Slovenija

Svetliča podprli pri kandidaturi za ustavnega sodnika

Ljubljana, 20. 10. 2021 13.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, Ma.Ko.
Komentarji
10

Člani mandatno-volilne komisije DZ so danes brez razprave podprli kandidaturo Roka Svetliča za mesto ustavnega sodnika. Kandidata, ki se je znašel v središču pozornosti zaradi domnevno izrečenih besed o streljanju migrantov, kar je sam zanikal, je podprlo devet poslancev, šest pa jih je bilo proti. O kandidaturi bo DZ odločal prihodnji teden.

Kandidat za izvolitev na seji državnega zbora (DZ) potrebuje najmanj 46 poslanskih glasov, glasovanje je tajno. Kako so na današnji seji mandatno-volilne komisije glasovali posamezni poslanci, pa iz izidov glasovanja ni bilo razvidno.

Rok Svetlič je sicer že četrti kandidat za ustavnega sodnika, ki ga je predlagal predsednika države Borut Pahor. Pred tem so vsi njegovi predlogi ostali brez zadostne podpore v državnem zboru. Pahor je pretekli teden opravil posvetovanja z vodji poslanskih skupin in ocenil, da bi lahko Svetlič dobil zadostno podporo v DZ.

Rok Svetlič
Rok Svetlič FOTO: Damjan Žibert

Po vložitvi njegove kandidature pa je v javnosti završalo, saj je profesor na ljubljanski pravni fakulteti Saša Zagorc na družbenem omrežju namignil, da naj bi Svetlič lani poleti na posvetu o migracijah in zakonu o tujcih govoril o streljanju migrantov ob nezakonitih prehodih meje. Kot je razumeti iz Zagorčevega zapisa, naj bi Svetlič dejal, da "mora država, če ne želi ostati postmodernistično mehkužna, za zaščito svoje simbolne vloge gospodarja v skrajnem primeru tudi streljati na migrante ob nezakonitem prečkanju državne meje".

 

'Teh besed, niti podobnih besed, nisem nikoli izrekel, ne na tem posvetu ne kjer koli drugje'

Svetlič je na ta namigovanja reagiral v torek ob javni predstavitvi svoje kandidature v predsedniški palači. "Teh besed, niti podobnih besed, nisem nikoli izrekel, ne na tem posvetu ne kjer koli drugje," je poudaril. Po njegovih besedah je bilo nasprotno, saj je na posvetu dejal: "Vsaka država, tudi demokratična, tvega, da bo ob nenadni eskalaciji razmer, ko državni organi niso več kos situaciji, uporabila silo, vključno z orožjem."

"Govoril sem o katastrofičnih scenarijih, nisem jih legitimiral, še manj pozival k nastopu katastrofičnega stanja," je pojasnil na predstavitvi. Ob tem je dodal, da je, nasprotno, pozval k naporom, da do tega stanja ne pride. "Trdno sem namreč prepričan, da če bo prišlo do prvega strela na naši meji, bi to pomenilo konec sveta, kot ga poznamo," je še dejal.

V svoji predstavitvi je tudi pojasnil, da želi, če bo izvoljen, "prispevati k temu, da bo vsak človek, še posebej z dna družbe, lahko verjel, da ima v slovenskem pravu zanesljivega zaveznika".

Svetlič je sicer pravni strokovnjak in raziskovalec, predstojnik Pravnega inštituta pri Znanstveno-raziskovalnem središču Koper. Njegovo temeljno raziskovalno področje predstavljajo filozofija prava, etika, ontologija in nemška klasična filozofija.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Trglav
21. 10. 2021 08.48
+1
Komaj čakam volitev, saj slabše, kot imamo, ne bi mogli imeti!
Hej Slovani
20. 10. 2021 20.40
+2
Borut Pahor je en navaden posranec narcisoiden!!!
Trglav
21. 10. 2021 08.48
+1
Ja, res, če želiš to lepo povedati! Kaj hujšega ne bi pisal, saj je že tole na robu!!!
bonkintos
20. 10. 2021 20.29
ne to pa ne kordiš pravi teršek ali nič...
awontuwej
20. 10. 2021 18.49
+4
Rasist na mestu ustavnega sodnika je pa res še edina stvar, ki nam manjka...
Gabiula
20. 10. 2021 18.38
+3
Antipaticen tip.
borjac
20. 10. 2021 16.15
+2
Podprli so takega kandidata, adijo pamet, ti Pahor pa pojdi past ovce na Sardenijo, če te seveda vzamejo zaradi nizke inteligence, pastirji morajo vseeno imeti IQ nad 80.
son?ek11
20. 10. 2021 16.01
+0
Brez besed!!! Komaj čakam,da se maneken pobere nepovrat!!!! Koliko sra.nja nam je pa samovšečnež zakuhal!!!!👽👽👽👽👽👽
ivan z Doba
20. 10. 2021 14.19
+5
Spet bo ivan dobil klofuto v DZ! 😀
Korintos11
20. 10. 2021 13.15
+4