Slovenija

Strokovnjak: Takšen način delovanja je za demokratične družbe zastrašujoč

Ljubljana, 09. 04. 2019 08.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
24UR ZVEČER/ U.Z.
Komentarji
78

"Kadar delo obveščevalcev postane javno, to pomeni, da je njihovo delo slabo, in hrvaška vlada si seveda ne želi tega slovesa," pritiske na poročanje naše hiše o hrvaških prisluhih pojasnjuje strokovnjak za varnostna vprašanja Branko Lobnikar. "V tem primeru je prišlo do razkritja in vlada si je želela, da bi se o njem govorilo čim manj. Kot kaže, jim je to uspelo na Hrvaškem, ne pa v Sloveniji."

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor s strokovnjakom za varnostna vprašanja
    04:45
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor s strokovnjakom za varnostna vprašanja
  • Iz 24UR ZVEČER: Sprega med hrvaško vlado in mediji
    03:21
    Iz 24UR ZVEČER: Sprega med hrvaško vlado in mediji

Kako nizko še lahko gre sosednja prijateljska država Hrvaška, da bi prikrila svoje prisluškovanje v aferi arbitraža? Da naša hiša pretekli teden ne bi objavila zgodbe in razkrila hrvaškega obveščevalca Davorja Franjića oz. mehanika Davorja, je hrvaška vlada angažirala celo enega najvplivnejših hrvaških medijskih mogotcev Ivana Tolja, da bi pri enem od direktorjev, ki je v preteklosti sodeloval z našo hišo, dosegel, da ne objavimo, da je hrvaška obveščevalna služba prisluškovala Jerneju Sekolcu in Simoni Drenik.

Lahko bi rekli, da gre za dejanje, ki kaže, kako deluje hrvaška država, tudi ko gre za sprego med mediji in hrvaško vlado in kjer ponujanje koristi za uslugo prinaša seveda tudi koristi. Hrvati so se tokrat spet ujeli. Ali to pomeni, da so začeli v paniki, ki jih grabi v povezavi z razkrivanjem njihovih nečednih dejanj, v procesu arbitraže posegati po vseh sredstvih? So za doseganje ciljev hrvaški vladi res dovoljene vse metode in sredstva?

(Prenos ali uporaba posnetka je brez dovoljenja uredništva strogo prepovedana.)

Lobnikar: Hoteli so zaščititi svojega obveščevalca

Tisto, kar je hotela narediti hrvaška vlada, je zaščiti integriteto svojega obveščevalca. Če razkrijejo svojega operativca, se namreč jasno pokaže tudi neposredna povezava na vlado RH, je v oddaji 24UR ZVEČER pojasnil strokovnjak za varnostna vprašanja Branko Lobnikar. "Pri čemer je seveda jasno, da nobena obveščevalna služba ne dela sama, ampak na podlagi naročila izvede nek postopek, ki ga vlada potem tudi uporabi. V tem primeru je prišlo do razkritja in vlada si je želela, da se to razkritje ne bi zgodilo, oz. da bi se o njem govorilo čim manj. Kot kaže, jim je to uspelo na Hrvaškem, ne pa v Sloveniji."

Kdo je Ivan Tolj?

Na območju Balkana po njegovem mnenju očitno poteka zelo intenziven spopad različnih obveščevalnih služb, hkrati pa seveda lahko pričakujemo, da večje obveščevalne službe nadzirajo tudi delovanje teh regionalnih sil. "Gre si predstavljati, ne vemo pa tega zagotovo, da je to samo ena od stvari, ki se v tem trenutku dogaja in da na območju bivše Jugoslavije poteka zelo intenziven proces. Ta razkritja so samo del tega procesa in verjetno niti ne najbolj pomemben del."

"Kadar delo obveščevalcev postane javno, to pomeni, da je njihovo delo slabo in hrvaška vlada si seveda ne želi tega slovesa, pojasnjuje Branko Lobnikar.
"Kadar delo obveščevalcev postane javno, to pomeni, da je njihovo delo slabo in hrvaška vlada si seveda ne želi tega slovesa, pojasnjuje Branko Lobnikar. FOTO: POP TV

Takšen način delovanja je za demokratične družbe zastrašujoč, ocenjuje Lobnikar. "Kadar poskuša vlada ali oblast preko vpliva gospodarstva vplivati na javne medije, to pomeni, da je prišlo do popoldne koncentracije oblasti in ne obstaja t. i. checks and balances – iskanje nekega ravnotežja v demokratičnih družbah, ki je tako značilen za zahodno Evropo."

Za Hrvaško je seveda nerodno, da je naša hiša razkrila, da so hrvaški obveščevalci prisluškovali Sekolcu in Drenikovi. "Bistvo obveščevalnega dela je, da ni javno, ampak da zbere dobre podatke, jih ovrednoti in iz tega naredi informacijo, ki postane uporabno znanje za obveščevalce. Kadar delo obveščevalcev postane javno, to pomeni, da je njihovo delo slabo in hrvaška vlada si seveda ne želi tega slovesa," še pravi strokovnjak.

Pa bo zaradi tega, ker Hrvati delajo vse za zaščito svojih interesov, hrvaška služba zdaj veljala za boljšo od slovenske? Ali gredo že čez rob? "Mislim, da je takšno delovanje hrvaške obveščevalne službe, ki je članica Nata in varnostnih struktur Evropske unije, neprimerno. Gre za partnersko in prijateljsko državo, ki je naredila nekaj, česar od takšne države ne bi pričakovali. Da bi hrvaška vlada ali obveščevalna služba zaradi tega bila videti boljša ali bolj uspešna, pa verjetno ne gre verjeti. Obveščevalne službe na tem območju ves čas sodelujejo, hkrati pa tudi tekmujejo med seboj. Zaradi tega hrvaška obveščevalna služba ni nič boljša ali slabša od drugih služb, vključno s slovensko, ki je v zadnjem času zelo okrepila svoj mednarodni položaj tudi zaradi delovanja na zahodnem Balkanu," je še povedal Lobnikar.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (78)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gnoj222
09. 04. 2019 16.59
-1
Ja hrvati moji lukavi, ki z interesom berete vsako vrstico. Dajte nam servirat Puklastega. Vas je ogoljufal, nas in še vam ne more bit za nobeno korist, ki vse zasere. V imenu bratstva i enotstva, lp
piu
09. 04. 2019 16.22
+2
Baje, da so Hrvati tudi Kakelu prisluškovali in slišali so kako je bizgec naročeval novo gumo za pralni stroj....... ampak nebi smeli tega slišati......... sabotaža na drugo potenco....
Darko32
09. 04. 2019 14.54
+5
Tukaj sedaj vidimo nekaj drugega in to je, da v podzemju delujejo vsi proti Slovenskemu narodu. Hrvaška politika je samo pokazala komunistične in UDBAŠKE manire, katero so osvojili kot učenci.
pogan
09. 04. 2019 13.43
+9
Takoj bi morali zapreti mejo z Hrvati, takoj, pa izgnati hrvaškega veleposlanika iz Slovenije, ter vse hrvate.
vinogradnik33
09. 04. 2019 13.27
+2
Z gnusom berem poste sektašev , ki pritrjujejo delovanju Hrvaške proti Sloveniji , nasprotujejo postom , ki karajo Hrvaško in mešajo v to godljo naše kandidate za EU poslance in jih želijo diskreditirati ! Vse to izpade , kot da SEKTAŠI morajo zaradi princa teme delovati zoper lastno državo na vseh nivojih !
vinogradnik33
09. 04. 2019 13.33
+0
Če imaš takšno opozicijo , kot je SDS ne rabiš drugih sovražnikov !
komarec
09. 04. 2019 13.55
+5
A ni šef SDS obljubljal, če bo predsednik vlade bo meja s Hrvaško hermetično zaprta?
aazz
09. 04. 2019 13.23
+11
se en razlog da ugotovimo da meja z Balkanom ni dovolj dobro varovana. zakaj že?
kaoslovenac
09. 04. 2019 13.18
-3
Tu ni nič drugega zaznati kot našo bebavo vlado s komedijantom na čelu...
Antropozofija
09. 04. 2019 13.02
-1
Kako lahko v demokratični družbi prisluškujemo Ivanu Tolji.
KrTakoNeki
09. 04. 2019 11.24
+19
…zanimiv za nas bi bil tudi podatek, kje sta danes ta naša pogajalca. Pustimo Tolja, takega zavednega državljana pri nas ne bomo našli... Pri Sekolju in Dimičevi pa bi bilo smiselno raziskati, če kakšen Tolj ni bil v stiku z njima pred njuno afero, kar se meni zdi zelo mogoče...Če mene vprašaš, bi morala oba kazensko odgovarjati, saj sta predstavljala zelo resen postopek, v katerem ne sme biti spodrsljajev, sploh ne takih šolskih, kot je pogovor po telefonu...oba bi bilo treba obtožit izdajalstva domovine...
KLEPEC
09. 04. 2019 11.14
+16
No sedaj pa počakajmo še kakšen dan ali dva, da bodo "hrvateki" vrnili udarec s kakšnimi dodatnimi: prisluhi, dokumenti (trgovina z orožjem, itd) Mislim, da bo to še zanimivo
marmilan
09. 04. 2019 12.58
+7
Joj tega pa ne smejo, ker potem bo jajo in njegovi podrepniki v arestu
kaoslovenac
09. 04. 2019 13.21
+4
-marmilan- da je po tvoje, bi JJ že ob najmanjši insinuaciji na karkoli zdavnaj strpal v arest, tako pa ti strelaš v prazno...važno, da po njem pluvaš...
mallonge
09. 04. 2019 10.57
-8
Šarko in komunisti nikakor ne bodo dovolili, da bi kdo drug oglaševal v njihovih glasilih.
StarWars
09. 04. 2019 10.44
+6
En bivši direktor enega podjetja v Slo je enkrat na mesec naložil šefe oddelkov v avte in jih odpeljal na alkohol, smrkanje in bejbe. Nihče nikoli ni povedal, kaj se je dogajalo tam in nihče nikoli ni povedal, kaj se je dogajalo v firmi. Tko se to dela. Če noče, pa podtakneš.
marmilan
09. 04. 2019 12.59
+2
Nimasmisla
09. 04. 2019 10.22
+7
kako naj politikom zavežemo jezike ko pa imamo blebetavega erjavca
jaseveda
09. 04. 2019 10.21
+20
Meni že od prvega dne "smrdi", da je bil pogovor posnet usklajeno in z namenom (Sekolec je študiral v Zagrebu).
KrTakoNeki
09. 04. 2019 11.04
+9
++++to je tudi moje mnenje, že pri samem pogovoru med
elrocco77
09. 04. 2019 10.13
+43
Hrvati v svoji samozadostnosti in napuhu ne bojo naredili nič in se bojo še naprej sprenevedali v čimer so svetovni prvaki. Nič se pa ne bo zgodilo zato, ker jih nihče ne stisne za jajca, še najmanj pa pomehkužena in omahljiva EU...
resslovenka
09. 04. 2019 10.12
+15
In res. To počnejo vse države po svetu. Zakaj se čuditi? Najprej je potrebno ljudem, ki rokujejo s strogo zaupnimi informaciji zavezati jezike, da ne bi klepetali kot kakšni tracarji po spletnih. No, za naša dva diplomata, ki sta tako klepetala nimam besed. Ker je škoda vsake posebej. Bolje bi bilo, da bi malo pokofetkala, pa kakšno rekla. Pa še prisluhov nebi bilo s strani Hrvatov, pa slamastike okrog arbitraže v evropskem parlamentu tudi ne. Malo samokritike glede zadeve res nebi škodilo.
Nimasmisla
09. 04. 2019 10.11
+10
zelo slabo da naši bondi odkrijejo hrvaške bonde potem pač nisi več bond
Uporabnik113189
09. 04. 2019 10.10
+22
Citat iz naslovnice. "Strokovnjak. Tak način delovanja je za demokratične države zastrašujoč." No, lepa reč, če je to šele sedaj ugotovil. Če se mu ni prej posvetilo, je čas da zamenja službo in gre sadit krompir, mogoče bo tam bolj uspešen.. Strokovnjaki v naši državi bi pa vendar po dvajsetih letih že morali vedeti kakšno družbo ima sosednja država.. Peščica kapitalsko najmočnejših hrvatov z ustaško politiko velike hrvaške plete mreže v Avstriji, Italiji, Bruslju v škodo naše države. To je jasno že ptičem na vejah. Navadni državljani v tej banana državi nič ne odločajo, demokracije tudi ni, gre za prikrito diktaturo, državljanom pa polnijo glave s sovraštvom do Slovenije, ker menda ne dajo svoje zemlje. Če pa bi vsak hrvat pogledal zemljevid, bi mu bilo takoj jasno, da so v Jugoslaviji ko se je delilo upravljanje nad ozemljem dobili skoraj ves Jadran, ki je bil last vseh šestih republik in bi se moralo deliti kot dediščina. Poznamo zgodovino kdo je to ozemlje osvobajal, naj namignem Prekomorske brigade, koliko je bilo tam hrvatov? Gospodje so to vedeli in da bi to zgodbo preprečili so bili zainteresirani za vojno točno toliko kot Miloševič. Ali drugače, Jugoslavija bi se lahko razšla tudi brez vojne, če bi bili predsedniki republik normalni.. Pa so bili nekateri zločinci, ki so krivi za množične žrtve, revščino, travme, sovraštvo.
veronqa
09. 04. 2019 10.04
+23
No in kaj bodo sedaj naši storili? Cerar bo rekel, da to pa ni lepo in Hrvati bodo dalje gonili svojo!
sagesse
09. 04. 2019 10.00
+12
Kakšna drama za neuke ljudi. Vse države imajo svoje obveščevalce, katere delajo v dobrobit svojih držav. Prisluškujejo, kradejo intelektualno lastnino, kakšnega pospravijo.. . Aha v demokratičnih državah tega ne delajo... Kajne g. Lobnikar.. To delajo vsi, ker je to njihova naloga. Ko so v sloveniji oprali milijardo iranskega denarja, poptv o tem ni poročal, kar pomeni da je bil tisti lobist bolj uspešen... Vse je stvar interesov... . Tako se vrti ta svet od nekdaj... Lahko pa nekateri živite v milnem mehurčku, kjer so vsi prijazni, kjer so vsi enakopravni in podobne neumnosti....
korintos23
09. 04. 2019 10.01
+19
In ponujajo v imenu države, vlade, denar da se kaj ne objavi?