Slovenija

Tečaj varstva pred nesrečami

Ig, 25. 05. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje na Igu se danes začenja tečaj o sistemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami v Sloveniji, ki bo potekal vse do petka, 30. maja.

Tečaj je namenjen predvsem predstavnikom držav, ki sodelujejo v Pobudi za preprečevanje in preventivo pred nesrečami Pakta stabilnosti. Skupno 23 udeležencev pa prihaja iz Albanije, Bosne in Hercegovine, Hrvaške, s Kosova (UNMIK), iz Srbije in Črne gore, Madžarske, Romunije, Moldavije, Avstrije, Češke, Poljske in Slovaške, so sporočili z obrambnega ministrstva.

Na tečaju bodo predstavljena vsa področja slovenskega sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami ter njegova organiziranost. Dopoldne bodo udeleženci prisluhnili teoretičnim predavanjem, za popoldne pa jim organizator, Uprava RS za zaščito in reševanje, pripravlja praktični del.

Tako si bodo v ponedeljek ogledali razstavo opreme Civilne zaščite, praktični prikaz dela ekološkega laboratorija z mobilno enoto, prikaz dela enote za RKB-zaščito ter prikaz reševanja s psi. Enota za tehnično potapljanje pa jim bo v bazenu predstavila del svojih aktivnosti. Na gradu Kamen pri Begunjah bo v torek prikaz helikopterskega reševanja ponesrečenca v gorah. Sredi tedna je v slovenski prestolnici predviden obisk Centra za obveščanje RS in Regijskega centra za obveščanje Ljubljana, dan kasneje pa v Posočju ogled plazišča Stože, obnovljenih stanovanjskih hiš in gospodarskih poslopij v Logu pod Mangartom, ki jih je uničil ali poškodoval plaz, ter ogled v potresu poškodovanih zgradb in objektov v Bovcu.