Slovenija

Tako Fajonova kot Golob si želita nadaljnjega sodelovanja v koaliciji

Ljubljana, 07. 02. 2024 19.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
U.Z., A.B., STA, M.P.
Komentarji
698

Večerni sestanek med Fajonovo in Hanom ter Boštjančičem in Golobom je bil "kratek, a konstruktiven in odkrit", z obeh strani je bila izražena želja po nadaljnjem sodelovanju v koaliciji. Premier Golob se je strinjal, da vodenje pravosodnega ministrstva po odhodu Švarc Pipanove začasno prevzame sam, si pa ne želi, da bi to obdobje trajalo pretirano dolgo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor s Tanjo Fajon
    14:05
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor s Tanjo Fajon
  • Iz 24UR: Golob in Fajonova na sestanku
    03:22
    Iz 24UR: Golob in Fajonova na sestanku

Na nocojšnjem sestanku je šlo za srečanje na osem oči. Na eni strani premier Robert Golob in finančni minister Klemen Boštjančič, na drugi predsednica SD Tanja Fajon in gospodarski minister Matjaž Han.  

Kot je za oddajo 24UR povedal Boštjančič, je bil sestanek relativno kratek, a konstruktiven in odkrit, iz obeh strani je bila izražena volja po nadaljnjem sodelovanju v koaliciji.  "Zelo odkrito smo si povedali poglede na dogajanje v zadnjih tednih. Nobena skrivnosti ni, da so pogledi različni, hkrati smo si pa tudi povedali, da si absolutno želimo, da koalicija obstane, da delamo naprej. Da se bo pa to lahko zgodilo, bo potrebnega kar nekaj dela, energije in odkritosti v naslednjih dneh in tednih," je povedal. Priznal je, da so odnosi med obema koalicijskima partnerjema načeti, a nocojšnji sestanek je predpogoj za to, da ostanejo v koaliciji in delajo naprej stvari, zaradi katerih vlada je, in ne, da se ukvarjajo sami s seboj.

Tudi Fajonova je po sestanku dejala, da je bil ta konstruktiven in da so se pogovarjali precej iskreno. Koalicija je načeta, kar se zaupanja tiče, je priznala, a misli, da bodo našli pot tudi do rešitve teh težav.

Robert Golob in Tanja Fajon
Robert Golob in Tanja Fajon FOTO: Bobo

Fajonova in Han sta Golobu predlagala, da vodenje pravosodnega ministrstva po odhodu Dominike Švarc Pipan začasno prevzame sam, on pa se je s tem strinjal. "Je pa hkrati jasno povedal, da si ne želi, da bi bilo to obdobje pretirano dolgo. Treba je čim prej najti kvalitetnega ministra, ministrico oz. strokovnjaka, ki bo prevzel ta resor, ki je že tako ali tako sam po sebi zahteven, v zadnjem mesecu pa še toliko bolj. Tukaj je dogovor samo, da se čim prej najde tega strokovnjaka, potem bomo pa videli, ali in kako bo to vplivalo na koalicijsko matematiko," je še dejal Boštjančič.

V SD sicer pričakujejo, da se bo Golob ministrico na čelu zamenjal v kratkem, saj da je predsedstvo SD-ja sprejelo zelo jasno odločitev, in sicer da mora Švarc Pipanova zaradi objektivne odgovornosti oditi, je Fajonova povedala v oddaji 24UR ZVEČER. Na vprašanje, ali bo do spremembe prišlo v roku enega tedna, je dejala, da se bo to, sodeč po pogovoru na sestanku, to zgodilo bistveno prej.  

Na dodatno vprašanje novinarjev o tem, ali to pomeni, da vodenje resorja ostaja v rokah SD, pa je Fajonova še pred tem dejala, da se o tem niso dogovorili, a naj bi po njenih besedah razrez in število resorjev glede na stranke ostalo enako. Dodala je, da je to "zelo zahteven resor, ki je ta hip pod hudim pritiskom zaradi nakupa sodne stavbe". Pogovori so sicer sodeč po besedah predsednice stranke tekli v smeri, da bodo v stranki medtem, ko bo premier začasno prevzel vodenje resorja, v čim krajšem času skušali najti kompetentnega kandidata, ki bi prevzel ministrstvo.

Predsednik vlade jih je seznanil, da je sklical neodvisno komisijo, ki danes tudi pregleduje prostore same, kaj narediti z njimi, tudi prostorsko stisko sodišč.

'Na ponedeljkovi konferenci ne bomo pa odločali o vodstvu stranke'

"V ponedeljek bomo na konferenci SD opravili to razpravo (...) in verjemite mi, da bomo Socialni demokrati znali strniti svoje vrste," pa je za Televizijo Slovenije dejal Han. Stranka si želi povrniti zaupanje s trdim delom, prepričan je, da večina v stranki ve, da je treba ta trenutek pomagati državi in državljanom. Vodstvo stranke pa po njegovi oceni opravlja težko nalogo v teh zahtevnih razmerah.

Kot je v oddaji 24UR ZVEČER poudarila Fajonova, pa bodo v ponedeljek predvsem podali odgovore, ne bodo pa odločali o vodstvu stranke.

V naši večerni oddaji je komentirala tudi torkovo odločitev stranke, da ne podpre spremembe zakona o digitalni vključenosti po hitrem postopku, ki bi omogočil razdelitev računalnikov. Pravi, da se morajo na obeh straneh "začeti obnašati oz. vsaj imeti dovolj spoštovanja, da si želijo iti naprej". "Trenutno ni čas, da izkazujemo mišice, ne na eni in ne na drugi strani. Čas je da delamo tisto, za kar smo poklicani," je dejala ter znova ponovila, da je zaupanje načeto ter da morajo na tem delati.

"Na nas politikih je, da zdaj ravnamo odgovorno. Dobili smo mandat ljudi, da vodimo vlado," je dejala predsednica SD. In še: "Danes so ljudje upravičeno z marsičim zaskrbljeni. Želim si, da bi lahko dali več rezultatov. Trdo delo bo tisto, s čimer lahko dokažemo, da smo Socialni demokrati sposobni obnoviti zaupanje."

Spomnimo

Premier je sestanek sklical zlasti v luči afere ob spornem nakupu stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti, zaradi katerega je ministrica za pravosodje iz vrst SD Dominika Švarc Pipan ponudila odstop, premier pa je napovedal, da ga bo sprejel. A želi najprej dobiti njene končne ugotovitve glede okoliščin nakupa, saj ministrica trdi, da je bila zavedena, prst pa je uperila v nekatere uslužbence ministrstva in generalnega sekretarja SD Klemna Žiberta, ki je s te funkcije tudi odstopil. Zadevo preiskujeta tudi nacionalni preiskovalni urad in KPK.

Golob tako ni sledil pozivom SD k takojšnjemu predlogu za razrešitev Švarc Pipanove, med strankama pa se je, kot je priznala tudi Fajonova, zaupanje skrhalo. Ne glede na vse si SD želi s to vlado nadaljevati delo, a le, če bosta zaupanje in iskrenost, je danes dejala Fajonova.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (698)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

minnaema@yahoo.com
09. 02. 2024 21.17
+1
stranka SD je veliko let v različnih Vladah RS kaj ima za pokazati, kaj je dobrega naredila za državljane RS - veliko obljub in dobroplačanega govorna in konstrutkivnosti nobene ; saj obljube NIČ ne koštajo za državljane RS pa smo tam, kjer je vse narobe svet z stranko SD in nekateri tega v Vladi nočejo videti in prepoznati !
Senzor
08. 02. 2024 21.45
+1
Hitro so se zmenili za nadaljnje sodelovanje. Sumljivo, vsi so isti.
Kollerik
08. 02. 2024 19.58
+2
Smrad dveh do konca gnilih bratskih strank, sdja in sdsa tolče v Slovensko nebo.
smuuki
11. 02. 2024 17.49
+1
Govora je o svobodi in sd vi smetite z sds. Pozabili ste še župnika in fante s komunale. Tiste zadaj na kamionih zadaj. Oni so krivi za šlamastiko vlade. Ja srfarji so glavni krivec. 😀😀😀😀😃
Jernej Sekirnik
08. 02. 2024 19.18
+2
kaj, če bi vi imeli raje sodelovanje v kakšnem delovnem zaporu?
Dark Knight
08. 02. 2024 18.48
-1
Levaki, a ste že dojeli, da v tej aferi ni nobenega člana sds-a?? Gre se izključno za vaše rabote. 😉
ARNO50
08. 02. 2024 18.18
+3
Juhuhuuuu....pa ga imamo. Nov obraz. Čeferin bo novi odrešitelj in mesija... Zombiland
Kmečka zdrava pamet
08. 02. 2024 18.06
+5
SD se ne zmore pogledati v ogledalo in ocistiti. Torej se ne morejo lociti od piskercka-korupcije. A se ne zavedajo, da je to izkljucno za niih slabo. Kdo jih bo pa se volil.
zmago56
08. 02. 2024 18.03
+2
In sedaj bo golob, prvi odgovorni za nakup stavbe za sodišča glavni v preiskovalec namesto, da bi njegovo vlogo pri nakupu neodvisni kriminalisti preiskovali.
prinašalec2
08. 02. 2024 17.35
+2
Kaki novi kriteriji veljajo naenkrat pri nas pri vodenju države? Še korupcija in to transparentna pred očmi naroda, ne pomenijo in oni ne začutijo, da v demokraciji tako ne gre in je reba oditi? "Oni bi tako kar še bili", ja seveda kako da ne? Kdo ne bi na račun naroda lepo živel in za nič odgovarjal. Kdo bo sedaj naredil temu konec? Kučan ne čuti nobene odgovornosti za početje vlade, ki jo je nastavil? Protestnikov kolesarjev in jenulov ter Nike, nikjer slišati?
TO-91
08. 02. 2024 17.57
+1
Kako da ne, sliši se predenie, NVO-jev kot mačke z polnim trebuhom😜
smuuki
11. 02. 2024 17.51
+1
Oni preštevajo denarc nimajo navodil ne časa protestirat. Čakajo desne vlade. So v stalni pripravljenosti.
prinašalec2
08. 02. 2024 17.14
+2
Seveda, ker ti nikoli ampak nikoli več ne bodo dobili podpore naroda. Razen, če nas vse zaprejo.
Minovak
08. 02. 2024 15.35
+3
Ali se je kdo vprašal, kje je naš denar, ki so ga vladajoči tako lahkotno hitro nakazali prodajalcu ruševine, ki je takoj kupil jahto. Kako brezskrbno je razmetavati tuj denar, a ne...
Paskakvali
08. 02. 2024 16.38
-6
Kaj pa neuporabni testi fantov z rajskih otokov pa papirnate maske iz servietov pa Počivalnikovi golfi pa enormni covid dodatki zdravnikom pa izgubljeni tovornjaki Toninčka pa še mnogo mnogo tega......
Minovak
08. 02. 2024 15.25
+1
Kar dobili smo od golobnjaka, kupček je golobjega pridelka, dobro znana je ta zvrst izdelka, prideluje zadnjica jo vsaka.
prašek
08. 02. 2024 15.23
+0
pubec TO 91 08. 02. 2024 14.33 To vlado podpirate samo lenuhi in sesalci države,ko bo nam ki delamo za to bando počil film bo frčalo perje ☝️💩 ....................... Ko bo vam počil film, boste samo zamenjali tipkovnice ....................................................
JApajaDAja
08. 02. 2024 14.56
+1
fajon, menjaj tistega, ki je napisal čestitko v imenu sd in naj prebere kosovela in kajuha...vsaj danes!
Daisy78
08. 02. 2024 14.37
+3
A bi se nehali ukvarjati sami s seboj? Začnejo naj reševati probleme, zdravstvo se je sesulo, sodniki stavkajo, tudi kmetje,.... država je šla v maloro, njim je pa najbolj pomembno javno mnenje.
Samo12
08. 02. 2024 15.02
+2
Država ni nic bolj v razsulu kot je bila pod sekto. To povzročanje panike ke v stilu sekte. V slo se boljše živi kot v Nemčiji . Samo to na nori me porocajo
smuuki
11. 02. 2024 17.54
+1
A iz metelkove je ta problem videti tako kot ste vi napisali? Ja to je ena imaginarna lokacija. Vašemu svetilniku se je pokvaril teleskop. Vse vaše videnje je popačeno, zelo popačeno. Pa tega še niti opazili niste. Butli.
M_teoretik
08. 02. 2024 14.11
+1
Zakaj ne Janez!? goljufivost ,zahrbtnost, ošabnost, zlobnost, lažnivost, samopašnost, manipulativnost, strahopetnost, brezobzirnost, nizkotnost, oholost, pritlehnost, priliznjenost, hudobnost, škodoželjnost, nadutost, maščevalnost, privoščljivost, neotesanost, bojazljivost, zamerljivost, pretkanost, prepirljivost, samovšečnost, osornost, poniglavost, ozkosrčnost, zavistnost, brezčutnost, zadirčnost, častihlepnost, stremuštvo, hinavstvo, komolčarstvo, brezvestnost, bahavost, domišljavost, grabežljivost, arogantnost, opravljivost,...ker vse to je in še več!?
ap100
08. 02. 2024 14.27
-2
so vse lastnosti trenutnega predsednika vlade, torej resnično vprašanje zakaj pa ne Janez
Kostorog
08. 02. 2024 14.44
+2
Najbolj resničen opis pacienta, pa še bi se kaj našlo.
Dark Knight
08. 02. 2024 14.54
-2
Do potankosti si opisal tvoje leve pastirje. Vse kar levaki drugim ocitate, počnete sami.
Tami69
08. 02. 2024 15.22
+2
cakra
08. 02. 2024 13.56
+1
Ko čitaš kom... se razburjate levi in desni kdo ima bolj prav. Ko pa se iz aviona vidi da ne velja več pravilo da riba smrdi pri glavi. Pri tem nakupu in nekaj zadnjih afer da tokrat smrdi cela riba od repa do glave. Kdo nam sploh danes vodi državo so to sekr... strank Žibret SD Vukovič in Damir Črnčec Svoboda ter stare sablje Kučan, Jankovič, Golobič. Pri min... pa me moti to ko govori da so ji potaknili afero. Vprašanje koliko zadev so ji potaknili v njenem mandatu ki je dolg 20 mesecev.
Eagle76
08. 02. 2024 13.45
+4
Najbolje je, da se gresta skupaj igrat v peskovnik, ker bi tam naredila najmanj škode!
brezveze13
08. 02. 2024 13.43
-2
tavbi bi lahko glede na izid volitev sam sestavil vlada brez koalicijskih partnerjev, zaradi svoje nesposobnosti je mislil ,da si bo s tem pridobil malo političnega znanja in prakse kakor tudi mir od ulice žal pridobil si je le veliko sramoto in izgubil vse prioritete volilcev, če si hribovc ostaneš hribovc
M_teoretik
08. 02. 2024 13.29
+3
Sam , da ni Janez. Edino pravilno.
pekoči paradižnik
08. 02. 2024 13.37
+1
ap100
08. 02. 2024 13.58
+3
politika anti nas je pripeljala na rob kolapsa države, sprla slovensko prebivalstvo s pomočjo propagande zadnjih 30 let in očitno nas bo v naslednjih 15 letih s tem tempom pripeljala do najrevnejše države v eu
TO-91
08. 02. 2024 14.22
-1
Tami69
08. 02. 2024 15.25
-2
peresni
08. 02. 2024 16.31
+4
Zadnjih 30 let je moderno govoriti ..kar delamo mi pripišimo drugim.
smuuki
11. 02. 2024 17.57
+1
80 let je bolj prav. Prej je bila cerkev dežurni krivec zdaj desne stranke. Ne pozabijo povedat, da so desne stranke vodene s strani cerkve. Ta mantra se goni 80 let. Nekateri še danes verjamejo temu 😀😀😀😀😀