Slovenija

'Počutim se mrtvo, a srce še vedno bije'

Ljubljana, 10. 09. 2019 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Karmelina Husejnović
Komentarji
71

Nikoli ne bomo mogli preprečiti vseh samomorov, a pravočasno prepoznavanje stisk, ukrepanje in pomoč lahko rešujejo življenja, so opozorili ob svetovnem dnevu preprečevanja samomora. V Sloveniji sicer v zadnjih letih upada število samomorov, še vedno pa so najbolj ranljivi moški.

"Počutim se mrtvo, a srce še vedno bije. Ne vem več, kaj naj, res ne ... Al' naj umrem al' naj grem naprej ... ker po eni strani sem že mrtev." – To je izsek iz pisma mladega fanta, ki kliče na pomoč, ki se očitno nahaja v hudi stiski, v kateri se počuti osamljenega, počuti se nerazumljenega. A je vseeno našel dovolj poguma, da je svoje občutke izlil v svetovalnici za mlade To sem jaz. In tam so mu prisluhnili tako strokovnjaki kot vrstniki ter mu vsak s svojim nasvetom in besedami skušali pregnati slabe misli, mu vliti upanje in mu podali tudi konkretne nasvete, kako lahko spleza iz temnega brezna. "Zaupam vate in tu sem, da greva skupaj naprej," se je glasil eden od zapisov. Včasih je že to dovolj, da nekomu rešimo življenje.

Verjetno se je v njegovih besedah našel marsikdo, ki se spopada s hudo duševno stisko in ne vidi izhoda. Pogosto v takšnih trenutkih posameznika obdajo neznosni občutki, da je sam in da ni nikogar, s komer bi delil svoje breme, ki bi ga razumel.

Nikoli ne bomo mogli preprečiti vseh samomorov, opozarjajo strokovnjaki. A vendarle, kako lahko ukrepamo, ko nekdo kaže znake samomorilnosti? "Najprej je treba opaziti, da je nekaj narobe. Rada svetujem ljudem, da vedno kadar se nekdo, ki ga sicer dobro poznajo, zadnje čase zdi drugačen v vedenju, v čustvih, ni nič narobe, če ga vprašamo: 'Zdiš se mi spremenjen, se kaj dogaja? Ti lahko kako pomagam? Je kaj narobe?' In običajno takšno dokaj nevtralno, pa vendarle vprašanje, ki zbuja skrb, sproži v tem človeku neke odgovore. In včasih dobimo poplavo besed, včasih tudi ne. Ampak že to, da smo opazili in nagovorili posameznika, je lahko dovolj, da nas bo – če ne danes – naslednjič poiskal in z nami začel pogovor," pravi Nuša Konec Juričič, specialistka javnega zdravja.

Ravno sprememba vedenja in odnosa do bližnjih, žalost, apatija, opuščanje dejavnosti, ki jih je oseba prej rada opravljala, težave z zbranostjo in težave s spanjem, so lahko rdeča luč, da oseba stoji na robu in da ne najde izhoda iz stiske. V takšnih situacijah je pomembno, da se odzovemo hitro, saj so študije pokazale, da je hitro reševanje stisk tisto, ki pomaga preprečevati poslabšanje in tudi začetek razmišljanja o samomoru, poudarja Anamarija Zavasnik, specialistka klinične psihologije in predsednica Slovenskega združenja za preprečevanje samomora.

Več samomorov na vzhodu države in med moškimi

10. septembra obeležujemo svetovni dan preprečevanja samomora. Slovenija se je dolga leta nahajala v vrhu evropskih držav po pogostosti samomora. Trend se v zadnjih 20 letih obrača navzdol; tako je lani umrljivost zaradi samomora v primerjavi s podatki izpred dveh desetletij upadla za 30 odstotkov, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Trend upadanja je opazen v praktično vseh starostnih skupinah.

Zanimivo pa je, da obstajajo izrazite razlike med regijami. Samomorov je denimo več na vzhodu kot na zahodu države. Ta podatek sicer sovpada tudi z razlikami v kazalnikih duševnega zdravja za te regije. Prav tako je izrazita razlika med spoloma. Samomorov je med moškimi približno štirikrat več kot med ženskami. Pri poskusih samomora pa je razmerje ravno obratno, saj jih je več pri ženskah, manj pa pri moških. V Sloveniji je v letu 2018 zaradi samomora umrlo 353 oseb, od tega 274 moških in 79 žensk.

V Sloveniji je število smrti zaradi samomora pri moških večje kot pri ženskah, razmerje med spoloma je tako 4:1.
V Sloveniji je število smrti zaradi samomora pri moških večje kot pri ženskah, razmerje med spoloma je tako 4:1. FOTO: Dreamstime

V svetovnem merilu je sicer samomor glavni vzrok smrti pri moških, mlajših od 50 let, in na desetem mestu glavnih vzrokov umrljivosti na svetu. Moški težave na lastno škodo rešujejo na drugačen način in se o njih neradi pogovarjajo. “Kot pripadnik moške vrste iz lastnih izkušenj in interakcij z moškimi kolegi lahko povem, da je govorjenja o težavah pri moških bistveno manj kot pri ženskah. Ženske lažje ubesedijo svoja notranja stanja, o svojih težavah govorijo odkrito. Tega pri moških ni. Moški težave rešujejo na drugačen način, bolj individualno, veliko pa jih tudi posega po alkoholu in zelo redko poiščejo pomoč,” pravi Bogdan Dobnik, predsednik Nacionalnega združenja za kakovost življenja OZARA.

Vsako leto zaradi samomora na svetu umre v povprečju skoraj 800.000 ljudi, v Sloveniji je bilo dolgoletno povprečje med 400 in 500. Lani je samomor storilo 353 ljudi, kar kaže na to, da se je trend obrnil navzdol.

Kljub boljši statistiki v zadnjih letih, pa je Slovenija še vedno po številu samomorov nad evropskim povprečjem. V želji, da bi se trend upadanja samomorilnega količnika nadaljeval, se Slovenija že vrsto let pridružuje preventivnim aktivnostim in ozaveščanju javnosti, ki jih podpirajo tudi mednarodne organizacije, kot sta Svetovna zdravstvena organizacija in Mednarodna zveza za preprečevanje samomora. 

'Takih misli se ne sme pometati pod preprogo'

Eni tistih, ki se pri svojem delu vsakodnevno srečujejo s samomori ali poskusi samomora, so medicinske sestre in tehniki zdravstvene nege. Kot poudarja Darko Loncnar, predsednik Sekcije medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v psihiatriji, se je o tej temi treba odkrito pogovarjati. "Če ima posameznik samomorilne misli, je ključna komunikacija. Takih misli se ne sme pometati pod preprogo ali jih obravnavati kot nekaj, s čimer se lahko ukvarjamo pozneje," je poudaril. 

Poleg zgodnjega prepoznavanja in ustreznega obravnavanja posameznikov, ki kažejo znake duševne stiske, je treba duševna obolenja tudi destigmatizirati. "Številni ljudje, ki trpijo za duševno stisko, sploh ne poiščejo ustrezne pomoči, tudi zaradi stigme. Zato je na mestu aktiven poziv strokovni in splošni javnosti k preprečevanju samomora z različnimi preventivnimi ukrepi in podpornim pristopom do posameznika v stiski," so poudarili v Zbornici – Zvezi.

Za ozaveščanje o samomoru se v mednarodni skupnosti že nekaj let uporablja rumeno-oranžna pentlja. Je simbol zavedanja, da samomor predstavlja velik javnozdravstveni problem, je znak podpore preventivnim prizadevanjem na tem področju, predvsem pa je znak solidarnosti z vsemi, ki jih je samomor na kakršenkoli način prizadel.

Samomor zagotovo najbolj prizadene svojce in bližnje osebe umrlega. In pri tem so pogosto v procesu žalovanja prisotni občutki krivde in sramu. “O tem je potrebno govoriti, ampak pri tem govorjenju je treba biti dovolj odgovoren. Denimo, vsakršno poveličevanje samomora kot rešitve za nek problem, ni na mestu. Ravno obratno, potrebno je vsakič povedati, da je šlo za neko stisko, ki bi jo bilo mogoče ob neki pomoči ustrezneje rešiti,” opozarja Dobnik.

Kateri so dejavniki tveganja?

Samomor je preplet različnih dejavnikov in je težko s prstom pokazati na enega samega, ki v človeku sproži samomorilske misli in vedenje. Se pa te pogosteje pojavljajo pri ljudeh s kroničnimi boleznimi, telesnimi ali duševnimi, pri posameznikih, ki so v preteklosti že kazali samomorilska nagnjenja, ali imajo samomor v družini, pri ljudeh, ki so osamljeni, ki imajo slabši socialno-ekonomski status, tveganje za samomor pa narašča tudi s starostjo. 

Pri mladih pa so sprožilci samomorilnega vedenja pogosto duševne težave, nesoglasja s starši, težave v šoli in medvrstniške težave, pravi Vita Poštuvan, namestnica vodje centra za raziskovanje samomora na Inštitutu Andrej Marušič. 

V Sloveniji je v letu 2018 zaradi samomora umrlo 353 oseb, od tega 274 moških in 79 žensk.
V Sloveniji je v letu 2018 zaradi samomora umrlo 353 oseb, od tega 274 moških in 79 žensk. FOTO: Dreamstime

Kam po pomoč?

Zgodnjo psihosocialno pomoč ljudem med drugim nudijo v 13 posvetovalnicah, ki v okviru Slovenskega združenja za preprečevanje samomora delujejo po Sloveniji. Prednost teh posvetovalnic je, da ljudem omogočijo, da brez čakanja in napotnic pridejo čim hitreje do strokovne pomoči.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ker so mladi posebna ranljiva skupina, ki svoje mehanizme še razvijajo, je njim namenjena posebna skrb. Že 18 let zato v Sloveniji deluje program To sem jaz, v okviru katerega je mladim za kakršna koli vprašanja na voljo tudi spletna svetovalnica. Deluje v obliki foruma, kjer mladi lahko vprašajo za nasvet, povedo, kaj jih muči in dobijo strokovne odgovore.

Trenutno pri odgovarjanju na stiske mladih v spletni svetovalnici sodeluje 55 strokovnjakov. V 18 letih so odgovorili na 42.000 vprašanj, kar kaže na to, da so mladi sprejeli takšno pomoč in jo vzeli zares. Vprašanja mladostniki postavljajo anonimno, lahko pa tudi samo prebirajo odgovore na že postavljena vprašanja in morda tako dobijo potrditev, da se neka stvar ne dogaja le njim.

Vprašanja so v največji meri vezana na dozorevanje, na drugem mestu pa so različni vidiki duševnega zdravja, tudi vprašanje samomora. Na leto prejmejo od 2000 do 3000 vprašanj, od tega je približno 10 odstotkov težjih in se med drugim dotikajo tudi samomorilnosti, samopoškodb, motenj prehranjevanja, nasilja, tudi zlorab. V takšnih primerih mladostnike usmerijo tudi k virom pomoči s čisto konkretnimi naslovi in številkami. Poleg tega pa v okviru projekta preventivno delujejo v šolskem okolju z različnimi delavnicami za krepitev duševnega zdravja ter čustvenih in socialnih kompetenc, ki otroku omogočajo, da se lažje spoprijema z izzivi, težavami in svojim življenjem.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (71)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tomi.passion@gmail.com
10. 09. 2019 21.23
+13
Ženske so mnenja, da je moškim lažje in bolje....najbrž res...zato 4x več moških stori samomor. Me pa moti to, da se moškim ne posveča posebnega poudarka. Vzemimo na primer nasilje v družini, kjer je več žrtev žensk, kot moških. A ko govorimo o tej temi, se moških skoraj da ne omenja, medtem, ko tokrat, moške zgolj omenimo. Prepričan sem, da če bi bila slika drugačna in bi več žensk storilo samomor kot moških, bi danes imeli že nov mednarodni dan, nove okrogle mize, politika, domača in mednarodna, bi uvedla nova financiranja za ženske. A družba vse bolj briše moške, krči pravice, jih (nas) stigmatizira in sistemsko ovira (npr. kvote, uvajanje zgolj ženskih aktivnosti, poslovnih konferenc, dogodkov itd.) in moški je že kar tradicionalno postal v očeh družbe potrošni material. Pomislite, ste kdaj slišali koga reči npr. umrlo je 150 ljudi, med njimi 30 moških in otrok? Nikogar, vedno pa slišite to za ženske. To ni dobro za družbeni razvoj in posledice, manjko pravega, zdravega moškega je jasno viden v zahodni družbi, ki hitro tone.
KakovostenSmeh
10. 09. 2019 19.34
+1
no punce... ''lets go equality'' štrik pa zaguncat se
TistoPravo
10. 09. 2019 19.01
+18
Prava kombinacija lenobe in garanja je tisto pravo. Na dolgi ne eno ne drugo ne prinaša ravnovesja lahkega preživetja. Konec koncev smo samo gostje na tem planetu, ki jam ponuja marsikaj...samo videti je potrebno vse to. Vsekakor pa še 1x, ne vas bit sram lenarit. Pa tudi karjolo..kramp in lopato uporabit..,in tudi odvrečt v kot. Vi odločate, ne pustite se iskoriščati. Lenoba je nenapisana ustavna pravica vsakega. Kdor se ne drži, se potopi slej ko prej...v garanju. Vse za druge, se reče...in na svojo škodo. Ljubite, kj anrdite in se veselite. In brez skrbi, počite in lenarite. Telo je izrabljivo orodje, tako da se ne pustite nikakor...ISKORIŠČAT. Niti lastnemu partnerju in žlahti. Tem še najmanj!
Quatflow
10. 09. 2019 17.42
+17
Lahko si srecen: ce imas streho nad glavo, topli obrok, cunje, da te ne zebe, zivalce so izjemna terapija in vsaj enega dobrega prijatelja in seveda vero, ki ti da upanje na lepse case, ce to ze sedaj ravno niso. Osredotocimo se na hvaleznost tega kar imamo, ne tega kar nimamo.
Transformerji
10. 09. 2019 18.48
-5
Transformerji
10. 09. 2019 18.56
-2
Transformerji
10. 09. 2019 19.22
-4
.... ki so ravnokar zlezli z dreves. Kako si lahko kot inteligentno bitje, kar naj bi človek bil, tako omejen ?
Portolonca
10. 09. 2019 17.33
-4
Glede na Komunizem nenehno skrb rdečih Kruhoborcev za narod, male ljudi in otroke smo skoraj na zmagovalnem odru..Verjetno je z to državo nekaj hudo narobe, mentalna pohabljenost ? in bo treba ta Komunizem socializem in skrb za otroke v kali zatret..drugače ne bo svežega zraka..je zadušljivo rdeče neprebavljivo..
*Violate*
10. 09. 2019 15.10
+49
Kot nekdo, ki lahko pove precej o tej tematiki iz prve roke: res je, VELIK (!) pritisk in stres povzroča družba in status v njej. Denar, stroški, neuspehi, iskanje službe, nesposobnost imeti svoje samostojno življenje (mladi) in še bi lahko naštevala, vse to je precejšen razlog za paniko, depresijo in tudi samopoškodovanje, saj v končni fazi sami sebe primerjamo z drugimi, in če gre drugim bolje, potem je krivda, da nam ne gre, na nas samih, ane? Vendar pa je tu še ena stvar, ki je ljudje, ki nikoli niso bili v takih čustvenih turbulencah, ne razumejo in sicer - življenje ni za vse. Vsi radi govorijo, kako je življenje dar, ampak za nekatere to ne drži in niti ni pogojeno z družbenimi in materialnimi pritiski. Določeni ljudje se preprosto ne počutijo kot del tega planeta, življenje jim je muka in to na najbolj psihični in duševni ravni. In pa še zadnja stvar - iskanje pomoči. Na žalost se pri nas še zmeraj tretira depresija in negativne reakcije povezane s tem, kot šibkost, kot iskanje pozornosti, kot ''pejd delat in ne jokaj'' modrosti. Znanka mi je celo rekla, ko sem ji razlagala o mojem počutju, da ''naj ji raje povem kaj lepega in pozitivnega, da ne more poslušati tega''. No, in ko je družba usmerjena v ''imam dovolj svojih problemov, ne morem še tebe poslušati, odrasti in nehaj jokat'', se ne čuditi, ko se ranljivi ljudje zaprejo vase, da niso nikomur v breme. Še veliko vode bo preteklo, preden bodo ljudje dejansko razumeli, kako hudo je, ko se utapljaš na suhem in namesto zasmehovanja, ponudili pomoč. Žalostno, ampak to razumejo le tisti, ki so kadarkoli šli skozi to.
Malinha
10. 09. 2019 16.27
+5
Obstaja ogromno vprašanj, verjetno še več odgovorov zakaj smo ljudje tako negativni v sebi, konec koncev na tem planetu vsaj v zadnjih letih kaže, da delamo vsesplošni samomor. Rad bi poudaril zanimivo misel, ki sem jo prebral: Aborigini, ko so ugotovili, da jih belci, oz. vsi neaborigini ogrožajo, so sklenili narediti, in to čisto zavestno, samomor na tak način, da enostavno ne spočenjajo več otrok. Ker njihova prihodnost kot takšna zagotovljeno kaže nesmisel (od ogrožajočih neaboriginov). Zelo blizu in vzporedno s tem, pa vendar na drugi ravni je zanimivo vprašanje zakaj delfini počno množične samomore. Veliko vode, morja je preteklo, pa se utapljajo na suhem. Kakor sem napisal, obstaja mnoštvo vprašanj, še več pa odgovorov.
Mr Mojo Risin
10. 09. 2019 17.24
+3
Razlika je v stvareh, ki so prirojene. V kombinaciji z okoliščinami pa pač poči. Danes so te stvari dobro poznane in razumljene. Pomembno je, da ljudje to razumejo na tak način in mogoče ločijo sebe od svojih problemov in jih tako sploh lahko začnejo reševat. Res je, da pri nas težko komu dopoveš, da ne gre za problem šibkosti. Te stvari se ne razvijejo, ker bi bili prešibki ampak, ker so te stvari še dodatna stvar s katero se spopadajo. Res je, da je pri nas pomoč v takih primerih španska vas - sploh v manjših krajih. Pri nas vlada zmotno prepričanja, da če dovoliš človeku, da se ti izpove to po pomeni, da mu daješ potuho. V resnici, ker se ljudem to odreka se začnejo zapirat in se te misli tako lahko samo še poglabljajo. Pritisk pomeni tudi, da smo po eni strani nagnjeni k ustvarjanju umetnega vtisa, da je vse v redu in po drugi pretvarjanja, da ni tako hudo - tudi po samomorih ljudje vztrajajo pri temu. Žalostno je, da v resnici ljudje preprosto ne vedo kako pomagat, bolj kot jim je mar, bolj si zatiskajo oči. Niti zdravniki, vključno s psihiatri, in psihoterapevti niso imuni na te stvari. V resnici niso usposobljeni za pravilno prepoznati resnosti problemov v družbi, ki je bolestno nagnjena k pretvarjanju. Vem tudi za samomor katerega povod so bile besede zdravnice, ki ni znala presodit kaj se dogaja z osebi, ki jo je imela pred sabo. Poznam dva posebej boleča primera. Osebi različnega spola, več kot 30 let razlike iz istega kraja. Izjemno dobra človeka, popolnoma urejeni produktivni življenji z zdravimi odnosi, bližnji so ju imeli zelo rad. Skupno jim je bilo, da "je bilo v družini". Depresija je bila tam - opazno vendar na noben bistven način ni negativno vplivala na njuni življenji, v primeru starejšega niti na vzgojo otrok. Na papirju popolnoma rešljiva primera vendar ju žal ni več - niti nista odšla na miren način - preprosto nista mogla več. Pustila nista poslovilnih pisem kar se mi zdi zelo zgovorno - zakaj bi če pa ju nobeden ni razumel tudi če so opazili in ju imeli rad? Prav tragično je vedeti, da bi jima bližnji bili pripravljeni pomagati brez kakršnegakoli dvoma vendar žal obstajajo v okolju, ki ima do takih stvari bolan odnos - in zdaj so s tem prisiljeni živet.
Transformerji
10. 09. 2019 13.47
+29
Nismo vsi ljudje enaki - ne po bogastvu, pa tudi po čustvih ne, pa tudi po življenjskih načrtih ne, pa tudi ne o razmišljanju o sedanjosti in prihodnosti.... če bi bili enaki, potem ne bi živeli v takem svetu. Poglejmo: so ljudje, ki se jim ne da nič delati, živijo od danes do jutri, delajo otroke, pa država poskrbi za njih za denar tistih, ki delajo. Pa so ljudje, ki si želijo več, pa izkoristijo vse prilike, da bi imeli več - prilike so pa različne...... Pa so ljudje, ki ne marajo izkoriščati tistih prilik, ker so delavni, pošteni .... PA RAVNO TI NAJBOLJ nastradajo - razočaranje. Pa so ljudje, ki so nekoč živeli bolje, sedaj pa iz leta v leto vedno slabše in ostane jim samo rutina - delo, domov, doma delo, spat, zjutraj vstaneš in vse se ponavlja, in ponavlja se vse tudi otrokom...... ne boste verjeli MENE RUTINA UBIJA! Verjamem, da je to tisto, kar ubija - rutina, si kot robot, s svojimi možgani, ki ti govorijo nekaj drugega...... primitivec, ki se še ne zaveda realnega življenja, pa mu še ni jasno, čemu služijo možgani, bo pa napisal - kriv je alkohol ali pa mamila. Vidite, kako smo si različni.
tornadotex
10. 09. 2019 14.06
+0
Res .rutina ubija,to slišim od marsikoga in ga mori do depresije....potrebno je narediti in večkrat delati spremembe,tako na svojem področju in tudi na partnerskem področju...in potem vsaka sprememba nekaj potegne z seboj in življenje postane bolj raznoliko,bolj pestro in z tem tudi zanimivo...Narediti samo tisti prvi korak,tisti je najtežji, potem se kar samo odvija....
Transformerji
10. 09. 2019 13.00
-15
Pa še nasvet za sedanje čase: čim manj delati, po možnosti nič in pridno koristiti socialni sistem. To se obnese tudi v Ameriki. Druga možnost pa je - ukvarjajte se z mamili ali pa prodajo in proizvodnjo - v prvem primeru vam bo srce, če ne boste prekoračili doze, še bilo, sekirali se pa ne boste več. V drugem primeru boste pa imeli denar, samo glejte, da vas ne ujamejo - saj v nobenem primeru niste član Kučanove mafije, vas lahko dobijo policisti.
ina5785
10. 09. 2019 16.48
+7
Transformerji - TI si pa DRUGAČE bolan! NIKOLI ne bom razumela človeka, ki RESNO temo, ki NITI približno NIMA nič s politiko, le-to vedno vkomponira. . . . . . . . . Samomori so zelo resna, žalostna dogajanja v duši nekoga, a TI pametnjakovič nardiš iz tragedije pravo šalabajzarsko mineštro. Ko bom samo zaslutila, da je nekdo desničar, tečem od njega v šprintu. . . . . . . . . tako se mi vi zaplankanci že gravžate!!!!!
Transformerji
10. 09. 2019 12.21
+35
Poznam osebo, ki dela na psihiatriji za mladostnike. Kaj vse ne slišiš - otroci, katerih starši pričakujejo popolnost v šoli, kajti samo tako bo imel prihodnost......pa izgorevanje na delovnih mestih, pa obup, ker si pričakoval drugačno življenje, pa se nič ne izide prav,..... Živimo v družbi, kjer velja samo bogastvo, kjer človeške vrednote nič ne štejejo, pomemben je samo denar. In verjemite, tega ne bomo spremenili, ker živimo v narobe svetu, kjer je vse v naprej določeno in odločeno.
Blue Dream
10. 09. 2019 12.46
+17
ja starši včasih s svojo starševsko nezavestjo naredijo več škode kot koristi.gre verjetno za ponavljanje vzorcev svojih staršev.In nasplošno imajo starši kar ključno vlogo pri tem kako bo izgledal svet skozi oči njihovih otrok
lahunin
10. 09. 2019 12.19
-3
LETA 1980 SMO STRAJKAL IN ZAHTEVAL BOLJSE PLACE PA SO NAS PREPRICAL ZA NERAZVITE REPUBLIKE JE SEL DENAR NE ZA NASE PLACE IN BI DANES IMELI VISJE PENZIJE POTEM 1991 ZA DRUGO SVICO ZA KOGA ZOPET SMO OGOLJUFANI PENZIJE SO SE 2005 ZADNJIC IZBOLJSALE IN ZDAJ 14 LET NIC KOLIKO JIH JE ODSLO NA DRUGI SVET V REVSCINI IN PO VSEM TEM SEM LAHKO PONOSEN NA VODSTVO KI JE BILO IN KI JE
Slovenia First
10. 09. 2019 12.37
+4
Ti si štrjkal kje doma na wcju denar za penzije ni sel takrat vem temvec so ga pobraliniz fonda in prerazporedili. Tvoj denar za penzije pograbil DARS in takratna politika za izgradnjo avtocest z namenom da ga enkrat vrnejo 26 let od tega ne pride nikomur na pamet denar vrniti. Dandanes pa denar cestnega sklada gre pa za veljake v želežniškem prometu.
lahunin
10. 09. 2019 12.11
+6
ZA VSE SO KRIVCI V VLADAH KATERI PISEJO ZAKONE ZA SVOJE NAMENE SLOVENIJA ZE DOVGO NI VEC TO KAR JE BILA POSTENA DELAVNA
Levcekk
10. 09. 2019 11.50
+7
V mafijski drzavi kjer vladajo lopovske elite in gnila politika ima lovke povsod in se unicuje,mascuje in nam diktira ta rezim je pac veliko obupanih in samomorov saj drzava nacrtno psihicno unicuje nas drugace mislece,ki nismo za Jansata,Jankovica itd.in ta mafijski rezim.
prdec v zraku
10. 09. 2019 11.07
+5
Život je borba,ni ga problema ki se ga ne da rešit!!
setisfekšn
10. 09. 2019 12.03
+28
A ja?vcasih so soljudje nepopisne zlehtnobe ki s skupnimi mocmi pahnejo cloveka v brezupen pilozaj iz katerega zal ne vidi izhoda!!
TistoPravo
10. 09. 2019 10.59
+23
Življenje je kot vreme...na sedem let se obrača, in če to preživiš...imaš spet nekaj let vmes mir
Matea Laurentis
10. 09. 2019 10.33
+12
Zadolženi so ljudje tudi- drug do drugega, pa ne le finančno. Greh, ki si ga čl9vek ne zmore odpustiti- je velik razlog samomorilnih vzgibov..
devlon
10. 09. 2019 10.11
+34
jaz sem vesel, da nimamo v naših domovih pištol kot Američani, ker drugače ne vem, če bi prilezel do zrele dobe življenja. Ne zavidam mladim. Ni pravila: enim je otroštvo neznosno, drugim mladost in začetki zrelega življenja, ko naj bi ustvarjali in izpolnjevali pričakovanja drugih, predvsem pa svoja! In če se ne skladajo z realnostjo, je lahko zelo hudo. Z leti pa teh pričakovanj od življenja ni več in življenje postane sprejemljivo. Ko pa clovek ostari, si predstavljam, vse zopet postane brezveze in depresivno, si predstavljam. Bomo videli. Optimistično naprej, zmagam naproti!! ::))
Uporabnik270616
10. 09. 2019 09.59
+30
Ko človek ne spada v noben predal, ki ga je družba predpisala, se nekateri več ne najdejo. Nimajo nekakšne moči, kako iskati svoj smisel, družba jim predstavlja vir tesnob. Nasilje vse skupaj samo še podžge.
Blue Dream
10. 09. 2019 10.57
+8
lahko to obrneš v pozitivo. pač nisi del nekega mainstreama družbe. kar pa niti ni slabo.zakaj bi moral bit?
Blue Dream
10. 09. 2019 10.59
+5
Blue Dream
10. 09. 2019 11.01
+16
zakaj bi moral biti to kar drugi želijo? bodi to kar si
Uporabnik270616
10. 09. 2019 11.21
+5
Hja, nama je jasno in edino prav je tako. Samo - če samega sebe ne najdeš, ne boš našel smisla življenja.
Tomaz1980
10. 09. 2019 09.56
+8
No... A sem rekel! Dober razlog za zaklep komentarjev zaradi takih izmečkov, kot je tale "megaauspuh" napisal: "Če ti je dolg cajt u življenju, ti grejo pa res neumnosti po glavi! Mi na kmetiji nimamo časa razmišljat o takih bedarijah! Delat treba, delat, ne pa afne guncat! "
lumpimonster
10. 09. 2019 10.04
+0
Delas celo zivlje za drzavo da pol en dan dam umres.... jst bi se raje fental
lumpimonster
10. 09. 2019 09.55
+0
Samomora nikol n3bptr preprečili ,jih bo pa še samomse več in več i mediji ste velik vpliv na to
Jager_za_vedno
10. 09. 2019 09.52
+22
Med našimi ljudmi je nekaj narobe. Kamor koli pogledaš povsod je neko šikaniranje, zasmehovanje in norčevanje iz drugačnih. Pa naj si bo da je debel, presuh, premlad, prestar, ... Kar je pomembno pri samomorih je, da je po večini zraven alkohol. Najprej za utapljanje težav, realnih ali namišljenih, potem to vodi v depresijo. Pri alkoholu smo tako ali tako na prvih mestih na svetu po porabi. Res da pomaga tudi zadolženost, vendar mladina, ki si jemlje življenje pri 16 skorajda ne more imeti. Ustavimo neverbalno nasilje med nami in nam bo vsem lažje. Da ne bo pomote, nisem en new_age bu...!