Slovenija

Tajani: Obžalujem, da sem uporabil besede, ki so morda užalile vaše državljane

Ljubljana / Rim, 13. 02. 2019 09.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
STA/ U.V./ U.Z.
Komentarji
643

Pozivi k odstopu predsednika Evropskega parlamenta Antonia Tajanija zaradi njegovih izjav v Bazovici, zgodovinskega revizionizma in poskusov potvarjanja zgodovine, so vse glasnejši. "Iskreno se opravičujem in obžalujem, da sem uporabil besede, ki so morda užalile vaše državljane in so bile razumljene kot neke vrste ozemeljske zahteve," pa je sebi v bran dejal Tajani.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: 'Takoj naj odstopi'
    03:11
    Iz 24UR: 'Takoj naj odstopi'
  • Iz 24UR: Sprava in sožitje ob meji
    02:14
    Iz 24UR: Sprava in sožitje ob meji
  • Iz SVETA: Poziv k odstopu
    02:06
    Iz SVETA: Poziv k odstopu
  • Iz 24UR ZVEČER: Fajonova in Peterle o Tajanijevem 'opravičilu'
    08:51
    Iz 24UR ZVEČER: Fajonova in Peterle o Tajanijevem 'opravičilu'
  • Iz 24UR ZVEČER: Franc Bogovič in Nevenka Troha o Tajanijevih besedah
    08:46
    Iz 24UR ZVEČER: Franc Bogovič in Nevenka Troha o Tajanijevih besedah

Predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani je po srečanju s slovenskimi in hrvaškimi evroposlanci iz vrst Evropske ljudske stranke (EPP) glede svojih nedeljskih izjav v Bazovici dejal, da se iskreno opravičuje in obžaluje, da je "uporabil besede, ki so morda užalile vaše državljane in so bile razumljene kot neke vrste ozemeljske zahteve".

V EPP so potrdili, da bo Tajani tudi poslal pismo zunanjemu ministru Miru Cerarju.

"Zagotavljam vam, da to ni bil niti moj namen niti ni to moje stališče o zadevi," je zapisal v izjavi za javnost. Dodal je, da je, ko je omenil italijansko Istro in Dalmacijo, govoril o istrskih in dalmatinskih italijansko govorečih izgnancih, njihovih otrocih in vnukih, med katerimi jih je bilo veliko na slovesnosti.

Zapisal je še, da njegova politična kariera ponuja številne dokaze o velikem prijateljstvu in spoštovanju do prebivalcev Hrvaške in Slovenije. Poudaril je še, da si vse oblike totalitarizmov zaslužijo odločno obsodbo, žrtve fašizma, nacizma in komunizma pa je treba obravnavati z enakim spoštovanjem.

Antonio Tajani je dejal, da obžaluje uporabo določenih besed.
Antonio Tajani je dejal, da obžaluje uporabo določenih besed. FOTO: Evropski parlament

Nekatere je z opravičilom prepričal: 'Spoznal je, da je naredil napako'

Tajani je svoje izjave skušal omiliti že v ponedeljek, ko je med drugim dejal, da so bile napačno razumljene. A s to njegovo izjavo številni niso bili zadovoljni. Slovenski in hrvaški evroposlanci iz vrst EPP so zato v skupnem pismu od njega zahtevali jasno opravičilo in umik izjav iz Bazovice.

Pod pismo predsedniku parlamenta, ki sicer prav tako prihaja iz EPP, se je podpisalo deset evropskih poslancev, ki so se danes z njim tudi srečali. Na srečanju so bili vsi slovenski evroposlanci iz EPP Milan Zver, Romana Tomc, Patricija Šulin (vsi SDS), Alojz Peterle (NSi) in Franc Bogovič (SLS), ter hrvaški Dubravka Šuica, Ivana Maletić, Željana Zovko, Ivica Tolić in Marijana Petir.

Zahteve po odhodu Tajanija je s kriki in besnenjem po parlamentu prekinjala vnukinja vojnega zločinca in italijanskega fašističnega voditelja Benita Mussolinija.
Evropska poslanca Franc Bogovič (EPP/SLS) in Lojze Peterle (EPP/NSi) sta po srečanju z opravičilom zadovoljna. Kot je za slovenske medije dejal Bogovič, se je Tajani nedvoumno opravičil, "spoznal, da je naredil napako". Dodal je, da predsedniku parlamenta "mogoče v ponedeljek še ni bilo povsem jasno, kako je bil v Sloveniji razumljen in kaj je povedal". Povedal je, da je Tajanija na sestanku opozoril, da mora paziti pri teh besedah, saj se Slovenci predobro spominjamo fašizma.

"Mislim, da smo dosegli pomemben napredek, da je odkrit, neposreden pogovor prinesel rezultat," pa je dejal Peterle. Dodal je, da je pomembno, da se je opredelil proti vsem totalitarizmom, saj v ponedeljkovi izjavi ni omenil fašizma. "Zdaj imamo povsem jasno in načelno stališče".

"Priznal je napako, piše pismo, ki ga bo poslal zunanjemu ministru," je še dejal Bogovič. Uradna pisma Ljubljani in Zagrebu bodo imela podobne elemente kot izjava za javnost, pa je povedal Peterle.

Pozivi k odstopu: 'V EU ni prostora za fašizem'

Z argumenti, da tovrstne revizionistične izjave, ki potvarjajo zgodovino preteklega stoletja ter obujajo ideologijo, ki je Evropo pripeljala v eno najmračnejših obdobij sodobne zgodovine, ne sodijo v samo središče evropske politike, so med slovenskimi in hrvaškimi politiki vse glasnejši pozivi k odstopu Tajanija.

V stranki SD so se odzvali z mednarodno peticijo, v kateri zahtevajo takojšen odstop Tajanija: "Državljanke in državljani svobodne in povezane Evrope smo zgroženi nad nedopustnimi izjavami predsednika Evropskega parlamenta Antonia Tajanija /.../ Revizionistične izjave, ki opravičujejo fašizem, so nas spodbudile, da kot državljanke in državljani posameznih držav Evrope zahtevamo njegov nepreklicni odstop s predsedniške funkcije izjemno pomembne institucije Evropske unije, ker je s takšnimi izjavami izgubil verodostojnost, ki jo mora imeti predsednik Evropskega parlamenta. Tajani je v svojih izjavah v Bazovici s povsem nedopustno retoriko izvajal revizijo zgodovine in ob tem pozdravljal italijansko Istro, italijansko Dalmacijo, s tem pa izkazoval fašistične ozemeljske težnje, ki ne sodijo v Evropo 21. stoletja," so zapisali v peticiji in ob tem zahtevali, da se do spornih izjav opredelita tudi tudi Evropski svet in Evropska komisija. 

Prvopodpisani so med drugim bivša predsednika Slovenije in Hrvaške Milan Kučan in Stipe Mesić ter nekdanja predsednika DZ Jožef Školč in Milan Brglez. Pod peticijo so se podpisali tudi številni drugi politiki, med njimi tudi nekdanji predsednik republike Danilo Türk, intelektualci in predstavniki civilne družbe iz Slovenije, Hrvaške in Italije. Zaenkrat so zbrali 2500 podpisov.

 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po Tajanijevem opravičilu so iz SD sporočili, da opravičila ne sprejemajo in ga še naprej pozivajo k odstopu. Kot so objavili na Twitterju, "že drugo opravičilo predsednika Evropskega parlamenta za izrečene besede v Bazovici ni dovolj". "Tajani svojih izjav ni umaknil, to opravičilo je zgolj poceni spin SLO+HR poslancev iz vrst EPP. Socialni demokrati skupaj s podporniki peticije zahtevamo umik izjav, opravičilo in njegov odstop," so zapisali.

Tudi evropska poslanka iz te stranke Tanja Fajon (SD/S&D) je tvitnila, da se "kolegi iz EPP smešijo". "Tajani nas v drugem poskusu opravičila želi prepričati, da ne ve točno, kaj govori na prireditvah in takega predsednika Evropski parlament ne more imeti! Zato v stranki SD vztrajamo s peticijo. Podpora kolegov vseh političnih barv je izjemna," je zapisala in dodala poziv "resign" (odstopi).

Enako je Tajanija k odstopu pozval poslanec SD Matjaž Nemec, sicer tudi predsednik zunanjepolitičnega odbora DZ. Kot je menil, Tajani zaradi svojih besed na slovesnosti v Bazovici pri Trstu ob italijanskem dnevu spomina na žrtve fojb, da naj "živi Trst, naj živi italijanska Istra, naj živi italijanska Dalmacija", ne more biti več predsednik vseh Evropejcev.

K odstopu Tajanija pozivata tudi evropski poslanec Igor Šoltes ter Klemen Miklavič, župan Mestne občine Nova Gorica, kjer "v teh dneh zaradi dogajanja na slovesnosti ponovno podoživljajo krivice in napetosti, ki bi morale biti del naše kolektivne zavesti zgolj še kot opomin, da se tovrstne grozote ne smejo več ponoviti". 

Pravi besedni dvoboj pa se je vnel med komisarko Violeto Bulc in Tajanijem na Twitterju. Bulčeva je namreč zapisala, da je zaskrbljena zaradi Tajanijevih izjav ter dodala, da je "izkrivljanje zgodovinskih dogodkov na obmejnem ozemlju nesprejemljivo". Na kar pa je Tajani odgovoril "zgodovina je zgodovina" oziroma 'history is history', Bulčeva pa ga je nato povabila, da si skupaj ogledata spomenik bazoviških žrtvam. Tajani je odgovoril, da je "pripravljen", nakar se je, v sicer že izbrisanem tvitu, 'vmešal drugi uporabnik Twitterja in predsedniku Evropskega parlamenta zabičal "J*** se, fašist" oziroma "F*** YOU FASCIST", Tajani pa mu je odgovoril "komunist!" 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pahor: Ni prvič, da so visoki predstavniki italijanske politike ponovili ocene in stališča, ki so nesprejemljivi

Besede, ki jih je Tajani izrekel v nedeljo na slovesnosti v Bazovici, je mogoče razumeti tudi kot ozemeljske zahteve, zato jih v celoti zavračam, pa je ob razpisu evropskih volitev dejal predsednik republike Borut Pahor. Izrazil je pričakovanje, da bo Tajani ugotovil, da so bile njegove besede napačne, ter se od njih ogradil. Po njegovem mnenju je treba to storiti čim prej in umiriti razpravo, ki se je ob tem razvnela.

Gre za besede, naj "živi Trst, naj živi italijanska Istra, naj živi italijanska Dalmacija, naj živijo italijanski izgnanci", ki jih je Tajani izrekel na koncu govora na nedeljski slovesnosti v Bazovici ob italijanskem dnevu spomina na žrtve fojb.

"To v politiki niso majhne stvari, so velike zadeve, ki so upravičeno zaskrbele tiste, ki se jih te besede tičejo. Morajo pa se dotakniti tudi vseh drugih v skupnem evropskem domu, ker Evropa, ki je zasnovana na spravi, medsebojnem spoštovanju in upoštevanju, pred takšnimi besedami ne more zamižati," je svoja pričakovanja pojasnil Pahor.

Dodal je, da ni prvič, da so visoki predstavniki italijanske politike ponovili ocene in stališča, ki so nesprejemljivi. "Prvič pa je, da se to dogaja v kontekstu evropske politike, ko je ta evropska ideja povezanosti in sodelovanja šibkejša, ko se kažejo resni znaki njene krize, ko postajajo takšna stališča še toliko bolj zaskrbljujoča," je dejal predsednik. Zaradi tega konteksta od predsednika Evropskega parlamenta Tajanija pričakuje ustrezen in dovolj jasen odziv.

Pahor je sicer že v ponedeljek v zvezi z dogodki v Bazovici – slovesnosti se je poleg Tajanija udeležil tudi italijanski notranji minister Matteo Salvini – pisal italijanskemu predsedniku Sergiu Mattarelli.

A ne samo Tajani in Salvini. Sporne besede lahko pripišemo tudi drugim vodilnim italijanskim politikom. V soboto je tako na slovesnosti na Kvirinalu italijanski predsednik dejal, da fojbe in grozote, storjene proti Italijanom, "nimajo nič s fašizmom. To je bilo etnično čiščenje slovanskih komunistov, saj je bilo med žrtvami ideološkega, etničnega in socialnega sovraštva tudi mnogo ljudi, ki niso imeli nobene zveze s fašizmom in njegovim preganjanjem"

Slovesnosti naj bi se udeležil tudi slovenski veleposlanik v Rimu, na odgovor zunanjega ministrstva glede njegove udeležbe še čakamo. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (643)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Thinc25
14. 02. 2019 11.54
-5
Naši politiki naj začnejo delati, ne pa da se ukvarjajo z marginalnimi zadevami, samo da ni treba delat.
korintos23
14. 02. 2019 12.41
+3
Tako je, italijanček se je lepo opravičil, povedal da sta bila nacizem in komunizem slaba izbira, pozabil je pa na fašizem, demenca Thinc?
jugatneme
14. 02. 2019 14.16
+1
THINC - marginalna zadeva ravno ni bila, ko nekdo govori o vsem okoli sebe, ne pomete pa prvo svoj prag. Domača naloga, prisluhni govoru v Bazovici ponovno.
jugatneme
14. 02. 2019 10.38
+1
Vidim, da se polemika in kreganje še ni poleglo, zato se opravičujem in že v naprej zahvaljujem za odgovor: Kdo je imel govor v Bazovici in kakšen se vam je zdel?
JohannDoe
14. 02. 2019 11.53
+2
Thinc25
14. 02. 2019 11.57
-4
Nimam pojma! Naši politiki se ukvarjajo z zadevami, ki so se dogajale pred 80 leti, to mene ne zanima.
jugatneme
14. 02. 2019 14.13
0OO7
14. 02. 2019 10.38
+0
V JU za manjše spodrsljaje dobiš "napotnico" do vrat. Ne vem, zakaj bi tegale bilo treba pozivati k odstopu. Seznanijo ga naj s tem, da je odstopil, kanaljo jedno!
Principat
14. 02. 2019 09.39
+10
v prvem poskusu pravičila mu ni uspelo ,, se pravi da tudi drugo ni iskreno ,, takšnim manevrom pravimo LAŽ
setisfekšn
14. 02. 2019 09.16
+11
Slovenska sta sprejela opravicilo ha,ha,ha!taprava dva!
Bol?ev Pepe
14. 02. 2019 09.01
+3
V slovenscini je pred besedo fas.ist predlog s in ne z. Pa ne mi rect, da drugacemisleci pac tako pisete..
Zaazana
14. 02. 2019 08.59
-16
Jah kdo je pa podpisal, sami komunisti. Njim (italijanom) so pa komunisti pobili cele familije.
JohannDoe
14. 02. 2019 11.38
+3
Bogi revčki... pa "familije" so šle samo nekaj dobrega pa poceni pojest čez mejo.
džonborno
14. 02. 2019 08.46
+4
Edina pravilna delitev: - Dalmacijo (južno od Reke) Italiji, ker nikoli ni bila Hrvaška - Istro in Cres Sloveniji, ker je izgubila ozemlje Furlanije, Trst , Gorico... da je Yu pridobila teritorij, ki je danes v celoti Hrvaško ozemlje
Nimasmisla
14. 02. 2019 08.25
+1
rekel in ostal živ
Al83
14. 02. 2019 08.22
-26
Dragi rdečkarji. Prosim ne dehumanizirajte svojih političnih nasprotnikov z fašisti, ker je fašizem že mrtev od 1944ga in edini fašisti obstajajo v vaših glavah. Ne bodite žaljivi do soljudi, pokažite malo te svoje strpnosti, na katero ste tako ponosni in ne diskriminirajte proti drugače mislečim.
Rade 74
14. 02. 2019 08.35
+28
Aha da si ne boš kaj naredil. Pridi malo v Trst ali Italijansko Gorico, pa boš videl koliko je mrtev dragi belček.
another nobody
14. 02. 2019 08.39
+22
Tudi ti se drži se svojih besed in ne bodi žaljiv, pokaži malo strpnosti in ne diskriminiraj drugeče mislečih. Če pa misliš, da je fašizem mrtev od 1944 pojdi malo v Trst... pa ne po nakupih.
Al83
14. 02. 2019 09.15
-7
Slučajno sem bil že kar nekajkrat v Trstu in so me vedno prijazno sprejeli. Na žalost pa ne morem enako trditi za hrvate, ko sem šel na njihovo obalo. Zato za raziko od večine slovenceljnev tja več ne hodim in jim ne nosim več svojega denarja. Trst pa je zeo lepo na žalost več ne slovensko mesto, in se je zgodila velika veleizdaja, ko ga je mali debeli hrvat titelj poklonil Italjanom. Zanimivo, da jim ni dal ˇnazajˇ tudi dalmacije lopov umazani, ki nam je ukradel istro.
lookaaa
14. 02. 2019 09.28
+12
AL83, kako lahko govoris, da je fasizen ze mrtev, ob enem pa nasprotno mislece naslavljas z rdeckarji?
JohannDoe
14. 02. 2019 11.41
+0
Dragi belkoti, ko bodo v vaših paranoičnih glavah umrli rdečkoti in ne bodo to vsi vaši politični nasprotniki, potem bodo mogoče tudi v glavah "rdečkotov" izginili fašoti. Do takrat so pa oboji evidentna realnost.
JohannDoe
14. 02. 2019 11.42
+1
Mimogrede.... al83 lahko očitno zapiše besedo na "r", meni pa piše, da je prepovedana... lepo delo, najboljši portal vseh časov.
Gekla
14. 02. 2019 12.48
Pojdi v (pred kratkim odprtim) sedež CasaPound-a v Trstu, boš videl, kako lepo te bodo sprejeli. Sicer pa Trst je še vedno slovensko, in ne le italijansko, mesto: predvidoma leta 2022 bodo ponovno odprli Narodni dom pri Sv.Ivanu (dokončni načrt je že sprejet, denar za obnovo je tudi že dodeljen), isto pa načrtujejo tudi za drugi Narodni dom v centru mesta.
Dule Med
14. 02. 2019 08.00
-9
Igra vodilnih, medijaska preusmeritev pozornosti, samo napihovanje in nestrpnost širijo eni in drugi.
krtofl
14. 02. 2019 08.04
+9
York
14. 02. 2019 07.57
+34
Šoltes, ki je kot edini slovenski poslanec v EU parlamentu izza govorniškega odra pozval Tajanija k odstopu in je bil zato deležen grobe verbalne žalitve. Italijanska poslanka Alessandra Mussolini, vnukinja fašističnega voditelja Mussolinija, je med njegovim govorom nervozno hodila med poslanskimi klopmi, glasno komentirala govor in v nekem trenutku zakričala "va fan culo", kar v prostem prevodu pomeni "pojdi v ri.". Da, fašisti v Italiji čedalje bolj visoko vzdigujejo glave in postajajo čedalje bolj glasni.
Malinha
14. 02. 2019 08.46
+24
Zakričala je tudi "vergognia", kar pomeni "sramota". Hm. Torej, vsi svetovni prebivalci, ki smo striktno proti fašizmu, nas mora biti sram.
Gekla
14. 02. 2019 12.49
Al83
14. 02. 2019 07.54
-26
Tisti, ki nimajo argumentov, se po navadi delajo užaljene. Resnica užali samo komuniste in muslije.
JohannDoe
14. 02. 2019 11.45
+2
Očitno mora resnica boleti tud fašote in domače lakajske anacionaliste, sicer se ne bi prvi tako branili, da se fojbe razišče v nulo in pove resnico, kaj je noter, drugi pa jim ne bi pri tem tako pritrjevali.
Razumnež
14. 02. 2019 07.37
+30
Lepo da se je opravičil, zdaj se naj pa spoka.
dule100
14. 02. 2019 07.34
-9
Kučana, Türka pa Židana se je ustrašil!
Nadzornik
14. 02. 2019 07.30
+2
EU razpada. Do konca 2020 bo dokončno.
Klotilda H
14. 02. 2019 07.29
+15
NENASILJE JE PRAVI ODGOVOR. SPET SE MORAMO UČITI OD HRVATOV, KI MNOŽIČNO SESTAKUJEJO IN ZBORUJEJO PO ISTRI IN DALMACIJI. NJIHOV SKLEP JE EDINI PRAVI: POPOLN BOJKOT ITALIJANSKEGA BLAGA IN STORITEV: EUROSPIN, FIAT, CANDY, TRAKTORJI LANDINI,....
Al83
14. 02. 2019 08.26
-5
Kaj turiste bodo tudi bojkotirali? Kaj pa denar, ki ga Italija daje v Evropske razvojne sklade bodo tudi pustili na miru?
ArkaMast
14. 02. 2019 07.26
+32
S pomočjo komunizma (pa zal ni bil rožnat) smo ohranili Slovenijo. Za to govorimo slovensko, imamo svoje ljudske običaje, slovenske knjige, pesmi, narodno zavest, domovino,...) ...... v primeru zmage fašizma in nacizma tega ne bi imeli. Doživeli bi ETNOCID. ..... samo toliko, da vam bo jasno. Na kratko. O tem, kdo je zaveden slovenec in domoljub.
Razumnež
14. 02. 2019 07.55
-21
Spoštovani ArkaMast.... pač premalo se zavedate, da se je v Jugoslaviji govorilo predvsem srbohrvaško... V vojski npr. ni bilo slovenščine. Šele po letu 1962, so se zavedni Slovenci na tem področju opogumili in so se npr. v kinu pojavili slovenski podnapisi. Dejansko je bila identiteta Slovenije na preizkušnji. Kar se tiče kulture je tako, da smo v času komunizma izgubili mnogo običajev. Med drugim je sama folklora, narodne noše, pritrkavanje (klenkanje) skorajda popolnoma izumrlo. Komunistična Jugoslavija je v nasprotju z idejo komunizma izredno centralizirala državo, kmetov je bilo iz tedna v teden manj, podeželje (kjer se kultura ohranja) se je praznilo, povečevala pa so se mesta, kjer se folklora izgublja v kotlu mešanice vsega. Se strinjam... ne govorimo nemško, ampak da pa govorimo slovensko ni zaslužen komunizem.
Al83
14. 02. 2019 08.36
-10
Pod Jugovici smo izgubili Trst, Istro in še Koroško bi, če ne bi bilo generala Majstra, ki se je uprl Ljubljani in Begradu in sam zbral vojsko in šel branit koroško. Šele, ko so srbi prišli gor in so pokazali svojo balkansko kulturo, se je večina Korošcev odločila, da nočejo ničesar imeti z Yugoslavijo. Poglej si v Slavo Vojvodine Kranjske, tam notri imaš zemljevid Slovenskih dežel, preden so se Zabarji Ljubljanski odločili, da gredo v posteljo z Beogradom. Boš videl, da smo zaradi Juge izgubili največje mesto-Trst in skoraj polovico ozemlja.
ArkaMast
14. 02. 2019 10.16
+4
Jas, ja. Komunizem ni bil idealen. Vemo to, ja , vsi vemo.... ampak za nas Slovence je pa bil definitivno MANJŠE ZLO. ..... Mnogo, mnogo manj bi imeli (če bi sploh obstajali še) če bi zmagala nacistična Nemčija ali fašistična Italija. ..... Če pa gremo še bolj v preteklost: Cerkev je zredirala mnogo mnogo običajev in šeg iz naše dežele. Pa ker so bili nekateri običaji tako ukoreninjeni in povezani z naravo jih niso mogli zredirati, ampak so jih predelali v krščanske. Nič nimam proti krščanstvu. Nasprotno. Ampak komunisti so za poboje krivi toliko kot rkc, ki je položila pokvarjene puške ubogim kmetom v roke. Cerkvi se gre za oblast že 2000 let. Cerkvi!!! ... ne govorim o krščanstvu, da ne bo pomote.
Uporabnik1152447
14. 02. 2019 11.05
+1
Trst, Istro in Koroško smo izgubili pod Avstro Ogrsko, ker smo bili na poraženi strani v vojni. Komunisti so nam priborili nazaj Istro. Problem je, ker je večina Istre pristala v rokah Hrvatov.
ArkaMast
14. 02. 2019 11.34
+2
In za slovenski jezik je tudi precej zaslužen Primož Trubar, ki ga RKC z Nsi in SDS tako težko sprejemajo. On se je boril proti RKC, da bi uveljavil slovensko besedo. ... tako da komunisti so še vedno manjše zlo. Kakor koli pogledaš, sploh pa iz vidika Slovencev. .... hvaležni bodite, da se je vsaj tako razvilo, ker lahko bi se mnogo slabše.
JohannDoe
14. 02. 2019 11.51
+1
Hecno mi je, ko anacionalistični belkoti, rojeni po letu '95, govorijo o tem, kako je bilo v jugoslaviji in običajih, ki so se izgubili, ko se jim ne sanja ne o prvem, ne drugem. Raje prikimavajo sosedom nacionalistom, ki so se trudili še malce bolj prispevati k izgubi teh običajev in še vedno se. Človek mora biti res totalno okužen z anacionalizmom, da zmore kaj takega.
M_teorija
13. 02. 2019 22.59
+26
Fašisti in nacisti so prišli v našo deželo širiti ljubexen kulturo in mir. Rab je bil pa turistična destinacija!?
komarec
13. 02. 2019 22.51
+40
Tajani mora odstopiti. Kako razmišljajo EU poslanci Petrele, Bogovič, Zver, Tomc in Šulinova me sploh ne zanima.