Slovenija

Nasilje nad vrstniki, učitelji in starši: 'Tak otrok je samo v Sloveniji doma'

Ljubljana, 15. 06. 2024 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
24UR ZVEČER
Komentarji
0

Po incidentih v slovenskih šolah, ob novicah o strelskih napadih iz tujine in aprilski grožnji neznanega komentatorja, da se bo zgodilo tudi pri nas, so starši otrok vse bolj zaskrbljeni in od pristojnih pričakujejo jasno ukrepanje in zagotovitev varnega šolskega okolja. A kaj je danes odgovor odločevalcev? Semafor. Kaj o izjavah ministra Felde in ukrepih pristojnih menita ravnateljica strokovnega centra Planina Leonida Zalokar in predsednica združenja ravnateljev Mojca Mihelič?

Minister Darjo Felda je dejal, da je bil zadnji primer nasilja na OŠ, ki je pretresel javnost, osamljen primer ter da na ministrstvu delajo vse, kar lahko. Leonida Zalokar je ob tem "brez besed" in pravi, da to ne drži.  "Od kod mu taka izjava, mi ni jasno. Seznanjeni so, kaj se na šolah dogaja in koliko je nasilja, ne samo nad učenci, ampak tudi nad učitelji. Ta izjava je žaljiva za vse nas in jaz si takšnega ministra ne želim. In ta izjava bi morala terjati njegov odstop." Prebrala je nekaj pretresljivih poročil drugih strokovnjakov. Dodala je, da ne gre samo za nasilje v šoli, ampak tudi za nasilje doma, in izpostavila primer 12-letnika, ki je bil nasilen tudi do svoje mame in ji celo povzročil več poškodb. Zalokarjeva je kritizirala tudi nekatere predhodne nastope strokovnjakov v televizijskih studiih. 

Mojca Mihelič medtem pojasnjuje, da je semafor predvsem namenjen obveščanju ob množičnih dogodkih, ko šole dobijo grožnje po spletu, pošti ali kako drugače. "Druga tema pa se nanaša na nasilje v šolah. Sama menim, da ga je enako, kot ga je bilo nekoč, samo pojavne oblike so nekoliko drugačne, precej bolj ekstremne. Otrok več ne učimo osnovnega spoštovanja osnovnih meja, otroci nimajo meja. Nedopustno je, da 14-letni otrok prvič v svojem življenju sliši ne. Tak otrok seveda potem reagira pričakovano, otročje, nasilno do tistega, ki mu to neugodje povzroča. Takšnih narcisoidnih otrok je žal čedalje več," opozarja predsednica društva ravnateljev. "Tudi zato, ker starši mislijo, da so dobri, če otrokom vse ugodijo. V šolah menimo, da je otroke treba učiti, da meje obstajajo in da se je treba gibati znotraj njih. Tukaj nam mnogokrat otežuje situacijo, ki nam ne dopušča, da bi šole lahko ukrepale in ravnale vzgojno. Ne morem se strinjati z ministrom, da gre za osamljen primer. V šolah vsakodnevno spremljamo dejanja nasilja. Na žalost je čedalje več otrok, ki so neobvladljivi," je poudarila. 

Zalokarjeva opozarja, da je problem večplasten in zadeva celotno družbo. "Dokler se bomo med politiki srečevali s korupcijo in podobnim vedenjem, dokler politika ne bo uredila svojih lastnih vrst in politike ne bodo delovali moralno in etično, toliko časa v Sloveniji ne bo nobenih sprememb." Konkretno glede šol meni, da jim je treba vrniti avtonomijo. "Če pa jim država tega ne vrne, naj si pa jo vrnejo same, ker bi jo lahko. Ker to, da se je v šole uvedel upravnik postopek, kako je treba nasilje obravnavati, je vredno vse obsodbe. Ker ko gledaš in vidiš ukrepe, kaj se gredo, nimam druge besede, kot da živimo v dobi neke norosti," je dejala. Ob tem je navedla "plastičen primer" vstopa lisice v kurnik. "V eni od prejšnjih oddaj je bilo rečeno, da šola ne sme biti represivna, tudi če učenec fizično napade drugega učenca, da ga je treba samo opozoriti, ne pa mu dati vzgojnega opomina. To je podobno, kot da bi naš minister stal pred celim kurnikom in potem bi v kurnik stopila lisica in potem bi kure dobile neke protokole in neka pravila, kako naj ravnajo. kako naj stopicajo in se vedejo, da ne bo ta lisica napadla." 

Kako torej šolam povrniti avtoriteto? Miheličeva pravi, da se vsi preveč ukvarjajo s tem, kako nekaj storiti znotraj sistema, ki je "postal nemogoč". "Nedopustno je, v konkretnem primeru, da se dva odrasla človeka, poleg dveh učiteljic v razredu, cel dan ukvarjata z enim otrokom, ki nima niti osem let in ga je nemogoče obrzdati." Meni, da bi se morali nehati pretvarjati, da je šola otrokova dolžnost. "To je otrokova pravica. Če otrok te pravice ne potrebuje oziroma jo onemogoča drugemu, naj ostane doma in naj se šola na daljavo, na primer."

Zalokarjeva glede nedavnega primera meni, da je "tak otrok samo v Sloveniji doma". "Po vseh evropskih državah sem bila in preučevala zakonodajo. V omikanih evropskih državah, kjer prevladuje stroka in ne ideologija, bi bil tak otrok že zdavnaj na oddelku, ki ga Slovenija seveda nima, kjer bi se ga diagnosticiralo in ugotavljajo, zakaj je naredil to dejanje." Poudarila je, da je otrok pri 14 letih kazensko odgovoren ter kritizirala kategoriziranje poškodbe kot lažje. "To je unikum Slovenije," je povedala in dejal, da se vedemo preveč zaščitniško. 

 • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
 • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
 • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
 • 17 - Giant Reign E+ 1
 • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
 • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
 • 14 - Giant Stance E+ 2 29
 • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
 • 12 - Giant Propel Advanced Pro
 • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
 • 10 - Giant Talon 1 29 GE
 • 9 - Giant Defy Advanced 2
 • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
 • 7 - Giant Explore E+ 2
 • 6 - Giant Trance X 1 29er
 • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
 • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
 • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
 • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
 • 1 - Giant TCR Advanced SL 0