Slovenija

Tatovi ljubijo politike: Tokrat pri Kučanovih

Ljubljana, 10. 06. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Erika Žnidaršič in Melita Župevc
Komentarji
0

Pred dnevi so neznanci vlomili v hišo nekdanjega predsednika Milana Kučana v ljubljanskih Murglah. Policija javnosti tega ni sporočila, ker da gre za osebne podatke, ki jih morajo po zakonu varovati. Izvedeli pa smo, da so tatovi hišo obrnili na glavo in odnesli nakit, denar ter diplomatska potna lista Kučana in njegove soproge.

Vlomilci ali pač vlomilec je opravil nekje med osmo uro zjutraj in pol peto popoldne, pretekli petek, ko nekdanjega predsednika in njegove soproge ni bilo doma. Neovirano se je približal hiši, z neznanim orodjem odprl kuhinjsko okno, plezati mu ni bilo treba, saj je hiša pritlična, in vstopil.

Hiša Milana Kučana v Murglah (Foto: Dare Čekeliš)
Hiša Milana Kučana v Murglah (Foto: Dare Čekeliš) FOTO:

Prečesal je vse prostore, pregledal vse omare, v spalnici je na nočni omarici našel zlatnino, iz predala pisalne mize v delovni sobi pa odnesel diplomatska potna lista, tri denarnice in fotoaparat. Pograbil je celo ogrlico iz torbice Kučanove soproge. Odšel je kar skozi vhodna vrata, saj menda Štefka Kučan, ko je odšla od doma, ni zaklenila vrat in jih je le zapahnila.

Štefka in Milan Kučan dogodka ne želita komentirati
Štefka in Milan Kučan dogodka ne želita komentirati FOTO: POP TV

Nekdanji predsednik in njegova soproga o neljubem dogodku, ki je po njunem mnenju zasebne narave, ne želita pripovedovati v javnosti. V četrtek dopoldne sta Kučanovo hišo v policijskem avtomobilu opazovala dva policista. Bližnji sosedje pa niso videli in slišali ničesar.

Na eni strani je neuradno slišati, da se je vlomilec popolnoma po naključju lotil Kučanove hiše, drugi pa menijo, da je storilec moral vedeti, kdaj se Kučanova vrneta domov, saj si je za svoje opravilo vzel čas.

Peter Kralj iz Policijske uprave Ljubljana je povedal, da glede vloma v stanovanjsko hišo v tem trenutku poteka preiskava, zaradi interesa preiskave pa podrobnosti ne more povedati.

Policija zaradi interesa preiskave o podrobnostih ne more govoriti
Policija zaradi interesa preiskave o podrobnostih ne more govoriti FOTO: POP TV

Čeprav pred domom Milana Kučana že leto in pol, takrat mu je prenehala predsedniška funkcija, ni več hišice s policistom, je nekdanji predsednik še vedno varovana oseba.

Urad za varnost in zaščito mu je varovanje podaljšal, saj naj bi bila stopnja ogroženosti bivšega predsednika dovolj visoka. Kučana varujejo s tehničnimi sredstvi, na primer kamerami, alarmi in preverjanjem informacij. Fizično pa so varnostniki nekdanjega predsednika varovali le takrat, ko se je udeleževal določenih rizičnih dogodkov, so nam še sporočili z Urada za varnost in zaščito.

Slovenske politike so v zadnjih letih že nekajkrat obiskali tatovi

V večini primerov tatovi niso odnesli velikih dragocenosti, izjeme pa so kraje luksuznih službenih avtomobilov. Avtomobil, za katerim se je še dolgo dvigal prah, je bil audi, s katerim se je kot tedanji podpredsednik vlade vozil Marjan Podobnik. Kljub silni varnosti so ga speljali varnostnikom, kraja izpred štirih let ni bila nikoli popolnoma pojasnjena. Sled za njim se je izgubila v Srbiji in Črni Gori. Podobnik je takrat s prstom pokazal celo na krog nekdanjega predsednika Kučana in sprožil burne reakcije.

Ko je legel k zasluženemu spancu, se je neslišno izpred hiše premiera Antona Ropa, tedaj še finančnega ministra, odpeljal še en luksuzen audi. Vlomilec je ključe poiskal kar v hiši in se odpeljal, a ministrovega avta niso odpeljali v tujino, brez prask so ga nekaj dni kasneje našli v bližini ljubljanske obvoznice. Storilcev policija doslej ni odkrila.

Vlomov v stanovanja je bilo precej več in nekaj najbolj odmevnih. Neznanci so v začetku leta 2000 obiskali šefa orožarske preiskovalne komisije Rudija Mogeta, kmalu zatem še vodjo poslanske skupine ljudske stranke Franca Zagožna. In nato kup ugibanj o možnih ozadjih in povezavah.

Glede vlomov v poslanska stanovanja, iz katerih niso odnesli nič konkretnega, je odgovore od policije zahtevala celo komisija za nadzor nad delom varnostnih in obveščevalnih služb. Kar nekaj poslancev, tarča vlomilcev, naj bi bilo, zanimivo prav iz te komisije. A policija ni odkrila, da bi bili primeri med seboj povezani, oziroma, da bi bili v ozadju politični nagibi. Lani so vlomilci obiskali celo samega notranjega ministra Rada Bohinca, spečega so okradli za nekaj 100 tisočakov.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1