Slovenija

'Teater na seji občinskega sveta začetek predvolilne kampanje'

Koper, 01. 02. 2022 12.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Nuša Stegnar, STA
Komentarji
12

Na koprski seji občinskega sveta so padale ostre besede, ki so po mnenju nekaterih začetek predvolilne kampanje. Iskrilo se je med svetnikoma italijanske narodne manjšine, v ozadju pa naj bi bila možna kandidatura ene izmed njih na državnozborskih volitvah.

Na četrtkovi seji občinskega sveta v Kopru je prišlo do ostrih besed med svetnikoma italijanske narodne manjšine Ondino Gregorich Diabaté in Albertom Scherianijem. Slednji je župana vprašal, ali je Gregorich Diabatéjeva, glede na to, da vlaga amandmaje skupaj s svetniki iz vrst Levice, pod katere se podpisuje kot samostojna svetnica, sploh še predstavnica italijanske narodne skupnosti v občinskem svetu.

Scheriani je danes za STA pojasnil, da je zgolj postavil vprašanje v zvezi s spoštovanjem zakona glede na to, da se Gregoricheva pod različne pobude Levice podpisuje kot neodvisna svetnica, čeprav je kandidirala za mesto, ki pripada narodni skupnosti. Manjšini namreč po zakonu v koprskem občinskem svetu pripadajo trije svetniki. Po njegovem je takšna vrsta "neodvisnosti" tudi izigravanje pripadnikov narodne skupnosti, ki so Gregorichevo izvolili. Ob tem je Scheriani zavrnil, da bi ob po njegovem legitimnem vprašanju kakor koli žalil svetnico. Priznal pa je, da bo verjetno potreben pogovor, morda za zaprtimi vrati, da bi zavarovali specifičnost instituta sedeža manjšine in njegovo predstavniško vlogo kot sogovornika v odnosu do občine. 

Na seji občinskega sveta v Kopru se je iskrilo
Na seji občinskega sveta v Kopru se je iskrilo FOTO: Aljoša Kravanja

Da je bil Scherianijev napad na Gregorichevo nesmiselen, je za 24ur.com povedal Predsednik Unije Italijanov Maurizio Tremul. Pojasnil je, da bi svetnika zadeve lahko rešila na štiri oči, morda s povabilom na kavo, in da ni bilo treba delati "tak teater na seji občinskega sveta".

Iz skupine Unitarieta - Insieme (Enotnost - Skupaj) pa so spomnili, da je svetnica pred tem izstopila iz skupine občinskih svetnikov - predstavnikov narodne skupnosti, ker ni soglašala s politično linijo skupine. Sicer pa so domnevne napade in poskuse diskreditacije Gregoricheve povezali z informacijo, da bi slednja utegnila biti protikandidatka Feliceju Žiži za poslanko narodne skupnosti v državnem zboru. Pri tem so kot svojo prednostno nalogo izpostavili vzpostavitev enotne fronte nasproti tistim, ki "so se za nekaj par prodali in se bodo še naprej prodajali Janezu Janši".

Tudi Tremul meni, da gre najverjetneje za predvolilno kampanjo, a poudarja, da Gregoricheva ni "naš sovražnik, je konkurent". Kot dodaja, je zaradi morebitne kandidature ni treba napadati. "Ona bo imela svoje ideje, Felice bo dal svoje in stvari se rešuje z argumenti," pravi. 

Kot dodaja, se je sicer sam od nekaterih potez, ki jih je naredil Žiža, oddaljil, saj meni, da mora poslanec italijanske skupnosti braniti, ne le interes italijanske skupnosti, ampak tudi teritorija. "Mi ne živimo na Luni, ampak v Kopru, Izoli, Piranu, Ankaranu, živimo z drugimi ljudmi, večino s Slovenci. In ne moremo misliti, da bomo od vlade, države zahtevali nekaj samo za Italijane, kar je sicer prav, ampak nekaj tudi za dobrobit drugih, teritorija," je dejal Tremul in dodal, da bi, če bi se Gregoricheva odločila kandidirati in bila izvoljena, to naredila. "To bi se lahko spremenilo," pravi, a poudarja, da je bilo veliko stvari tudi dobro narejenih.

Sicer pa je Tremul predstavnike manjšine pozval k medsebojnemu spoštovanju. "Kampanja pred prihajajočimi volitvami, na katerih bomo izbirali predstavnika naše narodne skupnosti v državnem zboru, se šele začenja. Prispevajmo po svojih najboljših močeh, da bo potekala na prijazen in konstruktiven način ter naših rojakov ne bo odvračala od aktivnega sodelovanja v demokratičnem  delovanju ustanov naše narodne skupnosti. Bodimo torej pripravljeni poslušati in se odprimo dialogu, saj bomo le tako premogli tisto moralno moč, ki je potrebna za sprejemanje drugačnih zamisli, stališč in argumentov."  

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User468584
01. 02. 2022 15.03
+1
Borijo se za korito
igy02
01. 02. 2022 14.43
-4
Ta italijanska skupnost je tudi vsa rdeča, da kar smrdi.
za resnico
01. 02. 2022 14.08
+7
tudi poslanci smc so izdali volilce enako desus pa nic ne kritizirate pristasi sekte sds in fasisti
BimbayLola
01. 02. 2022 13.26
-12
Rdeca kasta ima svoje lovke v vseh porah te nase drzave. Katastrofa.
lotkolba
01. 02. 2022 13.32
+7
Hkrati pa si upajo se nasprotovati fasizmu, ki ga vpeljuje aktualna oblast. Katastrofa.
za resnico
01. 02. 2022 14.09
+7
ja res je najvecju kumunajzar in psihopat na oblasti a na sreco mu bijejo zadni meseci
Antoniozmaj
01. 02. 2022 13.17
+13
Ne pozabimo, tako kot janšisti, ki se ne spomnijo ničesar drugega, kot pa partizanov! janšisti, preberite si dejstva o vašem ljubljenem vodji... janez janša: Leta 1975 se je kot 17-letni mladenič včlanil v Zvezo komunistov Jugoslavije in bil med najmlajšimi člani Partije v Grosuplju. Tega leta je obiskal partijsko šolo v Kumrovcu. Bil je Titov štipendist, predsednik občinske organizacije Zveze socialistične mladine Slovenije, član občinskih komitejev Socialistične zveze delovnega ljudstva Slovenije, član republiških in zveznih organov ZSMS in SZDL. Leta 1977 je kot eden najperspektivnejših partijskih kadrov v svojem okolju že vodil pohod prve čete mladinske brigade Ivo Lola Ribar v bosansko Jajce. In on potem vse druge zmerja s komunisti, vi mu pa veramete! 🤣🤣🤣
Drugorazredna
01. 02. 2022 14.38
-4
In? Zdaj dela za ljudi, levaki pa samo za svojo "kulturno" levo srenjo, ki jo vsi poznamo. Da so si polnili svoje žepe in podpirali pokvarjene nevladnike in podobne...
morfo
01. 02. 2022 12.46
+2
Bivši od Popota se prebujajo.....kje so bili zadnja 4 leta?🤔🤔🤔
proofreader
01. 02. 2022 12.43
-6
Levičarska aktivistka pod krinko predstavnice manjšine.
Brakedirt
01. 02. 2022 13.26
+7
el capitano
01. 02. 2022 14.40
+4
Desničarski aktivist, pod krinko Rodeta..