Slovenija

Novi ukrepi: Kontrole na kopenski meji z Italijo, športne prireditve brez gledalcev ...

Ljubljana, 09. 03. 2020 13.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
A.K. /M.V. /STA
Komentarji
1825

Na vladi je potekala seja sveta za nacionalno varnost, na kateri so razpravljali o aktualnem stanju glede širitve koronavirusa. Na seji so sprejeli več sklepov za zajezitev širjenja koronavirusa. Vrtce in šole se bo zapiralo po potrebi, na letališču Jožeta Pučnika se uvede merjene temperature, ukrepi tudi na kopenski meji z Italijo. Prireditve v zaprtih prostorih se omeji na sto udeležencev.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Zaostritev ukrepov
    04:09
    Iz 24UR: Zaostritev ukrepov
  • Iz 24UR: Ukrepi na Brniku
    02:33
    Iz 24UR: Ukrepi na Brniku
  • Iz 24UR: Zaprt dom starejših v Metliki
    02:20
    Iz 24UR: Zaprt dom starejših v Metliki
  • Iz 24UR: Dopusti prepovedani
    03:04
    Iz 24UR: Dopusti prepovedani
  • Iz SVETA: Potrjenih 23 primerov, sprejeti novi ukrepi
    06:07
    Iz SVETA: Potrjenih 23 primerov, sprejeti novi ukrepi
  • Iz SVETA: Kje lahko dobite informacije o koronavirusu?
    03:51
    Iz SVETA: Kje lahko dobite informacije o koronavirusu?
  • Iz SVETA: Na Zdravniški zbornici kritični do odgovornih
    04:36
    Iz SVETA: Na Zdravniški zbornici kritični do odgovornih
  • Iz SVETA: Novi ukrepi za zaposlene v UKC Maribor
    04:14
    Iz SVETA: Novi ukrepi za zaposlene v UKC Maribor

Minister za zdravje Aleš Šabeder je povedal, da imamo v Sloveniji 23 novih primerov okužbe s koronavirusom. Ta trenutek smo v fazi 1, verjetno bomo prešli v fazo 2, ko bo okuženih več. Na seji so sprejeli sledeče sklepe za zajezitev širjenja okužbe:

- Do nadaljnjega se prekine izvajanje vseh preventivnih dejavnosti zdravstvenih domov Metlika, Novo mesto, Črnomelj ter Splošne bolnišnice Novo mesto. Odložili bodo vse nenujne specialistične preglede. Obiski pri osebnem zdravniku se izvajajo po predhodnem telefonskem dogovoru.

- Delavce, ki so na območju Bele krajine in Dolenjske bolni, pozivajo, da ostanejo doma in ne hodijo med ljudi.

- V Beli krajini velja, naj čim več delavcev dela od doma.

- Na letališču Jožeta Pučnika se uvede merjenje temperature potnikov, ukrepi tudi na kopenski meji z Italijo. Kot je pojasnil Šabeder, je merjenje temperature prvi preventivni ukrep za potnike, ki vstopijo v Slovenijo. Slovenija nima neposrednih letalskih povezav z najbolj kritičnimi žarišči. V nekaj dneh pa bodo na kopenski meji tako kontrolo izvajali policija in zdravstveni delavci. Je pa po Šabedrovih besedah minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar zagotovil, da lahko policija v 48 urah vzpostavi nadzor na meji, medtem ko bo maloobmejne prehode verjetno treba zapreti. Male mejne prehode bodo verjetno zaprli in preusmerili ves promet na velike mejne prehode. Pri tem bo prišlo do daljših čakalnih dob. Na meji se ne bo jemalo brisov, je pojasnila Nina Pirnat.

- Vse športne prireditve z več kot 500 udeleženci se izvedejo brez občinstva oziroma gledalcev, tudi pokal Vitranc in Planica.

 - Šole in vrtce se bo zapiralo po potrebi. Če bi zapirali šole in vrtce nepripravljeni, bi to pomenilo zdravstveno tveganje, je pojasnil Janez Janša. Otroci bi tako, ker starši ne bi imeli varstva, verjetno obiskovali stare starše, ki so rizične skupine. Potreben ukrep bo verjetno treba sprejeti za del Slovenije, a to še ni gotovo. Splošno zapiranje vrtcev in šol zaenkrat po oceni stroke in sveta za nacionalno varnost še ni potrebno. Kot je dejal Šabeder, se bo šole in vrtce zapiralo po presoji in pojavu primerov okužb na posameznem območju. Kot je dodal, bi bilo v primeru zapiranja šol to treba narediti ob pravem času. Trenutno ocenjujejo, da se "kaj takšnega lahko zgodi v naslednjih 14 dneh in se potem podaljša v velikonočne počitnice".

- Odredba o prepovedi zbiranja se spremeni in se s 500 zniža na 100 ljudi, začne veljati z jutrišnjim dnem. Inšpekcijska služba bo delala 24 ur na dan. Kršiteljem bodo odločbe oddali na terenu. Ukrep se nanaša na organizirane prireditve. Veliko ljudem se bo danes ukrep zdel prestrog, a kot opozarja minister, se okužba širi zelo hitro in časovno okno je majhno. V primeru, če bo uspelo zajeziti okužbo, bodo ukrep spremenili.

- Poleg tega bo ministrstvo za finance sprostilo proračunske rezerve za nabavo osebne zaščitne opreme. Naročili bodo pol milijona kosov zaščitnih mask. Zaščitne opreme v blagovnih rezervah je bilo razdeljene relativno malo, zato da je večina še v zalogah. Kot zatrjuje, so vse zdravstvene ustanove ustrezno opremljene z zaščitno opremo, je pojasnil Šabeder.

- Vsak, ki bo prečkal mejo, bo dobil SMS z ukrepi na območju Slovenije.

- Odsvetujejo vsa potovanja v tujino, še posebej na žarišča z okužbo koronavirusa.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

'Situacija živi iz ure v uro'

Pomembno  je, da ima finančni ministrstvo dovolj sredstev za interventno ukrepanje in v bodoče bo potrebno sproščanje sredstev iz rezerv, da bomo lahko dokupovali potrebno opremo, je povedal Marjan Šarec. Situacija je živa iz ure v uro, opozarja in če bo potrebno drugačno ukrepanje, bodo tako tudi ukrepali, zagotavlja. Ministrstva po njegovem zatrjevanju poznajo svoje naloge. Pričakovano je širjenje okužb in ravnali bodo v skladu s tem.

Kot je povedal Janez Janša, se bo virus širil, vprašanje je, ali smo ga sposobni omejiti tako, da nevarnost ne bo presegla kapacitet našega zdravstvenega sistema. Kot je dodal, gre za bitko s časom. Kot je povedal, je po seji bolj jasno, kaj lahko storimo v prihodnjih dneh. Zahvalil se je zdravstvenemu osebju.

Število okužb narašča počasneje kot v sosednji državah

Da so sprejeti ukrepi v tem trenutku precej podobni ukrepom v drugih državah, je poudarila tudi direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Nina Pirnat. Po potrebi pa jih bodo zaostrovali, da bi širjenje okužbe vzdrževali na meji, ki jo lahko obvladamo, je dodala.

Po njenih besedah je sicer Slovenija trenutno še vedno na prvi stopnji širjenja okužbe. "Se pa epidemiološka situacija razvija, saj število obolelih narašča," je dejala. Da pa, kot je poudarila, število okužb narašča počasneje kot v sosednjih državah.

Na vprašanje, zakaj niso po koncu šolskih počitnic izdali navodil, da naj zdravstveni delavci iz Italije ne hodijo v službo, je Pirnatova dejala, da zaradi množičnih obiskov Italije to pomeni, da bi imeli veliko izgubo v zdravstvenem sistemu.

Minister za zdravje Aleš Šabeder napoveduje sorazmerne ukrepe.
Minister za zdravje Aleš Šabeder napoveduje sorazmerne ukrepe. FOTO: Bobo

Predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Marjan Šarec, je zavrnil kritike, ki so letele na domnevno pozen sklic sveta za nacionalno varnost. Kot je dejal, "smo vsi v istem čolnu" ter da "ni čas za politiko".

Seje sta se udeležila tako premier v odhodu kot tudi mandatar za sestavo nove vlade.
Seje sta se udeležila tako premier v odhodu kot tudi mandatar za sestavo nove vlade. FOTO: Damjan Žibert

Po njegovih navedbah so ob prvih podatkih o pojavu novega koronavirusa v Metliki že razmišljali tudi v smeri razglasitve epidemije, a glede na podatke Nacionalnega inštituta za javno zdravje epidemije še ne morejo razglasiti. Šarec je še dodal, da upoštevajo stroko ter da so sprejeti vsi ukrepi za preprečevanje okužb.

Pri gospodarskem ministru Zdravku Počivalšku so se sicer danes sestali predstavniki slovenskih podjetij. Po sestanku je Počivalšek dejal, da so skupaj opredelili paket ukrepov za zmanjšanje posledic izbruha novega koronavirusa na gospodarstvo v vrednosti 998 milijonov evrov, od česar je za 600 milijonov evrov že obstoječih virov SID banke.

KOMENTARJI (1825)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

34Schwantz
10. 03. 2020 17.44
+4
OK, NIJZ, vlada, in vsi ,ki kaj veljate.. dokazali ste, da nimate pojma o pojmu. Novinarji, ki povzemate njihove besede kot papagaji, začnite uporabljat druge vire informacij, dejte se potrudit ni tako težko, to kar je danes pri nas..se je zgodilo decembra na kitajskem. Se vam zdi ,da smo kaj drugače ukrepali od kitajcev ? Ja, slabše... Se vam zdi ,da lahko pričakujemo boljše rezultate ??? Ne. V italiji so še 10 dni zatrjevalli iste stavke kot jih vi danes.. danes se odločajo kdo bo živel in kdo umrl. Gospa Pirnat je dejala, da se na letalu,kjer je bil okuženi verjetno ne bo nihče več okužil ,saj je možnost majhn. Pa se je in ni res ,da je možnost majhna, kitajci so ugotovili , da se je v istem prostoru v razdalji 4,5 metra okužilo več ljudi ( primer iz javnega prevoznega sredstva). Govorili so , da če nimaš vročine je vse ok in lahko greš delat, kar je okuženi zdravnik tudi storil, zdaj ga hočejo linčat. Kontrole na meji, danes polne črpalke italjanov, slovenija in predvsem obala polna it. registracij medtem ko hrvaška in avstrija zapirata meje, jim mi strežemo kavic. Ali res nimamo nikoli jajc ukrepat pravočasno? Edini pameten mikrobiolog , ki se je pojavil v prvi oddaji..se je pojavil samo v prvi oddaji 24 ur. Tiste dve tete, ki zgledata kot ,da so jih zmotili med gledanjem turških nadaljevank pa se pojavljata vsak dan. Saj ni potrebno bit genij, dajte ukrepat in to takoj.
FAUSTOS1
10. 03. 2020 17.03
-2
NESREČA vedno pride v paru -covid 19 virus in vlada jj.
Matej Štruc
10. 03. 2020 13.58
gekados
10. 03. 2020 10.40
-8
Se vedno trdim, da je vsaj pol preb slov z mozgani v gozdovih v letih od 41 do 45, na zalost tudi nas komedijant v odstopu.
Paskakvali
10. 03. 2020 10.45
+5
No daj janšistek ........zamenjaj pleničko in tiho!
Berenika
10. 03. 2020 11.16
+7
"mi ne sezes ne z znanjem niti s tvojimi zaljivkami"; tvoje znanje lahko poskusiva, slovnično si že pogrnil. V domu, kjer se nahajaš, obujaš spomine pripovedovanja svojih staršev, ki so začuda preživeli, saj so kolaborirali z nacisti. Je res?
kaktusar1
10. 03. 2020 12.07
+0
kaj je ofca, ti je dolgčas v domu..kdo ti ga pa plačuje...sam, otroci al občina?
slovenc59
10. 03. 2020 12.22
+1
Gekados, bot rajš tih, da nouš s postle padu !!! Pol pa ne bo bonbončkov !! Umbar ! Pa če ena črka manjka, si jo pa sam vstavi ! Če boš znal ! Če ne pa Janeza vpraš !! Še boljš pa da si tih in se držiš teme, ki jo članek predstavlja !! Hebo te jansa !!!!
gekados
10. 03. 2020 10.25
-5
Betonski, tu se pac pokaze vsa beda slo politike.
BETONSKI
10. 03. 2020 10.08
-7
Pustite politiko na miru,ta razdvaja,naj raje skupaj stopijo,več glav več ve in naredijo,nekaj v dobro Slovenije,pa saj ni važno pod čigavo taktirko.
gekados
10. 03. 2020 10.14
-1
wolfterier
10. 03. 2020 10.45
+4
Dohtarji so najbolj zamočili,iz Italije pa v zdravstvene domove in domove ostarelih,nesprejemljivo.Takim tepcem nobena politika ne more pomagat.
BETONSKI
10. 03. 2020 10.51
-1
Preveč denarja,jaz nimam denarja za smučarijo,dobro ga raje drugje porabim.
BETONSKI
10. 03. 2020 10.07
+6
Na tem mestu bi pohvalil vse zdravnike,razen nekaterih izjem in vse medicinske sestre,te pa res delajo,sem šel dat kri včeraj,vse na najvišjem nivoju,celo tri odvzemajo kri ,da ni gneče,prišel ob 7,05 uri začnejo delati ob 7,00 dobil številko 28 ,takrat že vstopil nekdo s številko 8 ,končal ob 7,25 odlično vse pohvale osebju.
anonymous666
10. 03. 2020 09.37
+4
Kontrole na meji z italijo ? Seveda pejdite pogledat v trst na mejo
pravica5
10. 03. 2020 10.39
-6
gekados
10. 03. 2020 09.33
+8
Tisti, ki dajete minuse, ok, ni problema, a se nismo hrvatekom smejali, ko so imeli oni že 6 obolih mi nobenega, oni so izvajali ukrepe mi smo pa sanjali o polnih tribunah ljudi v Planici in na vitrancu, kolko vem imajo oni trenutno število obolelih okrog 12 mi pa 2x toliko. To vse pove kakšna država smo.
gekados
10. 03. 2020 09.27
+9
Dejstvo je, da je komedijant prepozno ukrepal, postaviti ga je potrebno pred sodišče, ima tudi slabe svetovalce, pravi, se nimamo epidemije, res je, a dovolj je tudi en oboleli, da povzroči epidemijo, če ne izvajaš ukrepov, da ne govorim kako se pri nas dostikrat obnašajo, ko so prehladna obolenja, včasih bi bilo potrebno razbiti ambulanti, da bi zdr. osebje doseglo, da se preventivno zapre celi dom. Svojci so pa itak extra zgodba, ravno včeraj je zopet ena hotal na vso silo vdreti v nas dom starejših.
Berenika
10. 03. 2020 09.34
-7
Dejstvo je, da je tvoje psihično zdravje labilno, potrebno te je postaviti pred specialista psihiatrije, ki ti bo vsekakor določil bivanje na zaprtem oddelku, ker je tvoje natolcevanje družbi škodljivo. Ambulante ti ne bo potrebno razbijati, saj ti bodo pomirjevala uvajali intervenozno.
gekados
10. 03. 2020 09.35
-4
Pa, da bom še nekaj povedal, ne gre se za osebo, ki nima niti OŠ ampak za osebo, ki ima končano zelo zelo visoko stopnjo šole.......
gekados
10. 03. 2020 09.36
-4
Napisal sem v prispodobi, ker eni ne razumejo kaj so to inf okužbe hepan helavi.
gekados
10. 03. 2020 09.41
-7
P. S izgleda ne poznaš razmer v določenih domovih.
Berenika
10. 03. 2020 10.02
+6
Zelo zelo visoka stopnja šole pomeni to, da iz prizemlja niti ne uzreš njenih vrhov, ker tam uporabljate spakedranščine kot je hepan helavi? Kajti to so razmere v domovih? No, če si že v domu, kar ostani tam, pa napiši še kaj.
gekados
10. 03. 2020 10.09
-7
Ravno zaradi takih modelov kot si ti je drza v taksnem hurcu kot pac je in ja, tu ti dam celo prav, od izobrazenega cloveka bi pricakoval ravno nasprotno.
Berenika
10. 03. 2020 10.16
+2
Za tebe razumeti bi morala verjetno pobrskati po enciklopediji senilnih in dementnih. Kaj je to "hurcu"?
gekados
10. 03. 2020 10.21
-5
Ce bi napisal v (k)urcu bi me verjetno ze zbrisali, a ne? In ne igraj se z mano, imam tolko znanja, da mi ne sezes ne z znanjem niti s tvojimi zaljivkami do malega palca na nogi.
gekados
10. 03. 2020 10.23
-7
Paskakvali
10. 03. 2020 10.40
+4
Šolan ali ne šolan.......primitivizem in janšizem kar špricata od tebe.....
Paskakvali
10. 03. 2020 10.42
+1
In ne igraj se z mano, imam tolko znanja, da mi ne sezes ne z znanjem niti s tvojimi zaljivkami do malega palca na nogi. Ta izjava pa sploh pove veliko o tvoji izobraženosti......
wolfterier
10. 03. 2020 10.46
-4
Kontrole na kopenski meji,kaj pa na Kolpski meji,kaj...
gekados
10. 03. 2020 11.14
-4
Se vidi vsa beda od politike komEdijanta in 25 okuženih, ki ji, če bi se ukrepi izvajali kot je treba, najverjetneje res nebi bilo, na žalost pa je sedaj drugače, Hrvati pač razumejo kaj je to virus mi pač ne.
Berenika
10. 03. 2020 11.29
+5
gekados
10. 03. 2020 11.34
-6
Bagrjana, tudi ti kažeš vso bedo razmišljanja skupaj z onim komedijantom v odstopu, če bi komedijant vedel kako se zadeve prenašajo bi nam bilo mnogo lažje. Upam, da bo fasal ta virus, da bo potem razumel zadeve okrog vsega tega.....
Berenika
10. 03. 2020 11.40
+6
Slovničnih napak pri tebi sem se že navadila, ne pa jezika; kaj je to "fasal"? Zakaj tvoj Janezek ni nikoli tožil g. Blaža Zgage in g. Mateja Šurca?
obožeobože
10. 03. 2020 09.06
+5
Burkež je vedel kdaj popihati!
kaktusar1
10. 03. 2020 09.20
+6
Boyhazard
10. 03. 2020 08.49
+6
Definicija koronavirusa iz leta 1971: virus je navaden prehlad, vendar zaradi njegove agresivnosti, ga bolniki s kroničnimi boleznimi in boleznimi dihal, srca, ... težko preživijo. - kot vemo, pa proti prehladu ni cepiva saj je virus sestavljen iz ogromni dejavnikov, ki jih je nemogoče pokrit s cepivom. - In smo pri preventivi - Umivanje rok, zdravo življenje, .... Pa nebote rabli nobenih preparatov in primomočkov.
lakala28
10. 03. 2020 09.03
+11
Tudi jaz nestrpno pričakujem, ko se bo izkristaliziralo, kaj je v ozadju. Skrb za zdravje sigurno ne. Lansko leto je v tem obdobju samo v murskosoboški bolnišnici UMRLO, ne zbolelo, več kot 20 (dvajset) ljudi. Zaradi "navadne" gripe, ki je prehajala v pljučnico. Sedaj jih toliko v celi Sloveniji samo kiha, pa imamo krizne razmere. Komu že to paše? Mogoče onim, ki teste za 2,5 EUR prodajajo za 65 EUR? Še 2 tedna, po moje, pa bo vse znano. Pustimi se presenetiti.
SHDS
10. 03. 2020 08.46
-7
ŠARCA JE TREBA KAZNOVAT
mali.mato
10. 03. 2020 08.40
+0
To nesposobno Pirnatovo je treba razrešit.
janezpodre
10. 03. 2020 08.38
+6
Zdaj je ravno pravi cajt, da novi premier in novi minister za psihiatrijo Mahnić obiščeta Kitajsko in nam prineseta originalni virus na vpogled.
trot45
10. 03. 2020 08.16
+2
ravno sem šel čez mejo z italijo in ni nobene kontrole
hotchilipoper
10. 03. 2020 08.07
-13
Mejo s hrvaško neprodušno zapreti
hotchilipoper
10. 03. 2020 08.08
-4
Če kdo vstopi na silo,ga je treba obravnavati kot sovražnika države
i141
10. 03. 2020 08.25
+8
trot45
10. 03. 2020 08.39
+3
wolfterier
10. 03. 2020 10.51
+1
Daj nehaj,hotčilipoper,ravno za vikend grem malo dol,na sončno obalo.Upam,da bo sončno !
anakondabox
10. 03. 2020 08.01
-3
Pohvalit moram oba premierja g. Šarca in g. Janšo, ki sta v teh kriznih trenutkih stopila skupaj in dajala dokaj poenotene izjave, da ne bi bilo ljudstvo (še) zmedeno. Morda bo Covid-19 združil in povezal oba ekstrema v vladi (Levica, SDS) v dobro nas državljanov. #edina dobra stran Corone
RUBEŽ
10. 03. 2020 08.20
+6
Tu sigurno misliš ja TJJ VELIKEGA, da ni niti za pod oder.
lakala28
10. 03. 2020 08.56
+8
Tvoj burek majster ima celo častni doktorat od burek doktorjev.
wolfterier
10. 03. 2020 10.52
-2
El Toro
10. 03. 2020 08.00
+24
Nekateri komentarji so prav neokusni in nimajo nobene zveze z reševanjem problema. Me sploh ne zanima s katere strani prihajajo, dejstvo pa je, da je na prvem mestu varstvo ljudi, daleč zatem pa šele nakladanje.
Dark Knight
10. 03. 2020 07.58
-6
Vifm, da je bil srebrnibregc včeraj zelo priden s ponarejanjem, kadarkoli je on aktiven imajo levaki pluse, pa če še tako defektne komentarje spacajo :)
Dark Knight
10. 03. 2020 07.58
-13