Slovenija

Zelena luč za Uber: Odbor DZ sprejel dopolnila koalicije

Ljubjana, 05. 05. 2021 06.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
24UR ZVEČER, Mirko Vorkapić, STA
Komentarji
169

Odbor DZ za infrastrukturo, okolje in prostor je na seji prižgal zeleno luč predlogu novele zakona o prevozih v cestnem prometu, ki prinaša podlago za delovanje platform za prevoze, kot je Uber. V politiki in družbi sicer že nekaj časa poteka razgreta razprava o prednostih in slabostih vstopa prevozniških velikanov na slovenski trg. Zakaj tako razgreta razprava za na videz ne tako pomembno spremembo glede voženj v cestnem prometu, smo povprašali ministra Jerneja Vrtovca in poslanca stranke SD Soniboja Knežaka.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Gosta Jernej Vrtovec in Soniboj Knežak o prihodu tujih multinacionalk v Slovenijo
    07:04
    Iz 24UR ZVEČER: Gosta Jernej Vrtovec in Soniboj Knežak o prihodu tujih multinacionalk v Slovenijo
  • Iz 24UR ZVEČER: Protestno hupanje taksistov
    02:50
    Iz 24UR ZVEČER: Protestno hupanje taksistov

Vlada je na odboru znova zagovarjala rešitve, ki prinašajo modernizacijo in digitalizacijo področja ter po njenem ne posegajo v delovna razmerja. Opozicija pa je bila vnovič kritična, da gre za lobistični zakon, ki bo močno vplival na socialni položaj izvajalcev prevozov. Vladi je očitala, da v zakonu črta vse nujne varovalke, in izrazila mnenje, da bi morala vlada oblikovati ustrezen pravni okvir za zaščito delovnih razmerij.

Odbor za infrastrukturo je zavrnil vsa dopolnila opozicijskih strank in sprejel dopolnila koalicijskih. A ta so le deloma naslovila opozorila zakonodajno-pravne službe DZ. Ta je opozorila na številne pomanjkljivosti in na nejasne rešitve.

Vladnim predlogom najbolj nasprotuje Sindikat taksistov Slovenije. Taksisti so popoldne pred DZ na to opozorili s protestnim hupanjem. Predsednik sindikata Dejan Jefima je opozoril, da zakon odpira vrata Uberju, katerega poslovni model temelji na dampingu.

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je poudaril, da se predlog v ničemer ne dotika delovnopravnih razmerij in davčne zakonodaje ter da bodo morali imeti vozniki ustrezno licenco in delovno razmerje. Cilj zakona je več mobilnosti, mogoče bo naročanje prevoza prek aplikacije ob vnaprej znani ceni, avtomobilu, vozniku in relaciji. Ob tem je zavrnil vse kritike, ki na predlog zakona letijo s strani sindikatov in opozicije.

Po ocenah Soniboja Knežaka (SD) se je vlada digitalizacije lotila na napačni strani, z Uberjem. "Digitalizacija je nuja. A delovno-pravna zakonodaja ne sledi trendom. Kot družba moramo odgovoriti tudi na sociološke teme," je poudaril. V SD sicer pozdravljajo ustanovitev strateškega sveta za digitalizacijo, ker menijo, da na tem področju zaostajamo. "Bil je zadnji čas, da se ustanovi skupina, ki se bo ukvarjala tudi s temi vprašanji."

Glede Uberja je za 24UR ZVEČER dejal, da gre za eno multinacionalk, ki ima slab poslovni model, ki temelji na izčrpavanju zaposlenih in prekarnem delu. "Rdeča nit je Uberja za prihod na trg je ta, da s kapitalom, ki ga premorjejo, izrinejo celotno konkurenco. V praksi pa večina taksistov pri njih konča v prekarnem delovnem razmerju. Poskrbeti moramo za ustrezno zakonodajo, ki bo zaščitila pravice delavcev. Ne smemo postat poligon za multinacionalke, ki ne plačujejo davkov v tej državi, hkrati pa najemajo poceni delovno silo. Slovenija nima prihodnosti v prekarnem delu."

Z njim se ni strinjal minister Vrtovec, ki je dejal, da so očitki popolnoma neutemeljeni. "Ravno to prinaša cenejše prevoze in boljšo ureditev taksi prevozov ter prepotrebno razbitje monopolov. Zakon ima vse, kar bo pripomoglo k temu, da se bodo davki plačevali v Republiki Sloveniji, da bodo osebe, ki opravljajo prevoze, zaposlene v RS, zakon pa bo tudi omogočal, da bodo tisti, ki bodo opravljali prevoz preko te aplikacije, pridobili tudi vse potrebne licence. Vsi protesti se dogajajo zaradi tega, ker razbijamo monopole in želimo digitalno in odprto Slovenijo."

Jani Möderndorfer (LMŠ) je menil, da ob digitalizaciji pozabljamo na posledice in da zakonodaje ne prilagajamo novostim. Tako je po njegovem denimo tudi s področjem influencerjev, ki neobdavčeno mastno služijo.

"Digitalizirani smo že osem let. Zgodbe o modernizaciji so 'larifari'"

Pri zgodbi Uberja gre za politični boj, kot ga redko vidimo, saj gre za dva pogleda na to, kako naj bi delovala slovenska ekonomija. Zagovarjanje obstoječega stanja na eni in prilagajanje novostim na trgu na drugi strani. 

Tujih platform ne potrebujemo, pravijo taksisti. "Vse, kar je, se tukaj vrti okoli deregulacije cene. Algoritem določa tvoj zaslužek, jaz mislim, da to nima prostora v naši družbi," je dejal eden izmed taksistov, ki se je pridružil protestnemu hupanju. Tudi generalna sekretarka Sindikata delavcev prometa iz zvez Slovenije Saška Kiara Kumer je dejala, da gre za multinacionalke, ki z dampingom izrinejo konkurenco, nato pa dvignejo cene in stisnejo voznike. Uber izgublja tožbe, minister za delo pri nas pa gleda stran, namesto da bi našli ustrezen delovno-pravni okvir, je menila.

Nasprotno na poslance naslovljena pisma podpore številnih podjetij pozdravljajo takšno vizijo mobilnosti, ki da bo pomemben aktivator gospodarstva v času okrevanja. "Govorimo o modernizaciji in digitalizaciji Slovenije in poudarek je na uporabi aplikacij. Aplikacije so ključne zato, da lahko naredimo multimodalno mobilnost," pravi Daniel Avdagić iz AV Living Lab.

Taksisti to prihodnost vidijo povsem drugače, menijo, da bi prihod denimo Uberja povzročil predvsem pojav nelojalne konkurence in izgubo dela. "Daleč od tega, da smo proti digitalizaciji. Nismo niti proti Uberju, Boltu, če pridejo pod istimi pogoji, kot delamo mi," poudari podpredsednik sindikata taksistov pri Sindikatu delavcev prometa in zvez Janko Belopavlovič. Med drugim mednje spadajo plačevanje prispevkov, pridobivanje licenc, potrdil o nekaznovanosti. 

"Digitalizirani smo že osem let, imamo že aplikacije, iz katerih je razvidno vse. Vpišeš destinacijo, ceno, vse imaš, tako da o nekih digitalnih novitetah, modernizaciji to je larifari," pravi Belopavlovič. A Avdagić vztraja, da ni "larifari", Uber pa da je le ena od možnosti, ki jo bo novela prinesla. Klub očitni podpori zakonu pa taksisti napovedujejo, da še ni konec in da se s tem ne bodo sprijaznili.

Koronavirus pasica nova
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (169)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

proofreader
05. 05. 2021 15.34
-1
Lukec iz stranke "poslance na minimalce" se vozi samo z mercedesom.
proofreader
05. 05. 2021 15.29
+0
Levi so se menili v ZDA, zdaj pa desni samo realizirajo.
Walter Pravicek
05. 05. 2021 14.22
-1
Minister Vrtovec je očenaš zmolil,taksisti pa v jok!
iga_biba
05. 05. 2021 13.25
+2
Že upoštevajo svoj Poslovnik? Delajo nelegalno in nelegitimno. Iva niti na glasovanje ni dala predloga opozicije. Prava diktatura.
Bofur
05. 05. 2021 12.29
+0
Mene samo zanima, koliko je Uber podmazal Janši, da mu je odprl vrata v Slovenijo ... A se to da izvedeti ?
iga_biba
05. 05. 2021 13.27
+1
Kaj govoriš? On? Nikoli. To je ja digitalizacija, Hojs bo kar iz stacionarnega telefona klical ubertaxi.
travc
05. 05. 2021 12.01
+4
Ce bi bili taksiji malo cenejši bi se folk raj z njimi vozil kot s svojim avtom pa še manj bi bilo prometa.
Baassbooster krneki
05. 05. 2021 21.57
+1
dannyer
05. 05. 2021 11.57
+3
med tem k održave prepovedajo uber zaradi slabega delovanja itd. m iuvajamo nekaj kar bo vsakega kekca spremenilo za 5 min v taksija dajmo še tak način v šolstvu bomo hitro imeli majne plače za učitelje. pa djmo zdravnika za 5 minut . rušenje sistema ki prinaša plus uberju ne ljude,. zato pa ga velja mesta izganjajo ane.
wii1
05. 05. 2021 11.36
-1
Vsi uber strokovnjaki kometirajo.. Danes sem testiral preko google maps na destinacijo ki jo uporabljam vsake par dni... Pot dolga 7 km po moji poti, googl maps je zarisal pot 9.4km.. In pol taksisti vozijo naokol... Kaj je Uber bomo videli cez par mesecev oz let.. Sam da neboste pol jamrali tisti ki se ga veselite
slabzadah
05. 05. 2021 11.38
+3
Mogoče pa eni nismo samo pri mami na zapečku ampak ga že nekaj let uporabljamo v tujini...
Uporabnik2066124
05. 05. 2021 11.39
+0
Wii1........ja ce pa ne bo dober pa ga pac ne bomo uporabljali..........
Walter Pravicek
05. 05. 2021 14.26
+1
V mojem mobitelu imam naslov taksista,mariborčana,ki me je in me bo vozil.Ko sam ne morem z mojim wagon diesel turbo GT.Slovenec z hčero si delita volan.Zakaj?Zato,ker se takoj odzove,me pripelje domov na hof,drugega ne potrebujem.Sicer pa jih v Mariboru videvamo v avtomobilih"izredno visokega cenovnega razreda"DACIA.Z bobnastimi zavorami(še vedno)zadaj.Slabi sedeži.
Boris Kavčič
05. 05. 2021 19.21
bukvan
05. 05. 2021 11.18
+3
Sedaj pa prodat ves vozni park od vlade pa se naj vozijo tudi oni z UBEROM, bomo pač nekaj prihranili
slabzadah
05. 05. 2021 11.21
+5
Škoda da pišeš takšne neumnosti. Takšna populistična klobasanja....prihranili bomo, če bo več pametnejših od tebe.
xxyyyyyy
05. 05. 2021 11.25
+1
cirenij
05. 05. 2021 11.11
-3
Pa saj smo že tako tuja provinca. Je sploh še kaj našega? Zelo, zelo malo.
slabzadah
05. 05. 2021 11.22
+2
Še stanovanje ni tvoje. Mejbi čez 30 let...
slabzadah
05. 05. 2021 10.59
+9
Trenutni taksisti v Sloveniji so navadni lopovi. Polovica teh, ki najedajo bodo postali Uber vozniki. Večina pa jih govori Slovenštino sploh...
Friderik Perši?
05. 05. 2021 13.55
+1
Jap, kot cvetličarji, natakarji, trgovci, svečarji, branjevke...
Walter Pravicek
05. 05. 2021 14.29
+2
Nekaj je res!Sploh dolžina poti.ko on ne ve,da jo jaz še kako poznam!Pa vozi okoli riti v žep!Nabija kilometre,ter se izgovarja o delu na cesti ali kaj drugega!A med temi so še poštenjaki!Izberi "svojega".
indal
05. 05. 2021 10.58
-3
Vrtovec je farški vazelinar.
MUNGATUMBA
05. 05. 2021 11.05
+3
indal
05. 05. 2021 11.10
+1
Si ti njegov schatzhi iz kletne diplomacije?
Walter Pravicek
05. 05. 2021 14.30
-1
Ja,to je bilo v času študija!Tako Gustl,a on ni končal te šole!
OlalaKokoĐambo
05. 05. 2021 10.56
+7
To bo se über zanimljivo
slabzadah
05. 05. 2021 11.23
+5
Si ti mogoče taksist, ki zna rečt samo evro po slovensko.
indal
05. 05. 2021 11.36
-3
A si ti kletni diplomant? Kako pa kaj konji, svinje?
slabzadah
05. 05. 2021 11.40
+2
Brez konjev in svinj bi lahko v eurospinu samo prevleke za sedežno kupil.
Walter Pravicek
05. 05. 2021 14.31
Ne žali Evrospinas!Imajo vse kar potrebuješ!
Greghorian
05. 05. 2021 10.21
+3
Za brez veze jih ne podijo iz veeliko držav. Gre se samo za provizije vladajočih. Me zanima kolikšna je projekcija, koliko davka se bo pobralo preko uberja, glede kako ga vsiljujejo. Izkušnje drugih državah kažejo da podobno kot amazon in google, se pravi 0
kvatebriga11
05. 05. 2021 10.32
+6
Če ne drugega bodo sedanje taxi službe videle, da so zamenljive in da si ne bodo več zmišljevale cen prosto po prešernu
Friderik Perši?
05. 05. 2021 13.57
+1
Spet en bebček, ki komentira snov, ki je ne pozna...cene v taksiju so kontrolirane s strani občine, v Lj. je max cena 1,5 evra za km...
Friderik Perši?
05. 05. 2021 13.59
+1
Ni projekcij, Vrtovec je obljubljal, da jih bo pokazal pa se to ni zgodilo... je pokazal neko anketo, kjer 70% anketiranih pozdravlja prihod Uberja...
marston
05. 05. 2021 10.12
-4
uber ni zelena tehnologija, kot tudi taxi prevozi ne. uber uporablja osebna vozila. če imamo v mestu 100 ljudi, ki se dnevno vozijo v službo z osebnim vozilom. vsak naredi 10 km v obe smeri. kakšen bo učinek uberja na družbo? še vedno bo vsak naredil 10 km, le da bo moralo vozilo uberja od nekje pripeljati, torej še vsaj 1 km več za vsako vožnjo. posledica bo več prometnega dela, več avtomobilov na cesti (!), bo pa manj mirujočega prometa, torej manjša potreba po parkiriščih. s tem bo prostor namenjen drugim dejavnostim. če bi vseh 100 oseb uporabljalo uber, bi se zmanjšalo tudi število avtomobilov po gospodinjstvih. sam uber pa ne bo povzročil manj vozil na cesti, temveč več. to ni zelena tehnologija, niti digitalizacija prevozov žal ne. hkrati bodo vozniki za uber prepuščeni trdemu kapitalizmu, kjer bodo delali za drobiž, dobički pa bodo šli v tujino. kaj bo z davki bodo povedali na davčni :) drugače pa je to usluga za 3 tedenske tečaje v ameriki, ki jih sistematično izvajajo za vse države sveta. potem pa ko rabijo spreminjat zakonodajo, morajo vrniti uslugo. NSI je ena od teh strank, ki močno podpira američane, Tonin je bil na teh seminarjih (je bilo v medijih objavljeno) v ameriki. drugače pa podpiram uber, samo po evropski zakonodaji, ne po ameriški. v tem je težava. zato je kar nekaj mest in držav uber ukinilo. ne brez razloga.
Walter Pravicek
05. 05. 2021 14.32
+1
Ja,z evropskimi vozili ne romunskimi Daciami!
Walter Pravicek
05. 05. 2021 14.32
+1
indal
05. 05. 2021 09.57
-1
Horvat je že piknu Vrtovca pred kamerami Nore24? Sprašujem za Zvera.
BalalajkaGTI
05. 05. 2021 10.10
+3
ElectroVoice
05. 05. 2021 10.39
+1
Zver je pa popolnoma nerazpoznaven. Zgleda, da svojima gosenicama nad očmi dodava visokokalorično hrano. Ne da bi stvar premislil ali se vsaj seznanil z njo fijakersko in za vsako ceno podpira svojega strankarskega führerja. In to zmene je astronomsko plačani evropski poslanec (!). Včasih sem ga poznal osebno. Sedaj ga več ne in ga tudi več nočem.
MUNGATUMBA
05. 05. 2021 11.07
+0
Mnogo zmenet je predobro plačnih, kot EU poslanec- mislim teh iz SLO
Walter Pravicek
05. 05. 2021 14.40
+1
RESNICA JE:ZVER JE PREKMURSKI PRIIMEK,TI SO SE NASELILI V VAS DESTRNIK,V SLOVENSKE GORICE.ON JE POSTAL KOMUNIST KO ŠE BRKOV NI BRIL!SEDAJ BI NAJ TAM ON "ZASIDRAL"SVOJI HČERI IZ PRVEGA ZAKONA(ČE NISTA POBEGNILI V BELI SVET!?)POROČEN JE Z "OSEBNO"ZGODOVINARKO JANŠE,KI JE PRIČELA ZGODOVINO SLOVENIJE Z DNEM,KO JE JANŠA PREVZEL SSDS,JO PREIMENOVAL V SDS,TER ZBRAL OKOLI SEBE KOMUNISTE.TUDI ZVERA!IZ PARLAMENTA EU NOČE,HLASTA ZA VELIKO PLAČO+DODATKI,CELO TAKI,KI NISO NIKJER PRIKAZANI,POSLEDIČNO MZA VELIKO POKOJNINO!
papi1
05. 05. 2021 17.06
Fajonka v svojih firerskih usnjenih plaščih je tudi astronomsko plačana EU poslanka, mar ne?
daiči
05. 05. 2021 09.49
-4
Nevem kolk se je ta uber kaj pozanimal kako to špila v sloveniji, se pravi kolk se folk kej s taksiji vozi, ampak zgleda da so spregledal da je osebni avto za slovenca svetinja, potem pa dolgo nič za njemu. Kaj to pomeni. To pomeni da dons mularija naredi ispit še predno so stari 18. Kaj to pomeni. To pomeni da mlad človek takoj hoče svoj avto ko je možno. Ja v slo ima 99,999999% ljudi ki so zaposleni, svoj avto. Tisti nezaposleni, ala socjaln problem jih ma pa ene 95% svoj avto. Se pravi kdo nima svojega avta. starejši penzjonisti(k ne morejo več vozit) in šolarji. Kdo se pa vozi s taksiji, oziroma naj bi se po novem z uberjem, ja verjetno enih 500 državljanov na leto ki nimajo avta in še enih 500 k drugače imajo avto, ampak se ga kje napijejo in grejo raj s taksijem/ubrom potem domov, kar je pametno. Se pravi za 1000 fur na leto, bojo oni pršli u slo. To bo biznis.
daiči
05. 05. 2021 09.50
+4
na kratko povedan, sodoben zaposlen človek, ki je dnevno v pogonu, ne more funkcijonirat brez osebnega lastnega avta
Škrinca
05. 05. 2021 09.54
-2
taksi prevoze največ uporabljajo preprodajalci drog in narkomani v krizi....
Uporabnik2066124
05. 05. 2021 09.55
+9
Daici......a turisti pridejo z avtom.......? V centru mest je avto velik strosek, pa se brezplacnega parkinga ni.........torej se marsikdo zeli resiti avtomobila............. Samo stevilo taxi avtov prestejejo in jim je vse jasno
Škrinca
05. 05. 2021 09.55
-11
aja pa na svečkarje sem pozabil, ti nimajo ne izpita ne avta...
METKA102
05. 05. 2021 09.58
+2
Npr. v Lj imamo kar veliko možnosti za alternativni prevoz: taxi, car sharing, kolo, različna motorna dvokolesa, rolke, LPP in seveda hoja, če ni le predaleč. Povsem drugače je na podeželju, kjer pa zares potrebujejo tudi svoj osebni avto. V hribovskih vaseh prav nič drugega ne pride v poštev kot avto. In kam se misli umestiti Uber? Skoraj ne verjamem, da bo deloval tam. Četudi živim v Lj, uporabljam svoj avtomobil, car sharing, že zato, če si moram kaj pripeljati, v primeru npr. poškodbe, sem uporabljala taxi.
Uporabnik2066124
05. 05. 2021 10.04
+11
Metka....... V Halozah ne rabijo avta, ker si z njim nic ne morejo pomagat dokler niso v dolini.....ONI RABIJO TRAKTOR😂
daiči
05. 05. 2021 10.07
-5
car sharing je verjetno največja neumnost k so jo pogruntal na svetu
METKA102
05. 05. 2021 10.12
+3
Svetice, tudi to je res. Morda pa bo Uber izkoristil to tržno nišo, kdo ve. Car sharing je pa po svoje res neumnost, kot pravi daiči, ker pa ga imam le nekaj korakov od hiše, pride tudi prav ( Ko je bil moj avto na servisu, domači pa v službi). Vendar, ne more pa zamenjati lastnega avta nikoli. Kar je res je res: Slovenci imamo radi svoje avtomobile.
Uporabnik2066124
05. 05. 2021 10.34
+2
Metka.....Car sharing pa se meni zdi zelo dobra ideja predvsem za tiste ki rabijo avto 2x na teden..... Vsaka novost rabi cas, da se jo ljudje navadijo....... Marsikdo v ljubljani zelo razmislja kako se resiti svojega avta......... Pa za turiste bo to tudi dobra resitev........ Vsak ima svoje potrebe
avioo
05. 05. 2021 10.35
+5
bratumil
05. 05. 2021 11.38
Walter Pravicek
05. 05. 2021 14.42
POPOLNA RESNICA.MOJ VNUK 17 letni,SE ŽE PRIPRAVLJA NA AVTO ŠOLO!
Walter Pravicek
05. 05. 2021 14.46
V Franciji,ko še ni bilo v mojem avtu navigacije(sedaj imam tom.tom)sem taksita prosil,da je vozil pred menoj,jaz za njim do izhoda iz mesta.NE SMEŠ se kar naprej ustavljati,ter vpraševati ljudi kam pelje ta ulica!Toraj mi je bil vodnik.Drugače nikjer nisem sedel v taksi,ker vsi vsepovsod govorijo,da so predragi.
Walter Pravicek
05. 05. 2021 14.47
ALI KONJSKO ŠE BOLJE KRAVJO VPREGO,velja to tudi za območje,od koder je doma Počivalšek!In delno Prlekijo!
scipio
05. 05. 2021 09.45
+10
Dobro, da prihaja nekaj, kar bo razbilo monopol brniških taksistov. Samo z Arlande v Štokholm in nazaj sem se dražje vozil, zato pa toliko hitreje (vlak 160 km/h leti kot ptica!) Kot z Brnika v mesto. Ne vem, zakaj Slovenija ne more teh par kilometrov proge od Brnika do Mengša potegniti, da bi imeli na tem edinem realnem flughafnu v državi končno tudi letališki vlak zdaj, ko bo tudi potniški terminal nov in bo prometa in turizma nedvomno spet več. Par kilometrov, po ravnini, pa brez viaduktov in predorov, Kitajci to naredijo v treh mesecih za maglev, kaj ne za običajni ajzenpon. Nesposobnjakoviči za promet smo, ob tem, da živimo na kontinentalnem križišču kakršnih je le malo na tem svetu. Zakaj s Schwechata na Dunaj za 12 EUR z udobnim in hitrim CAT vlakom vsakih 15 min, z Brnika v LJ pa s taksijem za najmanj 2x več?
Xx.XX.xX
05. 05. 2021 09.57
+2
User416781
05. 05. 2021 09.44
+8
Končno, da nekdo naredi red na tem področju, ker trenutno so te taksi službe katastrofalne. Recimo nikoli ne bom razumel zakaj je pri nas cena prevoza različna, če naročiš taksi ali pa če se kar usedeš v prost taksi. Nikoli ne veš, kakšna bo cena prevoza.
krucyfix
05. 05. 2021 09.56
-3
Temu se reče prosti trg, vsak taksist pač ima lahko tak cenik kot mu paše. Smo imeli do nedavnega zgoraj omejene cene benza, pa je vlada to ukinila. K sreči so cene razmeroma normalne, če pokličeš katerokoli od popularnih central, pa z mobi navigacijo v roki si ne upajo preveč goljufat. Z Uber definitivno ne bo kaj več reda, ker so znani po tem da povsod goljufajo.
Friderik Perši?
05. 05. 2021 14.05
Nimata prav, cena je ista pa, če pokličeš taksi ali pa ga ustaviš na cesti, govorim seveda o taksi podjetjih...ne o šahistih iz železniške postaje...
markospenca
05. 05. 2021 09.43
-3
Za predsednika strateškega sveta za digitalizacijo je Janša imenoval Mark Borisa Andrijaniča, ki je vodja javnih zadev v Srednji in Vzhodni Evropi pri UBERJU v Varšavi.