Slovenija

Tanja Fajon: Čemur smo priča v Gazi, je jasna kršitev mednarodnega prava

New York , 29. 11. 2023 10.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
A.K., STA, N.V.
Komentarji
95

Enostransko priznanje Palestine v tem trenutku ne bi zagotovilo varnosti ljudem v regiji, je v torek v New Yorku pred udeležbo na zasedanju Varnostnega sveta ZN o položaju na Bližnjem vzhodu dejala zunanja ministrica Tanja Fajon. Ključni cilj ostaja zagotovitev varnosti tako Palestincem kot Izraelcem, je poudarila. Na zasedanju pa je poudarila nujnost trajnega premirja, da lahko diplomacija vodi do politične rešitve položaja na Bližnjem vzhodu. Podprla je tudi sklic mirovne konference za Bližnji vzhod.

Ministrica se je danes na sedežu ZN v New Yorku udeležila posebnega odprtega zasedanja Varnostnega sveta ZN o položaju na Bližnjem vzhodu. Na vprašanje, kdaj bo napočil čas za slovensko priznanje Palestine oziroma o zadržkih, ki to priznanje ovirajo, je ministrica odgovorila, da v tem času nobena država ne bo priznala Palestine.

Ministrica je predsedujočega zasedanju kitajskega zunanjega ministra Wanga Yija na mednarodni dan solidarnosti s Palestinci obvestila, da je prišla v New York s poti na Bližnjem vzhodu, kjer je imela sestanke na temo končanja vojne med Izraelom in Hamasom, ki je izbruhnila po napadu Hamasa na Izrael 7. oktobra ter iskanja politične rešitve krize na Bližnjem vzhodu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Prebivalci Gaze doživljajo neizrekljivo grozo. Blokada s pomanjkanjem najbolj osnovnih potrebščin me je globoko pretresla," je dejala ministrica in pozdravila povečanje humanitarne pomoči v zadnjih dneh, ki pa ne zadostuje. "Slovenija je povečala humanitarno podporo in je pripravljena igrati aktivno vlogo pri psihosocialni rehabilitaciji otrok."

Izrazila je zgroženost nad poročili o napadih na civiliste, šole, bolnišnice, objekte ZN in druge civilne objekte. "Dve tretjini vseh žrtev v Gazi so ženske in otroci. Civiliste moramo zaščititi. To, čemur smo danes priča v Gazi, je jasna kršitev mednarodnega prava. Tudi vojne imajo pravila."

Ministrica je pozdravila dogovor o izpustitvi talcev in zapornikov ter humanitarni premor in pozdravila prizadevanja vpletenih v dogovor, še posebej Katarja, Egipta in ZDA.

"Skupaj bi morali biti sposobni, da obsodimo vse oblike terorizma. Razumem trpljenje, bolečino in ranljivost Izraela po surovih terorističnih napadih Hamasa 7. oktobra. Znova pozivam Hamas, naj nemudoma izpusti vse talce. Obsojam vse oblike ekstremizma," je dejal. Dodala, da jo skrbijo posledice vojne na otroke v Gazi, kakor tudi naraščanje napetosti na Zahodnem bregu, še posebej nasilje naseljencev in napovedana širitev dodatnih nezakonitih naselbin.

Opozorila je, da bo imela sedanja kriza širše posledice, vključno z možno širitvijo ekstremističnih ideologij.

Mednarodno skupnost je pozvala, naj stori več in zagotovila, da so Evropejci pripravljeni za sodelovanje pri doseganju trajnega miru. ZN se je zahvalila za vse delo v Gazi in izrazila sožalje zaradi umrlih sodelavcev. Kot predstavnica prihodnje članice Varnostnega sveta ZN je dejala, da mora to telo izpolniti svoje obveznosti.

Ob koncu je izrazila podporo sklicu mednarodne mirovne konference za mirovni načrt, ki bo vodil v rešitev dveh držav - Izraela in Palestine. "Priznanje palestinske države je edino jamstvo za varnost Izraelcev. Slovenija podpira vse pobude, ki si prizadevajo za politično izvedljivo rešitev spopada," je dejala Fajon.

Tanja Fajon v Izraelu
Tanja Fajon v Izraelu FOTO: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

Pred samim zasedanje je poudarila, da so napori v smeri rešitve izjemno veliki.

"Najprej moramo zagotoviti stalno premirje, ustaviti nasilje, vzpostaviti res močno palestinsko oblast in razmere, v katerih bo zagotovljena varnost za Izraelce in Palestince. Mislim, da so napori v tej smeri izjemno veliki, pogovarjamo se z arabskimi državami, z izraelskim zunanjim ministrom Elijem Koenom in ameriškim državnim sekretarjem Antonyjem Blinknom, da pridemo do rešitve dveh držav," je dejala pred zasedanjem.

Tako arabske kot druge države, s katerimi se je pogovarjala, verjamejo, da je zdaj pravi čas za iskanje rešitve dveh držav. Enostransko priznanje je sicer možno, a to ne bo zagotovilo varnosti v regiji, kar pa ostaja ključni cilj, je dodala.

Povedala je, da je Slovenija sicer med petimi ali šestimi državami članicami EU, ki intenzivno delajo na priznanju Palestine, vendar je trenutno najbolj pomembno doseči trajno prekinitev ognja, vzpostaviti močno palestinsko upravo in zagotoviti varnost.

Fajonova zadovoljna z delom ekipe na misiji pri ZN v New Yorku

Slovenija bo z januarjem za dve leti postala članica Varnostnega sveta ZN, že od 1. oktobra pa v njem deluje kot opazovalka. Po oceni Fajonove  ekipa v New Yorku na čelu z veleposlanikom pri ZN Boštjanom Malovrhom in Samuelom Žbogarjem, ki Slovenijo zastopa v Varnostnem svetu, deluje dobro.

"Na misiji je dobra delovna vnema, morda bi bilo treba kakšne stvari izboljšati, da bomo v tem zapletenem položaju sposobni najti svoj prostor poštenega posrednika ob spoštovanju mednarodnega prava," je v New Yorku v torek dejala Fajonova. Ministrica se bo danes v ZN udeležila zasedanja Varnostnega sveta o položaju na Bližnjem vzhodu.

Po izvolitvi v Varnostni svet junija letos se je vlada odločila, da bo Slovenijo tam namesto vodje misije pri ZN Malovrha, ki je vodil misijo v času kandidature za Varnostni svet, zastopal Žbogar. Ta je bil namestnik veleposlanika v času prvega članstva Slovenije v Varnostnem svetu v obdobju 1998–1999.

Po poročanju časnika Delo je Malovrh v ZN poizvedoval o ustreznosti ureditve zastopanja države v Varnostnem svetu s posebnim odposlancem, s čimer naj bi po nekaterih ocenah presegel svoja pooblastila.

"Mislim, da se s tem več ukvarjajo tisti viri z ministrstva, o katerih govorite, ali mediji. Menim, da bi bilo bolje, da bi se ukvarjali z delom naše misije, ki ga opravlja zelo dobro. Zame oba veleposlanika delata dobro in zgodba je že zdavnaj končana. Nikoli nisem razmišljala o odpoklicu veleposlanika," je dejala ministrica.

Kot so za STA razložili viri v sekretariatu ZN, koncept posebne misije pri Varnostnem svetu ne obstaja, ker je misija določene države pri ZN le ena. V sekretariatu ZN pa ni nobenih zadržkov glede tega, kdo zastopa Slovenijo v Varnostnem svetu, ker je to stvar posamezne države članice, so pojasnili.

Diplomati več članic pri ZN, ki sicer niso želeli biti imenovani, pa so za STA povedali, da je ureditev zastopanja države v Varnostnem svetu ZN s posebnim veleposlanikom sicer povsem legitimna, a obenem precej nenavadna.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (95)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Strojan
01. 12. 2023 08.56
+2
Očitno so vsee Europske države z izjemo Španije tako posrano prestrašene, da samo kimajo Američanom in Izraelu in sploh ne upajo razmišljati s svojo glavo. Sploh ni potrebno biti pameten, da veš, da pobijanje tisoče civilov, največ otrok, bombardiranje bolnic in šol ni v skladu z nobenim pravom. Svet pa v strahu da se ne zameri Amerom in I- sranje- lcom samo kimajo in se delajo da je vse ok ! Vsak naj svojo vest vpraša al počne prav ali ne. Primerjajte politiko Amerov do Ukrajine in Palestine. Svet je padel na vse testih. Takoj naj požgejo vse čitabe katere govorijo o človeških pravicah, vojnih pravilih...glavo naj vtaknejo v lastno rit in samo za svojo rit naj skrbijo...dokler jih Matilda ne pobere. Sram me je, da sem državljan Europske unije !
Iteb Tona
30. 11. 2023 18.30
+1
A kdo ve kako so v sds proslavljali dan republike 29.11. 1943. Po nekih informacijah so ga srali in slavili colo noč, tako kot komunisti to znajo!!!!!!!!!🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇
zoran pušenjak
30. 11. 2023 08.09
+2
Kaj bo že nehala delat sramoto državi
Iteb Tona
30. 11. 2023 12.43
+3
Sramoto državi je prvi začel jj in še vedno jo dela in to zelo aktivno!!!!!!!!🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇
Na pol ovca
29. 11. 2023 17.18
-2
Na platformi Rumble na kanalu bolj moder imate video kjer otroški zbor izreraala poje o genocidu palestincev ni šala pojdite na Rumble (pika) com kliknite ikono na kanalu bolj moder in poiščite video z naslovom izraelski otroški zbor z genocidno pesmijo ali nekaj takšnega
konc
29. 11. 2023 16.56
+7
Nevtralnost je najboljša, ko se že radi zgledujemo po Švici. Sploh v takih primerih. Fajonka še najboljše naredi takrat, ko ima zaprto ustno odprtino.
prinašalec2
29. 11. 2023 16.30
+7
Pa kdo je ona, kdo njo poslusa in v imenu koga govori?
User300173
29. 11. 2023 15.01
+6
Zakaj je "pi" prepovedana veseda?
User300173
29. 11. 2023 15.02
+3
User300173
29. 11. 2023 15.01
+1
Se vedno komentirati Izraelu? Izrael je sam potrdil ustanovitev Izraela in Palestine leta 1967. Kaj je tukaj nejasnega? Eno je sigurno, da je Izrael požrl besedo in je običajen prevarant. No, prevare na zahodu Nušo nič novega. Ukrajina je lep primer sprenevedanja in prevar.
slovenka62
29. 11. 2023 13.43
+8
O fajonka spet bluziš.
Nace Štremljasti
29. 11. 2023 13.41
+0
pikaponca lepo napisala slava RUSIJI
Nace Štremljasti
29. 11. 2023 13.40
-3
grims in jajo imata zvečer zabavo ob dnevu republike kjer sta včasih hodila peš tja dol in pisala članke v cajtngih
hansola
29. 11. 2023 13.40
+5
Če to priznajo potem lahko še priznajo ISIS kot samostojno demokratično državo.
misterbin
29. 11. 2023 13.35
+9
A so ostrostrelci lenarili ko je ta hodila tam ?
Iteb Tona
29. 11. 2023 13.30
+3
A je že kdo čestital jj in sds-u ob današnjem dnevu 29.11.1943, ko se je v JAJCU ( v katerega je jj zahajal pogosto in to z vso ljubeznijo, do TITA, komunizma......) rodila JUGOSLAVIJA!!!!!!!!!!!!🍇🍇🍇🍇🍇🍇
2mt8
29. 11. 2023 13.33
+3
Milan je še vedno trdno na partijski liniji, medtem ko se je jajo spreobrnil.
Iteb Tona
29. 11. 2023 13.43
+1
Kako se je spreo rnil, če pa še danes uporablja komunistične metode vodenja stranke, tako kot Tito samo on in nihče drug .......🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇
2mt8
29. 11. 2023 14.14
+4
Janković je Ljubljanski Tito, pa očitno to lewacev nič ne moti.
Pikaponca
29. 11. 2023 13.28
+1
Slovenci smo v NATU torej podpiramo IZRAEL, NIMAMO DRUGE, SE LOHKA SAMO V HLAČE POSERJEMO, čeprav smo v NATU pa vsi podpirajo RUSIJO.
Rudar
29. 11. 2023 13.40
+3
Kdo vsi? Srbija, Iran in Severja Koreja niso vsi.
2mt8
29. 11. 2023 13.27
+9
Kako kulturno in etnično uničiti Slovenijo - vprašajte Tanjo.
Roadkill
29. 11. 2023 13.24
+1
Na tak način ne bo pridobila dodatnih glasov za naslednje volitve
ROMELS
29. 11. 2023 13.21
+8
Fajonki je bilo ugodje v opoziciji pisano na kožo. Sedaj, ko pa je v vladi se situacija obrne na glavo pa pretvarjanja in laži težko pridejo skozi.
Pikaponca
29. 11. 2023 13.20
+8
Palestine ne bo, Izrael bo pobral počistil vse še za manjšino Palestinci ne bodo, tako smo se odločili pardon zahodni svet. Kaj si misli Slovenija ali Tanja Kujon pa nikogar ne zanima. Vse skupaj navadno bevskanje v Luno.
zibertmi
29. 11. 2023 13.16
-3
o tej palistini in hamasu je dobro povedal grims.ker so po volitvah prevzeli oblast pa niso imeli večine,je to na stalo.a je kaka podobnost volitev 04,ko je sds zmagan na volitvah ,vlado pa v več poskusih in podkupovanjih,desusa ni težko podkupit,sestavil vlado.ali pa kovit vlada,ko so vladali s 25 poslanci koalicije in pri prav tolikšni 25% podpori javnosti