Slovenija

Protestno hupanje pred DZ: taksisti proti obveznemu testiranju na tri dni

Ljubljana, 23. 02. 2021 16.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Na svoje stiske in nestrinjanje z odlokom, ki od njih zahteva obvezno testiranje na 72 ur, so taksisti znova opozorili s protestnim hupanjem pred Državnim zborom. Prepričani so, da jih vlada z odlokom kaznuje, ker nasprotujejo prihodu Uberja. Ta bi po njihovem namreč "uničil 1500 delovnih mest". Svoje protestne aktivnosti so pripravljeni tudi stopnjevati.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Ponovni protesti taksistov
    02:19
    Iz 24UR: Ponovni protesti taksistov
  • Iz SVETA: Nov protest taksisti
    02:40
    Iz SVETA: Nov protest taksisti
  • Protest taksistov pred DZ
    00:55
    Protest taksistov pred DZ

Taksisti z opozorilnimi aktivnostmi še naprej od vlade zahtevajo spremembo odloka, v skladu s katerim se morajo na vsake tri dni testirati na novi koronavirus. Prepričani so, da jih infrastrukturno ministrstvo s tem določilom kaznuje, ker nasprotujejo prihodu Uberja in podobnih prevoznikov v Sloveniji. Aktivnosti so pripravljeni stopnjevati.

"Nismo proti testiranju, ampak potem se testirajmo tako kot ostali, na en teden," je v izjavi za medije zahtevo taksistov ponovil podpredsednik Sindikata taksistov pri Sindikatu delavcev prometa in zvez Janko Belopavlovič. Ministru Jerneju Vrtovcu, s katerim so se taksisti prejšnji teden sestali, je očital, da jih ne posluša: "Pa tudi če posluša, ne sliši."

V primeru aktivnosti taksistov ne gre za organizirane proteste, ampak samostojno izražanje nezadovoljstva oseb, ki ne morejo delati, je dejal predsednik sindikata taksistov Dejan Jefim. "Čedalje več jih bo," je posvaril in dodal, da taksisti od prebivalcev dobivajo veliko izrazov podpore. "Vlada naj umakne odlok in bodo ljudje šli delat. Sicer bodo še naprej prihajali sem," je dejal.

Taksisti s prstom kažejo na Uber

Danes so taksisti svoja vozila ustavili na Šubičevi ulici in drugih ulicah okoli poslopja državnega zbora v Ljubljani. Zbrali so se tako ljubljanski taksisti kot predstavniki taksistov iz drugih delov Slovenije.

Opozorili so, da jim lahko testiranje skupaj s čakanjem na rezultate vzame ves dan, torej na tri dni en dan ne morejo voziti strank. Ob tem so jim določene dni termini za testiranje na voljo zgolj popoldan. V Sloveniji je okoli 1500 taksistov, toliko oseb se torej mora po državi testirati na 72 ur, če želijo opravljati dejavnost.

"Ta odlok je podan zgolj zaradi Uberja. Radi bi ga pripeljali v Slovenijo," je prepričan Belopavlovič. Ob tem je opozoril, da Uber povzroča veliko škodo. "Mi smo zaposleni, plačujemo licence, davke, vse, kar je treba. Če bo prišel Uber, bo uničil 1500 delovnih mest, 1500 družin," je dejal.

Jefim je dodal, da ne gre le za Uber, ampak tudi druga podobna podjetja, ki v praksi opravljajo taksi prevoze brez licenc in se obnašajo podobno kot omenjeno ameriško podjetje.

Belopavlovič je izpostavil še nesmiselnost enačenja taksistov z inštruktorji v avtošolah. "Zakaj so bile potem avtošole zaprte, taksiji pa smo vozili, če je problem majhen prostor v vozilu?" je vprašal. Taksisti se tako sprašujejo, ali se denimo na tri dni testirajo tudi policisti, reševalci, vozniki ministrov in drugi poklici, ki opravljajo prevoze z avtomobili.

Protest taksistov pred Državnim zborom.
Protest taksistov pred Državnim zborom. FOTO: Miro Majcen

Jefim je medtem izpostavil, da jim je Vrtovec na sestanku prejšnji teden obljubil vpogled v strokovne podlage, ki jih je vlada upoštevala pri sprejemu odločitve o testiranju taksistov na 72 ur. Do danes dokumentov niso prejeli.

Predstavnica taksistov iz Maribora Sonja Zorko je opozorila, da jim vlada jemlje še tiste drobtinice, ki so jim ostale. "Greš na testiranje, iščeš, kje se boš testiral, na koncu te testirajo in si pozitiven, potem greš čez eno uro na PCR-test in si negativen," je navedla. Taksisti imajo ogromne stroške s popravili avtomobilov, davki, zavarovanjem in drugimi dajatvami. "Na koncu meseca te nihče ne vpraša, koliko strank si izgubil, ko si bil na testiranju," je opozorila.

"Vse to je zato, ker želijo sem pripeljati Uber. A dokler bomo taksisti enotni, Uberja v Sloveniji ne bo," je podčrtala Zorkova. Na vprašanje, kaj lahko taksisti storijo, je izpostavila primer Beograda, kjer so taksisti blokirali glavne ceste.

Podpora iz opozicijskih vrst

Taksisti so na glas podpore danes naleteli tudi v nekaterih opozicijskih strankah v državnem zboru. Poslanska skupina SD je iskala, a ni našla nobene druge evropske države, v kateri bi se morali taksisti testirati na okužbo z novim koronavirusom na tri dni, je v izjavi za medije dejal poslanec te stranke Dejan Židan. Poudarja sicer, da ima vlada več informacij, zato jo poziva, naj javno pove, kje drugod v Evropi še veljajo takšna določila.

Tudi Židan ob tem od vlade terja pojasnilo v zvezi s strokovnimi podlagami za testiranje taksistov na tri dni. Nenazadnje pa ga zanima, kaj pravi zdravstvena stroka o jemanju brisa z nosne sluznice tako pogosto. Vlado je Židan pozval k dialogu in iskanju ustreznejše rešitve. "Slovenski taksisti aktivno povedo, da so proti slabim praksam, kot je Uber slaba praksa, kako razvrednotiti delo, ogroziti potrošnika in državni proračun. Multinacionalke imajo grdo navado, da se zelo rade izognejo plačilu davkov," je še podčrtal Židan.

Tudi poslanska skupina LMŠ poziva vlado, naj vzpostavi dialog s taksisti in predstavi strokovne podlage za zahtevo po testiranju na tri dni, je dejal Robert Pavšič. "Če bi bile podlage razumljive, verjetno revolta taksistov ne bi bilo," je dejal. LMŠ sicer taksiste razume in zahtevamo, naj vlada najde rešitev, ki bo zadovoljila tako ukrepe v smislu preprečevanja širjenja epidemije kot položaj taksistov, ki se komaj preživljajo, je dejal.

Stranka Levica je poziv vladi, naj prekliče zahtevo po testiranju taksistov na vsakih 72 ur in zagotovi nediskriminatoren in javnozdravstveno strokovno podprt način obveznega testiranja za opravljanje dejavnosti taksi prevozov, poslala že prejšnji teden. Danes so taksistom znova izrekli podporo in opozorili, da aktualna oblast tudi v tem primeru zatira proteste. "Državni zbor je obkoljen z maricami, policisti pa popisujejo voznike in jim pošiljajo kazni od 400 evrov navzgor, pa čeprav njihovi protesti nikogar ne ogrožajo, še najmanj pa javnega zdravja," so zapisali v izjavi za javnost.

"Najbolj izpostavljeni delavci v času epidemije so zadnji, ki bi morali prenašati samovoljne, neživljenjske in protisocialne ukrepe te vlade," so še dodali v Levici. "11 mesecev so zagotavljali vsaj minimum javnega prevoza in morali skrbeti za lastno zdravje, za nagrado pa so dobili neživljenske ukrepe in astronomske kazni - zgolj zato, ker si si drznili upreti samovolji oblasti," so sklenili.

Spomnimo

Taksisti so pretekli teden s protestno vožnjo in hupanjem v središču Ljubljane izrazili svoje nestrinjanje z vladnim odlokom, ki od njih zahteva obvezno testiranje na 72 ur.  Gre za pogoj, pod katerim lahko opravljajo svoje delo v času epidemije. Taksistom so se pridružile tudi avtošole, za katere velja enak ukrep testiranja na 72 ur. Prejšnji četrtek so se sestali s pristojnim ministrom Jernejem Vrtovcem, ki je po srečanju dejal, da ne gre za "nagajanje", a da omenjeni odlok ostaja v veljavi. Napovedal pa je, da se bo posvetoval z zdravstveno stroko. 

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (259)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MUNGATUMBA
24. 02. 2021 10.12
+2
Na srečanju sošolcem, mi je eden bivši taksist dejal: Nemogoče je preživeti samo z taksi službo.Pokaži mi enega , ki se preživlja SAMO z taksi vožnjo- ga ni !!- Imajo razvoz paketkov.. - Sedaj vozi za neko ugledno pravno pisarno..
jodr
24. 02. 2021 08.25
-1
Taxisti se bojijo konkurence, saj jih je 3× preveč. Sicer pa imajo tudi dopolnilne dejavnosti....
franceprešeren8
23. 02. 2021 21.56
+2
manipulantje novinarski, avstrija ima.enako, pri nas pa zapišejo, da jih vlada kaznuje....res grdo...samo slepa čreda verjame!
SAKOSAKO
23. 02. 2021 21.56
+2
Kazni zakaj? Če ne moreš naprej, ker si obstal v koloni!
takje
23. 02. 2021 21.53
+2
Kaj čakate gostinci? Spravite se pred parlament, privlečite prikolice, kombije, magari traktorje in strežite mimoidoče, pa tiste kriminalce znotraj tudi, saj smo jih mi izvolili. Česa se bojite, izdaje računov, kazni? Ne jamrajte, spravite se v red ljudje, organizirajte se, ne pa on line lapanje v prazno, gremo! Tega še dolgo ne bo konec, kaj vam ni jasno?
BeGood
23. 02. 2021 21.29
+4
Seveda galamijo, ko pa se bojijo kontrol, saj jih polovica dela na črno.
Walter Pravicek
24. 02. 2021 08.05
+3
EN"GAZDA"VEČ AVTOMOBILOV IN ŠOFERJEV-KONTROLA?NI JE!KDO SE BO VSEDEL V TAKŠNE TAKSIJE,Z RESNIMI NAMENI SE POPELJAT,ČE JE AVTO ZANEMARJAN,ŠOFER NEOBRIT,AVTO STAR,TER NE VEŠ ALI JE ALI NI ŠOFER ZDRAV!GRE ZA VARNO VOŽNJO,KI NI POCENI,GRE ZA ZDRAVJE POTNIKOV!TO NAJ VODI TAKSISTE PRI SVOJEM DELU.
Taxi777
24. 02. 2021 17.03
+1
Se strinjam, samo potem ne bo vec socialna cena storitev
sport5
23. 02. 2021 21.28
+9
iz tujine lahko pride kdor koli z južnoafriškim ali britanskim sevom (saj ni več policije na meji z Italijo in Avstrijo) pri nas pa testiranje na 72 ur.Še en dokaz več,da gre samo za represijo in ne za omejevanje virusa.
franceprešeren8
23. 02. 2021 21.57
+0
MucaNeGrize
23. 02. 2021 21.19
+3
Janševiki že imajo svoj naslov na noratv v službi resnice kdo laže... ..da so taksisti rogovci , metelkovci , lenuhi na socialni , narkomani , brezdelneži -- po forumih / tudi tuka/ pa to pisarijo njihove alenke koprive...
Gepard007
23. 02. 2021 21.16
+3
Jajo ima "magic wand" s katero je ljudstvo prepričal vse kar si izmisli in to v enem letu. Če bi mi kdo o tem cirkusu razlagal pred enim letom bi mislil, da je nor...
slim386
23. 02. 2021 21.13
+4
Testiranje he bedarija... kar se tiče pa uberja pa... konkurenca je vedno dobrodošla na trgu... taksiji izboljšajte storitev in znižajte cene pa bo dela za vse zadosti. Dokler pa turistom iz brnika do ljubljane zaračunavate po 100e... pa bolje da ste tihi
Taxi777
24. 02. 2021 17.05
+3
Preden pustis jezik v uporabo priporocamo da se vklopijo mozgani
1955123
23. 02. 2021 21.10
-5
Te butnglavce bo že policija spravila v red.
Madžaroš
23. 02. 2021 21.06
-4
levičarjem očitno paše da pridemo čimprej nazaj v črno stanje.... očitno so kovid dodatki zelo slastni
Gepard007
23. 02. 2021 21.18
+4
Bodi tiho in se hodi testirat vsak dan in bodi zaprt doma do decembra, če ti to stanje tako paše.
MucaNeGrize
23. 02. 2021 21.20
+5
dokler nam vlada princ teme smo v temi - dobesedno vse je črno ...samo vi in on - beli .
trollolll
23. 02. 2021 21.31
+4
imt600
23. 02. 2021 21.06
-3
te predrage taksiste pa res nben ne rab uber je treba uvedit
MucaNeGrize
23. 02. 2021 21.22
+3
za pogojno pismene pa pešačenje v večerno osnovno šolo ....
1955123
23. 02. 2021 21.04
+1
Taksisti bodo začeli prodajati burek in baklave zemljakom ,avtomobili bodo šli za poplačilo kazni ker trde betice počasi kapirajo.
terciar
23. 02. 2021 20.59
-2
Bravo taksisti, bravo! Testiranje na vsake 3 dni zato, da bo nekdo spet masovno služil s prodajo testov?
daiči
23. 02. 2021 21.05
+5
ja treba je še tazaden vlak ujet s prodajo teh testov, virus počas konec jemlje, hmal bo reku nasvidenje u nasledni vojni...
toti mišek
23. 02. 2021 20.57
+0
Očitno niso dojeli:::BUREK PEČEN NE!
klukec
23. 02. 2021 20.53
+3
Pravilno,enkrat bo en enga nabodel pol bo pa mir.
Militos
23. 02. 2021 20.52
+2
Bleki1
23. 02. 2021 20.52
+7
Kitajci se v 2 letih naučijo slovensko, večina taxistov živiv Sloveniji 10,30 let, pa ti reče gdje češ momče., prometnie predpise pozna le peščica. Zdej pa trobijo, ker ne znajo drugače.
MucaNeGrize
23. 02. 2021 21.24
+2
janševiki trdijo da so domoljubi pa so komajda slovnično pismeni . celo njihov poglavar sekte je slovnično nepismen v svoji " poeziji " ..
simple_mind
23. 02. 2021 20.51
+1
Seveda oblast kaznuje in ustrahuje, ostali si pa ne upajo niti črhniti proti velikim vodjem ...