Slovenija

Novartis: Podkupovanje prikrito s šiframi?

Ljubljana, 06. 10. 2009 16.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Maja Roš/V.Ć./Š.Z./E.P./B.K./U.Z.
Komentarji
62

Objava ovadbe proti Novartisu zaradi podkupovanja, med drugim tudi slovenskih zdravnikov, je sprožila burne odzive. V Novartisu obtožb ne komentirajo, ker še niso prejeli uradnega obvestila, bodo pa obtožbe resno preiskali.

Potem ko so v včerajšnji oddaji 24UR razkrili, da švicarskemu farmacevtskemu koncernu Novartis, ki je tudi stoodstotni lastnik slovenskega Leka, grozi velika mednarodna korupcijska afera, na dan prihajajo nove podrobnosti.

Novartis naj bi zdravnikom z družinami plačal izlet v Dubrovnik.
Novartis naj bi zdravnikom z družinami plačal izlet v Dubrovnik. FOTO: Reuters

Kot je znano, naj bi Novartis z denarjem podkupoval zdravstvene funkcionarje in zdravnike v Albaniji in Srbiji, z razkošnim izletom pa tudi v Sloveniji. Ukazi za podkupovanja naj bi se odvijali pod šiframi: TLPP v dokumentih pomeni Top line protection projects - s to kratico so označeni papirji, ki v ovadbi služijo kot dokaz za podkupovanje omenjenih funkcionarjev. Izraz "consultancy fee" naj bi pomenil podkupnino. Obremenilen je tudi stavek: "Ti trije zdravniki bodo plačani vsak po 10.000 evrov za uvrstitev zdravila Aredia na tako imenovan Klinični protokol."

Če strokovnjak, ki zdravi bolnika s kronično mieloično levkemijo ali gastrointestinalnim stromalim tumorjem, temu v skladu z indikacijami ne predpiše Gliveka, naredi strokovno napako, pa opozarja predstojnica Sektorja internistične onkologije na ljubljanskem onkološkem inštitutu Barbara Jezeršek Novaković.

Do lobiranja za onkološka zdravila Aredia, Glivek in Exjade po besedah Erika Breclja z Onkološkega inštituta prihaja, ker so terapije drage, prihaja pa veliko novih, uspešnih zdravil. "Interes farmacevtskih firm je, da se le-ta uporabljajo," pravi Brecelj. Pri zdravilu Glivek na primer mesečna terapija enega bolnika stane 2.500 evrov, z dvojno dozo celo 5.000. Terapija je dosmrtna, kar pomeni med 30 in 60.000 evri na leto, do 600.000 evrov v desetih letih za samo enega bolnika. Če torej stroka za terapijo izbere zdravilo Novartisa, ji v blagajno kapljajo milijoni!

Prestižen enodnevni izlet

V Dubrovniku se je septembra 2007 simpozija o levkemiji in limfomih udeležilo približno 15 slovenskih hematologov. Novartis pa je njihove svojce, prijatelje in sosede dan pozneje s posebnim čarterjem odpeljal v - kot so poimenovali enodnevni izlet - čarobni Dubrovnik.

Gre za pomembne ljudi in velike obtožbe. Del stvari bomo takoj odstopili organom pregona, z delom pa se bo pozabavala komisija. Drago Kos, predsednik protikorupcijske komisije

Ugodnosti za svojce so se začele že na brniškem letališču, na katerem so v garažni hiši lahko brezplačno parkirali, za druge pa je bil organiziran avtobusni prevoz izpred kliničnega centra. V Dubrovniku jih je čakal hladno-topli bife v eni najboljših restavracij, po kosilu pa prevoz do hotelske plaže, na kateri so imeli na razpolago dva rezervirana apartmaja za preobleko in tuširanje. Dan so končali z izletom v tradicionalno vasico, kjer so jih med večerjo zabavali glasbeniki in plesalci folklore. Da bi prikrili turistični namen, so v program vključili enourni simpozij, čeprav zakon o zdravilih pravi, da mora biti srečanje strogo strokovno. Udeležiti se ga smejo le tisti, ki predpisujejo zdravila, torej zdravniki in ne svojci.

Novartis
Novartis FOTO: Reuters

Poleg vsega Novartis t.i. satelitskega simpozija ni plačal neposredno podjetju, ki je izlet organiziralo, ampak društvu zdravstvenih delavcev Znanje - kot donacija 30.000 evrov. Predsednica omenjenega društva Mojca Z. Dernovšek je povedala, da le-to ne obstaja več in priznala, da je bilo zaradi birokratskih zadev izlet lažje organizirati preko društva. "Takih društev, ki to v Sloveniji počnejo, je še veliko, mi smo bili le majhna riba,“ je dodala.

Novartis zaenkrat brez besed

V Novartisu zatrjujejo, da uradnega obvestila o morebitni korupciji nimajo, zato obtožb ne morejo komentirati, a zaposleni dobro poznajo kodeks ravnanj. "Kakršne koli domnevne obtožbe o kršitvi našega Kodeksa ravnanj jemljemo zelo resno in jih bomo ustrezno preiskali," je povedal Eric Althoff.

Transparency International potrdil prijavo, ne pa preiskave

So se pa zato odzvali v evropski inštituciji za preprečevanje korupcije. ''V Transparency International ne preiskujemo posameznih primerov, kot tudi ne obtožb zoper Novartis,'' so sporočili. Dodali so, da je z njimi v povezavi z Novartisom stopila v stik oseba, ki je želela ostati anonimna. Napotili so jo v njihovo pravno-svetovalno službo, ki pomaga žrtvam in pričam korupcije v več kot 30 državah, tako da jih ob morebitni prijavi napotijo k pristojnim inštitucijam.

Iz elektronske pošte z datumom 30. september, pod katero je podpisana Conny Abel s Transparency Internationala, je razvidno, da so bili v inštituciji resnično obveščeni. Prijavitelja so preusmerili h kontaktnim pristojnim osebam v BiH, Albanijo, na Hrvaško in Srbijo. O dogodku so obvestili tudi njihovo predstavništvo v Švico.

'Svojci na simpoziju nimajo kaj iskati'

Slovenija na leto za zdravila porabi kar pol milijarde evrov iz zdravstvene blagajne. Za koliko jih zaradi vpliva farmacevtskih lobijev preplačamo, je težko oceniti. Zdravnike s korupcijo najbolj mamijo prav farmacevti. Po besedah Sama Fakina, direktorja Zavoda za zdravstveno zavarovanje, je to eden najdonosnejših gospodarskih poslov: "Farmacevtske tovarne poskušajo z vsemi legalnimi, pollegalnimi in nelegalnimi dejanji vplivati na tiste, ki zdravila predpisujejo," pravi.

Na trditve v kazenski ovadbi se je ostro odzvala tudi Zdravniška zbornica Slovenije. "Če se navedbe izkažejo za resnične, je to nekaj nezaslišanega," je zgrožena predsednica zdravniške zbornice Gordana Živčec Kalan. Opozarja, da svojci na zdravniškem simpoziju nimajo kaj iskati. ''Prav zanesljivo za korist teh zdravnikov, ki so bili tam, ni pomenilo prav nič. Kje pa je meja dopustnega in nedopustnega, je treba javno postaviti. Izobraževanje, ki pomeni razvoj stroke in prinaša novitete, je za podpirati, vsako turistično potovanje v osebno korist je pa treba odločno prepovedati in sankcionirati.''

Minister za zdravje Borut Miklavčič, ki je že napovedal ostre ukrepe, ugotavlja, da se podkupovanje žal dogaja tudi v Sloveniji: "Farmacevtska industrija je močna. Mi bomo zdaj prepovedali vsakršne obiske farmacevtske industrije v kateri koli ambulanti in pri zdravniku v rednem delovnem času. Farmacevtska industrija ima za vsako zdravilo, ki ga proizvaja, več farmacevtov, kot pa imamo farmacevtov na ministrstvu in v zdravstvu skupaj," pravi.

Spomnimo:

Slovenska podružnica Novartisa naj bi podkupovala onkologe v Srbiji, funkcionarje ministrstva za zdravje v Albaniji, pa tudi svojce in prijatelje slovenskih zdravnikov, so včeraj poročali v oddaji 24UR na POP TV. Kot piše v ovadbi, je tudi slovenskim zdravnikom septembra 2007 Novartis plačal vsaj 30.000 evrov za izlet v Dubrovnik. Razlog: promocija novega zdravila.

E-pismo Transparency International
Pravilnik NP4
Čarobni Dubrovnik
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (62)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

taya007
07. 10. 2009 23.09
hvala novinarjem za auper reklamo NOVARTISU-tudi najslabša reklama je dobra reklama! farmacija je prav tako gospodarska panoga in money makes the world go arround. nikoli ji ne bo šlo slabo-s tem se morate sprijaznit, dragi navadni smrtniki. nihče vas ne sili jest tablet!!!
Tonček Balonček
07. 10. 2009 14.10
Cekuta je pač raziskal tržišče, Wolf pa je poskrbel za stike, nič novega, transparentno, kot pri Patriji, le da ni protidobav!
deadea
07. 10. 2009 14.02
ne vem kaj je to takega, celoten sistem deluje tako od politike do zdravstva do gospodarstva. vsi dobijajo denar v naprej in potem morajo to vracati z uslugami. zato pa pravim da je celoten sistem, ureditev kriminalna in izkoriscevalna.
kolcamož
07. 10. 2009 12.51
nič novega , se dogaja že vrsto let pa ne sam novartis tudi vse druge dejavnosti katere se ukvarjajo s takim delom,kjer so dohtrarji zraven
Uporabnik443692
07. 10. 2009 11.46
domoljub111 mah...niti ne rabijo sami ustvarjat ''nove'' viruse, sej se le-ti znajo sami mutirat in postat odporni na ''zdravila'' zelo problematično je, da skoraj nihče več ne vlaga v razvoj novih antibiotikov.... ker bakterje sproti ratujejo imune na antibiotike .....
strogoff
07. 10. 2009 11.05
W BELA MAFIJA !
Sweet_Cocaine
07. 10. 2009 10.31
To v sloveniji ni kaznjivo dejanje, saj spet nebojo nobenga zaprli.
Domoljub111
07. 10. 2009 10.06
Enako je s to novo gripo... A. farmacija ustvari nov virus, B. V ozadju že izdelajo cepivo (za kar je bilo vedno in zmeraj potrebno več let) C. Zastrašijo folk po celem svetu D. Podkupijo zdravstvo in nenazadnje celo politiko (saj se bo z prodajo tega cepiva zaslužilo miljarde EUR) Vsakemu posamezniku, ki si vzame le 6 sekund časa in se vsaj 1% spozna na zdravstvo je jasno, da novega cepiva ni mogoče izdelati v treh mesecih... kaj šele opraviti vse potrebne in nujne teste ter registracijo... Če bi bilo to tako enostavno in hitro, bi že davno izdelali cepivo proti HIV, pa proti multipli, pa vsem oblikam karcinoma.... tako pa so te stvari še v povojih in na dolgem testiranju. za to gripo pa vse skupaj v treh mesecih. HALO! To pa je nateg tisočletja!!!! Najlažje je ustvarit nov virus, napumpat folk kako zelo je nevaren, potem pa z največjo korupcijo ter podkupovanji v zgodovini človeštva začeti promovirati novo cepivo. Če se spomnimo za nazaj, se je nekaj takega dogajalo z Tamiflujem (za katerega pa danes pravijo, da je neučinkovit in nevaren). Enako bo s cepivom čez kako leto, potem pa bodo izumili nekaj novega, da bodo zdravili obolele z boleznimi, ki jih bo povzročalo cepivo... In tako se bomo ljudje vrteli v začaranem krogu med zdravstvom in farmacijo.... oni pa bodo na naš račun bogateli!!!!
Domoljub111
07. 10. 2009 09.47
Včeraj sem poslušal izjavo predsednice zdravniške zbornice ga. Gordane Živčec Kalan v kateri je omenila, da so tudi njej (ko je še opravljala delo zdravnice) razne farmacevtske družbe ponujale procente od prodanih zdravil. Seveda po njenih besedah ona in njeni kolegi tega niso sprejeli, nasprotno, so zadevo celo PRIJAVILI. Sedaj se pa vprašam, ali je mene zapustil spomin, ali pa je izjava o prijavi lažna? Namreč, če bi to zadevo že kdajkoli prijavila, bi o tem pisali vsi mediji... Tu pa se navezujem na njeno izjavo izpred nekaj mesecev, ko je rekla, da se v sloveniji kaj takega ne dogaja in, da zdravniki v skladu z etiko opravljajo svoje delo profesionalno...ter, da je korupcija le natolcevanje.... Se morda od vas kdo spomni, da bi v preteklosti že kak zdravnik zavrnil podkupnino in farmacevtsko družbo prijavil?
smehek
07. 10. 2009 09.24
vse to se ve da se dogaja... temu se baje pravi kortizacija in je standarden postopek dela farmacevtskih družb preko "strokovnih" sodelavcev, ki so le lično naličene mladenke, ki lezejo v rit dohtarjem v zameno za dobro plačo in nekaj spodbudnih in lepih besed nadrejenega... (o brainwashingu teh dekel ne bi zdaj) Te zadeve pa prakticirajo vse farmacevtske družbe, ker drugače (baje) niti ne morejo priti na trg in biti konkurenčni (v prodaji), kot tako, da pošljejo nekaj dohtarjev na drug konc sveta na simpozij, seminar al whatever, kjer se neki malega pove, veliko poje in še več popije, največ pa zapravi in velikokrat so zraven tudi "družinski" člani, večinoma žene, prijateljice itd... Da o dajanju denarja na roko zdravnikom, ko ga le-ti potrebujejo niti ne govorim. Potrebujejo pa ga ob nakupu nove opreme, ob prenavljanju ambulante itd... v zameno se ve kaj se dobi- .xxx receptov (trije x-i niso naključno tam). Seveda je zelo popularen način pridobivanja receptov tudi beračenje/prosjačenje (tu so spet na vrsti dekle): A: prosim doktor, veste kako nam gre slabo, a bi nam pisali prosim nekaj xxx zdravila? B: koliko pa bi hoteli? A: recimo 10 novih pacientov (doživljensko zdravilo) B: ampak v naši vasi ni niti toliko prebivalcev, kaj šele toliko bolnikov s to boleznijo... A: ma vseeno, nam gre tko slabo (novartis, ki ima 40% delež tega zdravila recimo), pa konkurenci gre tolko bolje(krka, ki ima tudi 40%), da bi nam res pomagali... B: dobro, zmenjeno... Pa nisem ne farmacevt, ne nič v povezavi s farmacijo, je pa res, da iz druge roke poznam toliko teh zgobic, da če ta kalanova nič ne ve in jo to preseneča, ne vem kaj dela na tem delovnem mestu, ker bi jaz bolje opravljal to delo! In to je problem pri vseh teh službah v sloveniji(policija, odvetniki, politika, farmacija...): da so nesposobneži na delovnih mestih, kjer naj bi nadzorovali in vzdrževali korektno "poslovanje" teh združb...kjer bi moral biti nekdo, ki zadevo pozna in odpira oči namesto, da si jih zatiska... a kot zgleda so na vseh pomebnih mestih pri nas samo loleki
Uporabnik443692
07. 10. 2009 09.11
mene ta afera sploh ni presenetila...sej če človek razmišlja s svojo glavo in zna seštet 2 2, se mu sanja kako gre ta svet naprej in kdo ga vodi.... še bolj problematično se mi zdijo giganti, ki se ukvarjajo z genskim spreminjanjem hrane....ta podjetja imajo kar dobre raziskave, katere gensko spremenjena živila povečajo možnost rakovih obolenj pri človeku in skupaj s farmacevtskimi giganti manipulirajo zdravila in zdravje navadnih smrtniikov.... vse spupaj je prav žalostno....
xyxyz
07. 10. 2009 08.46
Mafija, ki prodaja legalno drogo! Sicer iz tega nebo nic ampak MI vemo kaj se dogaja!
xyxyz
07. 10. 2009 08.44
Vse si povedal!! b77 07.10.2009, 08:04 2 vsi politiki, advokati, policaji, zdravniki ......... so podkupljivi! SAMO CENE SO RAZLIČNE!
b77
07. 10. 2009 08.04
vsi politiki, advokati, policaji, zdravniki ......... so podkupljivi! SAMO CENE SO RAZLIČNE!
194911
07. 10. 2009 07.59
tisti ki imajo moč in denar hočejo še več-in to nezakonito-dajmo dobro plačat tiste, ki to odkrivajo-sodniki, pa imajo že preveč in naj delajo zapret vrata vsem farmacevtskim industrijam med delovnim časom-ČAKAMO PAC. MEDTEM KO ONI POČNEJO NEKAJ V SVOJO KORIST
pre_mar@hotmail.com
07. 10. 2009 07.58
Verjetno je samo še kakšen kolumbijski ali mehiški kartel močnejši od farmacevtskega. :-)) Vsi pa imajo eno skupno točko, super živijo od neštetih odvisnežev (narkičev, pacientov) in jasno nimajo nobenega interesa, da bi se "stranke" izvile iz doživljenjskega jemanja "stuffa".
laufer
07. 10. 2009 07.52
Družina ni en sam, kaj je torej narobe, če neka firma omogoči, da se ima družina v redu v času zbiranja informacij posameznega člana?!!
scipio
07. 10. 2009 07.27
Berem zgoraj: ""Interes farmacevtskih firm je, da se le-ta uporabljajo," pravi Brecelj. Pri zdravilu Glivek na primer mesečna terapija enega bolnika stane 2.500 evrov, z dvojno dozo celo 5.000...." Vse to je res. Vendar, slovenska medicinska stroka, kje pa je tvoj interes? In, žal mi je, da je bolezen rak sploh tu med nami in da jo bo jutri kvečjemu še več. Zato pa: slovenski bolniki, sedanji in bodoči, kje pa je vaš interes? Dokler se nismo vozili z letali, smo se pač z volovskimi vpregami, zdaj pa letamo naokrog in za to plačujemo, kar nam za to zaračunajo, a ne? Če so predragi, gremo h konkurenci. Ta zdravila pa so podobno draga povsod po svetu, ker so pač nova, redka in res draga. Konkurence, generikov pri teh še nekaj časa ne bo.Tudi s penicilinom je bilo pred 50 leti isto tako. S tem, da ga takrat pač ni bilo in ker ga ni bilo, so ljudje pač umirali od infektov. Pač!? Eno je konkurenca drugo pa dostop do tehnologij in storitev, bodimo si na jasnem, da brez teh zdravil ne bo šlo tudi v bodoče. Pomembno pa je, da ne bo malverzacij farmacevtov v razmerju do kateregakoli, ki je v ta dostop vključen: zdravnik, bolnik, plačnik, politika in še kdo... Temu pravimo transparenca ali preglednost. V Sloveniji pa imamo že stoletja, tam od Martina Krpana naprej probleme s preglednostjo. Če si hotel na tem prostoru preživet, si moral švercat in nobenemu ne povedat in to je vodilo k dvojni morali , ki jo ima žal še danes naša nacionalna psiha precej trdno vgrajeno. sicer je pa slovenc zmeraj pošten... pa tudi "...za uk si prebrisane glave...(V. Vodnik)"
JanZiska
07. 10. 2009 07.22
Jaz tole berem in se ne morem znebiti občutka, da hočejo povedati, da so zdravniki podkupljivi. A to pa ne, morda kateri drugi, slovenski zdravniki 100 % niso podkuplivi. Ne morem verjeti. Saj so vendar bogovi v belem, princi v belem. Konrad Kuštrin pravi, da to tudi ni mogoče, ker so imajo ravno z nameno prprečevanja korupcije 30 % višje plače od primerljivih poklicev, Torej gre za podlo laž.
hubertfast
07. 10. 2009 07.14
Jaz to že 10 let vem odkar sem študiral. Kolegi ki so študirali medicino so vse finte razlagali. Miklavčič se pa dela, kot da prvič sliši, da se to dela. Kdo ve koliko simppozijev se je tudi sam udeležil...