Slovenija

Brez sklepa o priznanju Palestine: 'Lahko se zgodi prihodnji ali čez dva tedna'

Ljubljana, 23. 05. 2024 15.18 | Posodobljeno pred 23 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Zunanja ministrica Tanja Fajon je dejala, da ne vidi razloga za odlašanje s priznanjem Palestine. Kot je povedala novinarjem pred sejo vlade, je Slovenija že sprožila postopek za priznanje, na zunanjem ministrstvu pa imajo pripravljen tudi sklep, ki ga lahko dajo na dnevni red, kadar koli se bo vlada odločila. In čeprav je vlada na tokratni seji interno razpravljala tudi o tem vprašanju, pa ni sprejela še nobenih odločitev.

"Želim si, da to opravimo čim prej in pošljemo predlog tudi v državni zbor," je poudarila zunanja ministrica Tanja Fajon. Že v sredo zvečer je sicer v Odmevih RTV Slovenija nakazala, da priložnost za to vidi že na tokratni seji vlade.

Po prepričanju ministrice s tem Slovenija pošilja pomembno sporočilo, da želi zagotavljati premirje, ki je ključno v regiji, tudi trajno varnost tako Izraelcev kot Palestincev, na drugi pa Palestincem sporoči, da imajo pravico do samoodločbe, do svoje državnosti in svojega obstoja. "Slovenija je naredila pomemben korak, nepovraten in jaz vztrajam, da je čas, da ga izpeljemo do konca," je poudarila Fajonova.

Tanja Fajon
Tanja Fajon FOTO: Bobo

Grožnje Izraela Norveški, Irski in Španiji, ki so priznanje Palestine napovedale za prihodnji teden, po mnenju ministrice ne smejo prestrašiti Slovenije. Prizadevanja Slovenije, da bi pridobila večjo podporo držav za priznanje, ministrica vidi tudi kot obliko pritiska na izraelsko vlado.

Državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Vojko Volk pa je izpostavil, da Slovenija prizadevanja, da poišče še eno skupino držav za priznanje, nadaljuje v dogovoru s trojico, ki bo Palestino priznala 28. maja, da bi dali priznanju še večjo težo. "To je naša zaveza tem trem državam, pa tudi tistim drugim državam, s katerimi se še dogovarjamo, tako da je naša zaveza tudi povsem skladna dejstvu, da imamo posebno odgovornost kot članica Varnostnega sveta in delujemo tudi skozi Varnostni svet," je dejal pred sejo vlade.

'Samo priznanje ne nahrani nikogar in ne reši življenja nikomur'

Vlada je postopke za priznanje Palestine sprožila 9. maja in kot skrajni rok, ko naj bi odločitev posredovala državnemu zboru, določila 13. junij. V postopku za priznanje je izrazila pričakovanja za obe strani. Volk je zdaj poudaril pomen teh pričakovanj, češ da "samo priznanje ne nahrani nikogar in ne reši življenja nikomur".

Evropski poslanec Milan Brglez je v intervjuju, ki bo objavljen v soboto v prilogi Dnevnika Objektiv, sicer dejal, da Volk nasprotuje priznanju Palestine. "En človek zaustavlja vso državo," je bil kritičen.

Volk pa je poudaril, da Brglez zavaja javnost z neresnicami o njegovem delu in o delu slovenske vlade. "Nenavadno je, da ob tem izkazuje popolno nerazumevanje delovanja vlade in sprejemanja vladnih odločitev. Še bolj nenavadno je, da ne razume posebne odgovornosti Slovenije kot članice VS ZN. Še najbolj nenavadno pa je, da napada vlado, v katero se ponuja za zunanjega ministra," je bil še kritičen v pisni izjavi.

Brglez se je odzval na izjave Volka, saj da se za razliko od njega sam nikoli ni ponujal za mesto zunanjega ministra in obenem zavrnil navedbe, da ne pozna vladnih postopkov. "Vojko Volk v svojem odzivu za STA v ničemer ne zanika mojih navedb za Dnevnikov Objektiv, da kot državni sekretar v kabinetu predsednika vlade za zunanjo politiko presega svoja pooblastila svetovalca za zunanjo politiko in dela vse, da do slovenskega priznanja Palestine ne bi prišlo," je zapisal Brglez.

Vlada brez sklepa o priznanju Palestine

Vlada je na tokratni seji interno razpravljala o priznanju Palestine, a o tem ni sprejela nobenih odločitev, je pojasnil podpredsednik vlade Matej Arčon. Dejal je, da gredo vse aktivnosti v smeri priznanja, časovnica pa sicer ostaja neopredeljena. "Utegne se zgoditi prihodnji teden ali čez dva tedna, skladno s strategijo, ki smo si jo zadali," je pojasnil.

Robert Golob
Robert Golob FOTO: Bobo

Ob tem je ponovil stališča vlade, da želi, da se priznanju pridruži še več držav in spomnil, da je slovenska vlada še pred Irsko, Španijo in Norveško začela postopke priznanja Palestine, a da ima, za razliko od omenjene trojice, o tem pri nas zadnjo besedo parlament.

SDS: Slovenija naj svoje veleposlaništvo preseli v Jeruzalem

Medtem so pri poslanski skupini SDS pripravili poslansko pobudo, da Slovenija prizna Jeruzalem kot prestolnico Izraela in tja preseli svoje veleposlaništvo, ki je trenutno v Tel Avivu.

"S to odločitvijo bi Slovenija okrepila dvostranske odnose z Izraelom ter izkazala spoštovanje do izraelske kulture, zgodovine, identitete in zakonodaje. S tem bi Slovenija izrazila podporo izraelski samostojnosti, suverenosti in samoodločbi. Poleg okrepitve diplomatskih vezi bi ta odločitev prispevala tudi k spodbuditvi večje gospodarske, tehnološke in kulturne izmenjave med državama," je v pobudi, naslovljeni na vlado, zapisal poslanec SDS Žan Mahnič.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (78)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ARNO50
24. 05. 2024 10.05
+1
Truplo ugrabljene nemške državljanke Shani Louk, ki jo je brutalno umoril hamas, je bilo najdeno v predoru pod stavbo UNRWA. Ironično... Na tabli pred stavbo UN piše, da je bila stavba zgrajena s sredstvi nemških državljanov. In to zločinsko zalego misli ta vlada podpirati?
punkracij
24. 05. 2024 09.47
+2
Vlada pri kateri stavka veliko njenega volilnega telesa nima več neke verodostojnosti tako na domačem kot tudi na parketu zunaj meja naše domovine.
Smuuki
24. 05. 2024 09.29
+0
Nič drugega nam ni treba narediti kot počakati skupno odločitev evrope. Dovolj je da smo usklajeni z večino in preživetje ni več problem. Zakaj hiteti?
Smuuki
24. 05. 2024 09.26
+1
Vse firme odgnat iz Slovenije, podpreti Palestino in smo zmagali. Nihče več ne bo sodeloval z nami. Revščina zagotovljena. To je pa za obstoj levaštva ključnega pomena. Ljudje na volitvah pamet v roke
ThorStorm666
23. 05. 2024 21.57
+3
Golobizem je rak rana Slovenije
Naiven_od_rojstva
23. 05. 2024 21.52
+5
Če ne bi vedel nič o politiki - ko nekoga zbrcajo iz vodenja stranke- taka oseba nima več kredibilnosti. Tanja Fajon - ma farsa
ReAnDa
23. 05. 2024 21.52
+1
Aha, se jim mudi zaradi tik tak tik tak...
avgust.
23. 05. 2024 21.50
+3
Če bi se naši politiko še s našimi problemi toliko ukvarjali, kot se s tem problemom, bi bilo dosti več koristi. Podjetja nam množično odhajajo v tuje roke in se selijo drugam, gospodarstvo tone, zdravstvo je že, povsod stavke, ljudje nezadovoljni....Baje je Palestino priznalo že 140 držav, ne vem, zakaj toliko pompa glede tega.
punkracij
24. 05. 2024 09.37
+1
Prav zanima me kdo bi znal našteti te drzave,ki so priznale Palestino in v kakšnih mejah pa tudi kdo je verodostojen predstavnik te bolj ali manj za sedaj drzave v oblakih.
walter2
23. 05. 2024 21.48
+4
Trenutna oblast in vse prihodnje naj se v prvi meri posvetijo zagotavljanju z ustavo priznanih pravic svojih državljanov kot je pravica do zdravstvene oskrbe,pravica do človeka dostojnega življenja(300000 državljanov živi pod pragom revščine) in pravica starejših do dostojne oskrbe in ne z zadevami,ki se nas ne tičejo(Ukrajinsko-Ruski in Izraelsko-Hamas spor)s katerim vtikanjem samo povzroča dolgoročne zamere do Slovenije tako na Ameriški kot Ruski strani.
Minifa
23. 05. 2024 21.45
+7
Naš problem je propadla sodba o Arbitražnem sporazumu, kazni ribičev ne pa ExkurzijaTanje Fajon in njeno Q**canje po Arabskem polotoku, naj gre v Zagreb par kilometrov stran ali pa RIBIČEM pove skadili smo.
antirepresija
23. 05. 2024 21.45
+5
Nasi neumni politiki, se mesajo v nekaj kar se jih absolutno ne tice. Mi smo tako majhna drzavica, da bodimo tiho, takrat ko smo lahko tiho. To je privilegij. Ne pa lajati kot neki pudelj. Ce bedaki priznajo Palestino, bodo nagradili 7. oktober. Torej to je podpora terorizmu. Sramota! In se nekaj noben vam ne pove, da muslimanske drzave NISO priznale Izraela. Pa tudi Palestina si nikdar ni zelala priznanja. Oni zelijo odstraniti (oz. izbrisati/likvidirati) vse Zide iz tistega obmocja. A nasi politiki sploh vedo o cem se pogovarjajo in s koga podpirajo? To se ne bo zgodil, so zidi premocni. Torej ce bodo nasi norcki priznali Palestino je minimalno kar bi morali zahtevati v zameno (ob istem casu), je priznanje Izraela od vseh muslimanskih sosed, ki tega niso naredile. Drugace tukaj seveda ne bo mira. Ampak se 1x pravim, nagrajevanje terorizma (7. oktober) ne bi smelo biti nagrajeno na noben nacin. Spomnimo, da so pobijali civiliste od hise do hise, ste sploh pogledali video posnetke ,ki jih je posnel sam Hamas? In da so rekli, da bodo to naredili vedno znova in znova. Tega se NE nagrajuje. Hamas mora biti unicen. Potem pa sledi deradikalizacija.
Qwerty
23. 05. 2024 21.42
+11
Država ki nezna uredit 2 vodotoka in zgradit 20hiš po poplavah, se po mojem mnenju ne more ukvarjat z tako kompleksnimi problemi kot je palestina, ukrajina ali kakšna druga globalna zadeva.
antirepresija
23. 05. 2024 21.47
+2
Tocno tako. Ampak jim pase to mesanje megle, ker ovcice pozabijo na vse domace probleme, nasi norcki pa vse kar naredijo je to, da malo jezik vrtijo v prazno, pa so (nekateri) ljudje v tej drzavi zadovoljni. Pa se kar naenkrat pozabi na daljse cakalne vrste in tisoce ostalih problemov.
punkracij
23. 05. 2024 21.41
+8
Ne vem kaj se bo to priznalo.Neka virtualna drzava brez mej in predsedstva.Je morda Hamas legitimni predstavnik palestinskega ljudstva.Narobe svet.
Naiven_od_rojstva
23. 05. 2024 21.39
+7
Po mednarodnem pravu so trije pogoji, da je nek narod ali nacija priznan za državo. teritorij, prebivalstvo in efektivna oblast. Palestinci ne izpolnjujejo dveh od teh kriterijev. Nimajo teriorija in nimajo efektivne oblasti, saj oblast ima v rokah teroristična organizacija Hamas. Kakšno priznanje?
Qwerty
23. 05. 2024 21.39
+8
Fajanovi so očitno vseč možje it tistih krajev, ker se ukvarjamo samo še z regijami ki so precej proč od nas
dane30
23. 05. 2024 21.34
+7
Dokler politiki ne bodo kazensko in materialno začeli odgovarjat za svoje delo oz ne delo in bodo vlekli nas davkoplačevalski denar brez vseh odgovornosti, bomo imeli banano od države
iziizi
23. 05. 2024 21.31
TOOOOO TOOOOO TO BO LUNAPARK A NE KLOVNI VSE POVSOD
Naiven_od_rojstva
23. 05. 2024 21.25
+2
Še vedno mi ni jasno. A gre tu za spopad dveh svetovnih ver? In sploh- da ateisti o tem odločajo.
Minifa
23. 05. 2024 21.22
+10
ZDA so premočne, da bi neka na pol spufana država odvisna od kreditov se koruzila in lajala na polno, težka prihodnost čak Slovenijo..
Sem luzer
23. 05. 2024 21.21
+10
za danilo turka je tole prvorazredna tema.