Slovenija
Oglas

Svetovni dan varne hrane. Pri tem trgovcu sta varnost in kakovost izdelkov na prvem mestu!

Ljubljana, 07. 06. 2024 00.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V Lidlu Slovenija z rednimi testiranji ter pravili in visokimi standardi, ki so pogosto tudi strožji od zakonodaje, skrbijo, da kupec pri njih dobi visoko kakovost po ugodni ceni.

7. junija obeležujemo svetovni dan varnosti hrane, s katerim naslavljamo enega večjih izzivov sodobnega časa – zagotavljanje varnosti hrane in preprečevanje ter obvladovanje tveganj, povezanih z njo.  V Lidlu Slovenija postavljajo varnost in kakovost hrane na prvo mesto ter zagotavljajo visoke standarde vzdolž celotne dobavne verige. 

Za preverjeno Lidlovih izdelkov skrbijo zaposleni v oddelku za zagotavljanje kakovosti ter skrbniki svežine na prodajnem mestu.
Za preverjeno Lidlovih izdelkov skrbijo zaposleni v oddelku za zagotavljanje kakovosti ter skrbniki svežine na prodajnem mestu. FOTO: Klemen Razinger

Kot odgovoren in zanesljiv trgovec, ki želi svojim kupcem vedno ponuditi le najboljše, Lidl tako v okviru mednarodne Skupine Lidl kot v Sloveniji skrbi, da se njihovi kupci lahko vsakodnevno zanesejo na preverjeno kakovost izdelkov. Za to skrbijo zaposleni v oddelku za zagotavljanje kakovosti, kjer še preden pridejo izdelki na police, zagotovijo kakovost Lidlovih izdelkov lastnih blagovnih znamk.

Anja Perović, vodja oddelka za zagotavljanje kakovosti pri Lidlu Slovenija, pojasnjuje, da morajo izdelki Lidlovih blagovnih znamk prestati stroge standarde kakovosti preden so umeščeni na police.
Anja Perović, vodja oddelka za zagotavljanje kakovosti pri Lidlu Slovenija, pojasnjuje, da morajo izdelki Lidlovih blagovnih znamk prestati stroge standarde kakovosti preden so umeščeni na police. FOTO: Klemen Razinger

1. Na Lidlove police pridejo le najboljši

Še pred pričetkom sodelovanja z dobavitelji morajo le-ti pridobiti najmanj en ustrezen certifikat. "Gre za mednarodno priznan standard IFS Food ali v primeru sadja in zelenjave Global G.A.P. standard, dodatno pa morajo izpolnjevati tudi interni Lidlov standard, ki je še nekoliko zahtevnejši kot omenjena certifikata," razlaga Anja Perović, vodja oddelka za zagotavljanje kakovosti pri Lidlu Slovenija.

IFS Food standard združuje zahteve HACCP sistema za živila, pravila dobre proizvodne, poslovne in higienske prakse ter sledljivost, trajnost in označevanje, medtem ko Global G.A.P. dobavitelje zavezuje k zmanjševanju vpliva na okolje, zmanjšanju uporabe kemikalij, učinkovitemu upravljanju z naravnimi viri in ohranjanju dobrobiti vseh vključenih v proces pridelave.  

2. Ne gre kar tako: kriteriji, standardi, transparentnost in skladnost

Ko imajo dobavitelji vse potrebne mednarodne standarde in uspešno prestanejo nenapovedano Lidlovo presojo, sledi določanje strogih kriterijev kakovosti, h katerim se zavežejo s pogodbo. "Pri tem v Lidlu poskrbimo tudi za jasne in transparentne deklaracije izdelkov, ki so v skladu z zakonodajo," pojasnjujejo v Lidlovem oddelku za kakovost. Šele ko so izpolnjene vse prej omenjene zahteve, se lahko Lidlov izdelek uvrsti na police.

Na Lidlovih policah lahko najdete tudi tako imenovane Lidlove odličnjake, izdelke Lidlovih lastnih blagovnih znamk, ki po oceni neodvisnih strokovnjakov Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani nosijo oceno 'odlična kakovost'.

Kakovost Lidlovih izdelkov potrjujejo tudi njihovi kupci in strokovne institucije. Priznanje "Dokazana odlična kakovost" je prejelo 41 izdelkov iz Lidlove pekarne.
Kakovost Lidlovih izdelkov potrjujejo tudi njihovi kupci in strokovne institucije. Priznanje "Dokazana odlična kakovost" je prejelo 41 izdelkov iz Lidlove pekarne. FOTO: MP Produkcija

3. Lidl gre na ogled: redna testiranja in preverjanja 

Skrb za varnost in kakovost pa se ne konča, ko je izdelek enkrat na policah. V Lidlu redno opravljajo nenapovedane presoje proizvodnih obratov in njihove zahteve do dobaviteljev so pogosto strožje od veljavnih predpisov. "Ena takih je zahteva dobaviteljem sadja in zelenjave glede vrednosti morebitnih ostankov pesticidov v sadju in zelenjavi, ki so v izdelkih na Lidlovi tržnici za kar dve tretjini nižje, kot to dovoljuje zakonodaja," razloži Anja Perović in poudari, da analize opravljajo neodvisni akreditirani inštituti. 

Poleg nenapovedanih presoj proizvodnih obratov, rednega spremljanja reklamacij in raznih mikrobioloških in kemijskih testiranj pa Lidlovi strokovnjaki vseskozi izvajajo tudi senzorične teste, pri čemer ocenjujejo vonj, okus in izgled izdelkov. 

4. Kaj pa sledljivost in poreklo?

Velik poudarek je tudi na kakovosti mesa in preverjanju porekla, kar je del vsake že omenjene nenapovedane presoje. "Ena izmed stvari, ki jo vedno pogledamo, kadar opravimo takšen pregled, je test sledljivosti. Pri mesu in mesnih izdelkih to torej pomeni tudi, da če piše na deklaraciji, da je meso slovenskega porekla, morajo biti vse faze, od rojstva, vzreje, zakola in pakiranja, izvedene v Sloveniji," še razlaga Perovićeva.

Vrednosti morebitnih ostankov pesticidov v sadju in zelenjavi na Lidlovi tržnici morajo biti za kar dve tretjini nižje, kot to dovoljuje zakonodaja.
Vrednosti morebitnih ostankov pesticidov v sadju in zelenjavi na Lidlovi tržnici morajo biti za kar dve tretjini nižje, kot to dovoljuje zakonodaja. FOTO: MP Produkcija

5. Dokazana kakovost: številne nagrade in certifikati

Kakovost Lidlovih izdelkov potrjujejo tudi njihovi kupci. V okviru raziskave kakovosti QUDAL QUality meDAL, ki poteka pod okriljem švicarske organizacije ICERTIAS, so slovenski anketiranci izdelkom Lidl Slovenija podelili prestižni naziv nosilca najvišje kakovosti za obdobje 2024/2025, in sicer za maloprodajno trgovsko verigo, najvišjo raven kakovosti trgovskih blagovnih znamk, oddelek svežega sadja in zelenjave, oddelek pekovskih izdelkov, oddelek sveže pakiranega mesa ter čistila za gospodinjstvo in pralne praške.

Za enako obdobje so mu v okviru raziskave razmerja med ceno in kakovostjo Best Buy Award s strani iste organizacije podelili še naziv nosilca najboljšega razmerja med ceno in kakovostjo. Nagrade so prejeli tudi za kategorije: bio hrana, sveži pekovski izdelki, oddelek svežega sadja in zelenjave, oddelek svežega mesa, oddelek svežih rib in morskih sadežev ter eksotične hrane.

Kakovost njihovih pekovskih izdelkov so prepoznali tudi v Gospodarski zbornici Slovenije, kjer so Lidlu v letošnjem letu podelili 51 zlatih priznanj Dokazana odlična kakovost, od tega 41 priznanj za kakovost pekovskih izdelkov iz Lidlove pekarne in 10 jubilejnih priznanj.


Naročnik oglasne vsebine je Lidl.