Slovenija

Vlada obšla upravni odbor ARRS in ni potrdila imenovanja v. d. direktorja

Ljubljana, 27. 01. 2022 15.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Mirko Vorkapić
Komentarji
277

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) je ogorčen zaradi domnevnega vpletanja vlade v odločanje upravnega odbora Javne agencije za raziskovalno dejavnost RS glede imenovanja vršilca dolžnosti direktorja agencije. Vlada namreč ni potrdila dr. Lidije Tičar Padar, ki sta ji pred tem zeleno luč prižgala tako upravni odbor kot stroka. Ob tem je vlada v agenciji, ki odloča o financiranju znanstvenih raziskav, zamenjala štiri člane upravnega odbora.

SVIZ je pismo, v katerem je pojasnil svoje stališče, poslal ministrici za izobraževanje, znanost in šport Simoni Kustec. Kot so zapisali, so ogorčeni, ker vlada ni podala soglasja k imenovanju kandidatke dr. Lidije Tičar Padar. "Ob tem je pravzaprav odveč dodati, da je povsem nesprejemljivo, da je vlada zatem predlagala svojega kandidata brez dovoljšnih strokovnih kompetenc, in da s takšnim postopanjem resno ogroža normalno delovanje slovenskega znanstvenoraziskovalnega sistema," so zapisali.

Ministrstvo Simone Kustec je predlagalo tudi imenovanje nadomestnih članov upravnega odbora.
Ministrstvo Simone Kustec je predlagalo tudi imenovanje nadomestnih članov upravnega odbora. FOTO: Bobo

Prof. dr. Robert Repnik, direktor ARRS, je z začetkom lanskega decembra podal odpoved pogodbe o zaposlitvi, ki se ob 60-dnevnem odpovednem roku izteče 30. januarja 2022. Vlada RS je upravnemu odboru ARRS naložila, naj skladno s predčasno razrešitvijo direktorja v čim krajšem času predlaga v imenovanje novega kandidata. Ta je nato po glasovanju predlagal Litijo Tičar Padar, vendar je vlada ni potrdila. 

V Svizu zato vladi očitajo, da kaže "neresen odnos države do znanosti", saj da je odločitev sprejela "brez tehtne obrazložitve in zgolj iz političnih razlogov odrekla podporo kandidatki, o primernosti katere je pred tem skrbno presodil upravni odbor"

Ob tem so poudarili, da se ignoriranje zakonsko določene vloge in namena ustanovitve ARRS odraža v zmanjšanju kakovosti znanstvenega dela. "S takšnim odnosom uveljavitev temeljnega poslanstva ARRS, tj. financiranje odlične znanosti, ne samo odmika v nedoločeno prihodnost, temveč tudi – upoštevaje dejstvo, da bo ARRS že čez nekaj dni ostala brez vodstva – ogroža izplačilo plač za delo, ki so ga opravili slovenski znanstveniki in znanstvenice."

SVIZ opozarja, da se zaradi neodgovorne politike vlade slabša kakovost znanstvenega dela.
SVIZ opozarja, da se zaradi neodgovorne politike vlade slabša kakovost znanstvenega dela. FOTO: Shutterstock

Za Tičar Padarjevo pa navajajo, da izpolnjuje tudi vse potrebne strokovne standarde, med katere spada poznavanje delovanja agencije, načrtovanja in porabe proračunskih sredstev za znanost ter delovanja institucij Evropske unije na tem področju. 

Odločitev vlade, da predlaga svojega kandidata, pa so označili za nesprejemljivo, saj da vlada te pristojnosti sploh nima – ta je namreč v rokah upravnega odbora. 

Tudi Koordinacija samostojnih raziskovalnih inštitutov (KOsRIS) je v pismu pozvala k takojšnji ustrezni ureditvi razmer na ARRS. "Učinkovito delovanje agencije je ključno za normalno delovanje slovenskega znanstvenoraziskovalnega sistema. Ne le zaradi izplačil pogodbenih sredstev za izvajanje raziskovalne dejavnosti raziskovalnim organizacijam, ampak tudi zaradi izvajanja novih rednih razpisov in priprave podzakonskih aktov v zvezi z Zakonom o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti, ki je v veljavi od začetka letošnjega leta," so zapisali.

KOsRIS ob tem tudi poziva, naj se razmere na agenciji uredijo, in ne odobrava ponovnega vpletanja politike v imenovanje vodstva ARRS. KOsRIS podpira strokovne odločitve upravnega odbora agencije, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Vlada je na včerajšnji seji sklenila, da se v upravnem odboru ARRS kot predstavniki ustanovitelja razrešijo Emilija Stojmenova Duh, Tonček Kregar, Jana Kolar in Justina Erčulj, vsi imenovani na predlog ministrstva, pristojnega za znanost. Do izteka mandata, 17. oktobra 2024, pa so v upravni odbor agencije imenovali nadomestne člane Igorja Emrija, Gabrijelo Horvat, Fidela Krupića in Tino Tomažič.

Z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport so sporočili, da izplačilo plač slovenskim znanstvenikom s tem, ko Tičar Padarjeva ni bila imenovana za vršilko dolžnosti ARRS, nikakor ni ogroženo.

"Vlada bo pravočasno, torej do poteka mandata obstoječemu direktorju, imenovala vršilca dolžnosti direktorja. Delo agencije bo lahko tudi v prihodnje potekalo nemoteno, prav tako ne bodo ogrožena izplačila sredstev raziskovalnim organizacijam," je zapisano na spletni strani ministrstva.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (277)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User2120423
28. 01. 2022 13.38
+1
Puklasti Janez potrdi samo tiste s partijsko knjižico SDS. Tako se je naučil in diplomiral v Kumrovcu. Enkrat (zagrizen) komunist - vedno komunist in zlagan (fake) spreobrnjeni faran. Ni se vsak pritožil ko je dobu brco v rit iz KPJ.
batom@pinkponk.com
28. 01. 2022 10.39
+4
Kaj res ni nobene moznosti da tako ocitno neupostevanje zakonodaje zaustavimo?????
zibertmi
28. 01. 2022 10.28
+4
POKVARJENOST ALI OMEJENOST To je zdaj vprašanje... Včeraj je poslanka SDS Mojca Škrinjar na seji DZ v enem od svojih že legendarnih ekspozejev besedo holokavst uporabila kot primerjavo pogroma nad njeno stranko SDS. Gospa, ki odločno zavrača dejstva, da je bilo partizansko gibanje VREDNOTA, domobransko pa SVETOVNA SRAMOTA in ki pridno zahaja v Rovte, kjer se pokloni formiranju prvih domobranskih enot, kasneje zaslužnih, da sta nemška SS in Gestapo v koncentracijska taborišča poslala na tisoče Slovenk/cev, Židov, Romov in celo zavezniških vojakov... Ta gospa, brez da bi z očesom trenila, tiste, ki jih drugače zmerja s komunisti in jih ožigosa kot naslednike partizanskih morilcev, čeprav večina njih ni rojena pred letom 80, obtoži holokavsta. Resnično je sprevrženo, ko zagovornik krivcev s spreobračanje tako grozljivih dejstev, kot je holokavst, želi postati večja žrtev, kot so bili tisti, ki so jih usmrtili pravi krivci. Ne samo krivci, kl.....
zibertmi
28. 01. 2022 10.16
+5
bi bil človek zelo vesel .če bi vedel zakaj izginjajo komentarji,ki nimajo žaljivih besed v besedilu
zibertmi
28. 01. 2022 10.11
+5
POKVARJENOST ALI OMEJENOST To je zdaj vprašanje... Včeraj je poslanka SDS Mojca Škrinjar na seji DZ v enem od svojih že legendarnih ekspozejev besedo holokavst uporabila kot primerjavo pogroma nad njeno stranko SDS. Gospa, ki odločno zavrača dejstva, da je bilo partizansko gibanje VREDNOTA, domobransko pa SVETOVNA SRAMOTA in ki pridno zahaja v Rovte, kjer se pokloni formiranju prvih domobranskih enot, kasneje zaslužnih, da sta nemška SS in Gestapo v koncentracijska taborišča poslala na tisoče Slovenk/cev, Židov, Romov in celo zavezniških vojakov... Ta gospa, brez da bi z očesom trenila, tiste, ki jih drugače zmerja s komunisti in jih ožigosa kot naslednike partizanskih morilcev, čeprav večina njih ni rojena pred letom 80, obtoži holokavsta. Resnično je sprevrženo, ko zagovornik krivcev s spreobračanje tako grozljivih dejstev, kot je holokavst, želi postati večja žrtev, kot so bili tisti, ki so jih usmrtili pravi krivci. Ne samo krivci, klavci.
mungus
28. 01. 2022 10.08
+7
ta politična banda ni več sposobna kej druzga narediti in rešiti kot da dela politične menjave kjer se le da....zadnji čas da bojo volitve ...
predator999
28. 01. 2022 09.57
+6
Vse, kar je Koristnega v tej vladi je to, da ji bo poteku mandat
Antoniozmaj
28. 01. 2022 09.19
+12
janša: Leta 1975 se je kot 17-letni mladenič včlanil v Zvezo komunistov Jugoslavije in bil med najmlajšimi člani Partije v Grosuplju. Tega leta je obiskal partijsko šolo v Kumrovcu. Bil je Titov štipendist, predsednik občinske organizacije Zveze socialistične mladine Slovenije, član občinskih komitejev Socialistične zveze delovnega ljudstva Slovenije, član republiških in zveznih organov ZSMS in SZDL. Leta 1977 je kot eden najperspektivnejših partijskih kadrov v svojem okolju že vodil pohod prve čete mladinske brigade Ivo Lola Ribar v bosansko Jajce.
Maister1
28. 01. 2022 09.17
+6
Pa kaka vlada-VLADA JE JANEZ in ostali odvisniki
oježeš
28. 01. 2022 09.58
+6
Včasih je na panojih pod kriminalci pisalo "Išče se", danes pa piše "Glasujte za."
biggbrader
28. 01. 2022 09.16
-7
Poleg lažnive tanje, se je v Bruslju z lažmi pojavil še en tipček po njenem vzoru; lažnivi Šketa, ki je zavajal Kovešijevo in Evropski parlament o zgodbi desne opozicije, ki jo Koalicija sploh ni podprla - in to že en teden nazaj. Mislim, da je potrebno Šketo nemudoma umakniti iz vseh funkcij, saj nam je pred kratkim delal škodo v Rusiji, sedaj pa nam jo dela še v Bruslju; očitno se dobro ujame z vzhodnimi politiki.
Challenger71
28. 01. 2022 09.59
+7
Prosim počasi preberi, da boš razumel: Koalicija je umaknila podporo predlogu šele ko je javnost zagnala vik in krik...
sinhron
28. 01. 2022 09.03
+8
Kaj ali ta nesposobna ministrica za šolstvo je v vladi samo za število ali ima tudi kakšno besedo ali pa je vesela , da lahko samo sedi na sejah vlade in molči !?????
biggbrader
28. 01. 2022 09.17
-8
Punca je kar sposobna in je tudi poskrbela za reprodukcijo, za razliko od "inštituta" in kulčkov.
rogla
28. 01. 2022 09.01
+9
Janševe neumnosti je treba takoj preprečiti! Še malo, pa ga, hvalabogu, ne bomo več "gledali".
mali.mato
28. 01. 2022 09.12
-8
simc167
28. 01. 2022 08.34
+11
Smrt janšizmu
biggbrader
28. 01. 2022 09.12
-4
Ti si junak. Verjetno spiš s pištolo pod povštrom, da te ne preseneti 1/3 Slovencev.
.mdC.
28. 01. 2022 09.23
+7
Prevod janšistične matematike v realne cifre: 1/3 = 10%
Nimasmisla
28. 01. 2022 08.14
+0
Prva anketa priljubljenosti po vstopu goloba bo pa zanimiva
Flavio
28. 01. 2022 08.08
-2
Smrt komunizmu!
Manu Cocker
28. 01. 2022 08.02
+3
naj gre delat vec doktoratov v Pristino
?ebula
27. 01. 2022 21.59
+12
Smrt janšizmu čimprej!
plavimil
28. 01. 2022 08.16
-11
Smrt fajonizmu, šarcizmu, mesečizmu, šivilizmu, kučanizmu in komunizmu čim prej!
simc167
27. 01. 2022 21.35
+17
Ni važno ali je strokovnjak ali lolek, važno, da je naš. Smrt janšizmu
borjac
27. 01. 2022 21.30
+14
Sedaj bodo postavljali že hišne svete pod SDS kontrolo.
rogla
27. 01. 2022 21.23
+15
Janša - sramota slovenskega naroda,