Slovenija

Odpoklicana po nesreči

Ljubljana, 19. 12. 2008 11.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
D.Š./Š.Z.
Komentarji
55

Predsednik Danilo Türk je odpoklical slovensko veleposlanico Natašo Vodušek iz Sarajeva. Začasno jo bo nadomestil Aleš Balut, nesojeni veleposlanik v Bratislavi.

Predsednik Republike Slovenije Danilo Türk je danes odpoklical slovensko veleposlanico Natašo Vodušek iz Sarajeva. Do odpoklica je prišlo, ko je ministrstvo za zunanje zadeve ugotovilo, da je zaradi okoliščin, ki so nastopile v BiH po prometni nesreči veleposlanice, oteženo delovanje Veleposlaništva Republike Slovenije v Sarajevu pri izvajanju nalog. "To velja zlasti za naloge, kot so primerno predstavljanje Slovenije v BiH, zaščita interesov države ter pospeševanje in razvijanje prijateljskih odnosov med Slovenijo in BiH na vseh področjih." Predlog odpoklica so posredovali predsedniku Türku, ki ga je danes potrdil.

Nataša Vodušek
Nataša Vodušek FOTO: Ministrstvo za zunanje zadeve BIH

Ob odpoklicu je predsednik izrazil obžalovanje zaradi incidenta in z njim povezanih zapletov, do katerih je prišlo v zadnjih mesecih. Meni, da bi v predvidenih spremembah zakona o zunanjih zadevah morali zagotoviti rešitev, ki bi omogočala, da se, skladno z mednarodno prakso, ob podobnih incidentih diplomatu brez odlašanja bodisi odvzame imuniteto ali pa se ga odpokliče, "saj je pri delu diplomatov na prvem mestu varovanje ugleda Slovenije".

Do imenovanja novega veleposlanika bo delo opravljal posebni odpravnik poslov Aleš Balut, ki ga je imenovalo ministrstvo za zunanje zadeve. Balut je bil tudi nekdanji vodja kabineta nekdanjega zunanjega ministra Dimitrija Rupla, predsednik pa mu ni podpisal imenovanja na veleposlaniško mesto v Bratislavo. Na slovenskem veleposlaništvu naj bi ostal vsaj tri mesece, v tem času pa naj bi zunanji minister Samuel Žbogar sprejel odločitev o novem veleposlaniku.

Vinjena povzročila nesrečo?

Voduškova je bila 13. oktobra udeležena v prometni nesreči v Sarajevu, v kateri je bil v trčenju huje ranjen voznik drugega avtomobila. Do nesreče je prišlo nekaj ur pred obiskom predsednika Türka v BiH, ki ga je nato Voduškova kljub nesreči spremljala med dvodnevnim obiskom.

Dogodek je v BiH sprožil številne burne odzive, odmeval pa je tudi v Sloveniji. V medijih so se med drugim pojavile navedbe, da je bila Voduškova med dogodkom vinjena, kar je sama zanikala. Po prometni nesreči so jo nemudoma poklicali na konzultacije v Ljubljano, kjer se je tudi zdravila.

Sarajevski organi pregona pa so sprožili postopek zoper Voduškovo, ki pa so ga kasneje predali slovenskim kolegom. Z okrožnega tožilstva v Ljubljani so sporočili, da je spis z dokumentacijo o primeru Vodušek preveden, sarajevsko tožilstvo pa so zaprosili za dodatno dokumentacijo. Po pregledu in prevodu dodatne dokumentacije bo tožilec sprejel odločitev o morebitnem kazenskem pregonu.

KOMENTARJI (55)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zogby
21. 12. 2008 00.22
Sramota za Slovenijo,ful mam rad svojo domovino,kar pa ne velja za vse telebane v njej!
Tonček Balonček
20. 12. 2008 09.34
Če se ne bi treščila, še vedeli ne bi, kakšne vse \"kadre\" imamo po svetu (in doma), še vedno niso obelodanili, kdo boi plačal škodo na avtih? Njen je bil slovenski, a zavoralnica po vs eplačala, saj ona dokazuje, da ni bila \"vinjena\", torej s plačilom škode ne bi smelo biti problema! Zakaj so bistvene stvari prikrite? Bo zavarovalniva škodo plačala, ker pač ni bil opravljenalkotest? Zakaj se norčujejo iz pravil, a to pomeni, da če te npre, v Sloveniji podre kak diplomat, nimaš prav nobenih možnosti tožbe in odškodnike, ker je imun, nedosegljiv, kot da te podre kak begunec, izbisani, neznani voznik, terorist itd? Ne nas basat s temi \"skrivnostmi#, ki to nispo. A to je Evropa? Še v Jugoslaviji je nek minimum deloval, zdaj je pa to totalno smešno!
TFerarri
20. 12. 2008 06.05
DAJ NEHAJTE ŽE PISAT O TEJ VODUŠKOVI, SAJ NI TEGA VREDNA. Samo reklamo si dela. Četudi v negativi je vseslovensko zelo znana, ZAKAJ!?????????
Niko_K
20. 12. 2008 02.38
Takšne pijandure so sramota za Slovenijo.
Ja res je sarajevskim gostilničarjem se kot se širijo govorice dodobra pozna da je ni več tam saj so jim od takrat ostale neverjetno velike zaloge pijače.hehe
nina81
19. 12. 2008 18.44
Z dežja pod kap. Balut je diplomatski smrkavec, ki ni bil niti en cel mandat v tujini. Nekdo se očitno trudi naše odnose z Bosno uničit do konca.
ehs64
19. 12. 2008 17.48
TRESLA SE JE GORA,RODILA SE JE MIŠ
Plemenko Grega
19. 12. 2008 17.18
edino pravilno....prav je da ga nasrka in to pošteno...takšen človek nemore predstavljati Slovenije v svetu...morda je pozabila na pojem PROFESIONALIZEM .... al pa je preveč gledala Murkotovo akademijo :-)
kleopatra-1
19. 12. 2008 17.03
flamengo19.12.2008, 13:21-1 Vsem se lahko zgodi, da spiješ malo preveč in koga povoziš. Nobeden ni imun nesreče se dogajajo. Zdaj so se pač zapičili v veleposlanico, ker jo je nastavila prejšnja vlada. Ko je poslanec lds Maks Lavrinc do smrti povozil žensko v Vipavi in to na prehodu za pešce, ni nhče tega vedel.\" ma kaj si ti normalen? vsakemu se lahko zgodi, da vozi vinjen in koga povozi? halo? to kaže na zavedanje in odgovornost! tisti, ki kaj spije, ne sme za volan! klicaj! nesreče so zaradi takih, ki razmišljajo tako kot ti! Še enkrat preberi svoj komentar in se malo zamisli!
SPICELJ
19. 12. 2008 15.20
ženska je bila večkrat pretepena in alkohol je bil edina izbira...PIJEM DA ZABORAVIM...... sarajevski gostilničarji ne bodo ravno navdušeni nad to potezo razen ,če ni novi nesojeni slovaški veleposlanik tudi ljubitelj močnih pijač in hitre vožnje...
MojcaCoh
19. 12. 2008 14.34
Taka je kot nažrta Ukrajinka...javna oseba, ki promovira Slovenijo..poleg te nacuzane drolje..so več za sramoto Slovenije naredili še novinarji tistih 507..Usranetov....z peticijo..Avtorji Filma o Patriji..Cvikeraš z namazano Koroško Jagodo..Garjav pravosodni sistem ter Izsiljevalci na Ljubljanski Televiziji..in tu in tam kašen nasekan večni mladinec..?? Mojca
nono1
19. 12. 2008 14.21
S tem, ko je vse trajalo tako dolgo je ministerstvo priznalo, da je s to žensko nekaj zelo narobe. Verjetno so hoteli vse prekriti, kot že toliko stvari. Pradlagam, da se Nataška zaposli v kašni firmi, kjer bo morala DELATI za kakšnih 400- 500 everčkov pa bomo videli ali si bo lahko še privoščila toliko žlahtne kapljice in vsega ostalega kot do sedaj.
cllea
19. 12. 2008 14.08
edino prav .....podpiram zahtevo po odstopu ......se nezasluzi mesto veleposlanice .......
Foen
19. 12. 2008 14.06
fajter
19. 12. 2008 13.53
ker je bila pijana in je povzvročila prometno nesrečo je prav da je odstavljena kaj se pa to pravi če bi kdo od nas nepomebbnih ljudi to nardu bi bili že zdavnaj kje zaprti ta bi bila pa še kar veleposlanica kaj pa misli da je da bo kr neki tožla povprek naredila je napako zdej pa nej plača tako ali pa drugače
Tonček Balonček
19. 12. 2008 13.37
Očitno politika ni sposobna ukrepati in obelodaniti dejstev, to je pač le za anvadne državlajne. Kdaj bomo izvedeli, kdo bo plačal škodo, jo bo zavarovalnica, katero, ima MZZ pogodbe, da zavarovalnica krije stroške tudi vinjenim? Menda zdaj ne velja brezpravje, da čete podre diplomat ali izbrisani,m nimaš nobene možnosti, kajtiti so imuni, eni sploh en obstajajo, drugi so pa preveč iemnitni, da bi jih spravil na sodišče. Vsa imuniteta je le v tem, da ti sodijo, za razliko od neimunitetnih, doma, ne npr. v Bosni, ampak odgovarjaš pa seveda ravno tako, sicer je vsako razpravljanej o pravu nesmiselno! Vsi so se zavili v molk, vse se bo končalo pri tem, da bo ta ženska pač hodila v službo na Mladiko, brez kakršnihkoli posledic! Sam se se od nedaj požvižgal na pravo, gre za represijo, segregacijsko seveda, ona ne bo čutila nobenih posledic, tako kt na stotine naših povzročiteljev nesre, le poznati moraš prave ljudi!, pa se vse \"uredi\". Zdaj se bom lotil teh Hrvatov, ki nam stalno škodujejo in segajo po naši zemlji, barabe balkanske, ne bomo se jim pustili!!
flamengo
19. 12. 2008 13.21
Vsem se lahko zgodi, da spiješ malo preveč in koga povoziš. Nobeden ni imun nesreče se dogajajo. Zdaj so se pač zapičili v veleposlanico, ker jo je nastavila prejšnja vlada. Ko je poslanec lds Maks Lavrinc do smrti povozil žensko v Vipavi in to na prehodu za pešce, ni nhče tega vedel.
nataly6
19. 12. 2008 13.21
tako je prav .če je vinjena povzročila nesrečo naj odgovarja za svoja dejanja kot vsi navadni ljudje
mupet
19. 12. 2008 13.10
danes bureka sploh bo ne, Vodušekova na odmaranju!
s.novak
19. 12. 2008 13.07
Je že bil čas. Ja, res se ji že na faci vidi, da je zapita do amena - ups! kaj pa če res ni bla pijana :) hehe, verjamem v božička