Slovenija

Podpora tednu mobilnosti: minister Vrtovec iz Domžal pritekel v službo

Ljubljana, 16. 09. 2020 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Ni.Š., STA
Komentarji
50

Od 16. do 22. septembra v večjem delu Slovenije obeležujemo Evropski teden mobilnosti. Ta je že tradicionalno usmerjen v promoviranje bolj zdravega in okolju prijaznega načina premikanja, kot so hoja, tek, kolesarjenje in uporaba javnega prevoza. Številne občine se tega lotevajo na domiselne načine, zato preverite, kaj zabavnega se bo dogajalo naslednjih sedem dni.

V Evropskem tednu mobilnosti (ETM), najbolj razširjeni kampanji na področju trajnostne mobilnosti na svetu, ki vsako leto poteka med 16. in 22. septembrom, se letos z različnimi aktivnostmi pridružuje kar 78 slovenskih občin. Tokratni ETM poteka pod sloganom: Izberi čistejši način prevoza! Zbrali smo nekaj informacij, kako bodo posamezne občine obeležile ETM, še več jih najdete na spletnih straneh posamezne občine pa pod ključnikom #EvropskiTedenMobilnosti.

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je dan začel aktivno. Odločil se je, da bo danes z ekipo sodelavcev pot v službo pretekel ter s tem simbolično podprl uporabo alternativnih oblik mobilnosti. Iz Domžal je startal ob 7.30 ter predvidoma ob 9. uri preko Dragomlja, Šentjakoba in BTC-ja pa prispel na ministrstvo za infrastrukturo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"ETM je praznik, ko naj bo na naših ulicah in cestah manj avtomobilov in ko izberemo čistejši način potovanja. Veseli smo, da bodo številne občine te dni predstavile, kako so izboljšale pogoje za hojo, kolesarjenje ali uporabo javnega prevoza, ter organizirale okrogle mize, delavnice in predavanja o trajnostni mobilnosti," je letošnje aktivnosti povzela nacionalna koordinatorka ETM na ministrstvu za infrastrukturo, Polona Demšar Mitrovič.

Od ozelenelih nadstrešnic avtobusnih postaj do dveh novih radarskih točk

Na Mestni občini Ljubljana so skupaj z javnimi podjetji in zavodi, četrtnimi skupnostmi ter mnogimi drugimi organizacijami pripravili deset trajnih ukrepov in številne aktivnosti. Med trajnimi ukrepi so navedli nadaljevanje urejanja kolesarskih stez in skupnega prometnega prostora. Po ureditvi Parmove in Hruševske ulice sedaj urejajo Dunajsko in Tržaško cesto ter ulico Bežigrad. Obljubljajo postavitev 300 novih kolesarskih stojal v Ljubljani, OŠ Franca Rozmana Staneta in OŠ Mirana Jarca pa bosta dobili pokriti kolesarnici in prostor za parkiranje koles ob pločniku. Da bi privabili več čebel v mesto, bodo nadstrešnice treh avtobusnih postaj ozelenili z medovitimi rastlinami. 

Za vse, ki v mestno središče prihajajo s kolesi, bodo na Krekovem trgu pilotno postavili premično pokrito kolesarnico, ki bo omogočala varno shranjevanje koles. Za prometno varnost pa bodo razširili sistem nadzora prometa, kar pomeni, da bodo na dveh prometno kritičnih lokacijah, Aljaževa ulica 45 in Cesta v Mestni log 45, namestili novi ohišji za merilne naprave.

ETM je namenjen zmanjševanju cestnega motornega prometa in spodbujanju čistejše mobilnosti – hoje, uporabe kolesa ali javnega prevoza.
ETM je namenjen zmanjševanju cestnega motornega prometa in spodbujanju čistejše mobilnosti – hoje, uporabe kolesa ali javnega prevoza. FOTO: Shutterstock

Na Kongresnem trgu bo v času ETM na ogled fotografska razstava Ljubljana, mesto kolesarjev, ki prikazuje najnovejše kolesarske pridobitve in tudi tiste, s katerimi se je Ljubljana uvrstila na lestvico 20 kolesarjem najbolj prijaznih mest na svetu The Copnhagenize Index. Na tej lestvici je prestolnica sicer zdrsnila, saj je bila leta 2019 na 8. mestu, lansko leto pa na 14.

Turizem Ljubljana 20. septembra organizira brezplačne sprehode in kolesarske oglede znamenitosti Ljubljane. V tednu mobilnosti pa brezplačne vodene kolesarske oglede pripravlja tudi Muzej in galerije mesta Ljubljane.

21. septembra bo na Kongresnem trgu potekal OVIRANtlon, triatlon z ovirami, s kakršnimi se v vsakdanjem življenju srečujejo gibalno ovirani, slepi in slabovidni ter gluhi in naglušni. ETM pa se bo 22. septembra zaključil z Dnevom brez avtomobila, ko bo javni potniški promet z mestnimi in primestnimi avtobusi LPP brezplačen, brezplačna pa bodo tudi vsa parkirišča P+R. 

Kaj pripravljajo drugje?

Pester program so pripravili v Mestni občini Maribor. Poleg kolesarskih zajtrkov, številnih delavnic za otroke in mladino, predavanj za starejše, obljubljajo še številne vodene izlete, pa kolesarske popravljalnice in celo šolo gorskega kolesarjenja ter kolesarski lov na zaklad. Celoten program si lahko ogledate na naslednji povezavi

Transport je eden največjih onesnaževalcev okolja. Kljub temu še vedno do bližnje trgovine 'skočimo' z avtom, v trgovine se vozimo sami v vozilu in se jezimo na zastoje v jutranjih konicah, kupujemo bio izdelke in redno zahajamo v fitnese, strupene izpuhe pa si 'pripeljemo' pod svoja okna.

V Celju si želijo sprožiti razpravo o trajnostni mobilnosti v mestih, zato je ob letošnjem tednu mobilnosti 17 projektov pametnih mest začelo virtualni flash mob #WeMoveSmart (premikamo se pametno). Cilj je povabiti državljane, da delijo slike, videoposnetke ali kratke zgodbe o svojem trajnostnem načinu premikanja.

V Kopru se bo program tega tedna odvijal na izpraznjenih parkiriščih v mestnem jedru, na katerih bo Mestna občina Koper pripravila program, s katerim želi opozoriti na dejstvo, da uporaba javnega prostora v urbanih središčih za parkiranje vozil, ki po raziskavah stojijo na mestu skoraj 24 ur na dan, ni smiselna.

Pestro bo tudi dogajanje na Ptuju, kjer bodo v sredo organizirali poligon Kolesarček za otroke starejših vrtčevskih skupin. Otroci bodo prek igre spoznali, kako jih na cesti vidi voznik, kako pomembna je varnostna čelada, predvsem pa, kako se pravilno prečka cestišče, so zapisali na občini.

Občina Ribnica, ki tokrat s sloganom Zgrabi zdravo mobilnost in pojdi peš na trg vabi občane, da se peš ali s kolesom pridružijo različnim aktivnostim v središču Ribnice. V Kočevju pa bodo letošnji ETM zaradi številnih aktivnosti nekoliko podaljšali, in sicer do 24. septembra. Z dogodki bodo občane spodbujali k uporabi javnega prevoza, predvsem pa uporabi koles in hoje, kot najbolj zdrave, zabavne in trajnostne mobilnosti, so zapisali.

V tem tednu bo na Bledu spremenjena prometna ureditev na Mladinski cesti in Črtomirjevi ulici, tamkajšnja turistična društva pa v soboto organizirajo Blejski kolesarski krog, na katerem bodo udeleženci odkrivali radosti podeželja in kulinarike.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (50)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Vivid Money
16. 09. 2020 20.02
+1
jaz takoj podpisem, da hodim v sluzbo s tekom...imam slabih 10km v eno stran in z lahkoto bi to pocel....sevedap ob drugacni predpostavki potnih stroskov....ce je za avto okoli 18 centov na kilometer, bi za peš varianto se ta postavka dvigniti na 1€ po kilometru.....ko bi si narod to malo preracunal, da bi bila precej boljsa placa, bi kmalu dobili porast tistih, ki bi avto pustili doma....
enakatalena
17. 09. 2020 10.30
Defragment
16. 09. 2020 12.30
Radar? Odlično! Jaz bi še radijska obvestila kje so policijski radarji prepovedal.
Dado57
16. 09. 2020 11.31
+3
Ne ga biksat,vsi bi radi v prihodnost na peš način ali pa z biciklom. Očitno določene starostne skupine ne štejejo nič.razen plačevanja davkov. Minister pa ,da si nebi danes potne stroške pisal in malico na stroške državljanov. Res gre ta svet v maloro.
Hasan
16. 09. 2020 11.07
+4
Ej,zamujaš v službo!Kje si?Kdaj prideš!Ja,tečem,pridem tam čez.........morda....,če mi rata.No,ko prideš,se javi kadrovniku,te "neka" čaka.In mobitel utihne.
Bukowc13
16. 09. 2020 10.36
+8
Dihajmo s polnimi pljuči. Ne veš ali bi se smejal ali bi jokal. Šoferji, trgovski potniki, starši, ki vozijo otroke v šole, vrtce. Ali naj gredo tudi na kolo,.....Bi trgovski potnik, ki je na terenu šefu rekel: A veste kaj, danes grem pa do stranke v Lendavo s kolesom. Se bom naužil dobrega zraka, pridem nazaj, ko pridem. Samo ni mi jasno, kako bom robo na kolesu dostavil do strank. Pa lep dan vam želim.
Darko32
16. 09. 2020 10.21
+7
Pa to ne moreš verjeti. Vsi nekaj filozofirajo in ne naredijo nič. Potrebna je globalna strategija za Slovenijo in ne nekih gasilskih reševanj. Če pogledamo vozne rede vidimo, da so narejeni bolj po hopštaplersko in v določenem kraju je narejena zveza tako, da zamudiš po voznem redu zvezo za naprej. Posledično podaljšaš čas potovanja za najmnj 2x. Zato pravim, da je med različnimi ponudniki prevozov potrebno uskladiti vozne rede in urediti zveze. Potem pa na končnih destinacijah urediti naprej. Mi pa ttukaj prikazujemo, kot da bomo vsak dan tekli po 25 km v službo.
big_foot
16. 09. 2020 10.01
+8
A če bi se krek zgledoval po vatovcu pomeni da bi pretekel iz ene v drugo pisarno? Več itak ne bi šlo... bierbauch pa to
Fery Zaka
16. 09. 2020 09.54
+6
V službi pa pod tuš in hop v tritonsko blindirano limuzino.
borjac
16. 09. 2020 09.53
+4
Vrtovec je pritekel iz Domžal v Ljubljano, lahko bi tekel naprej do Ajdovske občine in tam tudi ostal.
Ježešna
16. 09. 2020 09.52
+3
Bravo minister! :) Tudi jaz se bom odločil pretečt 25km do službe. Sicer bom moral štartat ob 3. zjutraj, ampak bo šlo.. :)
VAREN
16. 09. 2020 09.39
+3
VATOVEC poznam čisto navadnega človeka, ki je iz Kamnika večkrat pritekel v službo v LJ. Tako, da ti nisi nič posebnega. Pa to naredi še kdaj pozimi in se javi. Neumna samovšečna reklama.
janezek123@gmail.com
16. 09. 2020 09.38
+10
Najprej bo 2 uri tekal, potem 1 uro počival. Kdaj bo pa delal?
Darko32
16. 09. 2020 10.22
+5
NIč, ker samo afne guncajo in kriminal vzganjajo. Začne pa se vse rpi deanrju in konča.
CIGU MIGU
16. 09. 2020 09.36
+2
in kdaj bodo prave subvencije za elektro avte,pa solarne sisteme,pa vetrne elektrarne itd,,,do tam je v naši zavoženi deželi še vsaj 50 let
jg57
16. 09. 2020 09.33
-2
lepa gesta, ki je ministru, brez dvoma, tudi koristila.
CtrlDelete
16. 09. 2020 09.28
+11
Pred službo mu je Janezek dal piškotek.
dejannovak
16. 09. 2020 09.20
-2
Dobra in opazna poteza ministra, vsaj po mojem mnenju. Ljudje si bojo njegov tek oziroma tek skupaj z njegovimi ljudmi v službo zapomnili in postopoma (čez npr. 50 let) bo veljalo, da si "frajer" če skrbiš za okolje (npr. ne trošiš fosilnih goriv, če takrat še bojo, ipd.). Podobno danes velja za cigarete (ve se, kdo kadi, izjeme so redke), za vožnjo pod vplivom alkohola (v moji mladosti je začasna prepoved vožnje motornih vozil spadala med nekakšne "vrline" razvijajočega se samca vrste homo sapiens, danes so takile pijančki več ali manj gledani kot idioti), itd.
tornadotex
16. 09. 2020 09.17
+5
Joj kok se spakujejo,ne bi rekel nič, če bi vsak dan pritekel v službo,tako pa je vse skupaj ena predstava kot v cirkusu.....Če smo že pri zeleni mobilnosti, potem naj močno subvencionirajo nova elektro vozila,recimo kot na Hrvaškem po 10 000 za elek. avto,Nemčija 9000... a pri nas so pa še znižali iz 7 na 6 000....bog oprosti jim,saj ne vedo kaj se gredo...
Matej101
16. 09. 2020 09.12
+15
V državni upravi si to lahko privoščijo , jim gre vse v čas službe,... Sicer pa ali je v službi, ali ne, saj ni razlike,... Da ne govorimo,, da imaj ovsaj 40 dni dopusuta, ko mal posmrkajo so 14 dni doma,... V gospodarstvu pa neplačane ure, delo na dopustu, 20 dni dopusta, bolan, kaj je že to??
Smešno
16. 09. 2020 09.06
+16
Prvotno je bilo mišjeno kolesarjenje, pa je Janez prepovedal.. Ker se ne spodobi, bi zgledal k da protestira.. Butale so večne.
Smešno
16. 09. 2020 09.08
+7
Marela88
16. 09. 2020 08.54
-2
Bravo minister če bi bil Šarec bi ga pripeljali v sedežu na kolesu...😁🌽