Slovenija

Svetovni dan Downovega sindroma tokrat pod geslom 'Z nami, ne za nas'

Ljubljana, 21. 03. 2023 06.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, Janez Usenik
Komentarji
6

Letošnji svetovni dan Downovega sindroma poteka pod geslom "Z nami, ne za nas". Tudi letos različna društva pripravljajo dogodke v več krajih po Sloveniji, tudi pohode z baloni, s katerimi bodo javnost seznanjali o pomenu vključevanja drugačnih v družbo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Svetovni dan Downovega sindroma
    02:23
    Iz 24UR: Svetovni dan Downovega sindroma
  • Iz SVETA: Z nami, ne za nas
    02:34
    Iz SVETA: Z nami, ne za nas
  • Svetovni dan Downovega sindroma tokrat pod geslom 'Z nami, ne za nas'
    00:54
    Svetovni dan Downovega sindroma tokrat pod geslom 'Z nami, ne za nas'

V Sloveniji se osebe z Downovim sindromom, starši, sorojenci in drugi sorodniki ter strokovnjaki, ki se poklicno ukvarjajo s posamezniki z Downovim sindromom, združujejo v Društvu Downov sindrom Slovenija. Društvo deluje že od leta 2013, še prej pa je delovalo kot sekcija za Downov sindrom pri Društvu Sožitje Ljubljana.

Društvo družinam z otrokom z Downovim sindromom omogoča vključitev v različne programe, za osebe z Downovim sindromom pa izvaja vrsto aktivnosti, ki jih spodbujajo in podpirajo v njihovem razvoju, omogočajo druženje in medsebojno spoznavanje.

Downov sindrom
Downov sindrom FOTO: Shutterstock

Predsednica Društva Downov sindrom Valerija Bužan je ob današnjem dnevu izpostavila, da je društvo v preteklem letu uspelo pridobiti nove prostore v centru Ljubljane za zaposlitev oseb z Downovim sindromom. Tam je tudi informacijska točka za opolnomočenje družin in pomoč strokovnjakom, ki bodo razvijali inkluzivno izobraževanje in zaposlovanje, mogoča je izposoja literature s tega področja.

Društvo bo ob svetovnem dnevu Downovega sindroma pripravilo tudi nekaj dogodkov v Ljubljani in drugod po Sloveniji, na katere vabi vse, ki jih želijo podrobneje spoznati in podpreti. V Ljubljani se bodo danes predstavljali na informativni stojnici, po 21 krajih po Sloveniji pa pripravljajo pohode z baloni. V prestolnici ga bodo zaključili z ogledom Narodnega muzeja Slovenija in Narodne galerije, so sporočili iz društva.

Downov sindrom ali trisomija 21 je najpogostejša kromosomska posebnost. Značilnosti sindroma je leta 1844 prvi opisal britanski zdravnik John Longdon Down. Kromosom 21 je v vsaki celici prisoten trikrat, kar upočasnjuje tako telesni kot duševni razvoj. Vzrok za takšno motnjo je največkrat naključen, tveganje pa se povečuje s starostjo staršev. V povprečju se rodi en otrok z Downovim sindromom na približno 800–1000 otrok.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

olafur
21. 03. 2023 12.53
+0
Malo sem zbegan, ker po eni strani starši poudarjajo, kako so ti otroci sposobni vseh mogočih stvari po drugi strani pa, ko zahtevajo osebno asistenco delajo te otroke popolnoma nezmožne skrbi zase in to, da neka mama dobi plačo osebne asistentke, ko spi v sosednji sobi svojega otroka je absurd. Osebni asistent ne bi smel biti v sorodu z osebo za katero skrbi. Drugače pa so ti otroci resnično sončki.
ina5785
21. 03. 2023 13.43
+2
olafur - Enostavno NI vam jasen Dawnov sindrom. Sigurno je najboljša mati, ki pozna svojega otroka in vse njegove hibe. . . . . . Zakaj pa mati NE bi dobila plače, saj za tega otroka skrbi 24 ure, NE le 8 ur!!! Vsak tak otrok ima posebnosti, ki jih druge negovalke ne poznajo, morajo se jih šele naučiti - privaditi. In tudi otroci z motnjami težko sprejemajo druge. . . . . . . . . NE sodite iz fotelja! Upam, da boste imeli v familiji same zdrave otroke!!!
janez139
21. 03. 2023 10.03
+7
Veliko spoštovanje staršem ki so sprejeli otroke z Downovim sindromom in ostalimi posebnostmi!!!
škrga škrga
21. 03. 2023 11.19
+5
Klasik
21. 03. 2023 09.39
+4
Danes in ne samo danes si nataknite različne nogavice za podporo in solidarnost tem izjemnim ljudem!
pojtrarara
21. 03. 2023 08.30
+6
Vse dobro vsem, ki se v življenju soočajo z izzivi, ki jih povzroča Dawnov sindrom, da bi vse čimlažje premagovali in uspešno razvijali svoje potenciale in nadarjenosti.