Slovenija

Odgovor Svetu Evrope: 'Izvzeto iz konteksta, levičarji in napadi'

Ljubljana/Strasbourg, 27. 08. 2020 17.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Nuša Stegnar
Komentarji
1077

Premier Janša je z majsko objavo zapisa Vojna z mediji pozval k razpravi o medijskem monopolu in svobodi interneta, pa čeprav na provokativen način, pojasnjuje Stalno predstavništvo RS v Strasbourgu Svetu Evrope in dodaja, da svoboda izražanja ni omejena na nekritično izražanje misli, ampak je lahko podana tudi v obliki informacij, ki šokirajo ali užalijo.

Potem ko je premier Janez Janša maja letos na vladnih spletnih straneh objavil dopis z naslovom Vojna z mediji in je njegovo 'izražanje svobode govora' pristalo na spletnih straneh Sveta Evrope, so se zdaj na celotno situacijo odzvali tudi na Stalnem predstavništvu RS v Strasbourgu.

Kot so zapisali v uvodu, je svoboda izražanja in javnega nastopanja pravica, ki pripada tudi vladi in njenemu predsedniku, in se ne konča z retoriko. Evropsko sodišče za človekove pravice je v svoji sodni praksi zavzelo stališče, da svoboda izražanja ni omejena na zgolj nekritično izražanje misli, govora in idej, ampak lahko vključuje tudi informacije, podane v obliki negativnih kritik in ne zgolj idej, ki so lepo sprejete ali obravnavane kot nežaljive ali nezaupljive, pa tudi take, ki užalijo, šokirajo ali zmotijo, dodajajo.

Da bi razumeli vsebino premierjevih besed, je treba prebrati celoten zapis, ne le nekaj izbranih citatov, ki so bili izvzeti iz konteksta, pojasnjujejo na Stalnem predstavništvu RS in dodajajo, da je za razumevanje konteksta treba najprej razumeti specifiko slovenskega medijskega prostora. Kot dodajajo, so slovenski mediji močno nagnjeni proti levi politični opciji, veliko število pa celo k skrajno levi struji.

Janša je objavil zapis Vojna z mediji maja letos.
Janša je objavil zapis Vojna z mediji maja letos. FOTO: Shutterstock

To je podrobneje opisano tudi v premierjevih zapisih, v katerih so izpostavljena vprašanja, kot so medijski monopoli in svoboda interneta, ter druga popolnoma legitimna vprašanja, ki zadevajo Slovenijo in preostali svet, ter pozivajo k razpravi o svobodi medijev. Premier Janša poziva k razpravi o teh vprašanjih, in čeprav so predstavljena na provokativen način, ne morejo predstavljati grožnje ali celo zaničevanja v demokratični družbi. Nasprotno, to lahko pomeni le, da v Sloveniji obstaja interes in volja, da v razpravo o prihodnji ureditvi medijev na demokratičen način vključijo vse zainteresirane strani. 

"Kot boste opazili, če boste besedilo prebrali v celoti, njegova rešitev rešitve problema presenetljivega pomanjkanja pluralnosti in jasno izražene politične pristranskosti v slovenskih medijih ni s finančnim ali ekonomskim napadom medijev. Sporočilo njegovega diskurza je, da gre v resnici za svobodno tržno konkurenco na področju medijskega podjetništva, ki je pomembnejša od katerega koli drugega vidika družbe. Pravzaprav tako pomembna, da je predpogoj za demokratično družbeno ureditev in svobodno družbo na splošno," pojasnjujejo in dodajajo,  da negativne kritike posameznega novinarja, založnika ali voditelja televizijskih programov s strani predsednika vlade ne pomenijo avtomatično napada ali posega v neodvisnost medijev. 

V dopisu Stalno predstavništvo RS nato še večkrat poudari svobodo govora in izražanja, ki velja za vse, ne le za medije, ampak tudi posameznike, med katere spada tudi predsednik vlade Janša. Ne nazadnje, dodajajo, je Indeks svetovne svobode tiska, ki ga vsako leto objavi mednarodna nevladna organizacija Novinarji brez meja, Slovenijo uvrstil na 32. mesto, kar je za dve mesti bolje kot v letu 2019 in enako kot v letu 2018. To ga uvršča v krog držav, v katerih je stanje medijske svobode ocenjeno kot dobro. Dejstvo, da so podatke za ustvarjanje indeksa pridobili pred začetkom dela Janševe vlade, pa avtorjem pisma ni še jasno. 

Na koncu dopisa pa vključijo tudi celoten Janšev zapis, ki je maja razburil tako slovenski kot tudi mednarodni medijski prostor. 

Spomnimo.

Janez Janša je 11. maja letos v zapisu z naslovom Vojna z mediji napadel slovenske novinarje. V zapisu med drugim navaja, da so mediji poklicna skupina, ki se je "najprej oklicala za sedmo silo, nato za četrto (neizvoljeno) vejo oblasti, na koncu pa kar za moralnega razsodnika nad politično korektnostjo, danes vse težje prepoznavamo kot nekaj dobrega, saj v resnici niso več ne eno ne drugo ne tretje"

Na Janšev zapis so se odzvali v Društvu novinarjev Slovenije, kjer so obsodili takšno "nadgradnjo sistematičnih in vedno bolj namernih napadov na medije in novinarje".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1077)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dbist
01. 09. 2020 11.22
Dajte JIJ čokolado! Ta baje zapira!
stokviz
28. 08. 2020 20.58
+2
Ne vem, zakaj se sprenevedate? Slovenski mediji (85%) so boljševiški !!! Na žalost !!!
Cervantes Saavedra
28. 08. 2020 21.57
+5
Boljševiški - torej zoper demokracijo, za avtokracijo, zoper svobodo medijev... Za razliko od vrednot SDS.
Helix Nebula
28. 08. 2020 15.20
+0
Mediji so obsedeni z Janšo. Najprej pošlejo depešo v Bruselj da je Janša Fašistični diktator. Ko pa se Janša brani pa rečejo da blati Slovenijo. Slovenci pa verjamejo vse kar preberejo v medijih... jah, glave pac ne sam uporablat, bo bolelo...
Saloreich
28. 08. 2020 12.24
+1
Ukinit RTV prispevek. Pa bo kmalu jasno kje smo!
stokviz
28. 08. 2020 20.59
+1
kamu
28. 08. 2020 11.35
+26
Janša se zopet slika kot neka žrtev. Drugorazredni. In pol njegovi pristaši Šarca označujete kot komedijanta. Bolano.
sinhron
28. 08. 2020 11.00
+36
Stalno predstavništvo RS je izumilo upravičevanje Janše z njegovo retoriko , torej če kritično pišeš ali govoriš o nekom ali nečemu ni kaj hudega , tudi če ni verodostojno , je izmišljeno , je lažno , vse je v tem režimu dovoljeno , torej lahko brišemo 297. člen Kazenskega zakonika , ki govori , da je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ali to ne velja samo za SDS - komentatorje , ki žalijo in sovražno govorijo in pišejo celo v Bruselj , da o njihovih medijih in komentatorjih ne govorim , ker so dno od dna !
Razumnež
28. 08. 2020 12.19
+9
Veseli me, da deliš mnenje z Janšo glede pristranskih medijev... Probaj razumeti, da so skorajda vsi mediji (če ne kar vsi) politično pristranski. Kar se tiče "razsodnika"... Ali niso Pivčeve obtožili, še predno jo je obsodil kakšen državni organ? Pa tu sploh ni fora, ali je kriva, ali ne, ampak zgolj to, da se mediji postavljajo v vlogo političnega razsodnika, da trolajo, kaj je po njihovem zakonito, kaj je po njihovem pravilno, kaj je po njihovem.... Osebno ne ločim med 24UR in NOVA24... Oboje je politični medij. Prej ko to spoznaš, lažje ti bo.
sinhron
28. 08. 2020 13.05
+31
Ne čutim nobene bolečine , še manj pa potrebe po strinjanju z Janšo o bilo kateri stvari , ker je zame človek , ki ne bi smel biti v politiki in najmanj kot predsednik vlade ! To da ti ne ločiš med posameznimi mediji mi je malo mar , s tem samo potrjuješ , kako si neinteligenten SDS-ovec !
borjac
28. 08. 2020 10.53
+18
Janša ubogi revček, zmeraj bolj potiska našo Slovenijo na obrobje EU, še leta se bo moralo popravljati njegovo in Logarjevo zaplankano politiko, v EU vodijo igro in odločajo : Nemčija, Francija, Nizozemska, Avstrija in ne Madžarska, Poljska, Slovaška, Litva, to bi vendar moralo biti jasno tudi zadnjemu učencu v razredu, če nas Nemčija malce stisne pri uvozu avtomobilskih delov, pa Francija smo mrtvi, in verjemite našo proizvodnjo nam bodo ukradli Poljaki z dampinškimi cenami.
Stanko58
28. 08. 2020 10.26
+12
In kdo bere tvoje basni in pravljice - tvoji enoumneži brez možganov
Stanko58
28. 08. 2020 10.26
+3
Ikdo bere tvoje basni in pravljice - tvoji enoumneži brez možganov
CtrlDelete
28. 08. 2020 10.25
+11
...in spet bo Pahor poskušal pomiriti strasti...
konan65
28. 08. 2020 10.22
+24
Poveličevalec NACIZMA in FAŠIZMA ter častilec HITLERJA razmišlja kako bi lahko iz SDS črtal D,pa da stranka končno dobi svoje pravo ime!!!Uspelo mu je še bolj razdeliti SLOVENCE.BOGATI na morje NEOMEJENO,REVNI sredi plačanega dopusta DOMOV.Sicer sem pa ves čas trdil,da meje ne sme zapreti vse dokler imajo HRVATI papirje o PRODAJI OROŽJA!!Upam,da preden konča na SMETIŠČU ZGODOVINE,plača za svoje svin.ja.ije na DOBU!!Pa naj že enkrat pove kje je nakradel NEPOJASNJENO PREMOŽENJE!!!!!!!!!!!
PotPuffer
28. 08. 2020 10.28
+9
Ah to njemu ni treba, vsem nam preostalim pa na žalost, in kar me najbolj žalosti je to, da vsi vi kateri trdite da so Srbi zaostali in da je Srbija Balkan država, pazite to gumbci....v Srbiji v primeru da ne moreš ali nočeš dokazati od kje ti vso premoženje in če le tega prenakažeš/prepišeš na teto, strica v 50.kolenu ti to kaj dosti ne bo pomagalo, saj bojo takoj njemu/njej zaplenili to premoženje katerega si na njih prepisal ali podaril kot darilno pogodbo, pri nas pa saj veste kako je to....ne rabiš prevzdigniti pošte iz lastnega nabiralnika, ne rabiš dokazovati od kje ti vso premoženje in še celi dan lahko naštevam s primeri kako je Slovenija 100x bolj za cajtom in 100x bolj zbalkanizirana država od Srbije!!
vertex
28. 08. 2020 10.15
+20
pride marxist jajo v avstrijo....kaj znaš delat ga vprašajo?...veliko govorim twitam in pišem pravljice...odtwitaj nazaj in piši pravljice
.Marela88.
28. 08. 2020 10.16
-14
SlobodaNE
28. 08. 2020 10.22
-9
Pa vendar njega v au veliko bolje sprejemajo kot ostale se mi zdi.
vertex
28. 08. 2020 10.27
+16
v avstriji sprejemajo tiste ki znajo kaj delat...v ameriki nemčiji tudi...lenuharjev pa ne
Z.I.Z.U.
28. 08. 2020 10.12
+17
najboljsa 24... to kar si spodaj napisala (kot ekonomistka in podjetnica) bi lahko oz morala vedeti da je bilo vsaj polovico tega denarja vrženo popolnoma stran in za kupovanje volilnih glasov.. kako točno je kriza udarila upokojence in socijalce?? in to je za tebe dobra poteza? vaučerji so dobra poteza. so pa poteze vlade kopirane.. tako finančne kot ukrepi za zajezitev covida.. korupcija pri nabavi zaščitne opreme zopet stvar ki vladi ne gre v prid.. v bisrvu ne vem kaj bi lahko ocenil za dobro delo
najboljsa24
28. 08. 2020 10.50
-7
no, končno vsaj nekdo kaj konkretnega napiše. Glede vržene polovice denarja (minogrede tudi jaz bi ga verjetno drugače razporedila)- pri tem (tako kot pri vavčerjih) ne gre toliko zato, koliko dejanso nek državljan ali upokojenec dobi, temu bi se lahko rekelo "helikopterski denar" katerega cilj je, da bi se ga porabilo in s tem pomagalo gospodarstvu (saj veš, denar mora krožiti). no, pa še prejemniki imajo kaj od tega. Glede kopiranja ukrepov-JA IN???!!! Edino PRAVILNO je, če se nekaj kaj je spoznano za dobro prakso in se da uvesti tudi pri nas, da se kopira. Zakaj že bi morali izumljati toplo vodo, če jo imamo že vsi v pipah??? Glede korupcije pri nabavi zaščitne opreme-jaz nisem videla še niti enega dokaza, da je šlo za korupcijo-sama natolcevanja in ne pozabimo, da je zraven natolceval vd direktorja blagovnih rezerv, ki bi moral vedeti oz imeti dokaze o korupciji, če se je res zgodila. Sicer pa ima to sedaj pod drobnogledom NPU in če se je kdo okoristil naj zato tudi odgovrja tako politično kot kazensko. Za ankrat pa lahko u gotovostjo trdimo samo to, da smo (kljub peklenskim razmeram na trgu) opremo uspeli dobiti-in to je hvale vredno.
vlahov
28. 08. 2020 10.10
+6
Vsi levi in desni , če jim tako rečemo ali bolje liberalci so v 30 letih RS in državljane spravili na poden . 40% državljank in državljanov živi pod pragom revščine - Životari . Diha , je ne kvalitetno , meditira ali se zapija , zapada v depresije , živi iz dneva v dan .... Levi in desni so krivi .
Enmajstr
28. 08. 2020 10.05
+11
Če že imamo najslabšega pv imamo vsaj najgršega in najbolj žleht.
Roadkill
28. 08. 2020 10.08
+16
pravisprehajalec
28. 08. 2020 10.11
-16
Simbol Levičarske lepote, balkanski mačo, z želejem na črni čapasti čupi in glasnim orientalskim ritmom, pač Ivan Janez ni. Zato se vam zdi grd.
Roadkill
28. 08. 2020 10.18
+19
pravisprehajalec to si pa totalno brcnil v temo
Kollerik
28. 08. 2020 10.22
+6
Ve?ni optimist
28. 08. 2020 10.01
+3
Valjda, tistim, ki jim mediji dajejo leve info je vse ok, in so še zato plačani, ni težko ugotoviti, da je to lagodno življenje. Ko pa se ta lagodnost zamaje z demokracijo vseh, pol pa se začnejo telebajseki (levi) na vse kremplje borit za to lagodnost, ki jo uživajo. Namesto, da bi si želeli, da se začne ustvarjati neki višji red, ki si ga vsi želimo, NE TO PA NE, ....
pravisprehajalec
28. 08. 2020 10.06
-2
Red se je začel ustvarjati, Če se je zadnjih 10 let Rušilo z Vladami 5 v vrsto, se danes vsak dan stvari postavljajo. Tretja os, v predal pospravljene levičarske rabote se želijo ponovno pregledati, itd. itd.
mario7
28. 08. 2020 10.14
+8
Rade 74
28. 08. 2020 10.01
+15
Tip je skozi na pomirjevalih, to se mu vidi že po grimasah, ki jih izvaja.
.Marela88.
28. 08. 2020 10.04
-6
Rade 74
28. 08. 2020 10.41
+4
Enmajstr
28. 08. 2020 09.59
+8
Marela, sprehajalko, najboljša, a je sendvič teknu?
pravisprehajalec
28. 08. 2020 10.01
-1
Sendvič se tala na poti v Dražgoše, zjutraj v avtobusu, vsako leto Januarja. Skupaj s Pingotom in Dnevnicami.
Enmajstr
28. 08. 2020 10.03
+11
Baje ga na trstenjakovi v kleti dobite vsak dan
pravisprehajalec
28. 08. 2020 10.08
-12
Jaz ga še nisem, v življenju. Niti ne vem, kje je trstenjakova. Sem svoboden ustvarjalec. Moje poslanstvo gre za dobro slovenskega naroda, ki ga levičarji že 75 let uničujejo. Avstrijo si poglejte.
Kollerik
28. 08. 2020 10.23
+8
Mi že gledamo Avstrijo, samo kaj, ko takšni lažnivci kot ti gledate Madžarsko in Srbijo.
HauSSer
28. 08. 2020 11.33
-1
@šetać; svoboden ustvarjalec?? dej prosim te....usmili se nas s temi pravljicami.
mario7
28. 08. 2020 09.59
+16
Ta vlada je nesposobna do te mere,da niti sami ne vedo,ali je hojs še minister ali ni.
pravisprehajalec
28. 08. 2020 10.01
-7
mario7
28. 08. 2020 10.06
+17
RudiFeler
28. 08. 2020 10.10
+12
Ovce pač ne vedo, kaj pomeni brezpogojni odstop.
blazter
28. 08. 2020 09.58
+10
Ok z vsem našim denarjem, ki smo ga “dobili” me ni kupil. Predvolilna kampanja z denarjem in na stroške državljanov.