Slovenija

9. marca bodo šole in vrtci zaprti, zaposleni so izglasovali stavko

Ljubljana, 18. 02. 2022 06.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, T.V., T.H.
Komentarji
873

Zaposleni v vzgoji in izobraževanju so izglasovali splošno stavko. Glasovanja se je udeležilo 40.729 zaposlenih, stavko pa je podprlo 91,4 odstotka vseh, ki so se glasovanja udeležili. Stavka se bo začela 9. marca, ko bodo šole in vrtci zaprti, trajala pa bo vse dotlej, dokler vlada s šolniki ne bo sklenila stavkovnega sporazuma, je napovedal glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj. Stavka je strnjena v dve bistveni zahtevi: takojšnja sklenitev sporazuma o vrednotenju in plačilu dodatnega dela, ki nastaja z obvladovanjem epidemije covida-19 ter zvišanje plač vsem zaposlenim v vzgoji in izobraževanju. Na ministrstvu za izobraževanje odločitev o stavki obžalujejo, "saj so pogajanja v okviru vladne pogajalske skupine še v teku". Poleg tega se jim zdi to ravnanje v danih razmerah nepotrebno.

Vrtec
Vrtec FOTO: Bobo

Glavni stavkovni odbor Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) se je na izredni seji seznanil z rezultati opredeljevanja članstva sindikata in ostalih zaposlenih v vzgoji in izobraževanju glede izvedbe splošne stavke javnega sektorja. Republiški odbori sindikatov javnega sektorja so se v teh dneh opredeljevali do dejstva, da se vlada do torka ni opredelila do njihovih zahtev, ki so jih predstavili na pogajanjih. Zahtevajo dvig uvrstitve vseh delovnih mest v javnem sektorju za šest plačnih razredov, pa tudi odpravo omejitve najvišjega plačnega razreda, ki ga je mogoče doseči z napredovanji, za vse javne uslužbence. Zahtevajo še, da se določi avtomatično usklajevanje vrednosti plačnih razredov. Prav tako pričakujejo, da se vrednost najnižjega plačnega razreda dvigne na raven minimalne plače.

Člani Sviza so se v vzgojno-izobraževalnih zavodih, v katerih je organiziran sindikat, so se tako zadnji teden odločali glede podpore izvedbi stavke. Glasovanje so izvedli v 730 šolah in vrtcih. K izrekanju o stavki so povabili tudi nečlane sindikata. Zaposleni so izglasovali splošno stavko v vzgoji in izobraževanju. Rezultate glasovanja zaposlenih o stavki ter ostalih načrtovanih aktivnosti sindikata so predstavili v izjavi za medije po seji glavnega stavkovnega odbora. "Glasovanja se je udeležilo 40.729 zaposlenih. Za stavko je glasovalo 37.248 zapslenih, kar je 91,4 odstotka vseh, ki so se glasovanja udeležili," je povedal glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj.

Do izvedbe stavke se je po njegovih besedah opredelil tudi del sindikalno neorganiziranih zaposlenih, saj število tistih, ki so se izrekli, znatno presega število članov Sviza. Takšen "plebiscitaren" rezultat jih je nekoliko presenetil, čeprav vedo, da je nezadovoljstvo med zaposlenimi v šolah in vrtcih veliko, je še dejal Štrukelj. Zaposlene namreč moti odnos oblasti do vseh naporov, ki jih vlagajo, da šole in vrtci ostajajo odprti, pri tem ne dobijo "niti osnovnega spoštovanja, da bi se na dostojen način pogovarjali o naših zahtevah". Ob tem je pojasnil, da so stavko najbolj odločno izglasovali zaposleni v vrtcih, ki so bili v času epidemije covida-19 izrazito izpostavljeni tveganjem.

"Stavka je glas za vrnitev osnovnega dostojanstva zaposlenih v vzgoji in izobraževanju in glas proti nespoštljivemu odnosu vlade do zaposlenih," je še poudaril Štrukelj. Po njegovi oceni jih vlada "brutalno ignorira". Stavka se bo začela 9. marca, koliko časa bo trajala, pa je odvisno od vladne strani. Kot je pojasnil Štrukelj, so v sindikatu pripravljeni na pogajanja, dokler stavkovnih zahtev ne bodo rešili, pa bo stavka "ostala aktivna in delujoča". "9. marca je prvi dan stavke, mi si želimo, da bo tudi zadnji," je še dejal.

Člani Sviza so se v vzgojno-izobraževalnih zavodih, v katerih je organiziran sindikat, zadnji teden opredeljevali za ali proti izvedbi stavke.
Člani Sviza so se v vzgojno-izobraževalnih zavodih, v katerih je organiziran sindikat, zadnji teden opredeljevali za ali proti izvedbi stavke. FOTO: Damjan Žibert

Stavka je strnjena v dve bistveni zahtevi. Ena je zahteva po takojšnji sklenitvi sporazuma o vrednotenju in plačilu dodatnega dela, ki nastaja z obvladovanjem epidemije covida-19 v vseh vzgojno-izobraževalnih zavodih. Druga pa je zahteva po zvišanju plač vsem zaposlenim v vzgoji in izobraževanju.

Ministrstvo: odzvali smo se z dodatnimi zaposlitvami in izplačilom dodatkov

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport odločitev Sviza o stavki obžalujejo,"saj so pogajanja v okviru vladne pogajalske skupine še v teku". Poleg tega se jim zdi to ravnanje v danih razmerah nepotrebno, so za STA sporočili z ministrstva. V odzivu so zapisali, da je splošna preobremenjenost prisotna na vseh nivojih družbe, zato so z vodstvi vzgojno-izobraževalnih zavodov redno v dialogu in jim pomagajo "pri reševanju dilem in izzivov, povezanih z izvajanjem ukrepov za preprečevanje širjenja virusa ter tudi z izzivi glede odsotnosti zaposlenih in izvajanjem izobraževanja".

Kot so dodali, so predstavnikom vzgojno-izobraževalnih zavodov prisluhnili in se odzvali v obliki dodatnih zaposlitev in izplačil dodatkov v času razglašene epidemije covida-19.

Za aktualno šolsko leto so izdali sklep o nujnih ukrepih na področju kadrovske problematike, ki so potrebni za nemoteno delovanje vzgojno-izobraževalnih zavodov. Tako so se v pedagoški proces lahko vključili študenti, kasneje pa so lahko dodatno zaposlovali tudi svetovalne delavce. Z dodatnim sklepom pa je ministrstvo omogočilo dodatna sredstva za plačilo nadomeščanj v skupni vrednosti dva milijona evrov, so zapisali v odzivu.

Po navedbah ministrstva so od začetka epidemije za ukrepe, povezane z delom zaradi covida-19, namenili preko 70 milijonov evrov. Poleg tega so vrtci, osnovne in glasbene šole v obdobju od oktobra 2020 do junija 2021 z naslova izplačil dodatkov zaradi epidemije prejeli skupaj še nekaj več kot 149 milijonov evrov. "Trenutno pa dodatka za delo v rizičnih razmerah ni možno izplačevati brez razglašene epidemije," so še zapisali.

Del sindikatov javnega sektorja vladi očita nepripravljenost na dogovarjanje

Pogajalska skupina sindikatov javnega sektorja pod vodstvom Jakoba Počivavška vladi očita nepripravljenost na dogovarjanje glede usklajevanja vrednosti plačnih razredov. Menijo, da vlada ni pripravljena iskati rešitev za odpravo uravnilovke med najslabše plačanimi v javnem sektorju, zlasti med zaposlenimi v plačni skupini J, so zapisali. Počivavšek je v izjavi zapisal, da vlada z zatiskanjem oči le še povečuje problem najslabše plačanih v javnem sektorju in otežuje njegovo rešitev, "saj se bo minimalna plača zaradi visoke stopnje inflacije hitro zviševala".

Trdi, da vlada načrtno ruši enotni sistem plač v javnem sektorju, "nato pa prikazuje kritične odzive na te njene poteze kot nezadovoljstvo nad sistemom samim". "Kar jasno kaže na to, da na vladni strani ni pripravljenosti, da se pogajanja s sindikati javnega sektorja zaključi v mandatu te vlade in da odgovornost za rešitev nastale situacije prelaga na naslednjo vlado," so zapisali v izjavi. Zato so sindikati že pričeli z odločanjem o načinih, s katerimi bi uveljavili svoje zahteve.

Ministru za javno upravo in vodji vladne pogajalske skupine Boštjanu Koritniku pa del sindikatov očita, da "ne opravlja svojega dela in da je njegova edina taktika zavlačevanje in prelaganje odgovornosti na druge". Počivavšek je v izjavi zapisal še, da je Koritnik na dosedanja pogajanja "praviloma prihajal brez kakršnega koli mandata vlade oziroma vladnih izhodišč".

Ker sindikati niti do četrtka od vlade in ministra Koritnika niso dobili konkretnih izhodišče vlade za pogajanje in odgovor na njihove zahteve, zahtevajo takojšen dogovor o rednem usklajevanju vrednosti plačnih razredov, takojšen dogovor o načinu in dinamiki odprave uravnilovke na področju najnižjih plač in ponovno vzpostavitev razmerij, "ki so bila porušena z enostranskimi potezami vlade ali s parcialnimi dogovori po posameznih področjih javnega sektorja". Sindikati tudi podpirajo enotni sistem plač v javnem sektorju in zahtevajo njegovo ohranitev.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (873)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Principat
24. 02. 2022 20.33
Su-57
21. 02. 2022 19.45
+1
Vsi bi imeli višje plače. A je treba od kje vzet.
InaB
21. 02. 2022 08.03
-1
MojsterMiha222
20. 02. 2022 19.09
+5
Tako kot vsi vi, vabite ucitelje na delo v proizvodnjo, tudi mi ucitelji vabimo vas na delo v solo. Za en dan. Kot ucitelj razrednega pouka boste oddelali jutranje varstvo (od 5:30 dalje), pouk (do 12:00), potem pa ce boste zmozni, se v oddelku podaljsanega bivanja do 16:00. Tako priblizno izgledajo nasi dnevi v sluzbi sedaj v tem korona casu, ko je ogromno nadomescanj zaradi drugih odsotnih delavcev. Na pouk se boste, normalno, pripravili sami. Na drugi strani bom jaz, kot najbolj zatezen stars na svetu, in vam solila pamet o tem, kako poucevati, kako se pogovarjati z otroki, vam tezila zakaj ste kaznovali mojega otroka (ker, zakaj bi ga, ce pa je moj sincek najbolj priden fantek na celem svetu, on pa zagotovo ne bi naredil nic narobe, pa ker on seveda vse zna in je najbolj pameten od vseh). Pa se potem oglasite. Pa samo za informacijo, ucitelji med pocitnicami nismo frej, nismo na dopustu, ampak poleg uradnih 40ih ur na teden, moramo v solskem letu oddelati se dodatnih 300-400 ur (odvisno od delovne dobe), ki jih potem koristimo v casu pocitnic. Res je, velikokrat smo v sluzbi samo do 12h, 13h, ampak to se vedno ne pomeni, da se nas delavnik takrat zakljuci. Ce ne veste, kako delo v solstvu poteka, potem raje bodite tiho.
Golob je car
20. 02. 2022 11.00
+0
Bravo solniki. Vsi na ceste. Zasluzite si placo 2000 neto. Pod levo vlado bo vse drugace
Uporabnik1899572
20. 02. 2022 08.50
+3
Prosim ne primerjat zdravnike in solnike!!!
Slovenec81
20. 02. 2022 08.20
+2
Po dveh letih dopusta pričnejo oni izsiljevati....tipično za javni sektor. Tisti, ki vplačujemo v blagajno ( privatni sektor) pa naj gara. Ukiniti javni sektor in vse lepo izenačiti po pravicah. Storitve bodo zagotovo 10x boljše, saj se bomo končno znebili lenuhov, ki hibernirajo 30 let, do pokoja in po katerem je javna uprava znana.
Amethist
19. 02. 2022 20.27
+2
komu torej pripeljem otroka v varstvo. nesposobni Kustecevi, Struklju al komu iz vlade?
robica03
19. 02. 2022 17.14
+4
Important notice ne mi bluzit. Imam sosedo ki dela v OŠ in vem koliko je doma.
Important notice
19. 02. 2022 19.18
+0
Če točno veš koliko je doma, potem si verjetno ti tudi - da lahko tako natančno slediš.
sandi101
19. 02. 2022 15.04
+5
Naj javno objavijo njihove plače, tako kot so pokazali plače policajev, pa da narod vidi kakšne majo.....če majo j...
Important notice
19. 02. 2022 19.41
-1
Javni sektor (celoten, ne samo VIZ) - Povprečna mesečna bruto plača za obdobje januar – december 2020 je znašala 1.858,39 EUR / Ostale pravne osebe - Povprečna mesečna bruto plača za leto 2020 je znašala 1.856,20 EUR; .... UAU - kakšna huda razlika!
Uporabnik1899572
19. 02. 2022 14.22
+8
2 leti so starsi poucevali otroke doma, zdaj 2 meseca pred volitvami pa izsiljujejo ucitli z njihovimi ze zdaj nadstandardnimi pogoji??? Ce smo lahko 2 leti sami se lahko naprej. Ucitle pa ki grejo strajkat pa v fabrike za trak
Nani81
19. 02. 2022 13.55
+10
Ko bodo učitelji delali praznike, vikende in nočne, kot delamo medicinske sestre, jih bom podprla. Lep pozdrav iz službe ( 12 ur ).... Da ne bi kdo mislil na moje trenutne dodatke, za danes dobim 4 popoldanske ure dodatka - 7%!!!!
Important notice
19. 02. 2022 14.29
-4
Zaposleni v VIZ so vas podpirali v stavki. Samo to!
Nani81
19. 02. 2022 16.02
+1
Ne morejo se primerjati z nami.... Jaz sem komaj tri plačne razrede dobila, oni bi imeli 6??? Pa otroka učim jaz, ker je šola na daljavo moja skrb.... Za njihov 6 plačnih, a ne????
Important notice
19. 02. 2022 20.47
-1
Stavkovne zahteve so po zvišanju plač v CELOTNEM javnem sektorju - tudi medicinskim sestram in predvsem strežnicam - ne samo v VIZ. Dvig najnižjega plačnega razreda na minimalno plačo.
Uporabnik1888153
19. 02. 2022 13.37
+9
Logika približno 50 dni dopusta: poletne počitnice,zimske počitnice 2xkrompirjeve počitnice
Important notice
19. 02. 2022 14.31
-6
Med poletnimi počitnicami vsi delajo. Samo vidite jih ne, ker pač takrat ni otrok. Ravno tako so med zimskimi in ostalimi počitnicami v tem času razna izobraževanja, pišejo evalvacije opravljenega dela, se pripravljajo naprej.... in naredijo vse tisto, česar ne morejo narediti med šolskim letom. Tako da. Če otrok ni v šoli, ne pomeni, da nihče ne dela. Dopust jim pripada v številu dni, kot je dogovoren v zakonu o delovnih razmerjih. Nič več in nič manj.
Abica
19. 02. 2022 15.26
+4
Ze samo poleti so vsaj 6 tednov cisto frej. Ze to je 30 dni. Pa sem zaokrozila navzdol. Kje je se vse ostalo.
Abica
19. 02. 2022 15.26
+5
Ze samo poleti so vsaj 6 tednov cisto frej. Ze to je 30 dni. Pa sem zaokrozila navzdol. Kje je se vse ostalo.
Important notice
19. 02. 2022 19.25
-2
Oh, jej! ZDR 159. člen: (2) Letni dopust v posameznem koledarskem letu ne sme biti krajši kot štiri tedne / To je osnova. Potem pa prišej še dopust na izobrazbo - za VŠ, dopust za otroke ... in si hitro na 30 dneh. Toliko pripada vsakemu zaposlenemu v Sloveniji, ne glede na to kje je zaposlen. Samo razporeditev koriščenja dopusta se razlikuje. V VIZ se dopust koristi samo med počitnicami, v gospodarstvu pa preko celega leta.
Uporabnik1888153
19. 02. 2022 13.11
+10
A si upajo ti nikoli dvolj siti šolniki z še bolj lačnim kapotom na čelu,javno razkriti svoje neto plače,za število opravljenih ur? Samo za primerjavo: moja dobra prijateljica,prof.nemščine,dela na dan 6 šolskih ur ali 4,5 ure,kar ma mesec pomeni 99ur. Na leto ima približno 50 dni dopusta, ima 28 let dlovne dobe in za 99 ur, 2100 eur neto plače! Za pripravo na pouk, porabi še dodatnih 2-3 ure na teden. Je realna ženska,ki se zaveda,da ima dobro plačo,glede stavke,pa noče komentirati. In se mi zdi,da so vsi isti,ko je denar v igri. Za začetek,bi morali starši vse učence in dijake za eno leto pustiti doma na čakanju, po moje bi bili zelo veseli, da ti nenasitneži občutjo, kako je živeti v Sloveniji in ne v oblakih
Important notice
19. 02. 2022 13.21
+0
Najvišji možni plačni razred vzgojitelja po vseh napredovanjih (svetnik - največkrat malo pred penzijo) je 43., kar pomeni 2.286,81€ bruto. Diplomirani vzgojitelj začne v 30. razredu - 1.373,40€ bruto plače. Vzgojitelj s srednješolsko izobrazbo začne v 22. razredu - 1.003,54€ bruto (pod minimalno plačo, kar pomeni, da dobi razliko do minimalca, ki znaša 1.024,24€ bruto). Najvišji možni plačni razred za pomočnika vzgojitelja je 35. - napreduje lahko samo vsako četrto leto za en razred. Se pravi, da lahko pomočnik vzgojitelja, ki je večino dneva z vašimi otroki, zasluži največ 1.544,88€ bruto plače. Mnogo srednješolskih vzgojiteljev se raje zaposli v lokalih ali gospodarstvu, ker so plače višje in so vsaj kreditno sposobni. Tu gre za mlade ljudi, ki si šele ustvarjajo družine, zato je katastrofa, da tudi kredita ne dobijo.... zato odhajajo iz tega poklica. In potem se kot pomočniki, zaposlijo diplomiranci PEF in čakajo na sprostitev delovnega mesta vzgojitelja. Plačni razred J - čistilke, kuhinjsko osebje, hišniki (11 PR -651,88 bruto), računovodkinje (22 PR - 1.003,54 bruto)... vsi so pod minimalno plačo in dobijo razliko do minimalca. TO so vrhunske plače v vrtcih, kamor vozite vaše otroke, da so na varnem in da se kaj naučijo. So res ti ljudje tako malo vredni? Zakaj potem ne morete brez njih? Vsi podatki o višini plač in o plačnih razredih so javno objavljeni na spletu. Odtipkate naziv poklica in plačni razred, pa boste dobili vse podatke (recimo: "vzgojitelj plačni razred").
Important notice
19. 02. 2022 13.21
-1
robica03
19. 02. 2022 17.17
+2
Capital L
19. 02. 2022 12.45
+7
Stavkajo samo lenuhi ki nikoli ne delajo nic,le sedijo na riti! Ljudje ki delajo fizicna dela stavkajo najmanj. Cvilijo samo cele dni o neki pregorelosti...pridi na prah,vrocino mraz ali vlago za manj denarja,boste tam sele jokcali. Ne pa kavice po hodnikih in pisarnah na toplem pa bevskat kako vam je tezko.
AnneBT
19. 02. 2022 12.30
+2
Dragi starši, v teh dveh letih ste ugotovili, kako se je z vašimi otrocix20, kolikor jih povprečno imajo učiteljice v razredu, dejansko ukvarjat, pa ste še kar pametni. Se voha, da niste ravno zadovoljni z izzidom svoje vzgoje.
Sajeta5
19. 02. 2022 11.40
+5
Stavka na plečih otrok in staršev, resno? Lani, ko se je pouk na daljavo izvajal tako, da smo starši1 x tedensko prejeli od učiteljice obvestilo kaj naj z otroci predelamo in katere naloge rešimo, ter jih nato scanirane pošljemo v pregled in smo vse to počeli ob polnem 8 urnem delavniku, so učitelji prejemali polne plače, mogoče tudi dodatke. Ko smo jih jeseni pozivali in rotili, naj majhnih otrok ne dušijo pod maskami in naj se samotestiranje izvaja, če že doma, smo naleteli na gluha ušesa. Sedaj bi pa zapirali šole in vrtce, da lahko gredo stavkat, a resno ali kaj? Izvolite ob 15. uri, ko je pouk in varstvo zaključeno na avtobuse in pred parlament, ker to kar počnete je svinjarija, za katero ni opravičila!! LpRosemarie
medo90
19. 02. 2022 11.35
+3
Štrudelj kje je plačilo staršem, ki smo učiteljem odnašali riti pri šolanju na daljavo? Nič niso delali le pametovali in zahtevali enormna plačila.
ROMELS
19. 02. 2022 11.21
+6
Učitelj. Najenostavnejši in najlažji poklic. Le do tja je treba priti.
medo90
19. 02. 2022 11.34
+5
tisti piflar ki ni za nikamor gre na pedagoško in postane visko izobražen kader. Poklic mu omogoča izživljanje nad mladimi, lahko jim kroji usodo na žačetku življenske poti in sami sebi dopovodujejo kako so uspešni. Plačilne pokazati z vsemi dodatki da vidimo kaj in kako so si zaslužili.
Sajeta5
19. 02. 2022 10.30
+5
V gospodarstvu, ki pa vso to pozresnost financira, bi bila stavka bistveno bolj upravicena... za solnike pa, ce niso stavkali, ko so vkekli dodatke in izvajali pouk na daljavo tako, da so nam starsem enkrat tedensko posiljali snov in naloge, ki jih moramo poleg rednega 8 urnega delavnika z otroci predelati, gospidi scanirati in poslati nazaj, pa je to pocetje sedaj sramotno. Izvolite ob 13 ko koncate pouk in otroci dobijo kosilo na avtobuse in pred parlament, ne pa izsiljevat starse z zapiranjem sol in vrtcev