano državo mamo .A ne vidite tega.Vse skorumpirano do Konca IN naprej.............
mhri47
12. 09. 2022 20.17
+3
Še dobro da ni Sever ker je letos napovedana huda zima, kurjava pa bo zelo draga. Jug nam bo pomagal da lažje preživimo to zimo
Sprinter
12. 09. 2022 19.59
+0
Kje tega najdejo jaoooo
mhri47
12. 09. 2022 21.06
-2
Levcekk
12. 09. 2022 19.57
-1
Kdo bo bolje služil politiki,tako levi kot desni kot vsi doslej,ker so vsi eno in isto ta bo novi direktor UKC.LJ in možno,da mi bodo še enkrat načrtno po ukazu politike uničili transplantirano ledvico(glej facebook BorutZabret)
Vselepo
12. 09. 2022 19.47
-3
Saj zdravnik je specialist na svojih kompetencah, če je sposoben širše vsa mu čast, enako kot novinar za vodjo inšpektorja, mogoče če je deloval širše, bolj je problem novih zaposlitev 40 inšpektorjev, to nanese v 1 letu 2 milijona dodatno, brez stroškov prevozov in pisarn, ob predvidenem zapiranju podjetij skoz zimo, veliko manj denarja v proračun, tudi manj v zdravstvo, manj v upokojensko blagajno, več socialnih izdatkov, če jim to uspe.
Leviizgubljeni
12. 09. 2022 19.39
-3
Zveni zelo zavzeto, to je obetavno, to je upanje na dobro! Meni je tale prav in to ne glede na pripadnost človeka strankam!
Castrum
12. 09. 2022 19.34
-4
Izjemen strokovnjak. Tak strokovnjak kot jih je napovedal dr. Golob
Leviizgubljeni
12. 09. 2022 19.40
-3
Castrum, kako veš, da tsle novi ni vredu ? Govori precej direktno.
Darb
12. 09. 2022 19.08
+0
Professor
12. 09. 2022 18.47
+8
Direktor Kliničnega Centra biti mora uspešen manager kot je recimo. Doktor nima potrebnega znanja za vodenje takšne ustanove. Zato je tako kot je...Že dobrih 50 let...
Professor
12. 09. 2022 18.47
+4
...kot je recimo -bilo kateri uspešen manager v SLO...
sagessee
12. 09. 2022 18.43
+2
Po celem svetu bolnišnice vodijo ekonomisti,pri nas kjer se kadruje strokovno pa zdravniki.Strokovni direktorji so zdravniki,ne pa,, pa saj v sloveniji kjer je tako ali tako vse zavoženo,samo da ima prste vmes javni sektor in osebe v njem in vsa korupcija povezana s tem.Če bi bil ukc privat bi z pol denarja naredili 5 x več........
Brakedirt fafa očetu
12. 09. 2022 18.39
-1
Zdaj bo zdravnik specialist v roku 30 dni
Geres
12. 09. 2022 18.33
+5
A ima dr Jug baby face al je res tako mlad? Ce je res tako mlad, je verjetno v teh poslih precej neizkusen in ga bo vsak scat peljal.
Posteni
12. 09. 2022 18.36
+0
wsharky
12. 09. 2022 18.32
+3
pomembno je, da ima tri kulice, da bo lahko z njimi podpisoval eno pogodbo z razlicno barvo kulice, pa tista, ki bo taprava barva, bo zmagala na razpisu
buhibatina
12. 09. 2022 18.32
+6
Travmatolog bo vodil!? Razpis 🤣🤣🤣. Daj Loredan odstran se. Pojma nimaš