Slovenija

Sviz: Sestanka z ministrico se bomo udeležili, pričakujemo konkretna pogajanja

Ljubljana, 10. 03. 2022 14.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predstavniki Sviza in visokošolskega sindikata se bodo udeležili sestanka, ki ga je za torek sklicala ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec. Kot so sporočili iz sindikatov, pričakujejo konkreten pristop k pogajanjem o stavkovnih zahtevah, kar iz vabila ni jasno, saj omenja "odprta vprašanja", ne pa stavkovnih zahtev.

V sindikatu sklepajo, da jih ministrica vabi k začetku pogajanj, na katerih bodo poskušali sporazumno rešiti nastali spor, kot so ga v Svizu opredelili v svojih stavkovnih zahtevah.
V sindikatu sklepajo, da jih ministrica vabi k začetku pogajanj, na katerih bodo poskušali sporazumno rešiti nastali spor, kot so ga v Svizu opredelili v svojih stavkovnih zahtevah. FOTO: Aljoša Kravanja

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) je danes na ministrico Simono Kustec naslovil dopis glede prejetega vabila na pogovor za torek. Ravno na dan splošne stavke v vzgoji in izobraževanju so v Svizu prejeli prvo uradno vabilo na pogovor, odkar je Kustečeva nastopila svoj mandat. Ob tem se jim poraja vprašanje, ali je moralo 40.000 zaposlenih v resorju, ki ga vodi, res vstopiti v stavko, da bi Sviz kot reprezentativni sindikat dobil vabilo na "delovni pogovor glede odprtih vprašanj".

V duhu izreka "bolje pozno kot nikoli" vabilo sprejemajo v dobri veri in potrjujejo, da se bodo srečanja v predlaganem terminu udeležili, so zapisali. A pred tem naprošajo Kustečevo, da jim glede na to, da jih vabi na pogovor o odprtih vprašanjih, ki pa jih v svojem dopisu ne opredeli, še pred sestankom potrdi, ali so "ugibanja o formatu in vsebini pogovora ustrezna".

V sindikatu namreč sklepajo, da jih v skladu s 4. členom zakona o stavki Kustečeva vabi k začetku pogajanj, na katerih bodo poskušali sporazumno rešiti nastali spor, kot so ga v Svizu opredelili v svojih stavkovnih zahtevah. Zato se bo pogovora udeležila pogajalska skupina glavnega stavkovnega odbora Sviza.

Glede na to, da niso zasledili, da bi vlada sprejela pogajalska izhodišča za pogajanja resorja s Svizom, kot je pred kratkim ravnala v primeru pogajanj s sindikati v zdravstvu, Kustečevo sprašujejo, ali ta mandat za pogajanja ima. Na zaprosilo Kustečeve, da ji do petka posredujejo "morebitna gradiva", ji je Sviz znova poslal stavkovne zahteve, ki jih je vladi posredoval 18. februarja.

Visokošolski sindikat Slovenije (VSS) od vlade in ministrstva pričakuje resen in korekten pristop k pogajanjem. Vabilo na sestanek, ki jim ga je Kustečeva poslala v sredo popoldne, po mnenju sindikata žal predstavlja "nadaljevanje njenega dvoletnega sprenevedanja", saj vabilo omenja le "odprta vprašanja", ne pa stavkovnih zahtev.

Prikaz domnevno astronomskih plač v visokem šolstvu je po mnenju sindikata "ministričina manipulacija". Prepričani so, da je namenjen ščuvanju javnosti proti zaposlenim v izobraževanju in izkrivljanju vsebine stavkovnih zahtev. "Te je VSS dejansko zastavil skromno in večina naših zahtev ni plačnih, temveč usmerjenih v normalne pogoje za delo," so med drugim zapisali.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Important notice
10. 03. 2022 16.04
+0
Šef ji je rekel, da mora stvar ignorirati. Sedaj se bo sestala, ker se tako spodobi in ker ima ravno čas.
Dovolj je
10. 03. 2022 15.48
+1
Jaz sem za dvig place izkljucno tistim ki imajo najnizje dohodke, kar pa ucitelji niso
kiropraktik
10. 03. 2022 15.40
+3
Pogajal? Sam bi jih nagnal v šole!
ROMELS
10. 03. 2022 14.53
+6
Putin bi SVIZ-ovce poslal v Sibirijo, ne pa se pogajal z njimi. Upam, da jih naši oblastniki za kazen zaradi lenobe in zjamranosti pošljejo v gospodarstvo.