20°C

Sviz: zaradi dodatnih zadolžitev zaposleni preobremenjeni

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
AVTOR
Urša Vrečar /STA /
KOMENTARJI
17
Izkušnje prvih dveh tednov ponovnega začetka pouka kažejo, da so zaposleni zaradi novih administrativnih zadolžitev preobremenjeni, opozarjajo v Svizu. Obveznosti tehničnega osebja v vrtcih in šolah pa so se kar podvojile. Zato šolsko ministrico pozivajo, naj se sestane s predstavniki SVIZ in pristopi k pogovorom o ustrezni prepoznavi dodatnih obremenitev ter varnostno-zdravstvenih tveganj.

Glavni odbor Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) je na izredni seji razpravljal o konkretnih izkušnjah s terena ter težavah, s katerimi se pri svojem delu trenutno soočajo zaposleni. Kot zelo nedorečene in presplošne so člani ocenili modele in priporočila za izvajanje pouka v razmerah, povezanih s covidom-19, ki jih je pripravilo pristojno ministrstvo, Zavod za šolstvo ter NIJZ. 

Zato Sviz vnovič poziva pristojne k pogovorom o ustreznem ovrednotenju dodatnih obremenitev.

Predstavniki zaposlenih v vrtcih in zavodih za otroke s posebnimi potrebami pa so ob tem opozorili, da pristojni zanje posebnih navodil sploh niso pripravili. "Prav tako je nedopustno, da šolsko ministrstvo zaposlenim v vzgoji in izobraževanju ob omenjenih neoprijemljivih navodilih ne zmore podati uporabnih odgovorov in rešitev za povsem konkretne težave, s katerimi se srečujejo v svojih zavodih, ter so posledično ti prepuščeni sami sebi,"so zapisali v sporočilu za javnost.  

Obveznosti tehničnega osebja so se podvojile 

Iz vrtcev in šol poročajo, da so prav vsi zaposleni v dozdajšnjih dveh tednih pouka ob povečanih zdravstveno-varnostnih omejitvah in tveganjih soočeni s številnimi dodatnimi zadolžitvami in obremenitvami. Obveznosti tehničnega osebja so se podvojile zaradi pogostega razkuževanja opreme, zračenja prostorov, dodatnega in temeljitejšega čiščenja, zapletene organizacija priprave in delitve šolske prehrane, priprave obrokov v popolni zaščitni opremi ob visokih temperaturah v kuhinji, dežuranja na vhodih ter izvedbe prihodov in odhodov učencev, opozarjajo v sindikatu. 

Zaposleni naj bi bili zaradi dodatnih zadolžitev preobremenjeni.
Zaposleni naj bi bili zaradi dodatnih zadolžitev preobremenjeni.FOTO: Miro Majcen

Zato bodo šolsko ministrico Simono Kustec Lipicerže četrtič uradno pozvali, naj se sestane s predstavniki SVIZ in pristopi k pogovorom o ustrezni prepoznavi dodatnih obremenitev ter varnostno-zdravstvenih tveganj vseh zaposlenih v slovenskih vrtcih in šolah, "če sindikat v imenu praktikov, ki se v vzgojno-izobraževalnih ustanovah vsak dan trudijo uresničevati organizacijske modele in priporočila za izvajanje pouka, že ni bil povabljen k njihovi pripravi in usklajevanju"

Dodatne zadolžitve se kažejo v preobremenjenosti in večji utrujenosti zaposlenih 

V šolah in vrtcih imajo sedaj nove administrative zadolžitve - beležiti morajo vsako razkuževanje in voditi druge evidence - kar pa se že po dveh tednih kaže v preobremenjenosti in večji utrujenosti zaposlenih. Zaradi pričakovanega večjega števila bolniških odsotnosti zaposlenih v prihodnjih tednih pa bi se lahko to zgolj še stopnjevalo, še opozarjajo v Svizu. 

"Nič optimistična niso niti opozorila članic in članov GO SVIZ, da so se z vrnitvijo v šolske klopi zelo jasno odrazile negativne posledice spomladanskega zaprtja šol in izobraževanja na daljavo, kar zadeva kakovost takrat pridobljenega znanja." 

Po oceni Sviza je tudi v kulturi položaj zelo zaskrbljujoč, ker ministrstvo za kulturo vodstvom zavodov ni posredovalo enotnih navodil. Zato je položaj zaposlenih zelo različen in odvisen od ukrepov, ki so jih sprejeli zavodi vsak zase, so navedli.

Sviz poziva šolsko ministrico, naj se sestane z njihovimi predstavniki.
Sviz poziva šolsko ministrico, naj se sestane z njihovimi predstavniki.FOTO: Damjan Žibert

Sindikat bo zato pozval ministrico za izobraževanje, znanost in šport Simono Kustec, naj pristopi k pogovorom o ustreznem ovrednotenju dodatnih obremenitev ter varnostno-zdravstvenih tveganj zaposlenih v vrtcih in šolah.

Na seji so podprli še pobudo odbora, da vlada vsem zaposlenim v vzgoji in izobraževanju zaradi večje izpostavljenosti okužbi omogoči brezplačno cepljenje proti gripi, pa tudi sistematično testiranje na novi koronavirus. Zaposleni v vrtcih in šolah so namreč vsakodnevno v stiku s številnimi ljudmi in tako med najbolj izpostavljenimi okužbi z novim koronavirusom, so še sporočili iz sindikata.