Slovenija

Svetniki za ureditev stadiona

Ljubljana, 26. 09. 2005 23.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ljubljanski mestni svetniki bodo vladi predlagali, naj stadion za Bežigradom trajno razglasi za kulturni spomenik.

Podoba stadiona za Bežigradoom ostaja klavrna
Podoba stadiona za Bežigradoom ostaja klavrna FOTO: POP TV

Seja ljubljanskega mestnega sveta se je ob obravnavi osnutka odloka o razglasitvi bežigrajskega stadiona za kulturni spomenik lokalnega pomena zapletla. Temu je botroval predvsem akt o začasni razglasitvi stadiona za kulturni spomenik državnega pomena, ki ga je v uradnem listu objavilo ministrstvo za kulturo.

Svetniki vladajoče koalicije so bili do te poteze zelo kritični, mestni svet pa je kljub nasprotovanju SDS sprejel predlagani osnutek in še celo vrsto sklepov.

Svetniki med drugim zahtevajo, da mora biti prenova bežigrajskega stadiona zasnovana tako, da bo lahko dobil licenco za izvedbo mednarodnih tekem po določilih mednarodne nogometne zveze FIFA. To pomeni, da mora stadion imeti okoli 12.000 pokritih sedežev in 500 parkirnih mest v podzemnih garažah.

Tako je dal mestni svet vladi pobudo za takojšnjo trajno razglasitev stadiona za Bežigradom za spomenik državnega pomena, po razglasitvi s strani vlade pa bo nadaljevanje postopka na lokalni ravni brezpredmetno. V enem od sklepov mestni svet ugotavlja, da je brezpredmetno tudi pismo o
nameri o celoviti prenovi bežigrajskega stadiona iz julija 2004.

Koalicija kritična do poteze vlade

Seja ljubljanskega mestnega sveta
Seja ljubljanskega mestnega sveta FOTO: Dare Čekeliš

Okrog začasne razglasitve stadiona za kulturni spomenik državnega pomena se je na seji vnela najbolj burna razprava.

Po oceni svetnikov iz vrst koalicije je ministrstvo z njim želelo za eno leto zaustaviti vsak projekt za Bežigradom. Peter Božič (frakcija LDS) je tako povedal, da se zgodba o stadionu vleče že od leta 1970, vsi pripravljeni projekti obnove pa so zaradi različnih političnih nesoglasij padli v vodo. Tudi sedanja vlada želi po njegovem z današnjim odlokom preprečiti obnovo.

Svetnik Zelenih Miha Jazbinšek je akt kulturnega ministrstva označil kot izrazito nestrokoven, minister Vasko Simoniti pa bi moral po njegovem nemudoma pristopiti k trajni zaščiti objekta za Bežigradom. "Predvsem pa mestnemu svetu pojasniti, kaj namerava narediti."

Nasprotnega mnenja so bili svetniki SDS. Peter Sušnik je tako ocenil, da se želi Simonitija razglasiti za glavnega krivca, ker v Ljubljani ne bo stadiona. Njegov strankarski kolega Dimitrij Kovačič pa je menil, da mesto nima vizije in pri tem projektu sploh ni mislilo resno, sedaj pa koalicija "le išče alibi in drugega krivca".

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8