Slovenija

Nekdanja rafinerija sladkorja bo postala 'galerija svetovnih razsežnosti'

Ljubljana, 11. 10. 2018 09.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Mestna občina Ljubljana bo v nekdanji rafineriji sladkorja uredila sodobni galerijski prostor, ki bo predvidoma zaživel leta 2021. Galerija Cukrarna bo zrasla na robu središča mesta, a vizija je, pravi Janković, da bo to območje postalo del mestnega središča.

Mestna občina Ljubljana (MOL) je v sredo le začela izvajati projekt ureditve Galerije Cukrarna, ki bo postala sodoben galerijski prostor za velike in zahtevne razstavne projekte.

"Nov in sodoben prostor bo namenjen predstavljanju sodobne likovne in vizualne umetnosti, pri čemer bosta zagotovo pomembno vlogo odigrali najpomembnejši bienalni prireditvi v Ljubljani, BIO Ljubljana in Mednarodni grafični bienale. S tem bo rešeno dolgoletno pomanjkanje velikega razstavnega prostora v Ljubljani," so ob začetku gradbenih del sporočili z MOL.

Nekdanja rafinerija sladkorja v Ljubljani je vendarle dočakala začetek prenove.
Nekdanja rafinerija sladkorja v Ljubljani je vendarle dočakala začetek prenove. FOTO: Nik Rovan, vir MOL

'Galerija svetovnih razsežnosti'

Gre za največji kulturni projekt v Sloveniji v vrednosti 21,5 milijona evrov, ki ga sofinancira Evropski sklad za regionalni razvoj. Dela bodo predvidoma trajala 24 mesecev, izvajalo jih bo gradbeno podjetje Strabag. Po končani prenovi pa bo Galerijo Cukrarna upravljal ljubljanski javni zavod Muzej in galerije mesta Ljubljana (MGML).

Kot je povedal direktor MGML Blaž Peršin, se je na prenovo Cukrarne dolgo čakalo, ta degradiran prostor ob Ljubljanici na robu središča mesta je bil več kot dve desetletji prepuščen nemilosti časa. Pri projektu, ki ga brez MOL sploh ne bi bilo, so po njegovih besedah sodelovali številni, prenova se začenja ob pomoči ministrstva za okolje in prostor ter z evropskimi kohezijskimi sredstvi.

Na lastno vprašanje, zakaj Galerija Cukrarna, je Peršin odgovoril: "Ker v Ljubljani ni prostora za večje razstave in večje projekte sodobne in likovne umetnosti, ki ga bo ta prostor ponujal." Ta prostor bo po njegovih navedbah tudi polje združevanja, srečevanja, novih idej in trajnostnega razvoja, ki bo mestu podelil tudi mednarodno noto.

Nov in sodoben prostor bo namenjen predstavljanju sodobne likovne in vizualne umetnosti, pravijo na MOL.
Nov in sodoben prostor bo namenjen predstavljanju sodobne likovne in vizualne umetnosti, pravijo na MOL. FOTO: Scapelab, Marko Studen

Iz stavbe, ki so jo zaznamovali ljudje pred svojim časom in so bili nerazumljeni v svoji veličini, a so pomembno zaznamovali slovenski narod, bo zrasla galerija svetovnih razsežnosti. Tam si bodo obiskovalci po besedah komercialne direktorice družbe Strabag Lidije Žagar lahko ogledali dela svetovnih umetnikov, "ki tudi v večini niso bili razumljeni v svojem času, danes pa vrednosti njihovih del dosegajo nam nerazumljive višine".

'Oživili in razširili bomo mestno središče'

V sklopu projekta ureditve Galerije Cukrarna bodo izvedli rekonstrukcijo objekta, s katero bodo izboljšali urbano okolje in še dodatno oživili širše mestno središče, pojasnjujejo na MOL.

V neposredni bližini Cukrarne so na pobudo rolkarjev odprli park za rolkarje, s katerim so oživili celoten spodnji del Fabianijevega mostu. Opremljen je s polkrožno minirampo, umeščeno med štiri stebre mostu, ter dvema manjšima betonskima elementoma. Vstop vanj je skozi dvokrilna nihajna vrata, poskrbeli so tudi za osvetlitev, da ga bodo rolkarji lahko uporabljali tudi v večernih urah.

Poleg tega bodo odpravili fizično oviro, ki ovira mobilnost na tem delu Poljanskega nasipa in tako onemogoča najoptimalnejšo povezavo med mestnim središčem ter urbaniziranimi območji na vzhodu mesta. Izboljšali bodo tudi družbeni vidik rabe prostora, saj bo to območje z novimi vsebinami in ureditvami postalo dinamičen, programsko bogat in družbeno živahen ter varnejši in prijetnejši prostor, zanimiv tudi za večkratni obisk tako prebivalcev kot obiskovalcev Ljubljane.

Galerija Cukrarna bo zrasla na robu središča mesta, a vizija je, pravi ljubljanski župan Zoran Janković, da bo to območje postalo del mestnega središča. Razširili bodo območje za pešce, že včeraj pa so pod Fabianijevim mostom odprli tudi skate park, s katerim oživljajo celotno podmostje, od Cukrarne do kolesarske brvi.

Galerija Cukrarna bo zrasla na robu središča mesta, a vizija je, pravi Janković, da bo to območje postalo del mestnega središča.
Galerija Cukrarna bo zrasla na robu središča mesta, a vizija je, pravi Janković, da bo to območje postalo del mestnega središča. FOTO: Nik Rovan, vir MOL

Ko bo pravnomočnih še drugih pet lastninskih tožb proti uporabnikom nekdanje tovarne koles na Trubarjevi, pa se bo začela tudi prenova Roga. Obe stavbi, ki sta bili do zdaj Sloveniji v posmeh, bosta s prenovo v ponos vsakemu Ljubljančanu in Slovencu, je napovedal župan.

Občina bo za celovito prenovo in ureditev galerije v Cukrarni Strabagu plačala 21,5 milijona evrov. MOL je s sklepom vladne službe za razvoj in evropsko kohezijsko politiko o sofinanciranju prenove pridobila 13,47 milijona evrov, od tega je 10,7 milijona z naslova evropskega sklada za regionalni razvoj, 2,7 milijona evrov pa bo prispevala država.

V neposredni bližini Cukrarne so odprli park za rolkarje.
V neposredni bližini Cukrarne so odprli park za rolkarje. FOTO: Nik Rovan, vir MOL
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

toukr
11. 10. 2018 22.21
Skaterji in rolkarji, zapohana žabarska mularija, iz teh logov prihajajo na metelkovo in v obliki mesecev potem v parlament. 20 mio za cukrarno, otroška kirurgija pa kot v afriki.
Novi uporabnik
11. 10. 2018 22.16
Lepo da se bo nekaj naredilo s tem. Čeprav je moderna umetnost bolj meh, upam da se trend spremeni.
nikhrast
11. 10. 2018 15.55
-2
Je res primerno, poglej stavbo, sami debeli zidovi, saj more imeti centralno ogrevanje in klimo če bo to galerija.
Bott
11. 10. 2018 14.18
+2
kar lahko napišem je samo hahahahaha stran vržen denar
janezov uč
11. 10. 2018 13.26
+8
upam, da je zdaj na vrsti Rog in Metelkova.
VolkBrenin
11. 10. 2018 13.08
+3
Hmmm ...po eni strani zanimivo ...po drugi strani pa kup reči , ki tisti del lj nikoli ne bo spremenilo v nekaj prijetnega in urbanega...Že sam pogled čez vodo je na bolnišnice...desni breg do cukrarne nikoli ne bo prijetno urejen - da bi bil povezava ali kot se omenja v članku - razširjeni center...ker je cel poljanski nasip in ambrožev trg nezanimiv ...od rok ...in bo takšen ostal trajno / zaradi lokacije same in vsega že obstoječega...itd...
Desnica boli
11. 10. 2018 12.44
+3
21 miljončkov + najbrž še za 20 miljončkov aneksov za vizualno umetnost in razstave skrpucal zakajenih umetnikov ??? S tem denarjem bi rajše pomagali malim podjetnikom. Takim, ki bi s to maso denarja ali delčkom tega kaj ustvarili, mogoče tudi kakšno novo delovno mesto in kaj prinesli v državno blagajno ???
zoooom
11. 10. 2018 12.58
+0
Dokazano umetnost prinasa dodano vrednost. Podjetnik, ki ustvarja iz drzavnega kesa pa minus.
janezov uč
11. 10. 2018 13.26
-5
akrapović in pipi sta dobila državni keš, dobiček bosta nesla pa v tujino.
Desnica boli
11. 10. 2018 14.03
+12
Akrapovič in Pipi mimogrede skrbita za dohodke tko čez palec cca. 1000 družin. Imajo redne službe in plače precej nad minimalnimi. Kaj dela s svojim dobičkom je čisto nepomembno, vsak dober podjetnik pa ga večji del investira v svoj posel in skrbi da ta napreduje. Tko da ne govori o nekih kvari filozofskih dokazih. Rad bi videl umetnika, ki daje kruh še komu drugemu razen sebi...
Desnica boli
11. 10. 2018 14.17
+7
Zoom nečesa nisi razumel. Podjetniki ki ustvarjajo z državnim denarjem niso podjetniki, ampak politiki, ki s tujim tičem po koprivah mahajo. Nisem imel teh v mislih. Tako podjetništvo bi morali ukinit. Govorim o ustvarjalnih sposobnih ljudeh, ki nimajo možnosti realizirati svojih idej. Pa ne potrebujejo miloščine ampak neko obliko pomoči, ki koristi obema stranema. Umetnost zagotovo tudi ima dodano vrednost, samo ne vem če je primerno nezaposlene starše, ki bi radi delali, z otroci poslat na ogled razstave v 21 miljončkov vredno galerijo ???
KAPIBARA
11. 10. 2018 15.32
+3
janezblagi
11. 10. 2018 12.17
+9
Projekt odtekanje državnega denarja v žepe posameznikov se z Cukrarno nadaljuje!!!!
rozalinda
11. 10. 2018 12.06
+18
Še umetnost postaja vedno bolj izrojena, najsodobnejše umetniške prakse kažejo ogromen razkorak med obliko in vsebino - vsebina se sproti spreminja in prilagaja trendom, medtem ko oblika ostaja ista. Primer: napihnem rdeč balon in ga postavim v razstavišče, zraven napišem nadbrihten traktat o genezi, maternici, materi zemlji itd... Ta isti balon čez pol leta preimenujem v temo o vesolju, ali o revoluciji, ali o erotiki.... In umetnosti željna publika, s kritiki vred, vse to "kupi". Ne razumem.
zoooom
11. 10. 2018 12.59
-5
Ja tocno tako! Kaj ze?!? Napihnjen komentar o vesolju. Ne komentiraj stvari, ki jih ne razumes.
rozalinda
11. 10. 2018 14.48
+5
Oprosti, če sem te zaradi svoje nevednosti užalila, morda bi mi lahko pojasnil kaj je tisto, česar ne razumem. Bi šlo?
Cisto na hitro
11. 10. 2018 11.50
+11
Tam kjer rolkajo pod mostom zraven cukrarne je cel kup drogirancev, ki jih lepo v živo gledaš kako se reveži zadevajo s heroinom itd. Igle vsepovsod.
Apostol1
11. 10. 2018 11.45
-14
V bistvu bi bilo bolj koristno če bi jo prenovili in namenili kot prehodni center za begunce ,ker teh bo vedno več in še kako bomo potrebovali kakšen tak center ,ker taka je žal prihodnost predvsem po zaslugi prodajalcev orožja in namesto , da se obnašamo ilozorno sovražno in nestrpno jih sprejmimo urejeno in humano.
AmerikanischeFreund
11. 10. 2018 12.25
+8
Christi Miles
11. 10. 2018 11.27
+12
Jaz bi jo rajši spremenil v kakšno bolnišnico, da se ne bi folk več toliko gužval tam
dark horse
11. 10. 2018 11.00
+8
10 mil bodo pa ukradli
hokej11
11. 10. 2018 12.15
+7
grumf
11. 10. 2018 10.59
+10
upam, da po prenovi ne pozabijo na financiranje programa. ker drugače... se zna ponoviti že videno, ko se nekaj obnovi in čez par let nastane problem, ko nihče noče plačati za program.
zoooom
11. 10. 2018 11.06
+2
grumf
11. 10. 2018 11.08
+11
zoooom
11. 10. 2018 12.56
+1
grumf
11. 10. 2018 13.00
+1
KAPIBARA
11. 10. 2018 15.35
Pa dobro, pa kolko napak-kraj boš ti še dovolil leftardom.. ??
mptour
11. 10. 2018 10.41
+15
Edino, kar bo svetovnih razsežnosti, bo strošek na naš račun.
matej1111
11. 10. 2018 10.33
+6
Galerija svetovnih razsežnosti z našim gnarom.
vertex
11. 10. 2018 10.49
-2
METKA102
11. 10. 2018 10.29
+5
Če bi bila stavba prvotno lepa, ne rečem, naj se jo obnovi. Tako pa tudi če vanjo vložijo milijone in milijone bo še vedno grda. Stara tovarna pač. Le kdo se je izmislil, da jo je treba obnoviti. Verjetno je v Ljubljani še kakšna stara stavba, ki bi jo bilo bolj vredno obnoviti, kot pa to.
zoooom
11. 10. 2018 11.07
+3
Eni ste pa res tako pametni, da vam kar skodi
Equilibre
11. 10. 2018 10.22
+5
upam da ne bo postalo to zatočišče te moderno abstraktne umetnosti ...