22°C

Podpora tednu mobilnosti: minister Vrtovec iz Domžal pritekel v službo

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
AVTOR
Ni.Š. /STA /
KOMENTARJI
48
Od 16. do 22. septembra v večjem delu Slovenije obeležujemo Evropski teden mobilnosti. Ta je že tradicionalno usmerjen v promoviranje bolj zdravega in okolju prijaznega načina premikanja, kot so hoja, tek, kolesarjenje in uporaba javnega prevoza. Številne občine se tega lotevajo na domiselne načine, zato preverite, kaj zabavnega se bo dogajalo naslednjih sedem dni.

V Evropskem tednu mobilnosti (ETM), najbolj razširjeni kampanji na področju trajnostne mobilnosti na svetu, ki vsako leto poteka med 16. in 22. septembrom, se letos z različnimi aktivnostmi pridružuje kar 78 slovenskih občin. Tokratni ETM poteka pod sloganom: Izberi čistejši način prevoza!Zbrali smo nekaj informacij, kako bodo posamezne občine obeležile ETM, še več jih najdete na spletnih straneh posamezne občine pa pod ključnikom #EvropskiTedenMobilnosti.

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je dan začel aktivno. Odločil se je, da bo danes z ekipo sodelavcev pot v službo pretekel ter s tem simbolično podprl uporabo alternativnih oblik mobilnosti. Iz Domžal je startal ob 7.30 ter predvidoma ob 9. uri preko Dragomlja, Šentjakoba in BTC-ja pa prispel na ministrstvo za infrastrukturo.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

"ETM je praznik, ko naj bo na naših ulicah in cestah manj avtomobilov in ko izberemo čistejši način potovanja. Veseli smo, da bodo številne občine te dni predstavile, kako so izboljšale pogoje za hojo, kolesarjenje ali uporabo javnega prevoza, ter organizirale okrogle mize, delavnice in predavanja o trajnostni mobilnosti," je letošnje aktivnosti povzela nacionalna koordinatorka ETM na ministrstvu za infrastrukturo, Polona Demšar Mitrovič.

Od ozelenelih nadstrešnic avtobusnih postaj do dveh novih radarskih točk

Na Mestni občini Ljubljana so skupaj z javnimi podjetji in zavodi, četrtnimi skupnostmi ter mnogimi drugimi organizacijami pripravili deset trajnih ukrepov in številne aktivnosti. Med trajnimi ukrepi so navedli nadaljevanje urejanja kolesarskih stez in skupnega prometnega prostora. Po ureditvi Parmove in Hruševske ulice sedaj urejajo Dunajsko in Tržaško cesto ter ulico Bežigrad. Obljubljajo postavitev 300 novih kolesarskih stojal v Ljubljani, OŠ Franca Rozmana Staneta in OŠ Mirana Jarca pa bosta dobili pokriti kolesarnici in prostor za parkiranje koles ob pločniku. Da bi privabili več čebel v mesto, bodo nadstrešnice treh avtobusnih postaj ozelenili z medovitimi rastlinami. 

Za vse, ki v mestno središče prihajajo s kolesi, bodo na Krekovem trgu pilotno postavili premično pokrito kolesarnico, ki bo omogočala varno shranjevanje koles. Za prometno varnost pa bodo razširili sistem nadzora prometa, kar pomeni, da bodo na dveh prometno kritičnih lokacijah, Aljaževa ulica 45 in Cesta v Mestni log 45, namestili novi ohišji za merilne naprave.

ETM je namenjen zmanjševanju cestnega motornega prometa in spodbujanju čistejše mobilnosti – hoje, uporabe kolesa ali javnega prevoza.
ETM je namenjen zmanjševanju cestnega motornega prometa in spodbujanju čistejše mobilnosti – hoje, uporabe kolesa ali javnega prevoza.FOTO: Shutterstock

Na Kongresnem trgu bo v času ETM na ogled fotografska razstava Ljubljana, mesto kolesarjev, ki prikazuje najnovejše kolesarske pridobitve in tudi tiste, s katerimi se je Ljubljana uvrstila na lestvico 20 kolesarjem najbolj prijaznih mest na svetu The Copnhagenize Index. Na tej lestvici je prestolnica sicer zdrsnila, saj je bila leta 2019 na 8. mestu, lansko leto pa na 14.

Turizem Ljubljana 20. septembra organizira brezplačne sprehode in kolesarske oglede znamenitosti Ljubljane. V tednu mobilnosti pa brezplačne vodene kolesarske oglede pripravlja tudi Muzej in galerije mesta Ljubljane.

21. septembra bo na Kongresnem trgu potekal OVIRANtlon, triatlon z ovirami, s kakršnimi se v vsakdanjem življenju srečujejo gibalno ovirani, slepi in slabovidni ter gluhi in naglušni. ETM pa se bo 22. septembra zaključil z Dnevom brez avtomobila, ko bo javni potniški promet z mestnimi in primestnimi avtobusi LPP brezplačen, brezplačna pa bodo tudi vsa parkirišča P+R. 

Kaj pripravljajo drugje?

Pester program so pripravili v Mestni občini Maribor. Poleg kolesarskih zajtrkov, številnih delavnic za otroke in mladino, predavanj za starejše, obljubljajo še številne vodene izlete, pa kolesarske popravljalnice in celo šolo gorskega kolesarjenja ter kolesarski lov na zaklad. Celoten program si lahko ogledate na naslednji povezavi

Transport je eden največjih onesnaževalcev okolja. Kljub temu še vedno do bližnje trgovine 'skočimo' z avtom, v trgovine se vozimo sami v vozilu in se jezimo na zastoje v jutranjih konicah, kupujemo bio izdelke in redno zahajamo v fitnese, strupene izpuhe pa si 'pripeljemo' pod svoja okna.

V Celju si želijo sprožiti razpravo o trajnostni mobilnosti v mestih, zato je ob letošnjem tednu mobilnosti 17 projektov pametnih mest začelo virtualni flash mob #WeMoveSmart (premikamo se pametno). Cilj je povabiti državljane, da delijo slike, videoposnetke ali kratke zgodbe o svojem trajnostnem načinu premikanja.

V Kopru se bo program tega tedna odvijal na izpraznjenih parkiriščih v mestnem jedru, na katerih bo Mestna občina Koper pripravila program, s katerim želi opozoriti na dejstvo, da uporaba javnega prostora v urbanih središčih za parkiranje vozil, ki po raziskavah stojijo na mestu skoraj 24 ur na dan, ni smiselna.

Pestro bo tudi dogajanje na Ptuju, kjer bodo v sredo organizirali poligon Kolesarček za otroke starejših vrtčevskih skupin. Otroci bodo prek igre spoznali, kako jih na cesti vidi voznik, kako pomembna je varnostna čelada, predvsem pa, kako se pravilno prečka cestišče, so zapisali na občini.

Občina Ribnica, ki tokrat s sloganom Zgrabi zdravo mobilnost in pojdi peš na trg vabi občane, da se peš ali s kolesom pridružijo različnim aktivnostim v središču Ribnice. V Kočevju pa bodo letošnji ETM zaradi številnih aktivnosti nekoliko podaljšali, in sicer do 24. septembra. Z dogodki bodo občane spodbujali k uporabi javnega prevoza, predvsem pa uporabi koles in hoje, kot najbolj zdrave, zabavne in trajnostnemobilnosti, so zapisali.

V tem tednu bo na Bledu spremenjena prometna ureditev na Mladinski cesti in Črtomirjevi ulici, tamkajšnja turistična društva pa v soboto organizirajo Blejski kolesarski krog, na katerem bodo udeleženci odkrivali radosti podeželja in kulinarike.