Slovenija

'Steber razumemo kot lupino brez vsebine, ne vemo, kaj vsebuje'

Ljubljana, 19. 10. 2022 19.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Ema Čepon
Komentarji
8

Lupina brez vsebine. Tako idejo o posebnem plačnem stebru komentirajo sindikati drugih zaposlenih v zdravstvu. Tudi sami so se udeležili pogajanj na Ministrstvu za zdravje, na katerem naj bi jih seznanili s podrobnostmi dogovora med Fidesom in vlado. Zaposleni v zdravstvu so jasni – če ta plačni steber pomeni nov zakon o plačah v zdravstvu, kjer je izključeno kolektivno pogajanje, bomo ostro proti. Razburja jih tudi dejstvo, da so se o tako pomembni sistemski spremembi dogovarjali le z eno skupino. Bodo novi plačni stebri zdaj nastajali še v šolstvu ali sodstvu, se sprašujejo sindikati.

Eno uro po podpisu sporazuma o prekinitvi stavke so za pogajalsko mizo na Ministrstvu za zdravje sedli še sindikati zaposlenih v zdravstvu in socialnem varstvu. In svežo novico o dogovoru med Fidesom in vlado, ki so ga zdravniki označili za zgodovinskega, komentirali.

Irena Ilešič Čujovič, predsednica sindikata zdravstva in socialnega varstva, razlaga: "Ta trenutek razumemo ta steber kot lupino brez vsebine. Mi ne vemo, kaj vsebuje." Sprašujejo se, ali so s tem zdravniki sploh dobili, za kar so se pogajali. "Če steber pomeni nov zakon o plačah v zdravstvu, kjer je izključeno kolektivno pogajanje ker bomo izločeni kot socialni partnerji –, na to ne bomo pristali," še dodaja.

Zdravnik
Zdravnik FOTO: Shutterstock

Vladimir Lazić, predsednik sindikata zaposlenih v UKC Ljubljana, je jasen: "To ne minorno pomeni izstop iz enotnega sistema plač v javnem sektorju, čeprav se to zapiše na način, da je to znotraj enotnega sistema plačnega razreda. Mi ne razumemo in ne vidimo načina, kako bi to lahko obstajalo."

Pričakujejo, da jim bodo podrobnosti dogovora razkrili še danes. Saj ne morejo mimo dejstva, da se je vlada o tako pomembni sistemski spremembi dogovorila ločeno, z le eno skupino v javnem sektorju. "Pri tem so vse druge skupine v javnem sektorju, tudi v zdravstvu navsezadnje, v kulturi, znanosti, športu, šolstvu, državni upravi postavili pred izvršeno dejstvo," pravi Branimir Štrukelj, predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja. Čeprav bi, še dodaja Štrukelj, vlada morala doseči soglasje z vsemi skupinami v javnem sektorju. Prepričan je, da jih čaka naporno usklajevanje z ostalimi deležniki. "Verjetno bo več avtonomnih plačnih razredov, predstavljam si, da bo eden še v državni upravi, eden v šolstvu, najmanj in verjetno še kakšni. Ne vemo, kaj bo s sodniki," še dodaja.

Danijel Bešič Loredan, minister za zdravje, pojasnjuje: "Seveda je mogoče, da ponudimo možnost svojega stebra tudi drugim dejavnostim."

Ob tem se številni sprašujejo, kako gre lahko za zgodovinski dogovor, če je odprtih še toliko ključnih vprašanj.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rosimaro
19. 10. 2022 21.24
-1
Samo perjad se spomni nekih stebrov.Še sami ne vejo kaj je to kaj šele medicinci.Samo da bo spet šlo nekajsto miljonov nekam
19. 10. 2022 21.24
Vse jim treba podarit. Glavno da jih pol dela pri zasebnikih in da na operacijo cakamo nad 6 mesecev.
robespierre16
19. 10. 2022 20.17
Še kiklco prodala bom...iz evangelija dr.Loredana.....😂😂😂😂😂.....še tri mesece nazaj je govoru 100 procentno diametralno.....
simeoni
19. 10. 2022 20.12
+0
Nekateri zdravniki si pa res zaslužijo steber, ampak sramotilni steber, kamor bi jih privezali in izpostavili ljudstvu in naj jim ljudstvo daje plačilo za njihove šlamastike. Tukaj na tem stebru bi rad videl najbolj nesimpatičnega očalarja.
Petra ?eh 1
19. 10. 2022 20.06
+1
Vsaka čast vladi. Je treba vse razdeliti. Čim prej tem bolje, da gremo vsi "cugrunt"
Antena
19. 10. 2022 20.01
+2
Vsebuje to, da ne bodo drugi štempljali vaše delo ko delate v pruvat sektorju in , da najprej skrajšate čakalne vrste.
kiropraktik
19. 10. 2022 19.53
+3
Vlada spet popušila!
ROMELS
19. 10. 2022 19.28
+5
temu stebru se reče pacientov pranger.