Slovenija

Tam, kjer smo si ženske same krive, kadar smo spolno napadene

Ljubljana, 06. 02. 2021 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Ana Pavlič
Komentarji
62

Na Knez Mihajlovi, znameniti ulici v središču Beograda, stoji zasebna igralska šola, ki nosi ime Stvar srca. Njen lastnik in vodja je avtoriteta in ikona srbske gledališke scene Mika Aleksić, ki ga širša javnost zadnje tedne pozna – po zaslugi pogumnih beograjskih igralk z Mileno Radulović na čelu – kot spolnega nadlegovalca in posiljevalca (večinoma mladoletnih) učenk.

Sicer se precej uspešno bežimo od nasilja nad ženskami ali pa se delamo, da nič ne vidimo in nič ne slišimo, a kako bomo pobegnili od tisočih zbranih pričevanj o spolnem nadlegovanju v celotni regiji, ki so se pojavila po izpovedih Milene in njenih kolegic, ki se jim je v tem tednu pridružila tudi slovenska igralka Mia Skrbinac

Če se je komu v Sloveniji morda zazdelo, da nas gibanje na Balkanu ne more zajeti, ker da tej entiteti v vseh pogledih napredna združba Slovencev in Slovenk kratko malo ne pripada – nenazadnje želimo proč od nje pobegniti že desetletja – je ta nekdo očitno pozabil, kako se je javna debata o spolnem nadlegovanju in nasilju pri nas nazadnje končala. Osvežimo si spomin: po tem, ko so sodišča pri obravnavi redkih primerov posilstev, ki sploh dosežejo sodni epilog (90 % posilstev ni prijavljenih), upoštevala olajševalne okoliščine, denimo da je žrtev spala, da je bilo posilstvo kratkotrajno in celo da je posilstvo posledica pomanjkanja naravnih možnosti za sprostitev nagonov, bi nam moralo postati kristalno jasno, da je čas za spremembo definicije posilstva. Da je čas, da se podprijavljenosti tega nasilja zoperstavimo tako, da spremenimo zastarelo in neprimerno, škodljivo zakonodajo in sistem, v katerem od žrtev pričakujemo odpor, ne da bi predvideli normalne psihološke reakcije na tovrstne napade, kot so otrpnjenje, sram in umik – da uvedemo zakonodajo, s katero bomo zaščitili žrtve, breme dokazovanja pa prenesli na storilce. 

Ana Pavlič
Ana Pavlič FOTO:

Od #MeToo do #Nisamtražila

Po izpovedih igralk v gibanjih #MeToo in #Nisamtražila smo bili priča simptomatičnemu trendu: debata v javnosti se naenkrat od potrebnega opozarjanja na družbene vzroke za nesprejemljivo početje, do katerega ne bi smeli imeti nikakršne tolerance, preusmeri v iskanje krivde pri žrtvah, ki so si same krive, ki izzivajo in ki se želijo tako maščevati, ali v nedopustne dvome o vzrokih za prijavo ali izpoved, ki je navadno časovno oddaljena od samega spolnega napada.

 Zakaj šele zdaj, če je bilo tako hudo, zakaj se ni odpravila na policijo, si drznemo misliti in s tem degradirati in disciplinirati sedanje in bodoče žrtve. Če smo žrtve nasilja večkrat, če se ne upremo takoj in prvič (kot si domišljajo mnogi, da bi bilo edino prav) je jasno dvoje: najprej, da smo postavljene v izrazito podrejen položaj in da se zato tudi nismo šele sedaj spomnile na to, in drugič, da je to neuspeh nas vseh. Vsakega posebej in vseh skupaj – ker vzpostavljamo okolje, ki normalizira spolno nadlegovanje, namesto da bi ščitilo žrtve!

Podatki Evropske agencije za temeljne pravice, ki so bili zbrani v najobsežnejši raziskavi o nasilju nad ženskami na svetu do sedaj, razkrivajo del težav družbe, v kateri je spolno nasilje še posebno podprijavljeno . Medtem ko je prijavljenih zgolj okoli 10 % posilstev, je ta številka pri spolnih zlorabah še manjša. Kako, se seveda vprašamo. Tako in zato, ker najmanj vsak četrti državljan Evropske unije meni, da je spolni odnos brez privolitve lahko upravičen; ker najmanj vsak peti meni, da ženske pogosto pretiravajo ali si izmišljujejo, kadar poročajo o spolnih zlorabah in posilstvih.

Besedilo je pripravljeno v projektu Homopolitikus, političnega think tanka Inštituta za politični menedžment. Kolumna izraža stališče avtorja in ne nujno tudi uredništva 24ur.com.

Kaj pa, če je težava drugje? Kaj pa, če ženske spolnega nasilja nad sabo ne prijavimo, ker smo vzgojene z idejo, da se posilstvo v partnerski (še manj pa v zakonski zvezi) ne more zgoditi? Kaj pa, če se za prijavo neprimernih dotikov in pobud ljudi, ki so v določenem obdobju našega življenja predstavljali avtoriteto – torej nekoga, čigar odobravanje si želi vsak –, po zlorabah v grozi zaradi preživetega ne odločimo, ker menimo, da nam nihče ne bo verjel, ali pa nas je strah vsega, kar prijavi sledi? Kaj pa, če je šlo pri zlorabi za več vrst nasilja naenkrat in posilstvo ni potekalo v skladu s scenarijem, ki si ga je javnost zamislila, zato naše ravnanje ne ustreza idealnotipskemu ravnanju žrtve, ki nasilje prijavi takoj, nemudoma, ob tem priloži dokaze (ki jih je pogosto nemogoče pridobiti) in nato zaživi naprej? Kaj pa, če nasilja ne prijavimo, ker nas je sram?

#Nismosame

Kaj pa, če bi nas moralo zelo zaskrbeti, da smo šele po zaslugi študentk, zbranih v iniciativi Rezistenca, odprli vprašanje spolnega nadlegovanja v akademski sferi – saj veste, v tistih prostorih, kjer naj bi se ukvarjali z iznajdbo naprednejše, boljše, pravičnejše družbe? V praksi pa smo tam študentke soočene s svojim položajem in percepcijo svojega telesa v tej zastareli družbi, zato najbrž tudi nihče ne more verjeti, da majhno število prijav v zadnjih desetletjih odraža dejansko stanje.

 In šele zdaj smo lahko ugotovili, da nimamo urejenih ustreznih protokolov in pravilnikov, ki bi študentke in študente ščitili pred spolnim nadlegovanjem ter določali ustrezno ukrepanje (dosedanja želja, zapisana celo v pravilniku, predvideva, da se tak spor rešuje neformalno), da torej takšnih praks sploh nismo predvideli? Zahvaljujoč vsem tistim, ki so pogumno uporabile svoj glas in izkušnjo za to, da bi spremenile prihodnost tistih, ki za njimi šele vstopajo v različne odnose moči, v različne sfere in prostore, kjer je žensko telo še vedno razumljeno kot nekaj, kar ni last žensk, naše dostojanstvo pa kot nekaj nepomembnega, imamo zdaj priložnost, da začnemo na začetku.

In sicer z ničelno toleranco do nasilja, z ustreznim sistemskim urejanjem področja, z izobraževanjem vseh in z izgradnjo okolja, v katerem ženske vsak trenutek vedo in čutijo, da niso same. Da jim verjamemo, da jim bomo pomagali, da so ustrezno zakonodajno zaščitene, da ne bodo podvržene sekundarni viktimizaciji, da nihče od nas ne bo več mislil, da je poklican za sodbo o tem, kaj se ji je storilo, zakaj je odreagirala tako, kot je, in kaj bi lahko storila sama, da bi do tega ne prišlo. 95 % žensk, ki so spolno nasilje doživele, o tem ne spregovori z nikomer – s tem moramo začeti in se vprašati, kako prispevamo k temu, da toliko žensk čuti, misli in na podlagi videnega in prebranega verjame, da so same.

Koronavirus pasica november
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (62)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Abrams
21. 02. 2021 08.19
V bistvu ste vedno bolj same in vedno bolj se prodajate. Poglejte si instagrame, facebooke ... itd. Ja verjetno se bo družba razgradila. Čakamo samo še umetno maternico. To bo to, kar bo postavilo žensko na realna tla. Postala bo samo še orodje za pridobivanje dobrin. Tako kot smo sedaj moški.
XYZO
07. 02. 2021 10.20
+0
AMERIKANIZACIJA PRINAŠA SVOJE ...PREDPOROČNE POGODBE GOSPODJE ..SNEMAT PREDAVANJA ..PA TAKE PROFESORJE ... ŠTUDENTKE KI SE NEPRIMERNO OBNAŠAJO IZKLJUČIT...
XYZO
07. 02. 2021 10.20
+0
AMERIKANIZACIJA PRINAŠA SVOJE ...PREDPOROČNE POGODBE GOSPODJE ..SNEMAT PREDAVANJA ..PA TAKE PROFESORJE ... ŠTUDENTKE KI SE NEPRIMERNO OBNAŠAJO IZKLJUČIT...
morfo
06. 02. 2021 19.36
+2
Vse bolj razumem homoseksualce zakaj nočejo imeti opravka s temi ženskami.😂😂😂
Nobodyreadsthis
06. 02. 2021 17.34
+3
Tale “clanek” je podn.. in zaradi takih ekstremnih mislenj kot jih ima ta “novinarka” je tudi problem neresljiv ker ne bo nikoli zadovolna pa tut ce se zakonodaja spremeni in izboljsa (kar bi se morala) saj ne strmi ta pogled pravicnosti ampak je subjektiven cesar pa v pravu ne mores upostevati
Abrams
06. 02. 2021 16.14
+4
Sej vemo kaj je lažje. Pa tudi iz prve roke vem kako je na raznih biotehničnih in ekonomskih fakultetah. Neki časa je prednost. Za nekatere ženske pa je skoz prednost. Seksi tajnica je vseeno boljši kot pametna in zatežena feministka.
morfo
06. 02. 2021 21.43
+1
Problem nastane ko je tajnica sexy da dobi službo, po podpisu pogodbe it nastopu pogodbe za nedoločen čas pa se spremeni v pametno feministko.😂😂😂
Mother Russia
07. 02. 2021 15.19
+1
Pogodba za nedoločen čas pa nikakor ne pomeni da je seksi tajnica, ki se je spremenila v feministko nenadomestljiva....
Davidoff297
06. 02. 2021 15.54
-7
Vsem, ki so mi dali minus se "zahvaljujem" saj so s tem pokazali, da podpirajo nasilje nad ženskami... Sramota...
Drekachi24
06. 02. 2021 14.17
+2
Mislim tudi, da odrasla žrtev, če se ji zlorabe dogajajo v odrasli dobi, mora imeti pogum nuditi fizični odpor in podati vsaj anonimno prijavo. Drugo je, če je bila zlorabljena pred leti kot otrok ali najstnica.
Drekachi24
06. 02. 2021 14.14
-1
Sem za sankcioniranje vsake spolne ali psihološke zlorabe s pozicije moči. Tudi mater nad sinovi in hčerami. Ali žensk nad partnerji. Pri tem je treba paziti, da pravil ne zakomplicirano preveč, sicer bo še več samskih oseb. Po mojem je pomembno tudi pravila prilagoditi okolju. Direktor in tajnica v pisarni ali na konferenci v drugem kraju ni isto kot direktor in tajnica sama pri njem na vikendu.
wolfterier
06. 02. 2021 16.50
+1
Apolo,direktor in tajnica je isto,ne glede,kje sta.Elita misli,da si lahko privošči vse.Janković in Turk sta vrh ledene gore !
ivan z Doba
06. 02. 2021 12.01
-3
Očitno "profesionalni" del deli stališče večine redneckov, ki bi ženske najraje posili in jih imajo za nujno zlo ter briše kritiko slovenske desnuharske neuravnovešenosti, ki je posledica majhnega lulka brez intelekta. Lep dan.želim moderatorju. Mamo pozdravi in upam, da ženski del družine nikoli ne naleti na kakšnega od primerkov, ki tu spodaj pišejo o svojem nepotešenem "mačizmu! Srečno!
wolfterier
06. 02. 2021 16.52
-2
Ivangrozota,slišal sem,da imajo butli večjega,kot intelektualci.
pepi bolcev
06. 02. 2021 11.55
+4
V nadlegovanju studetov je se nekaj vec kot spolnost. Gre za izrabo moci in pozicije. In tovrstnega nadlegovanja so delezni vsi. Tako moski kot zenske. In kot je znano na akademiji niso samo zenske zrtve spolnih napadov. Naj dekan akademije razlozi kako je prisel do svojega polozaja.
bavbav
06. 02. 2021 11.30
-4
Vprašajte kakšnega dimnikarja, kaj vse doživlja na terenu.
jmis
06. 02. 2021 10.56
+10
Daj daj, ženske se nekaj delajo uboge, v resnici so pa pogosto same največje manipulatorke in spletkarke. Fuj
jmis
06. 02. 2021 10.50
+11
In kdaj bo kak članek o psihičnem nasilju žensk nad moškimi? Ga do danes še vedno nisem zasledil. Sramota.
Potouceni kramoh
06. 02. 2021 10.49
+7
Punce ajd vse takoj nazaj na Venero da bomo imeli fanti tle mir😂
ivan z Doba
06. 02. 2021 11.45
+1
antilevi?ar
06. 02. 2021 10.45
+5
A daj ne stokajte, ste že dosadne. Kdo vas je pa zdaj dobro leto tikal,.spet ni prav?
VolilecSlo
06. 02. 2021 10.15
+14
Včasih smo se spoznavali na plesih pa v diskotekah... če je šla plesat si imel šanse, drugače si takoj vedel, da te je odpikala. Se bojim, da če bi sedaj katero povabil na ples si bo to lahko kakšna malce nevzgojena in zatežena razlagala kot spolno nadlegovanje.
slo_veter
06. 02. 2021 10.25
+2
ja že pristop s hi in "lepo izgledaš" je današnje popolnoma nepsrejemljivo. Kako lahko ocenjuješ po zunanjem videzu. Tako, da je lažje danes iti na internet lažni profil, uspešen bla, bla bla .. in vse so super srečne.
batom@pinkponk.com
06. 02. 2021 10.51
-2
Tipicno patriarhalno stalisce zahojenega vaskega pastirja, ku ne zna pristopit k zenski na inteligenten nacin.
VolilecSlo
06. 02. 2021 11.00
+6
@batom@pinkponk.com. Pri mojem komentarju se od bralca pričakuje vsaj minimalen IQ, zato ne govorim, da smo dekleta spoznavali v plesni dvorani Pionirskega doma ter, da se nas je večina učila plesat standardne in latinsko ameriške plese...še sedaj hodiva z ženo na izpopolnjevalne tečaje, ko smo že preko 50. Spoznala sva se na plesu.
Nithdil
06. 02. 2021 09.59
-4
"Podatki Evropske agencije za temeljne pravice, ki so bili zbrani v najobsežnejši raziskavi o nasilju nad ženskami na svetu do sedaj, razkrivajo del težav družbe, v kateri je spolno nasilje še posebno podprijavljeno ." ja ok, če ne daš prijave, bo neprijavljeno. Če ne daš prijave, ker "veš" da je itak vse brezveze, ter da storilcem ne bo hudeha si pa del problema in za nameček potunkaš še marsikatero vrstnico. Tukaj se je tudi čakalo in medtem je škodo utrpela še marsikatera stanovska kolegica. Recimo bobu bob.
batom@pinkponk.com
06. 02. 2021 10.54
+4
Ja, in bob je dejstvo, da preveckrat storilec in druzba upravicita dejanje, zrtev pa ostane ponizana in ozigosana, da je z njo nekaj narobe.
Nithdil
06. 02. 2021 11.05
+3
Dejstvo je, da je lažje opravičiti dejanje izpred 10 let kot pa nekaj svežega, v pravu pa tudi obstaja institut zastaranj. S čakanjem delajo same sebi medvedjo oslugo v bistvu. Profesor ki ga nima smisla imenovati je izgubil funkcijo letos na račun obtožb in prav je tako, ali bi raje, da se to zgodi čez 10 let ? V teh desetih letih se lahko zgodi marsikaj marsikomu drugemo, če zločin ostane neprijavljen. Minusi zgolj nakazujejo, da ne razumete mojega argumenta
wolfterier
06. 02. 2021 16.54
+6
Treba je prijavit takoj,ne čez sedem let.
borjac
06. 02. 2021 09.56
+5
Nikar ne pričakujte preveč od države v kateri PV napiše twit o dveh prostitutkah za ..... in imenuje dve novinarki, pa tudi cerkveni del vlade je bolj dojemljiv za Poljsko varianto kot za demokracijo in enakopravnost žensk, pa države v kateri Podpredsednik parlamenta govori seksistične opazke, predsednik parlamenta pa nič, kaj ti ljudje nimajo žen in hčerk, veste življenje se včasih izredno kruto maščuje na najbližjih, od teh šovinistov, takrat nikar ne jokajte.
SlobodaNE
06. 02. 2021 11.57
+1
Temu se reče napaka v sistemu. Desnice v sloveniji nimamo, pojav ki ga opisujete je pa sila zanimiv se strinjam.
wolfterier
06. 02. 2021 16.56
-1
borjac,debelo si se zlagal. PV ni pisal o prostitutkah,pač pa o presstitutkah. Ni isto,samo podobno pa je,a ne.
DaVinci
06. 02. 2021 09.35
-10
Mia dela pa svojo serijo iz izkusen.Ne,sploh se ne gre za slavo in denar.Ona hoce pomagat a zarven se zasluzit 😅
wolfterier
06. 02. 2021 09.53
-5
Gre izključno za samopromocijo.Punca se stara,pa rabi več pozornosti.