Slovenija

'Ta situacija je nevzdržna. Izjave so si popolnoma nasprotujoče, nekdo laže'

Ljubljana, 02. 12. 2023 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Maja Kos, 24UR ZVEČER
Komentarji
668

Da je predsednik vlade Robert Golob vplival na Sovo, da se prestavi aretacija ruskih vohunov, je izjemno resna obtožba, ki dobiva vedno večje pa tudi zaskrbljujoče razsežnosti. Na eni strani nekdanja ministrica Tatjana Bobnar in nekdanji prvi mož policije Boštjan Lindav, na drugi premier Golob in Sova. Vmes pa dve parlamentarni komisiji, ki iščeta odgovore. Ob tem pa tudi poročanja, da naj bi Sova že pred dvema tednoma zaradi suma izdaje tajnih podatkov zoper Bobnarjevo in Lindava na državno tožilstvo vložila kazensko ovadbo. Lahko obveščevalna služba, ki jo preiskujejo parlamentarna komisija, to sploh stori? O tem s strokovnjakom za javno upravo Rajkom Pirnatom in strokovnjakom za varnostna vprašanja in Policijo Miroslavom Žaberlom.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z Žaberlom in Pirnatom
    08:57
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z Žaberlom in Pirnatom
  • Iz 24UR ZVEČER: Sova vložila kazensko ovadbo
    04:55
    Iz 24UR ZVEČER: Sova vložila kazensko ovadbo

Lahko Slovenska obveščevalno-varnostna agencija ukrepa zoper bivšo ministrico Tatjano Bobnar in bivšega šefa Policije Boštjana Lindava, če sta pred dvema parlamentarnima komisijama domnevno izpričala, da naj bi premier Robert Golob vplival na Sovo pri zamiku datuma aretacije ruskih vohunov? Po poročanju Reporterja naj bi prav to Sova zaradi suma izdaje tajnih podatkov pred dvema tednoma tudi storila s podano kazensko ovadbo na državno tožilstvo.

Niti odvetnik Lindava niti odvetnik Bobnarjeve pa o tem ne vesta nič. "Če bi prišlo do izdaje tajnih podatkov in bi bila ta prijava zares podana in predvsem utemeljena, da je bil sum tako zelo utemeljen, bi nedvomno s strani pristojnih organov pregona pričakoval takojšnjo reakcijo, torej v roku 14 dni bi nedvomno že vedeli za prijavo, prav tako pa bi bili izvedeni tudi osnovni postopkovni koraki," pravi odvetnik nekdanje notranje ministrice Luka Švab.

Ali so seznanjeni z ovadbo in kdo je podal ovadbo, smo vprašali tudi tožilstvo. Specializirano državno tožilstvo nas je ob tem preusmerilo na poseben oddelek, kjer zanikajo, da bi prejeli morebitno kazensko ovadbo Sove. "Morebitno kazensko ovadbo Sove na posebnem oddelku Specializiranega državnega tožilstva nismo prejeli. Tudi sicer postopkov, ki bi se nanašali na izdajo tajnih podatkov, zaradi tajnosti teh, tožilstvo ne more komentirati," so sporočili.

Bobnar, Golob, Lindav
Bobnar, Golob, Lindav FOTO: POP TV

Vprašanje pa tudi, katero pričanje Bobnarjeve in Lindava je domnevna izdaja tajnih podatkov. Tisto pred preiskovalno komisijo, ki jo vodi poslanec Gibanja Svoboda Miha Lamut in kjer se je vse začelo, ali domnevno enaka izpoved Bobnarjeve in Lindava za zaprtimi vrati Komisije za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb (Knovs), ki je pod vodstvom opozicijskega poslanca Nove Slovenije?

Janez Žakelj vztraja pri tem, da tajnih podatkov nista razkrila. Specifično je bil Lindav vabljen po 26. členu zakona parlamentarnega nadzora, ki med drugim določa, da zaposleni v nadzorovani službi sme obvestiti komisijo o domnevni nezakonitosti nadzorovanega ukrepa ali njegovega izvrševanja. Sova je sicer odvezo molčečnosti za pričanje Lindava pred Knovsom 11. septembra zavrnila.

"Četudi ne bi dobil odveze molčečnosti, pa bi povedal, ima naša komisija pravico to vedeti. Če tega v zakonu ne bi bilo, je Knovs praktično brezzobi tiger. Predstojnik bi torej lahko rekel, da tega nihče ne sme povedati, mi bi pa končali z delom," pravi Žakelj.

Tudi zastopnik Lindava je opozoril, da podatek, ki mu je bila tajnost določena zato, da bi se prikrilo storjeno kaznivo dejanje, prekoračitev ali zloraba pooblastil ali da bi se prikrilo kakšno drugo nezakonito dejanje ali ravnanje, ni tajen. "Če naj bi Bobnarjeva in Lindav govorila neresnico oz. lagala, kako naj bi torej sploh izdala tajni podatek? Če sta izdala tajni podatek, kot trdijo, pomeni, da sta govorila resnico," pa ob tem še en pomislek izpostavlja Švab.

Sova je sicer prek Urada vlade za komuniciranje med drugim sporočila, da konkretnih postopkov v predmetni zadevi, ki je označena s stopnjo tajnosti, ne more pojasnjevati. Zaradi tajnosti pa konkretnega primera ne more komentirati niti Policija.

'Kaj je tu še tajnega?'

In kako celotno dogajanje glede domnevnega razkrivanja tajnih podatkov, ki se zdaj odvija na očeh javnosti, komentirata strokovnjak za javno upravo Rajko Pirnat in strokovnjak za varnostna vprašanja in Policijo Miroslav Žaberl? Ali je mogoče, da ovadena o zadevi ne vesta nič? Žaberl pravi, da je to načeloma mogoče, če gre za razloge za sum, da je bilo storjeno udarno pregonljivo kaznivo dejanje. Takrat namreč sme Policija po lastni iniciativi pričeti s preiskovanjem.

"Ampak glede na to, da naj bi bil osumljenec tudi delavec policije oz. bivši v. d. generalnega direktorja Policije, bi v preiskovanje kaznivih dejanj zagotovo moralo biti vključeno specializirano državno tožilstvo oz. posebni oddelek za preiskovanje uradnih oseb s policijskimi pooblastili. Zgolj oni so namreč pristojni za preiskovanje policistov," je jasen strokovnjak za varnostna vprašanja in Policijo, ki je s tem komentiral tudi besede državnega tožilstva, da o zadevi niso obveščeni.

Rajko Pirnat
Rajko Pirnat FOTO: Bobo

Pa bi bilo nenavadno, če bi se izkazalo, da je kazensko ovadbo resnično vložila Sova? "Pravila ni," odgovarja Žaberl, ki ob tem dodaja, da če bi Sova prišla do nekega višjega dokaznega standarda, "tj. do utemeljenih razlogov za sum, da je pri svojem delu ugotovila, da gre za kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti, dolžnost direktorja Sove, da o tem obvesti Policijo in državnega tožilca". 

Nekateri menijo, da vložitev kazenske ovadbe na nek način pomeni priznanje oziroma pristnost informacij, kar, kot priznava Pirnat, bi bilo to res mogoče sklepati. "Sova seveda ne bi reagirala na lažne informacije,  če so tudi dejansko ovadbo vložili oni," meni.

Sam se sicer ob tem sprašuje predvsem, kaj je tu še tajnega: "Aretacija, ki se je zgodila pred meseci? Saj so javno povedali, kaj se je zgodilo. Če pa je tajen podatek to, kdo je na kaj vplival, pa se strinjam z odvetnikom, ki pravi, da podatek, ki je zaradi prikritja nezakonitega ravnanja razglašen za tajnega, vsebinsko ni zares tajen." Takšen podatek torej nima pravnega varstva tajnega podatka.

Ob tem dodaja, da premier nima pristojnosti ali pooblastil, da bi vplival na datum aretacije ruskih vohunov. Pravno lahko namreč to stori le direktor Sove, ki pa da mora spremembo časa najprej predlagati državnemu tožilcu in to zgolj pod pogoji, če za to obstajajo utemeljeni razlogi državne varnosti in če s tem ne bi bilo ogroženo življenje ljudi. "To lahko torej stori le direktor Sove. Ali ima predsednik vlade moč vplivati na direktorja, je pa drugo vprašanje. Gotovo sta v razmerju hierarhije," pravi.

Pirnat: Stvar nikakor ne more ostati v zraku

Žaberl je ob tem jasen, da Bobnarjeva in Lindav za to, kar sta govorila na javni seji, gotovo nista potrebovala odveze molčečnosti. "Ne vemo pa, kaj se je govorilo in pogovarjalo na zaprtem delu seje. Zaprti del seje je bil skrit za javnost. Če govorimo o nekih tajnih podatkih, iz nje informacije ne bi smele priti v javnost ne z ene ne z druge strani," poudarja ob tem.

Premier se sicer na vabilo Knovsa, naj zadevo pojasni pred komisijo, ni odzval, pa čeprav je še nedavno dejal, da bo vse očitke zavrnil ter da ima dokaze in priče. Žaberl ocenjuje, da je bila to njegova osebna odločitev. Prepričan je sicer, da bo prišel pred drugo komisijo, je ob tem pojasnil očitke, ki se tičejo njegovega domnevnega vpliva na kadrovanje v Policiji. 

Miroslav Žaberl
Miroslav Žaberl FOTO: Svet na Kanalu A

Pirnat je bil nekoliko bolj kritičen. "Ne le, da bi bilo prav, da bi stopil pred komisijo, to bi bilo tudi v skladu z zakonom," je jasen. Kot pojasnjuje, zakon namreč za vse zaposlene v državnih organih zahteva, da pred pričajo pred komisijo. "Pričanje lahko torej zavrnejo zgolj pod pogoji, ki veljajo za zavrnitev pričanja v kazenskem postopku. Menim pa, da bi bilo to pametno tudi za javno preglednost, kaj se je dogajalo," dodaja.

"Ta situacija je nevzdržna. Eden od njiju ne govori resnice, izjave so si popolnoma nasprotujoče. V tej zadevi je treba ugotoviti resnico in če to ne bodo mogle storiti politične institucije, potem morajo to storiti na KPK ali pa drugi državni organi, tudi organi pregona. Stvar nikakor ne more ostati v zraku, saj močno izpodbija kredibilnost državnih organov," še poudarja Pirnat.

A pod žarometi se s sporom niso znašli le Golob, Bobnarjeva in Pirnat, temveč tudi nekdo, ki se običajno v javnosti ne pojavlja tako pogosto – direktor Sove. Kar skrbi tudi Žaberla. "Da direktorja Sove običajno ne vidimo pred kamerami, je edino pravilno. Dobra obveščevalna služba je namreč tista, za katero se skoraj ne ve," pravi. Jasen je tudi, da se s tajnimi podatki ne bi smela ukvarjati celotna država. 

Na nacionalno varnost moramo gledati tudi skozi to, da znamo varovati tajne podatke, ne pa da se zaradi nekih tajnih podatkov ki naj bi šli v javnost ukvarja cela država. Dodaja pa še, da je Knovs pri svojih pristojnostih precej omejen. "Za razliko od preiskovalne komisije, ne more nekoga, državnega uradnika, prisiliti, da se udeleži zaslišanja."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (668)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Senzor
10. 12. 2023 18.45
+1
Medijska vojna (plačana) ne bo branila nobenega od nas proti nezakonitim prišlekom migrantom. Vsa hujšanja so naperjen proti lastnim ljudem. Spomnite se kovida, kako so nam nezakonito jemali genetski material z testiranji. To je EU, fašistično naravnana proti evropejcem. Naši politični hlapci nam delajo škodo in preko medijev ustvarjajo laži in ustrahovanja. Naša meja ni varovana. Vzdržuje se na tisoče migrantov, ki se nahajajo v dobro oskrbovanih azilnih domovih. Hočejo jih na škodo nas vseh še širiti. Bolano.!!!
Senzor
10. 12. 2023 18.34
+2
Golobji janšizem je na vseh področjih škodljiv. Preko medijev strašite, izvajate cenzuro. Resnica je, da je pri nas vsak dan več migrantov. Ni zanimivo, kaj se dogaja po svetu, ko pa imamo doma v Sloveniji po zaslugi te vlade, vsak dan hujši kriminal in migrantsko štalo.
Litlmen
09. 12. 2023 10.53
+4
Pv laže ,da se kar kadi
Ki zombi
04. 12. 2023 09.02
+1
To, da gre nekdo s tem v javnost, ne kaže na najbolj razumno osebo.😎
Uporabnik1908615
03. 12. 2023 19.43
+3
zsdeva smrdi globoko v ozadju nasih rusofilov, ki si se v Moski klanjali Putinu in podoisovali sodelovanje z ruskim tozilstvom ter prtejemali medalje za prijateljsko sodelovanje, zato to namiguje na usklajen dohovor tozilstva in sove in zato bo moralo biti tajno prikrito javnosti
pekoči paradižnik
03. 12. 2023 13.37
-7
Bolezni, kuge, lakote in povratka janšizma na oblast si pa res ne gre želeti zato bodimo potrpežljivi z našim Golobom, kajti on je edina garancija, da se janšizem ne vrne na oblast .
junij66
03. 12. 2023 14.28
+7
Koliko si plačan danes,ko je nedelja za komentiranje v prid levi opciji oz.za golobizem?
pekoči paradižnik
03. 12. 2023 16.44
-2
prašek
03. 12. 2023 17.01
-3
pekoči paradižnik
03. 12. 2023 13.35
-1
Sedanja vladna koalicija je zadovoljila vsaj dve tretjini volilnega telesa že s tem, da nas ne prepričuje, da smo Slovenci izgubili drugo svetovno vojno in da smo 40 let živeli v diktaturi.
pekoči paradižnik
03. 12. 2023 13.35
-1
Laž in korupcija sta nesmrtni duši starih komunistov, ki sedaj pri maši sedijo v prvi vrsti in v svoji zamaknjenosti že belo gledajo, tako da se ne ve ali jim prihaja ali odhajajo.
pekoči paradižnik
03. 12. 2023 13.34
-4
Vlada se vsakodnevno spopada z odpravljanjem škodljivih posledic janšizma,... žal še dolgo ne bo konec tega in potrpljenje ljudi bo ključno.
pekoči paradižnik
03. 12. 2023 13.32
-2
Bivši komunisti, danes pa borci s križem na prsih, ki se razglašajo za brezmadežne, so največja rak rana današnje Slovenije, 2020-2022 so nas prodajali orbanu kot stare puloverje.
pekoči paradižnik
03. 12. 2023 13.31
-2
Smrt janšizmu, svoboda narodu je naše geslo, da nas ne bo uneslo, če nas bo pa uneslo, je pa smrt janšizmu in svoboda narodu naše motivacijsko geslo.
pekoči paradižnik
03. 12. 2023 13.31
-4
Bolje slabo NOVO kot dobro STARO.
smuuki
03. 12. 2023 12.10
+2
Danes so krave halucinacija, da pomembnejše stvari manj opaženo tečejo zastavljeno pot. Ko se krave izpojejo bo Logar in njegova platforma. Romunski račun,posli z el energijo,kana c0,in podobne zgodbe ostanejo v ozadju. Mi se prepiramo za oslovo senco posvečeni pa lomastijo. 😀😀😀😀
junij66
03. 12. 2023 10.03
+6
Ne morem verjet kaj naredi 45 let totalitarizma in enoumja na človeške možgane.
metuljka
03. 12. 2023 10.20
+4
Bulmastifi so bili halucinacija v tem smislu, da so v to zgodbo potegnili levi del politike, Kresalovo in njenega partnerja. Kdo je bil vse takrat na dvorišču hiše pri -6 stopinj celzija.? To so bile glavne halucinacije, to, da je bil človek mrtev je bila nepomembna novica .
metuljka
03. 12. 2023 10.22
-2
Halucinacije so bile povezave Kresalove in Pahorja z drogami. Kresalova je spričo teh medijskih , meglenih obtožb še celo opravila analizo na droge v Kliničnem centru, pa še naprej so je obsojali ..
metuljka
03. 12. 2023 10.23
+6
Še danes vidiš komentarje, da levi politiki občujejo s psi .
pekoči paradižnik
03. 12. 2023 13.24
-3
Kot je danes pomembno, da je tina gaber bila med prejemniki e pošte veterinarske inšpektorice in kje in kdaj je bil narejen zapisnik,.... to, da je bilo enajst (11) živali neoznačenih, neevidentiranih, kar je osnova za črno prodajo, črni zakol, črno trgovino z mesom in vse naprej je črno..... pa desnosučne in kar je še bolj zaskrbljujoče, tudi medije NE zanima.
smuuki
03. 12. 2023 09.44
+9
Kdo v tej vladi se je največkrat zlagal. Dnevno to počne Robi
Castrum
03. 12. 2023 09.12
+3
Da so bili "bulmastifi" halucinacija pa prvič slišim. Torej je bilo vse nekako virtualno?😎
prašek
03. 12. 2023 09.08
-4
metuljka ........... Lepo pozdravljena in čestitke za komentar !!!!!!!!!!!!
metuljka
03. 12. 2023 10.15
-6
metuljka
03. 12. 2023 08.39
+3
Poglejte danes po ostalih portalih , povsod mastni naslovi - Katastrofa za Roberta Goloba, po večini želijo, da vlada odstopi (Slovenske novice) , Žurnal .. Ko je Janša imel 16 % podpore, takih naslovov niste brali. Danes vlade ne moreš rušit z vojsko, to vlogo so danes prevzeli mediji in to v Sloveniji tudi počnejo. To sedaj ni vojaški, ampak medijski udar. Ljudje , zbudite se !
smuuki
03. 12. 2023 09.41
+6
Vse vlade do sedaj je uničil medijski linč. Prav iz tega razloga je še kako pomembno kdo obvladuje medije oziroma komu so mediji naklonjeni. Če sd ne bi imela njej naklonjenih medijev je že zdavnaj ne bi bilo več. Če bi njih ocenjevali po rezultatih jih ni.
pekoči paradižnik
03. 12. 2023 13.26
-2
smuuki,... če sekta in pacient ne bi imela svojih medijev je tudi že dolgo ne bi bilo več na sceni,.... pacient bi pa sedel, kjer mu je mesto.
Jožajoža
03. 12. 2023 08.23
-3
Borut Pahor: Če bi bil nezrel politik, bi se lahko maščeval Janši, ampak to mi nikakor ni prišlo na misel.ker se je tudi on prodal janši. ja,denar je vladar sveta.ampak ta denar za podkupovanje je bil odvzet iz našega proračuna in od ljudi,ki garajo dan in noč. lep primer je siromašanje darsa in janšističnih občin,kot so lendava,radenci,hajdina......
metuljka
03. 12. 2023 08.11
-4
Zadeva, ki je meglena in nedorečena , se valja že mesece po medijih . Zakaj neki ? Zakonitost je načeta ? Zamaknjen datum aretacije vohunov je državna katastrofa, neprimerljiva z milijardnimi krajami . Ne me hecat... Edini namen je rušit Goloba, vse ostalo so halucinacije ! Iste halucinacije kot so bili bulmastifi , zaradi katerih so zrušili vlado Pahorja, oziroma Golobiča in Kresalovo. Pahor se je obdržal , kapital je slavil... Sedaj je v piko isti scenarij. Napihujejo se meglene, popolnoma nepomembne halucinacije, ne zaradi zakonitosti in demokracije, samo zaradi interesov kapitala , ki ima tudi medije v svoji lasti. Kapital ni ne levi in ne desni, to smo samo volivci. Vazno je, da se v te halucinacije vključijo nepomembne, vodljive institucije kot so KNOVS, KPK zato, da se zadeva čim dlje vleče po medijih, da ne izgine iz fokusa, da se ohranja učinek snežne kepe , razkritja resnega kriminala so pa obrobna sporočila, ki poniknejo v parih urah .. Ljudje, podprimo Goloba, samo to nas lahko reši ! Golob gre v pravo smer !
metuljka
03. 12. 2023 08.20
+3
bullmastifi so takrat preusmerjali pozornost stran od TEŠ6, kjer so kradli skupaj levi in desni!
Castrum
03. 12. 2023 08.23
+0
Bulmastifi so bili halucinacija?🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Jožica55
03. 12. 2023 09.48
+0
Metuljka.....super in povsem resničen komentar. BRAVO !!!!!!👍
metuljka
03. 12. 2023 10.20
-3
bulmastifi so bili halucinacija v tem smislu, da so v to zgodbo potegnili levi del politike, Kresalovo in njenega partnerja. Kdo je bil vse takrat na dvorišču hiše pri -6 stopinj celzija.? To so bile glavne halucinacije, to, da je bil človek mrtev je bila nepomembna novica .