Slovenija

Svetovalec, ki je grozil drugim, z novimi pooblastili in pod taktirko župana

Koper, 01. 09. 2020 15.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Daniel Fazlić
Komentarji
95

V Mestni občini Koper oziroma bolj natančno na Marjetici Koper je v zadnjem letu dni prišlo do številnih pretresov in stavk. Eden od razlogov, kot so nam povedali zaposleni, so tudi številne kadrovske menjave in pritiski. V zgodbi se je pojavljal tudi Robert Šuc, zloglasni svetovalec, ki je javnosti bolj poznan iz lanskoletne afere.

Aleš Bržan in Robert Šuc
Aleš Bržan in Robert Šuc FOTO: Facebook

Konec novembra 2019 smo pridobili posnetke pogovora Roberta Šuca in Gorana Malenića, v katerem mu je prvi za odstop z mesta koprskega javnega stanovanjskega sklada ponujal opustitev "že pripravljenih kazenskih ovadb". Zadeva je bila takrat odmevna, sploh ker je to bilo prvič, da jim je uspelo posneti županovega svetovalca Šuca pri izvrševanju županovih želja. Aleš Bržan, župan Mestne občine Koper, je takrat javnosti povedal, da je župan sprejel odstop svetovalca Šuca, zgodba je bila zaključena samo na prvi pogled, izkazalo se je, da je šlo za marketinški manever. 

Robert Šuc se je nato premaknil na Marjetico Koper, kjer je pravzaprav sodeloval že vse od odslovitve kot svetovalec župana, glavna naloga pa, vsaj uradno, vrtnarija. Kljub temu da so ga dobili na posnetku, da ponuja stvari, ki jih nikoli ne bi smel ponujati in imajo tudi elemente kaznivega dejanja, se zanj na Obali ni spremenilo veliko. Še vedno je izvrševal želje župana in MOK, pogodba je bila tudi zagotovljena. Na Marjetici Koper z njim niso bili zadovoljni, saj je bil, kot so nam sporočili nekateri zaposleni, preveč agresiven, "takšen, kot je na posnetku".

Takšno nenavadno dejanje, kjer je, pazite, svetovalec za vrtnarske zadeve nadzoroval vse, kar ima Marjetica čez v Kopru, od gradbenih posegov, parkirnin in kjer koli je bila volja MOK, da se izvrši hitro. Večkrat v zadnjem letu smo na Občino Koper in na Marjetico Koper naslovili vprašanja glede vloge Roberta Šuca in kako je pravno urejeno sodelovanje – odgovori so vedno bili zavajajoči ali pa na njih niso odgovorili. Takrat še ni bila oddana prijava glede kršenja Zakona o medijih. 

V juliju 2020 nam je uspelo pridobiti nov posnetek pogovora (tega hranimo v uredništvu), ki je odgovarjanje predstavnika za stike z javnostmi na Marjetici Dimitrija Šamšala postavil v kontekst. 27. julija sta tako MOK kot Šamšal dobila vprašanja glede morebitne stavke na Marjetici, sprva sta tako MOK kot Marjetica ignorirala vprašanja glede Roberta Šuca, na MOK so po dodatnem vprašanju le odgovorili, da se moramo za pojasnila obrniti na Marjetico. A se je nato začelo zapletati, saj so nam na Marjetici sporočili, da je čas dopustov in bodo na vprašanje "Kakšen je status zaposlitve Roberta Šuca oziroma sodelovanja z vašim podjetjem?" odgovorili kasneje. Dodali so le: Robert Šuc ni bil nikoli zaposlen. 

Aleš Bržan in Robert Šuc
Aleš Bržan in Robert Šuc FOTO: 24UR

Na drugi del vprašanja niso odgovorili, izgovarjanje se je nato nadaljevalo glede dopustov, nekaj mailov je bilo ignoriranih. Konec avgusta, ko so že konkretno potekli vsi roki, ki zavezujejo podjetje, da mora odgovoriti, je bilo opozorjeno, da če do konca dneva ne pošljejo odgovor, da jih bomo morali prijaviti pristojnim institucijam. Čudežno je le prišlo do odgovora, a ne na vprašanje, le ponavljanje tega, da ni zaposlen. Isti dan, 31. avgusta, je tako bila podana prijava pristojnim inštitucijam glede molka organa. 

Mestno občino Koper smo prav tako tisti dan vprašali glede vloge Roberta Šuca pri izvajanju usmeritev župana, in jih obvestili, da imamo posnetek, v katerem Robert Šuc trdi, da dela le po navodilih. Prav tako je Šuc vodil javno dražbo za prodajo nepremičnim občine konec julija, na kar smo jih opozorili. Urad župana je tako isti dan, mesec dni kasneje, le podal pojasnila: 

"Zasebnih pogovorov gospoda Šuca ne moremo komentirati, so pa njegove poslovne obveznosti jasno določene v pogodbi, ki jo je Javno podjetje Marjetica Koper z Robertom Šucem, nadzor, posredništvo in svetovanje s.p. sklenilo 20. julija 2020. Župan Mestne občine Koper je 6. maja 2020 s sklepom zadolžil Javno podjetje Marjetica Koper za spremljanje aktivnosti na terenu pri izvajanju gospodarskih javnih služb, posameznih investicij in sodelovanje pri pregledu stanja javne infrastrukture in opreme, Marjetica pa je za kontaktno osebo za izvedbo navedenih nalog izbrala Roberta Šuca, ki sprejema tudi vsa navodila, potrditve in zahteve po novih oziroma dodatnih delih s strani Mestne občine Koper kot naročnika teh storitev."

Robert Šuc ni nikoli prenehal izvrševati županova navodila?
Robert Šuc ni nikoli prenehal izvrševati županova navodila? FOTO: 24UR

Zakaj so prikrivali vlogo Roberta Šuca?

Zgodba prikrivanja vloge in pooblastil Roberta Šuca, ki so jih poskušali skrivati, kolikor je šlo, se je po podani uradni prijavi le začela tudi uradno razpletati. Prvi dan septembra, dan po podani prijavi, je le prišel odgovor na julijski mail: Robert Šuc ni prenehal z delom na Marjetici Koper maja 2020, kot je bilo predstavljeno javnosti. Ta je dobil novo pogodbo, tako kot je MO Koper le priznala, objavljamo pa celotno kronologijo: 

1. V mesecu maju je MOK – župan izdal sklep, s katerim je zadolžil Marjetico Koper, da dodatno izvaja: 

– spremljanje aktivnosti na terenu pri  izvajanju gospodarskih javnih služb,

– posameznih investicij in 

– sodeluje pri pregledu stanja javne infrastrukture in opreme.

 

2. Marjetica Koper je izpeljala zakonsko določene postopke za evidenčna naročila ter na podlagi prejetih ponudb izbrala izvajalca.

 

3. Pogodba je bila sklenjena z najugodnejšim ponudnikom Robertom Šucem, nadzor, posredništvo in svetovanje s.p. , dne 20. julija 2020.

 

4 . Izvajalec po tej pogodbi sprejema tudi vsa navodila, potrditve in zahteve po novih oziroma dodatnih delih s strani Mestne občine Koper kot naročnika teh storitev.

Robert Šuc je tako s strani svetovalca na Mestni občini Koper, postal svetovalec župana na Marjetici Koper, ki izvaja, kar občina potrebuje. Kot je možno videti s kronologije, razvoj dogodkov in očitnega zavajanja javnosti, se vloga nekdanjega/sedanjega svetovalca/izvrševalca ni veliko spremenila. Tako je še vedno za projekte, ki jih usmerja župan, zadolžena ista oseba, ki je lani obljubljala opustitev kazenskih ovadb, če neka oseba odstopi s položaja. Oziroma je za nadzor investicij zadolžena oseba, ki ima pravnomočno odločbo za rušenje črne gradnje, o kateri ni obvestil župana.  

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (95)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BLAŽ Knez
02. 09. 2020 12.32
+4
Joj joj te Koprčani loloeki komu so dajali glasove, že po obrazu se vidi Bržanu da je nesposoben in aroganten, vse kar je bilo v Kopru narejeno je po zaslugi Popovica kateri zna biti capo in se bolje bi lahko bilo v Kopru pa so vzeli tega vodjo kateri se samo pase v mestu katerega je zgradil Popovic, upam da bodo Koprčani bolj pametni pri naslednjih volitvah tudi tisti patrioti, ki jih moti Popovicev IČ.
BLAŽ Knez
02. 09. 2020 12.30
+3
Joj joj te Koprčani loloeki komu so dajali glasove, že po obrazu se vidi Bržanu da je nesposoben in aroganten, vse kar je bilo v Kopru narejeno je po zaslugi Popovica kateri zna biti capo in se bolje bi lahko bilo v Kopru pa so vzeli tega vodjo kateri se samo pase v mestu katerega je zgradil Popovic, upam da boso Koprčani bolj pametni pei naslednjih volitvah tudi tisti patrioti, ki jih moti Popovicev IČ.
morfo
02. 09. 2020 09.02
+1
Kaj bodo zdaj postavili luč pred Jelinčičevo hišo ki so jo v prejšnjem režimu odstranili. Baje da je gospodu zastirala pogled na morje.
fafajonka
02. 09. 2020 08.46
+3
najprej popaj potem bržola koprčani pa res znajo izvoliti pravega
nemo1
02. 09. 2020 08.36
+3
Temu nesposobnemu županu je pa prav prišla tale kriza, ima vsaj alibi
Nimasmisla
02. 09. 2020 08.12
+3
manjka samo še gašper gašper
fafajonka
02. 09. 2020 08.45
+3
zztop5
01. 09. 2020 21.07
+7
Kaj? A ta dva sta zaljubljena? Kako lepo se gledata.
StankoM
01. 09. 2020 20.53
+12
Zmešano stanje v vladi in v vodstvu države se odraža na najnižje politične organe in strukture države. Ni kaj tako je, če nimamo boljših. Ampak mislim, da jih imamo....
Jullia
01. 09. 2020 20.16
+21
madona tip je videti ze od dalec agresiven,bog ve koga vse ima v sahu!
Welcome
01. 09. 2020 20.16
+24
Točke lahko talate komurkoli.Popoviča pa tudi lahko pjuvate kolikor vam duša da. Resnica je pa samo ena. Koper je poln Slovenceljev ravno zaradi Popoviča.Od vseh županov kar pomnim je samo on iz mesta naredil to,kar je Koper danes. Od zaključka njegovega mandata do danes,ni kaj videti. Pa če vam je to prav,ali ne.
DJ-Pero
01. 09. 2020 20.21
+9
Vidiš tisto kar hočeš videti, če nočeš... pač nič ne vidiš.
VAREN
01. 09. 2020 20.57
+0
DJ tvoj problem, če ne moreš sprejet resnice. A raje od pametovanja argumentiraj svojo trditev.
awontuwej
02. 09. 2020 08.03
+4
Popovičev je šel, njegove metode in prakse pa so ostale. To je velik problem Slovenije, saj so razni Popoviči in Jankoviči uspešno uvedli balkanske metode mafijskega poslovanja tako v gospodarstvo kot v politiko.
DJ-Pero
01. 09. 2020 19.43
+11
To da Popović drži z Janšo in da ga na ves glas podpira Jelinčič mu ni ravno za šteti v dobro! Točka za Bržana...
kolbek460
01. 09. 2020 19.37
+58
Korito je ostalo sam prašiči so se zamenjali !!!!
deratizacija
01. 09. 2020 19.55
+34
Ste morda pričakovali kaj drugega. Ne glede na barvo in kosmatost so vsi enako požrešni, krulijo pa tudi približno enako.
morfo
02. 09. 2020 08.43
+3
Ja samo ta kosmatega in nosatega prašiča bo težko za zamenjat, ta je šele imel pokvarjene masti za ušesi.
Casey Ry
01. 09. 2020 19.30
+31
Se bo najdu kdo, ki bo oba zrihtu 😁
tovarišinajuriš
01. 09. 2020 19.24
+45
...še en čudovit dan za kriminalce v Slo...MI PA TIHO...
Fery Zaka
01. 09. 2020 19.01
+54
Kaj pa če Koprčani na naslednjih volitvah, med tema dvema, izberete nobenega? Ampak novega, ki bo obljubil, da bo ta dva strpal v zapor? Eden jih bo nekoč res, do takrat pa tak ološ držite stran od korita.
igor1
01. 09. 2020 19.18
+42
problem ni samo v kopru ampak v celi sloveniji bolj so jim vazne razne mucke in podkupnine kot da narod boljse zivi
morfo
02. 09. 2020 08.46
+2
Nebi bilo slabo. Je pa res da ta razprodani koper drži Yugo mafija ki bo poskušala podtakniti svojega v gnezdo . Lepo se vidi to v tem mandatu, ko zgubijo svojega župana podtikajo svetovalce, Bržan pa itak tega ne šteka.
knap11
01. 09. 2020 18.47
+41
Kaj bi rekel po napisanem članku? Kot izgleda...., ja hudič je to, ko lopov zamenja lopova. Marjetica, kako lepo ime, ampak vsi pokvajenci te skubijo in trgajo tvoje cvetove:):):).
igy02
01. 09. 2020 18.30
+54
Prejšnji je bil lump in sposoben. Ta sedanji je prava beda. Nič od tega. Pa sem ga volil. Prvič sem bil na županskih volitvah. Ja, človek pač dela napake.
MihaGrozny
01. 09. 2020 19.23
+24
Bržan je pa lump in nesposoben. Goflo pa ima za 10
morfo
02. 09. 2020 08.48
-2
Tudi Popo prvih 5 let ni naredil nič, potem pa ....mogoče bo tudi Bržanu zalavfalo v drugo. 😂😂🤣
igy02
01. 09. 2020 18.27
+31
Ta Bržan je pod vsemi pričakovanji. Nič se ne dela, prej dobre stvari so se poslabšale. Komunala je bila z Mišičem na vrhuncu. Sedaj gre dol. Sem klical tam za odvoz zelenih odpadkov. Pod Mišičem prijazni, drugi dan so jih zastonj odpeljali. Sedaj se je oglasila ena zdolgočasena in rekla, da ni nič več tako, kot je bilo. Odvoz je treba plačati in pika. Pa je še rekla, naj vse tam ostane.
Aba Luba
01. 09. 2020 18.26
+36
Čakam epilog. Verjetno sem preveč optimističen,če bi šlo za kurje tatove bi ti že sedeli za 5+ let.
morosito
01. 09. 2020 17.56
+13
Vsaj je prejsnji nekaj naredil..