Slovenija

Svetovni dan spanja: Slovenci premalo spimo

Ljubljana, 17. 03. 2023 06.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Spanje je naravno stanje sprostitve. Poleg zdrave prehrane in telesne dejavnosti je tudi eden od ključnih gradnikov posameznikovega telesnega, duševnega in socialnega blagostanja. Vpliva na vsa področja človekovega delovanja in kakovost življenja v vseh starostnih obdobjih. In ker imamo ponavadi vsi spanca malce premalo, se poskusimo danes vsaj malo bolj naspati. Praznujemo namreč svetovni dan spanja.

Spanje ima zelo velik vpliv na naš um in telo, zato je ključnega pomena za naš vsakdan. Čeprav se s spanjem srečujemo vsi, ima vsakdo tudi drugačno predstavo o tem, kaj se dogaja, ko spimo. Po mnenju nekaterih strokovnjakov je spanje stanje začasne kome, ki telesu omogoča, da je hkrati zavestno in nezavestno. 

Po raziskavah sodeč, Slovenci spimo premalo

Nacionalna raziskava o vplivu pandemije na življenje, ki jo je izvedel Nacionalni inštitut za javno zdravje, je pokazala, da je 42 odstotkov odraslih prebivalcev in prebivalk Slovenije (starih med 18 let ali več) v času pandemije covida-19 med delovnim tednom spalo manj kot 7 ur na noč in tako ne dosegajo priporočil o dolžini spanja 7 do 9 ur na noč. 

Spanje.
Spanje. FOTO: Shutterstock

Tudi slovenski mladostniki niso kaj dosti drugačni. Le 54 odstotkov 11-letnikov in 26 odstotkov 13-letnikov med šolskim tednom spi skladno s priporočili – 9 do 11 ur na noč. Rezultati pa so z vsakim letom še slabši. 

Za urejeno spanje ni dovolj le primerna dolžina spanja

Kot je Nacionalni inštitut za javno zdravje objavil na svoji spletni strani, so poleg zadostne dolžine spanja pomembni tudi kakovost, primerna časovna umeščenost in reden urnik spanja. Kakovostno spanje je le takrat, kadar zvečer potrebujemo čim krajši čas, da zaspimo, se preko noči čim manjkrat prebujamo in so prebujanja kratka, se zjutraj večinoma zbudimo sveži in spočiti ter čez dan normalno opravljamo vsakodnevne aktivnosti. 

NIJZ: "Spanje je steber človekovega zdravja"

Spanje je ključni pokazatelj splošnega zdravja in dobrega počutja. Vaše srce in ožilje vam bosta hvaležna, če boste dobro spali, spanec pa znižuje tudi krvni tlak, vpliva na celično obnovo in presnovo, uravnava količino inzulina in glukoze, tek in telesno težo, ohranja bogat mikrobiom črevesja ter vpliva na raven razpoložljive energije in našo telesno pripravljenost. "Spanje je pomembno za normalno delovanje možganov, saj okrepi vrsto možganskih funkcij, vključno s sposobnostjo za učenje, pomnjenje ter sprejemanje logičnih odločitev in dobrih izbir."

Urejeno spanje krepi tudi naš imunski sistem, pri čemer izboljšuje našo odpornost in imunske odzive ter na ta način pomembno prispeva k preprečevanju okužb, rakastih obolenj in ostalih kroničnih nenalezljivih bolezni. Nazadnje, pa kar je dandanes enako pomembno, spanec ugodno vpliva tudi na naše duševno zdravje in dobro počutje. 

Neurejeno spanje lahko predstavlja veliko tveganje za zdravje

Domneva se, da ima neurejeno spanje do neke mere tudi vzročno vlogo pri razvoju kroničnih obolenj, vključno s srčnimi boleznimi, možgansko kapjo in sladkorno boleznijo. Pojavljajo se tudi debelost, depresija, nezgode in upad miselnih sposobnosti. Raziskave kažejo, da je pomanjkanje spanja v srednjih letih povezano s povečanim tveganjem za pojav demence. 

Pravilno bi bilo, da spanju namenimo primerno pozornost in umeščenost v 24-urnem gibalnem vedenju in vplivamo na življenjske navade, higieno spanja ter usklajevanje lastnih potreb in potreb okolja. V kolikor prepoznavamo težave s spanjem, lahko strokovno pomoč poiščemo v lekarni ali pri osebnem zdravniku, ki nas lahko napoti tudi v nadaljnjo obravnavo k specialistu.

Motnje dihanja v spanju

Gotovo nam gre vsem na živce, ko naš partner/partnerka oziroma cimer/cimra smrčijo. Gre za vedno bolj pereč javnozdravstveni problem, za katerim po oceni trpi 150.000 prebivalcev Slovenije. Če se prekinitve dihanja pojavljajo vsako noč v povprečju vsaj petnajstkrat v vsaki uri spanja, potem so zaradi pomanjkanja kisika in ostalih reakcij organizma na prekinitev dihanja možne škodljive posledice za zdravje. Motnje dihanja v spanju postanejo nevarne, kadar tako poslabšajo kvaliteto spanja, da smo neprespani, imamo slabšo koncentracijo, slabši spomin, težave s čustvovanjem ali pa se nam celo spi za volanom.

Spanje za volanom
Spanje za volanom FOTO: iStock

Motnje dihanja lahko vodijo v kronične zaplete ter sladkorno bolezen. Vse več dokazov je, da motnje dihanja v spanju lahko povzročajo demenco in povečujejo tveganje za raka. 

Ampak, bodimo pozorni. Vsak, ki smrči, še nima motenj dihanja v spanju. Pozorni moramo biti, če bližnji opazijo prekinitve dihanja v spanju, če se posameznik zaradi njih zbuja, se pri zdravi osebi pojavi potreba po nočnem odvajanju vode, je spanec nemiren in se zjutraj pogosto prebujamo neprespani ali pa če se pojavijo srčno-žilna obolenja, še posebej če imamo čezmerno telesno težo.

Kot lahko vidimo, je spanec izjemno pomemben del našega življenja. Smiselno bi bilo, da se držimo smernic in se vsakodnevno zares dobro naspimo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sandi101
17. 03. 2023 14.59
+3
Kwa je pa s tistimi, ki ponoči delajo v službah za mizerno plačilo? Zihr bodo doživeli 100 let...
Branko Šil?ek
17. 03. 2023 14.52
+1
Dajte mi nekaj denarja od tega dne da ste ga dobili ,ker to mi je bivša žena delala te dneve pa ne morem tukaj spat,ker me sosedi nekateri budijo??Dajte mi sedaj denar od tih dnevov da se odselim pa hišo kupim drugje,ker sosed non stop lopoče z vrati in ne morem spat,ko ne lopoče potem sosedov pes laja takšnih pa je 10 tukaj ....to je lastninjenje hočem od tega denar nazaj.
Matjaž Tanko
17. 03. 2023 14.11
+2
Izkopite 24 ur da se bojo naspali.
Uporabnik1812060
17. 03. 2023 13.30
+3
Glede na to, da si večina Slovencev želi 'zakoličiti' poletni čas, bo spanca še toliko manj, s tem pa več utrujenosti in posledično izgorelosti ter bolezni.
gongash
17. 03. 2023 08.57
+3
Ne ga srat. Verjetno zaradi tega ker smo druga švica in imamo "družini" prijazne delodajalce ki svoje zaposlene odlično plačujejo. Pravna država laufa in energenti so poceni, gospodarstvo laufa.
Delavec_Slo
17. 03. 2023 08.31
-1
Zakaj pa PRESVETLI NIJZ,KER SI NAM DVE LETI FOTRALA LAŽI, KER NAM GOLOB NAVIJA DAVKE....
proofreader
17. 03. 2023 08.31
+3
Javni sektor popravlja statistiko. Veliko spijo.