Slovenija

Tajvan in Kitajska – nerešljiva dilema?

Ljubljana, 20. 08. 2022 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Jaka Gruden
Komentarji
92

Ob obisku predsednice predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi na Tajvanu se je tudi na prve strani slovenskih medijev prestavila dilema in konflikt glede tajvanske neodvisnosti. Nestabilnosti na relaciji Tajpej – Peking in vprašanje tajvanske neodvisnosti po mnenju avtorja te kolumne predstavljajo trenutno največji obstoječi vir tveganja za izbruh oboroženega spopada med velikimi silami; po domače rečeno, tretje svetovne vojne. Uničujoči potencial tega spora pa ni posledica kulturnih oz. političnih razlik med stranema, temveč neskladnosti med dvema pomembnima elementoma sodobnih mednarodnih odnosov: samoodločbo narodov na eni strani in spoštovanjem mednarodnih pogodb na drugi. Vsaka izmed obeh strani namreč svoje stališče upravičeno utemeljuje na enem izmed teh dveh elementov, kar ustvarja nerešljivo dilemo: kdo bo prvi popustil, čeprav je njegova pozicija upravičena in utemeljena?

Poglejmo si najprej utemeljitev, ki jo za svoj položaj uporablja uradni Tajpej: samoodločba tajvanskega ljudstva oz. naroda. Samoodločba narodov je koncept, na katerem je utemeljena državnost skoraj vseh svetovnih narodov, med njimi tudi slovenskega in Republike Slovenije. Pripadniki določene skupnosti čutijo, da na podlagi skupnega jezika, kulture, običajev ... skupaj tvorijo večjo enoto – narod. Na podlagi tega imajo pravico, da sami odločajo o svoji usodi in o odnosih z drugimi narodi in državami. Če si jih drugi narodi oz. države želijo podrediti in odvzeti pravico do samoodločbe, je to torej zločin in dejanje vredno obsojanja. Ker velika večina prebivalcev Tajvana nasprotuje združitvi z Ljudsko republiko Kitajsko (po najnovejših raziskavah bi združitev podpiralo manj kot 10 odstotkov volivcev), je jasno, da je večina Tajvancev na strani neodvisnosti oz. vsaj ločenosti od Pekinga (v isti raziskavi je 72 odstotkov anketirancev izjavilo, da bi bili pripravljeni z orožjem braniti samostojnost Tajvana od Kitajske), kar jim trenutni status quo tudi omogoča. Argument za samoodločbo ne zanika dejstva, da ima večina Tajvancev kitajske korenine oz. družinske člane na Kitajskem (predvsem v provincah Fujian in Guangdong); zanika pa veljavnost logike, da to pomeni njihovo obvezo pripadati Kitajski, če se sami ne čutijo kot del enotnega kitajskega naroda. 

Spor med Tajsko in Kitajsko je posledica neskladnosti med dvema elementoma sodobnih mednarodnih odnosov: samoodločbo narodov na eni strani in spoštovanjem mednarodnih pogodb na drugi, meni avtor članka.
Spor med Tajsko in Kitajsko je posledica neskladnosti med dvema elementoma sodobnih mednarodnih odnosov: samoodločbo narodov na eni strani in spoštovanjem mednarodnih pogodb na drugi, meni avtor članka. FOTO: Shutterstock
Besedilo je bilo pripravljeno v sklopu projekta Homopolitikus, političnega think tanka Inštituta za politični menedžment. Kolumna izraža stališče avtorja in ne nujno tudi uredništva 24ur.com.

Kitajski argument je, paradoksalno, prav tako utemeljen na zelo trdni podlagi, brez katere sodobni mednarodni meddržavni sistem ne bi mogel delovati: veljavnosti in spoštovanju mednarodnih pogodb. Na podlagi določil pogodbe iz San Francisca iz leta 1952, zaključnega mirovnega dogovora med Japonsko in zavezniško koalicijo 2. svetovne vojne, je Japonska morala Tajvan prepustiti Republiki Kitajski, s katero je bila v vojnem stanju od leta 1937 do 1945. Republika Kitajska (znana tudi pod imenom kitajski nacionalisti in po imenu njene vladajoče stranke – Guomindang) je bila v tem letu tudi edini kitajski predstavnik v Organizaciji združenih narodov in ena izmed petih stalnih članic Varnostnega sveta OZN. Vendar pa so že takrat kitajski nacionalisti resnično oblast imeli samo nad Tajvanom; zaradi poraza v kitajski državljanski vojni proti komunistom Maa Zedonga je Tajvan predstavljal zadnje zatočišče nacionalistične vlade. Legitimnost njene oblasti nad Tajvanom v mednarodnem pravu ni bila vprašljiva, vse dokler ni pod vprašaj padel status kot edini zakoniti mednarodni predstavnik kitajskega naroda. S sprejetjem Ljudske republike v OZN leta 1971 je bil Republiki Kitajski ta status odvzet, skupaj s članstvom v OZN. Ljudska republika je s tem prevzela tudi vse pravne obveze in odgovornosti, ki jih je v mednarodni skupnosti nosila Republika Kitajska; vključno z njeno ozemeljsko celovitostjo in suverenostjo nad svojim ozemljem, v katerega je vključen tudi Tajvan. Priznavanje principa ene Kitajske je nujen pogoj za vzpostavitev diplomatskih odnosov med Pekingom in drugimi državami, kar pomeni, da na papirju suverenost Kitajske nad Tajvanom priznava 180 držav, vključno z Združenimi državami Amerike (ZDA). V praksi je stanje seveda drugačno.

Na eni strani Tajpej več kot upravičeno utemeljuje svojo samostojnost oz. svojo pravico do pravne neodvisnosti na jasni želji Tajvancev, da želijo biti samostojni od Pekinga in si vladati sami; na istem principu je utemeljena državnost večine narodov tega planeta, zato ne moremo trditi, da si Tajvanci želijo nekaj več, kot je upravičeno. Zelo jasno je, da se Tajvanci jemljejo za drugačne od prebivalcev celinske Kitajske in ne želijo tvoriti celote z njimi, ne glede na to, kakšen politični režim je na oblasti v eni ali drugi prestolnici. Govoriti o tem, da je to nenaravno ali neupravičeno (predvsem zaradi medsebojne sorodnosti in podobnosti med Tajvanci in širšim kitajskim narodom) je do neke mere licemerno; Slovenci in Srbi (ali Avstrijci), Škoti in Angleži, Katalonci in Kastiljci s(m)o si na evropski, kaj šele na svetovni ravni, med seboj zelo podobni in sorodni; kar pa še ne pomeni, da so naše zahteve po samostojnosti in samoodločbi nelegitimne in nevredne pozornosti oz. upoštevanja. 

Nancy Pelosi na obisku na Tajvanu v začetku letošnjega avgusta.
Nancy Pelosi na obisku na Tajvanu v začetku letošnjega avgusta. FOTO: AP

Po drugi strani Peking svoje zahteve po združitvi Tajvana s celinsko Kitajsko opravičuje na temeljih mednarodno sprejetih in priznanih pogodb, ki so v svoji vsebini zelo jasne: Tajvan pripada zakoniti kitajski vladi, pri čemer kot takšno velika večina držav na svetu priznava Ljudsko republiko. Ne samo mednarodni odnosi med državami, temveč tudi notranja suverenost in legitimnost državnih oblasti vseh držav sveta je utemeljena na njihovem mednarodnem priznanju v določenih mejah; Peking torej za utemeljitev svojega položaja uporablja splošno sprejeta pravna načela, utemeljena na veljavnih in zakonitih pravnih listinah. Trditi, da je ta pozicija v celoti nelegitimna, je ne samo nesmiselno, temveč tudi nevarno; mednarodni odnosi in mednarodno pravo nimajo nobenih višjih in pomembnejših temeljev od mednarodnih pogodb med državami. Spoštovanje podpisanih in dogovorjenih pravnih dogovorov je temelj mednarodne varnosti, stabilnosti in prijateljskih oz. nesovražnih odnosov v mednarodni skupnosti, prav tako kot sta veljavnost in spoštovanje državnih zakonov in poslovnih pogodb bistveni element pravne države.

To je vir nerešljive dileme: paradoksalno sta obe strani v sporu več kot upravičeni pri zagovarjanju svoje pozicije, pri čemer zaradi te upravičenosti nimata razlogov, da svoje zahteve omilita v interesu dobrososedskih odnosov. Rezultat te deljene miselnosti je dojemanje in obtoževanje druge strani kot iracionalne in nerazumne: Peking za Tajvance izpade kot tiranska, imperialna, pohlepna in požrešna tvorba, ki se ne bo ustavila, dokler ne požre še Tajvana in njegovih državljanov ne spremeni v enake zombije, kot si Tajvanci stereotipno predstavljajo prebivalce celinske Kitajske. Slednji so namreč v veliki večini izrazito naklonjeni nasilnemu zatiranju gibanja za demokracijo v Hong Kongu, ki uživa visoko mero podpore med tajvanskimi državljani. Obratno oblast v Tajpeju in Tajvanci za Peking in celinske Kitajce izpadejo kot neresni, razvajeni, pomehkuženi in zahrbtni izdajalci, ki so svoje vrednote in ponos prodali tujcem. V kitajskem javnem mnenju so Tajvanci pogosto prikazani kot obsedenci z japonsko pop kulturo v vseh oblikah, pri čemer je implicirano, da sami sebe razumejo kot ločene od ostalih Kitajcev zaradi večdesetletne japonske oblasti (Japonsko cesarstvo je Tajvan upravljalo kot kolonijo med letoma 1898 in 1945).

Interesi drugih velikih sil dodatno prilivajo olje na žerjavico tajvanskega vprašanja. ZDA so denimo največji materialni podpornik tajvanske samostojnosti, kljub svojemu pravnemu priznavanju kitajske enotnosti. Skoraj identično je stališče Japonske, kar je za Kitajsko zaradi nerazčiščene dediščine druge svetovne vojne s strani Tokia še bolj provokativno. Po drugi strani je Rusija neomajna v podpori uradnega Pekinga, kar uradna Moskva nikoli ne skriva. Med trenutno trajajočo vojno v Ukrajini je kitajsko javno mnenje izrazito naklonjeno Rusiji, kar je tudi posledica percepcije, da se pri tajvanskem vprašanju lahko zanesejo na Moskvo.

Zelo pogosto slišimo misel, da so vsi svetovni spori rešljivi, če bi se vpletene strani samo usedle za mizo in se med seboj pošteno pogovorile ter pošteno dogovorile. To je zelo pozitivna misel, ki ni utemeljena samo na lepih mislih. Toda kaj storiti, ko imamo spor, v katerem obe strani nista samo prepričani v svoj prav, temveč lahko svoj prav zelo trdno utemeljita na uspešnih praksah in splošno sprejetih vrednotah? Kako tukaj ostati optimist, kako tukaj obe strani prepričati v obema sprejemljiv kompromis? Kakšen bi sploh lahko bil ta kompromis? Od 1945 dalje je mednarodna skupnost prestala mnoge krize in dileme, ki so se, ne glede na svojo zapletenost in spremembe v svetovnem redu, še vedno izkazale kot rešljive brez vojne med velikimi silami. Upajmo, da bo tudi s Tajvanom enako. Alternativa bi bila namreč grozljiva.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (92)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Apostol1
20. 08. 2022 12.20
-1
Tu ni nobene dileme. To je problem izključno od Kitajske in Tajvana , ki se lahko reši samo z medsebojnimi dogovori na obeh straneh. Prav gotovo pa to ne more in tudi nima pravice to reševat Amerika , ki vedno naredi le razprtije in nič drugega.
20. 08. 2022 11.34
+1
Kaj pa Baskija
nikhrast
20. 08. 2022 15.49
-7
Problem je da Basque, Catalonia... se hočejo odcepiti, postati samostojni, potem sigurno riniti nazaj v EU, pa NATO, euro cono..., pa koliko let jim bo vzelo da se spet priključijo tem organizacijam.
User398398
20. 08. 2022 11.26
+3
" Alternativa bi bila namreč grozljiva.". Drži. Alternative (a.k.a 3 svetovna vojna), bi bila grozna alternativa da bi se rešila dilema Tajvan - Kitajska, ki na koncu zelo verjetno ne bi dobila zmagovalca. Če pogledate številke žrtev vojn v prihodnosti, ki so eksponentno naraščale z boljšim orožjem (ww2 je imela okoli 80M žrtev), potem lahko vemo da bi ww3 imela katastrofalne posledice na človeštvo. Če kdo misli da jedersko orožje ne bi bilo uporabljeno je naiven.
Millady
20. 08. 2022 11.24
-3
Če bi jih Američani (skupaj z japonskimi oprodami in okoliškimi poltroni) pustili pri miru, bi se sami zmenili, ne bi bilo nobene " nerešljive dileme".
JEB. MOD.
20. 08. 2022 11.14
+2
zakaj so baske v španiji streljali in pa katalonce ??kaj je z sevrno irsko ?? in še veliko takih primerov !!zakaj naj bi bila kosovo in tajvan izjemi ??
Draža
20. 08. 2022 10.39
+6
Vse se da zmeniti,če je interes.
JEB. MOD.
20. 08. 2022 11.07
-1
JEB. MOD.
20. 08. 2022 11.17
+2
me prav zanima kako bi se ti zmenil če bi nekdo tvojega soseda našuntal da ima pravico do dela tvojega vrta in v tej nameri ne bi hotel odnehati ??
RUSOFIL
20. 08. 2022 10.01
-4
Ukrajina ze zmaguje....kaksen poraz Rusije je tole...umik Rusije je padec rezima Putina..se malo...16 himarjev je unicilo nesteto ruske tehnike...
c00kies
20. 08. 2022 10.31
+3
RUSOFIL
20. 08. 2022 10.52
-3
JEB. MOD.
20. 08. 2022 11.08
+0
sam še ne himer ni uničen ker je pa že pokvarjen prišel in ga še odpakirali niso!!
RUSOFIL
20. 08. 2022 14.28
+1
niti en Himars ni unicen .vseh 16 unicuje vse pred seboj..
Abrams
20. 08. 2022 09.39
-5
Ni mi jasno, zakaj so v Američane v vseh teh vaših naštetih vojnah Vietnamu, Koreji, Afganistanu, Iraku, Libiji, Siriji, Ukrajini letele ruske rakete. Ne bodite taki deb...... Vojno bojujeta dva. Tajvan je zahod dvignil bistveno prej kot se je kitajska in to brez rudnih bogastev ampak z delom. V nekem obdobju je bilo vse iz Tavana. Sedaj Kitajcem tole diši. Kolikor vem Kitajci še do sedaj niso bili sposobni dvignit Tibeta. Poleg tega pa če sem jaz ulagal v tovarno v Tajvanu, je tovarna moja in ne Kitajska.
planinec123
20. 08. 2022 09.53
-4
RUSOFIL
20. 08. 2022 10.02
-3
JEB. MOD.
20. 08. 2022 11.11
+1
a da bi tovarne delali v tibetu 5000 m visoko ??in brez infrastruktur ?? lej tak razmišljanje samo dokazuje neznaje in nerazgledanost !!
ZKP.
20. 08. 2022 09.39
+4
Demokracija v vsem svojem sijaju...
borjac
20. 08. 2022 09.31
+12
Kakor koli obrneš, takoj ugotoviš da se vojne dogajajo tam kjer se pojavijo ZDA, v Vietnamu, Koreji, Afganistanu, Iraku, Libiji, Siriji, Ukrajini , napetost na Tajvanu......... Američani naj ostanejo doma in skrbijo, da se Teksas ne bo odcepil in bodo na koncu vseh vojn, ki so jih povzročili v Svetu končali z državljansko vojno v ZDA , SEVER - JUG.
RUSOFIL
20. 08. 2022 10.00
+2
Ne nakladaj..v tri dni...Kjer so Rusi pa Kitajci..je pa tiranija..revscina in kaos
Prihaja
20. 08. 2022 09.28
+6
Vsepovsod je ista zgodba. Povsod. Povsod polni gobci demokracije in povsod se zatečejo k vojni in nasilju prej kot k referendumu. Donbas. Lahko bi naredili referendum kaj tam želijo. Če želijo biti pod Ukrajino pa jih Rusi napadejo, pač se dajo sankcije Rusiji. Če želijo biti pod Rusijo ali zase, pa jih napade ukrajinski vojska - dobi sankcije (in ne pomoč) Ukrajina. Kako enostavno. Tajvan. Očitno ni vse črno belo tam. Naredijo referendum, in se odločijo kaj želijo. Zase odgovarjajo. Če želijo samostojno državo bi to zavrlo kitajske ambicije. Če bi Kitajska vseeno kaj poskušala (kontra logiki), ima dejanska mednarodna skupnost vzvod za posredovanje. Katalonija. Kdo jih je kaj vprašal na referendumu? A elite in njihovi mediji, polnih gobcev demokracije in zamegljevanja ne želijo ljudi vprašati. Oni ljudem povejo kako in kaj. To jim diši. Raja je hkrati njihovo sredstvo in njihov plen.
Abrams
20. 08. 2022 09.47
-4
Pa se vprašaš, zakaj do teh vprašanj pride. Po navadi zato, ker ima nekdo apetite po nečem kar ni njegovo. Sem prepričan, da se tudi ti šopiriš, če ti nekdo v centru Lj nepravično zasede zastoj parkirišče. Zato prosim ne moraliziraj.
Maribor?an 1
20. 08. 2022 09.18
+0
Tajvan žal zaradi Amerike ne bo popustil tako kot Ukrajina zaradi Amerike. Žalostno je da se mešajo vsi vsepovsod. Ukrajina je izgubljena in naj tudi to prizna in je vse rešeno
sass1
20. 08. 2022 09.52
+3
Tako kot bi morali hrvati in bosanci pred srbi in ne bi bilo toliko žrtev!
User398398
20. 08. 2022 11.48
-3
ap100
20. 08. 2022 09.09
+8
po zgornjem razmišljanju imajo katalonci kar 2 argumenta lastne državnosti pa jih evropa kljub temu ne spusti iz krempljev španije in sicer lasten narod in zgodovinsko ozemlje za razliko od tajvancev kjer lasten narod šele nastaja - da o jeziku sploh ne hgovorim
simple_mind
20. 08. 2022 09.14
-1
simple_mind
20. 08. 2022 09.05
+6
Heh, največji imperialisti, GB in USA, širijo demokracijo z orožjem, a ?
RUSOFIL
20. 08. 2022 09.06
-2
Rusi ti v zivo sirijo njihovo demokracijo v Ukrajini in Siriji...res mirovniki...😃😃😃😃
Navaro2261
20. 08. 2022 09.37
+6
To kar oni širijo, je daleč od demokracije...povsod poberejo smetano, svinjarijo pa čisti NATO in EU
simple_mind
20. 08. 2022 09.03
+4
Nobene dileme, samo brez vtikanja zahoda v vzhodne zadeve !
RUSOFIL
20. 08. 2022 09.04
-5
ZAHOD BO VLADAL SVETU..dokler bo tako bo mir ...potem bos pa zaprt..v stanovanju..kot pri kitajckih ali pa zivel v leseni Daci..kot v Rusiji..z 200 eur.
planinec123
20. 08. 2022 09.57
+1
Zahod kot si ga predstavljaš, SPLOH kot takšen ne vlada, vladajo njegovi multimilijarderji, ki jih zanima samo bogastvo, vpliv in moč, politiki so podrejeni stricem iz ozadja.
MojsterSplinter
20. 08. 2022 08.58
+5
Šur, dajmo mi kidat drek za generacijo, ki je odločala o stvareh sredi 20. stoletja.
Abrams
20. 08. 2022 08.56
+3
Upam, da bosta izkoriščena kitajska in rusija dosegli pravico.
gmajna
20. 08. 2022 08.49
+9
Ni normalno, da se po napisani izjavi se naprej v sami evropi zganja in poganja nasilje nad KATALONCI, pravica do samoodlocanja, kje je razlika KOSOVO, KATALONIJA
simple_mind
20. 08. 2022 09.04
+0
gmajna
20. 08. 2022 08.48
+6
Zlocin je ce narodu ne dovolimo samoodlocbe, meni je se vecji zlocin ČAŠČENJE ZENSKE 15.8, istocasno pa teptati pravico zenskam do samoodlocanja v Pravici do splava, primer, Poljska
gmajna
20. 08. 2022 08.46
+4
Kaj se sekirate bo pa vojna, vojaskega roka ne sluzi nobeden, vojna bo v etapah igralcev PS4 , MAME BODO KUHALE KAKAV SINOVOM PA GREMO NAPREJ