Slovenija

Pahor: Slovenija ne potrebuje plebiscitarne enotnosti, temveč sodelovanje

Ljubljana, 23. 12. 2019 20.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
STA, / Ti.Š.
Komentarji
180

Enotnost na plebiscitu je bila odločilna za ustanovitev države in njeno enotno vojaško obrambo, je na osrednji državni proslavi pred dnevom samostojnosti in enotnosti dejal predsednik republike Borut Pahor. Takšne enotnosti po njegovih besedah Slovenija danes ne potrebuje, potrebuje pa več dialoga in sodelovanja.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Slovestnosti ob državnem prazniku
    02:25
    Iz SVETA: Slovestnosti ob državnem prazniku
  • Iz 24UR: En praznik, dve proslavi
    03:31
    Iz 24UR: En praznik, dve proslavi
Predsednik republike Borut Pahor je bil slavnostni govornik na proslavi.
Predsednik republike Borut Pahor je bil slavnostni govornik na proslavi. FOTO: Aljoša Kravanja

Slavnostni govornik na današnji državni proslavi v Gallusovi dvorani ljubljanskega Cankarjevega doma je spomnil na enotnost ob plebiscitu za samostojno državo, ki so ji po njegovih besedah botrovale štiri "magične prvine": jasna vizija samostojne države, odločno voditeljstvo, iskren dialog in tvorno sodelovanje.

Enotnost na plebiscitu je bila odločilna za ustanovitev države in njeno enotno vojaško obrambo, je poudaril Borut Pahor in dodal, da bi bil razvoj zgodovinskih dogodkov drugačen, če bi namesto polne enotnosti na plebiscitu odločitev za ustanovitev lastne države zmagala le za las.

V čast dnevu samostojnosti in enotnosti, ki ga bomo praznovali v četrtek, je v Gallusovi dvorani ljubljanskega Cankarjevega doma potekala osrednja državna proslava. Govornik je bil predsednik republike Borut Pahor.

A se Pahor ob tem, kot je dejal, nikakor ne zavzema, da bi k enotnosti stremeli vsak dan in za vsako politično vprašanje. "Nikakor ne. Za veliko večino vprašanj, ki zadevajo našo sedanjost in prihodnost, zadostuje večina za en las, zmaga za en las," je poudaril, a dodal, da je tudi za običajen čas koristno, če družbene in državne zadeve urejamo s čimbolj jasno idejo, če imamo odločno voditeljstvo, občutek za iskren dialog in privrženost sodelovanju.

To je bilo in ostaja vodilo tako imenovane konsenzualne politike, ki se je po njegovih besedah v zadnjem času znašla v resni krizi. Kot je dodal, vidimo porast politike, ki deli. "Ta politika se ne trudi, da bi razlike presegala, nasprotno. Te razlike izkorišča," je še poudaril. To po njegovih besedah ustvarja razmere, ko ni več plemenito, če poskušaš nagovarjati politične tekmece ali celo z njimi sodelovati. "Nasprotno, vse bolj in bolj se zdi, da zadostuje, da nagovarjaš svoje lastne podpornike, tekmece pa stigmatiziraš ali celo izključuješ," je opozoril.

Slovenija je po njegovih besedah skoraj tri desetletja v položaju, ko enotnosti kot ob plebiscitu ne potrebuje, potrebuje pa več dialoga in sodelovanja. "Premalo je iskrenega dialoga, da se sliši drugega in premalo sodelovanja za oblikovanje skupnih ciljev in poti do njih. Preveč je nestrpnega, sovražnega in celo izključujočega govora. Preveč je zavračanja sodelovanja," je dodal Pahor.

Opozoril je tudi, da se je po koncu finančne in gospodarske krize prestrukturiralo gospodarstvo, država pa ne. Odlašanje z njeno modernizacijo, ki vključuje strukturne spremembe, bo po njegovih besedah postajalo vse večji problem. Poleg tega nas v prihodnjem letu čaka oblikovanje podnebne politike, konferenca o evropski prihodnosti in spremembe volilne zakonodaje, je spomnil predsednik republike.

"Morda danes res ni tak prelomen čas, ki bi terjal narodno enotnost kot pred skoraj 30 leti. Vendar imamo kup neposrednih in velikih, zahtevnih in zapletenih nalog, ki jih lahko dobro in uspešno opravimo samo skupaj," je še dodal.

Tanko na slavnostni seji DZ kritično do zagotavljanja človekovih pravic v državi

Eno temeljnih izhodišč slovenske osamosvojitve je bil upor proti kršenju človekovih pravic, je na pred dnevom samostojnosti in enotnosti dejal podpredsednik DZ Jože Tanko. Prek postulatov pravne države naj bi bilo v Sloveniji enako varstvo pred zakonom zagotovljeno vsakomur. Vendar pa še zdaleč ni vse tako, kot bi moralo biti, je opozoril.

Tanko je v nagovoru na slavnostni seji DZ pred praznikom spomnil na besede predsednika Socialdemokratske zveze Slovenije Jožeta Pučnika po razglasitvi začasnih rezultatov plebiscita: "Jugoslavije ni več, zdaj gre za Slovenijo." Z rezultatom plebiscita je bil dan ukaz tedanji politiki, katere jedro je predstavljal Demos, da udejanji stoletne najintimnejše želje slovenskega življa po samostojni državi.

Mednarodna skupnost po besedah Tanka ni bila naklonjena razpadu Jugoslavije in tudi tedanji režimski politiki so na vse mogoče načine ovirali vzpostavitev samostojne države, a zaradi vztrajnosti in nepopustljivosti Demosovih politikov se je zgodilo prav to. "Če bi še tedaj zamudili priložnost, Slovenije kot države ne bi bilo," je opozoril.

So pa idejo samostojne Slovenije močno podprli tudi Rimskokatoliška cerkev, Slovenci v zamejstvu in Slovenci, razseljeni po Evropi in ostalih celinah. "To je poenostavilo poti do mednarodnega priznanja države, pa tudi njihova finančna pomoč ni bila zanemarljiva," je dejal Tanko.

Podpredsednik DZ je v nagovoru povzel še nekatere ključne dogodke v procesu osamosvajanja, od izdaje ukaza o razorožitvi Teritorialne obrambe ter posveta delegatov in ministrov koalicije Demos v Poljčah pa vse do ustanavljanja lastne vojske, ki je bila tudi ključni dejavnik obrambe samostojnosti Slovenije in vojaške zmaga nad JLA.

Ob tem je izpostavil, da je bil Demos odprt do drugače mislečih, ni izvajal lustracije in revanšizma. So pa bili tega deležni politiki Demosa, čeprav so to tedaj morda spregledali. Sprožene intrige so ob naivnosti, politični neizkušenosti in peti koloni v Demosu pripeljale do razpustitve Demosa, je povedal Tanko. Demosove stranke in njihovi vplivni posamezniki so tudi postajali lahke tarče, ki so jih z aferami izrivali ali celo odstranili iz političnega prostora.

Na dan, ko je pred 29 leti potekal plebiscit o samostojni Sloveniji, smo danes v Sloveniji s številnimi slovesnostmi zaznamovali dan samostojnosti in enotnosti, ki ga bomo sicer praznovali v četrtek. V DZ je potekala slavnostna seja, predsednik vlade Marjan Šarec je na Brdu pri Kranju sprejel svojce padlih in ranjenih v vojni za Slovenijo leta 1991, v ljubljanski stolnici pa je tradicionalno potekala maša za domovino.

Tanko je spregovoril tudi o aktualnih razmerah v državi in ocenil, da je Slovenija po letu 2008 začela stagnirati. "Levičarske vlade so v tem obdobju sprejele več enostranskih političnih odločitev, ki so močno škodile državi." Takšne so bile po besedah Tanka tudi odločitve za arbitražo, za tožbo Hrvaške, za podpis Marakeškega sporazuma in za "omogočanje prostega prehoda množice oboroženih ilegalnih migrantov na slovenska in evropska tla". Te je Tanko označil za "hudo varnostno grožnjo za Slovenijo in Evropo".

Kot največje breme države pa je Tanko navedel nedelovanje preiskovalno-sodnega sistema. Kot je dejal, ni čudno, da je zaupanje v sodstvo, torej v pravico in pravičnost, tako nizko. Temelj uspešne države je pravično sodstvo, je še poudaril Tanko.

Poklukar: Živimo v demokratični, pravni, varni in socialni državi

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je v današnji poslanici pred dnevom samostojnosti in enotnosti zapisal, da se danes s ponosom spominjamo državotvornih odločitev. "Živimo v državi, ki je demokratična, pravna, moderna, varna in socialna, predvsem pa je država vseh svojih državljank in državljanov," je zatrdil.

Državljankam in državljanom je ob dnevu samostojnosti in enotnosti čestital tudi notranji minister Boštjan Poklukar.
Državljankam in državljanom je ob dnevu samostojnosti in enotnosti čestital tudi notranji minister Boštjan Poklukar. FOTO: Aljoša Kravanja

"Pred 29 leti so naše tisočletne sanje postale resničnost. Odločitev, da zaživimo v lastni državi, smo z jasnim za izrazili na plebiscitu. Takrat smo se z veliko večino odločili za samostojno in neodvisno državo. Tri dni kasneje smo našo odločitev sporočili svetu in pogumno stopili na pot samostojnosti," je spomnil minister.

Dodal je, da je bila pot za mlado in ambiciozno državo "tlakovana tudi s težkimi preizkušnjami, ki smo jih premagovali združeni, z veliko mero odgovornosti, odločnosti in poguma".

S temi besedami je državljankam in državljanom čestital ob dnevu samostojnosti in enotnosti, ki ga praznujemo 26. decembra.

Kovšca v poslanici za odpravo krivic in neenakosti

Plebiscitarna odločitev je presegla sanje narodnega prebujenja ter v enotnosti prvič v zgodovini povezala Slovenke in Slovence kot narod, ki si zasluži svojo lastno državo, pa je v poslanici zapisal predsednik DS Alojz Kovšca. Med izzivi za prihodnost je izpostavil popravo krivic in neenakosti.

Težke besede, kot so decentralizacija, debirokratizacija in deregulacija, ne pomenijo ničesar, če jih ne oživimo z dejanji, meni Kovšca.
Težke besede, kot so decentralizacija, debirokratizacija in deregulacija, ne pomenijo ničesar, če jih ne oživimo z dejanji, meni Kovšca. FOTO: POP TV

Plebiscit je Kovšca označil za zgodovinski trenutek, ki ga ne smemo nikoli pozabiti. Danes, ko se svet sooča z globalnimi družbenimi in podnebnimi spremembami, ko se razblinjajo stari vzorci razmišljanj in vrednotenj, ko se kruši zaupanje javnosti v politiko in politike, je pomembno, da znova stopimo skupaj, kot en in enoten narod, je poudaril.

Kot je opozoril, je pred nami "pomembna in zahtevna naloga, in sicer kako naj popravimo številne družbene krivice in neenakosti, ki so se nabrale v vseh teh letih samostojnosti". Uvedba pokrajin v Sloveniji je po njegovi oceni lahko eden takšnih novih pozitivnih procesov, ki bo aktiviral državljane, lokalne skupnosti in državo v želji, da se poslušamo in slišimo.

Težke besede, kot so decentralizacija, debirokratizacija in deregulacija, ne pomenijo ničesar, če jih ne oživimo z dejanji, je navedel Kovšca. Mladi namreč odhajajo v tujino, starejši životarijo na pragu revščine. Podeželje se prazni, mesta pa se dušijo v prometu. Dolge čakalne dobe uničujejo zdravstveno kondicijo prebivalstva, je opozoril.

Zato se je Kovšca zavzel za ukrepanje, pri tem pa poudaril, da je treba odločanje o ključnih družbenih vprašanjih ter projektih vrniti ljudem.

Proslave in sprejemi že čez dan

Premier Marjan Šarec pa je že opoldne v kongresnem centru na Brdu pri Kranju pripravil sprejem za svojce padlih pripadnikov teritorialne obrambe, ministrstva za notranje zadeve in civilnih žrtev ter ranjenih v vojni za Slovenijo, ki se ga je udeležil tudi Poklukar.

Že dopoldne je Pahor v predsedniški palači vročil državni odlikovanji zlati red za zasluge Petru Jambreku in srebrni red za zasluge Erhardu Buseku.

Popoldne je v ljubljanski stolnici svetega Nikolaja potekala tudi maša za domovino, ki jo je vodil nadškof metropolit Stanislav Zore.

Proslave ob dnevu samostojnosti in enotnosti potekajo tudi po občinah.

Plebiscit o samostojni Sloveniji je 23. decembra 1990 potekal na podlagi zakona o plebiscitu, ki je bil v začetku decembra v skupščini, predhodnici zdajšnjega državnega zbora, sprejet z 203 glasovi. Nihče ni bil proti, štirje poslanci pa so se vzdržali. Plebiscitarno vprašanje je bilo: "Ali naj Republika Slovenija postane samostojna in neodvisna država?"

Na plebiscitu je glasovalo 93,2 odstotka vseh volilnih upravičencev, od katerih se jih je za osamosvojitev izreklo 95 odstotkov (ali 88,5 odstotka vseh). Da je plebiscit uspel, je bilo znano že nekaj po 22. uri, ko so prešteli okoli 60 odstotkov glasov. Predsednik Demosa Jože Pučnik je takrat izrekel znameniti stavek, da Jugoslavije ni več in da gre zdaj za Slovenijo.

Izide plebiscita so uradno razglasili čez tri dni, zato vsako leto 26. december zaznamujemo kot dan samostojnosti in enotnosti, ki je državni praznik in dela prost dan.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (180)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik443897
27. 12. 2019 16.25
-1
Tovariš Pahor, Slovenci smo enotni, NIMAMO samo sreče pri izbiri POLITIKOV, ne sprejeta LUSTRACIJA, pa problem vseh TEŽAV !!!
ne rabimo predsednika
24. 12. 2019 17.27
-1
mene pa zanima zakaj se ta praznik praznuje že dva dni prej ?
26277
24. 12. 2019 18.15
Vprašaj božička... On praznuje ves december.
26277
24. 12. 2019 18.17
+1
Sicer je bil dan D, 23. 12.1990, uradni rezultati pa 26.... BO?
minkica91
24. 12. 2019 15.37
+4
zgleda da lahko v naši dragi domovini opozarjamo in kritiziramo samo ameriko, če pa kaj rečeš čez naš sistem si pa revanšist, pa faši- Pa mislite, da smo vsi neke manke ali kaj, da ne znamo sami misliti. Dovoljeno je le udrihanje čez ameriško in drugo oblast, zgleda da je samo tam demokracije. Pri nas pa obratno. Ali ni svoboda govora in misli. Nekateri še tega zgleda ne vedo.
Uporabnik443897
27. 12. 2019 16.26
-1
Hvali Kućana in partijo pa ne boš POBRISAN :)
brabusednet
24. 12. 2019 12.16
-1
Sinoči na tej proslavi bi mnogi raje od Zdravljice slišali Hej slovani.Zato smo tam,kjer smo,še vedno Balkanci.
ne rabimo predsednika
24. 12. 2019 17.23
+1
Uporabnik443897
27. 12. 2019 16.27
-1
Ga ni čez Balkan, vprašajte Kučana in Yugonostalgike !!!
provni
24. 12. 2019 11.40
+4
SDS bo najprej morala zamenjati vodilni kader s princem teme na čelu, da se bo z njimi dalo dogovarjati pa srečno 2020.
mosqito
24. 12. 2019 12.23
+1
Tvoj vampirski dvor, pa v prvi vrsti, hijene privilegirane.
Uporabnik443897
27. 12. 2019 16.29
-1
Vi se raje znebite komunistične partije yugoslavije, pa bomo lahko normalno ŽIVELI !!!
Periot222
24. 12. 2019 11.15
-16
Pahor pravi predsednik!
JE-BI-GA
24. 12. 2019 16.01
+7
To te pa mora srat pritisnt, hočeš, nočeš
Uporabnik8879
24. 12. 2019 11.03
+9
Sicer je lepo povedal to okoli dogovarjanja in enotnosti pri državnotvornnih zadevah. Problem je le v tem, da se ne moreš pogovarjati z nekom, ki ima edini namen rušenja in revanšizma obstoječe vlade. Z nekom, ki te je že neštetokrat razočaral ne moreš biti prijatelj in te bo kljub morebitnim lepim obljubam ponovno, ko bo to potreboval. Z obstoječim vodstvom se ne SDS in ne NSI ne piše najbolje, ker se je preveč v preteklosti nabralo in ljudje smo to ob spremljanju tudi opazili.
Uporabnik113189
24. 12. 2019 11.05
+0
Se strinjam, glede sodelovanja pa bi še sam dodal delček v mozaik. Tisti ki so dovolili da so naš narod oplenili za najmanj 70 milijard, ki so prodali paradna podjetja na jug (čeprav so dobro vedeli da tam pač ni nekega prestižnega razvoja in da to ni strateški partner) in da je ta jug v naslednjem koraku razprodal pod ceno kupljeno premoženje najboljšemu ponudniku ( kar zopet ni strateško primerno za nas) in pri tem nesramno zaslužil z razliko v ceni, bi morali doživeti precej hujšo kazen, kot so jo. Vpliv določenih prodanih lažnivih politikov bi moral že davno izginiti iz današnje scene, vztraja pa lahko, ker ni bilo kazni, zato je pač edina možnost izključevanje.. Lahko so samo veseli da so "samo" izključeni, če ne bi bil slovenci toliko civilizirani, bi doživeli romunski scenarij. Za tega pa vemo, da ni ničesar rešil, le prikril resnico, ter rešil mnogim v vojski in politiki kožo, čeprav so počeli svinjarije v prejšnjem režimu. Skratka ljudem je jasno da z nenadnim prevratom ničesar ne rešiš, odloča pa precej komu v trgovini daš svoj denar in pasiven odpor, vzgoja jutrišnje generacije in še marsikaj drugega.
minkica91
24. 12. 2019 15.29
+2
eni še to ne vedo, kaj je opozicija, če opozarja na napake, je pa kar revanšizem, rušenje, hujskaje in ne vem kaj še. Ali nekateri mislijo da smo vsi neke mame Manke ali kaj.
Janez Novak 12
25. 12. 2019 16.24
-1
Uporabnik113189
24. 12. 2019 10.37
+5
Proslavo sem si ogledal, tudi govor predsednika države.. Se je dobro pripravil, bi pa veljalo omeniti, tisto zamolčano podrobnost, da je sam vsilil arbitražo, ne samo za en las in en glas, ampka z referendumom z zelo slabo udeležbo, kjer je odločal las. Vprašanje pa ni nepomembno, ali drugače vsaj toliko kot odločitev za svojo državo. Ga pa razumem, vsak poskuša vodo napeljati na svoj mlin. Sicer pa, res ne vem več, kdo je v tej državi normalen. Takšen praznik, ko smo se vsi v tako veliki večini odločili naj bi bil vesel, razigran, poskočen, poln navdušenja in entuzijazma, optimističnega pogleda v prihodnost, z visokimi načrti, ki jih bomo kot narod uresničili. Dogodek pa je bil temačen, poln neke megle, zagrenjen, kot bi vsi imeli zobobol, z vsem spoštovanjem do tistih ki so sodelovali in bi jih morali tudi videti. Ampak ne tako in ne na takšen dan.
Uporabnik113189
24. 12. 2019 11.10
+1
Že na samem začetku so uspeli pošteno "mučiti" slovensko himno..
26277
24. 12. 2019 10.33
+8
Bavčar je v hotelu s 5 zvezdicami. Srečno Slovenija.
26277
24. 12. 2019 10.20
+4
Pahor, v Gorici je pomlad... pridi malo na zrak.
ArkaMast
24. 12. 2019 10.14
+3
SDS ne sodeluje. Ruši tudi vlado, ki ima dvakrat večjo podporo kot jo je imela njihova, ki je itak strmoglavila. Torej je Slovenija ne rabi. ..... SDS sodeluje le s Hrvaško, Mađari in Italijani, in še to le takrat, kadar ima Slovenija konflikt z njimi.
IS58
24. 12. 2019 10.18
+4
Kako boš pa to razložil SDS-ovcem? Dokler bo JJ v opoziciji, ne bo političnega napredka. Sami sebe uničijemo. Škoda!
DEEP
24. 12. 2019 10.12
+3
Slovenija potrebuje da Slovenci ,prevzemejo use veje oblasti a ne pa vladaje prepuščajo Slo. državljanom !
Janez Novak 12
25. 12. 2019 16.27
mosqito
24. 12. 2019 09.58
-1
Rdeči baroni, prvorazredni, so si za Božično darilo, s pomočjo KRIVOSODJA , ispustil g. Bineta. Ni slabo, po treh letih na odprtem apartmaju, z vsemi počitniškimi privilegiji ,po svetovni kraji in goljufiji in nekaj sto brezposelnimi ........ Bravo KATIČKA, šefica KRIVOSODJA.
Le vkup uboga gmajna
24. 12. 2019 09.57
+4
Slovenija potrebuje politike, ki niso obremenjeni s preteklostjo, ki gledajo na svoje ljudi s spoštovanjem in jim je mar kaj se v državi in z državljani dogaja.
AlternativeFacts
24. 12. 2019 10.08
+9
Slovenija ima politikov za izvoz, kar Slovenija potrebuje so državniki...razlika med državnikom in politikom je pa v tem, da slednji dela zgolj za svojo rit po načelu kdo mi da več, državnik pa zgolj za narod...
mosqito
24. 12. 2019 09.52
+6
Ko vidiš sedeče v prvi vrsti, me grabi, da se odpovem državljanstvu. Newyorški skrivač in preračunljivec, preprodajalec orožja Iz MB letališča, dezerter in razoroževalec Slo TO , lansirano zgoljufano nameščen PV,...... sramota, a za takole smo se boril?
AlternativeFacts
24. 12. 2019 09.58
+2
Torej niso problem tisti, ki so polnih ust domoljubja, potem jih pa ni na državnih proslavah? Zakaj se sploh trudite oziroma si povzročate take travme?
mosqito
24. 12. 2019 10.08
+2
In takšni, so pri vsaki proslavi v prvih vrstah, Kot najbolj zaslužni. Tole je še samo v Belorusiji, Venezueli, Bolivija, S Koreji.
AlternativeFacts
24. 12. 2019 10.21
+8
..ZDA, Franciji, Italiji itd.... Pač trenutna garnitura vedno sedi v pvih vrstah...kaj bi pa ti rad? ( Ivo Hvalica: »Janša je potolkel vse rekorde. Tudi jugoslovanske, mogoče ima daljši staž Mao«)
ŠKIS
24. 12. 2019 09.51
+3
pa kdo mi to reče
brabusednet
24. 12. 2019 09.44
+8
Velika večina prisotnih poslušalcev v dvorani je sokriva za stanje v državi.Pa ti norci še to na veliko proslavljajo.Narod pa lačen hodi po državi in se fehta od revežev naj pomagajo lačnim in revnim.Ma kakšna ureditev politična je to.Po mojem niti kapitalistična niti socjalistična.Ti vladajoči se gredo eno zblojeno pajdaško lopovsko ureditev.
komel123
24. 12. 2019 09.34
+12
Na referendumu smo se odločali za nekaj drugega, pa imamo sedaj v bistu isto kot pred njim. Šatec in trdnutna vlada nam žal kažejo, da jim ni do nič drugega kot do lastnih položajev do konca mandata. Potem bo pa že kako.
murinar
24. 12. 2019 09.39
+11
V Franciji se že dogaja , bo potrebno tudi pri nas to bando razhajkati !
pravisprehajalec
24. 12. 2019 09.31
+7
Pahor je omenil tudi pretirano politično korektnost. Pa je to že preveč za pisca tega članka....
AlternativeFacts
24. 12. 2019 09.55
+0
Za pisca ne, zate pa očitno. Pisec je samo korektno opravil s politično korektnostjo...
poneumljanje
24. 12. 2019 09.26
+13
A bosta imela Janez in Krko posebno proslavo samo zase, samo vprašam, če kdo ve ?
Janez Novak 12
25. 12. 2019 16.31