Slovenija

Sviz kritičen ob odzivu šolske ministrice: Kiti se s tujim perjem

Ljubljana, 06. 05. 2021 15.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Maja Pavlin
Komentarji
11

Ob napovedi Sviza, da začenja med zaposlenimi v vzgoji in izobraževanju zbirati podpise k pozivu za odstop ministrice za izobraževanje Simone Kustec, se je ta odzvala s trditvijo, da šolsko politiko že ves čas vodi v komunikaciji z zaposlenimi in ob konstruktivnem sodelovanju s Sviz. "Zavajajoče trditve, ki jih je ministrica lahkotno izrekla ob začetku zbiranja podpisov, so ena od stalnic pri njenem delu in eden od razlogov, da se je Sviz za ta poziv odločil," se je zdaj odzval sindikat.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec se je ob napovedi Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), da bo med zaposlenimi v vzgoji in izobraževanju začel zbirati podpise k pozivu za odstop ministrice, po mnenju Sviza, odzvala z izmišljeno trditvijo, da šolsko politiko že ves čas vodi v komunikaciji z zaposlenimi in ob konstruktivnem sodelovanju s sindikatom, so zapisali v sporočilu za javnost.

"Glede na siceršnjo skoraj popolno odsotnost dialoga, ki ga med zaposlenimi v vzgoji in izobraževanju ter šolskim ministrstvom vse od osamosvojitve Slovenije nikoli ni bilo manj kot prav v zadnjem letu, odkar resor vodi Kustečeva, ni mogoče spregledati cinizma, ki je tudi sicer značilen za aktualno vlado, ko gre za njen odnos do dejstev in resnice," so zapisali v odzivu za javnost. Dodali so, da v sindikatu ministrico že od začetka njenega mandata in epidemije covida-19 nenehno pozivajo, naj zaposlene praktike vključi v pogovore in dogovore o oblikovanju ukrepov za področje vzgoje in izobraževanja, a da se to ni zgodilo.

Kakor navajajo, je Sviz vsakokrat znova poudarjal, da ne da bi bili zaposleni aktivno vključeni v procese oblikovanja ukrepov, ti ne bodo optimalni in bodo hkrati razumljeni kot enostransko vsiljeni. Sindikat je ministrici ob tem izpostavljal tudi primere dobrih praks v drugih evropskih državah, pravijo, "zlasti tistih z demokratično tradicijo, ki so v času epidemije dialog z zaposlenimi v vzgojno-izobraževalnem sistemu okrepile, ker so pravilno ocenile, da bo dogovarjanje stabiliziralo sistem in povečalo učinkovitost izvedbe potrebnih ukrepov".

Kustečeva je predhodno dejala, da šolsko politiko že ves čas vodi v komunikaciji z zaposlenimi in ob konstruktivnem sodelovanju s sindikatom.
Kustečeva je predhodno dejala, da šolsko politiko že ves čas vodi v komunikaciji z zaposlenimi in ob konstruktivnem sodelovanju s sindikatom. FOTO: POP TV

"Nasprotno so pri nas zaposleni za predvidene ukrepe praviloma zadnji trenutek izvedeli iz medijev," so kritični. Sindikat je zato znova ponovil, da je eden od razlogov za pogoste in velike napake, ki jih je oblast naredila na področju vzgoje in izobraževanja, njena popolna nepripravljenost, da bi prisluhnila praktikom.

"Neresnične ali vsaj zavajajoče so tudi vse druge trditve, ki jih je ministrica Kustec izrekla ob začetku akcije zbiranja podpisov k pozivu za njen odstop," še trdijo. Izpostavili so, da tudi ni res, da naj bi ministrstvo v času epidemije covida-19 omogočilo številne možnosti zaposlovanja, predvsem v pomoč učiteljem in profesorjem, kar je v odzivu dejala ministrica. "Ministrstvo je zavrnilo predlog Sviza, naj se opravljanje pripravništva diplomiranih učiteljev in drugih strokovnjakov prilagodi tako, da bodo ti lahko pomagali pri pedagoškem procesu in zamenjevali odsotne zaradi covida-19 v vrtcih in šolah. Namesto tega so sprejeli ukrepe, ki niso dali nikakršnih rezultatov," poudarjajo.

Sindikat je prav tako opozarjal, da se je zaradi okoliščin epidemije izrazito povečala preobremenjenost svetovalnih delavk in delavcev, predlagal je nujne spremembe v normativih, a pravijo, da se ministrstvo ni odzvalo niti prošnji za sestanek. Dodali so, da so bili v času epidemije sicer spremenjeni normativi za računalničarje, a tudi ti šele po pol leta pritiskov in opozoril sindikata o še dodatnih velikih obremenitvah te skupine zaposlenih v času pouka na daljavo.

"Za zasluge, ki si jih ministrica pripisuje pri spremembah pravilnika o napredovanju v strokovne nazive, bi bil ustrezen frazem 'kititi se s tujim perjem'." Pravijo, da zgolj izvedbeni potrditvi sprememb namreč ni bilo mogoče ubežati, ker so bile zapisane v stavkovnem sporazumu iz leta 2018 in iztožljive na sodišču. Podobno je z zvišanjem proračuna za plače, ki ni zasluga ministrice, ampak obveznost države, ki jo je prav tako opredeljeval omenjeni stavkovni sporazum.

Zavajajoče trditve, ki jih je ministrica lahkotno izrekla ob začetku zbiranja podpisov k pozivu za njen odstop, sindikata sicer niso presenetile, saj pravijo, da so ena od stalnic pri njenem delu in tudi eden od razlogov, da so se za ta poziv odločili.

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

milgaj69
07. 05. 2021 13.39
+0
Pa naj že bo ta svizec enkrat tiho ! Samo odžira proračunski denar , naivni ljudje pa mu verjamejo . In naj ne ovira najbolj učinkovite slovenske vlade doslej .
kure bedne
06. 05. 2021 21.33
+2
Ženska bi rada nekaj povedala, vendar ji šef twitler ne pusti. Itak so vsi ministri šalabajzerji ne samo ona.
iga_biba
06. 05. 2021 20.58
+1
Kaj še ni odstopila? Aja, dobra plača pa nič dela. Za delo pomočnika, IJJ pa ji je še govoriti prepovedal.
ina5785
06. 05. 2021 20.42
+3
Tale osebek pa dela SRAMOTO vsem intelektualkam!!!
Entip?ek
06. 05. 2021 19.58
+4
me zanima, kam bodo to nesposobno osebo pol uturili.........
sinhron
06. 05. 2021 19.44
+4
Ta nesposobna ministrica za šolstvo se oklepa svojega ministrskega stolčka z vsemi štirimi , čeprav vsi vedo , da s svojim delom in izjavami tja ne sodi in bi bilo bolje , da odstopi in to čimprej !
Moncsa
06. 05. 2021 19.21
+5
Veleumni Sviz, za kaj zbirate te podpise pred poletnimi počitnicami? Eno leto ste prepozni. Vtaknite svoje podpise nekam. To šolsko leto, zahvaljujoči Kustečeve, je že šlo v maloro.
inet
06. 05. 2021 18.58
+0
Pa dobr a ni še jasno tolk različnih politik se je zamenjalo, šolstvo tone , vsa ta leta je skupno pogromu le SVIZ, ki se bistveno ni spremenil . Dobro jutro pa čist vsak let koga obtožujete. Učitli boste že naredil red v svojih vrstah. Bodite svetel primer al NE 😊.
Nimasmisla
06. 05. 2021 17.58
+3
zato pa je ministrica
ina5785
06. 05. 2021 17.56
+0
Tale ženska ima pa 3 slonje kože! A je NI SRAM pred seboj, svojimi otroci, kolegi iz fakultete, ki so ji že pred meseci očitali NESTRINJANJE z njenim delom. . . . . . . . . . Ne čudim se, da jo je soprog zapustil. . . . . . . . . tale gospa tako laže, da se kar kadi!
marzo
06. 05. 2021 17.11
+1