Slovenija

Matična stranka SD ministrico Švarc Pipanovo poziva k odstopu

Ljubljana, 29. 01. 2024 06.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
STA, N.L., N.V.
Komentarji
1194

Potem ko je poslanska skupina SDS v DZ vložila interpelacijo o delu ministrice za pravosodje Dominike Švarc Pipan, kjer ministrici očitajo politično, objektivno in subjektivno odgovornost glede nakupa prostorov na Litijski, je o podpori ministrici odločalo predsedstvo stranke SD, kjer so soglasno sprejeli odločitev, da ministrica ne uživa več njihove podpore, zato so jo pozvali k odstopu.

Kot je dejala predsednica SD Tanja Fajon, je ministrica objektivno odgovorna za nakup stavbe na Litijski cesti in ne uživa več zaupanja za vodenje resorja: "Ministrico pozivamo k odstopu."

"Od vsega začetka smo si želeli slišati več pojasnil, danes nismo odločali o krivdi kogarkoli ampak o objektivni odgovornosti. Organi dela naj opravijo svoje delo, naj ga opravijo nemoteno," je pojasnila Fajonova. Veliko je nepojasnjenih zadev, je nadaljevala."Vsi imamo isto željo kot ministrica, da organi pregona nemoteno opravijo svoje delo."

Dominika Švarc Pipan je sejo predsedstva zapustila že prej, odločitev so tako sprejeli brez njene navzočnosti. Na seji je bil prisoten tudi nekdanji generalni sekretar na pravosodnem ministrstvu Uroš Gojkovič, ki jo je prav tako zapustil predčasno. Kot je dejala Fajonova, so od vsega začetka želeli slišati več pojasnil in odgovorov.

O tem, kakšne korake v koalicijski SD nadalje pričakujejo od premierja Roberta Goloba, je Fajon dejala še, da so ti stvar predsednika vlade, najmanj kar pričakujejo pa je, da bo spoštoval odločitev predsedstva stranke.

 "Zaupanje v delo ministrice je strmoglavilo"

SDS je interpelacijo spisala na 17 straneh, v njej pa je devet točk ključnih očitkov ministrici, je v izjavi za medije dejal poslanec SDS Dejan Kaloh. Očitajo ji nevestno opravljanje dela, zavajanje javnosti, klientelizem, oškodovanje davkoplačevalcev ter negospodarno in nesmotrno upravljanje z javnimi sredstvi. "Zaupanje v delo ministrice za pravosodje je strmoglavilo," je še dejal Kaloh. 

Po mnenju največje opozicijske stranke SDS je v posel glede nakupa stavbe vpleten sam vrh stranke SD. Golob zaenkrat Švarc Pipanovo še vedno podpira, je še dejal Kaloh, ki meni, da si s tem predsednik vlade "pljuva v lastno skledo". 

Ministrica za pravosodje je po mnenju SDS izgubila osebno integriteto, ki je "nujna za opravljanje funkcije ministrice. S tem je tudi izgubila zaupanje javnosti, kot taka pa ne more več odgovorno opravljati funkcijo, za katero je bila imenovana in potrjena."

Kaloh je sicer ocenil, da do razprave o interpelaciji ne bo prišlo, "razen če želi koalicija v državnem zboru demonstrirati, da podpira korupcijo in klientelizem", je poudaril. Med razlogi, zakaj ministrica po mnenju SDS ni primerna za opravljanje ministrske funkcije, pa je izpostavil tudi domnevno uporabo službene kreditne kartice med zasebnim potovanjem ministrice v ZDA v lanskem letu.

Kaloh je spomnil še, da je ministrica za pravosodje tik pred koncem lanskega leta podpisala štiri strani dolgo pogodbo s klavzulo videno kupljeno za nakup degradirane stavbe na Litijski cesti. Sodniki o tem nakupu niso vedeli nič, sami tudi pravijo, da ta zapuščena stavba na obrobju Ljubljane dejansko ne zadošča oziroma ni primerna za opravljanje njihovega dela, je izpostavil.

"Šlamastično početje se kaže tudi v tem, da pogodba ni bila notarsko overjena, pa je ministrstvo že izvedlo transfer za nakup te neuporabne stavbe," je dodal Kaloh. Prav tako ministrstvo ni opravilo svoje cenitve in izmere stavbe, je med drugim spomnil poslanec.

V SDS ministrici med drugim očitajo, da pri nakupu prostorov za potrebe sodišč ni ravnala s potrebno pazljivostjo, "saj bi se kot pravosodna ministrica morala zavedati, da lahko z opustitvijo dolžnega ravnanja in vseh varnostnih varovalk stori celo nezakonito dejanje ter da je mogoče na nek način zlorabila svoj položaj v funkciji ministrice pri nakupu poslovne stavbe".

Ministrici očitajo tudi sum storitve kaznivega dejanja nevestnega dela v službi in kaznivo dejanje oškodovanja javnih sredstev, sum zlorabe uradnega položaja in uradnih pravic, pa tudi, da je zavajala javnost v zvezi s svojimi dejanji pri nakupu stavbe na Litijski cesti.

Ministrica je javno operirala z neresnicami, je poudaril Kaloh. Spomnil je, da je ministrica sprva dejala, da so na ministrstvu opravili cenitev sodne stavbe, kasneje pa se je to izkazalo, da to ne drži.

Med očitki ministrici v SDS izpostavljajo tudi sum, da je bil nakup stavbe za potrebe sodstva klientelistično dogovorjen, posledično pa je prišlo do suma oškodovanja davkoplačevalcev. Ministrici očitajo tudi negospodarno in nesmotrno upravljanje z javnimi sredstvi in neuresničevanje obljub za zagotovitev politične stabilnosti in povrnitve zaupanja v demokratične institucije in nosilce oblasti.

Med razlogi za interpelacijo pa v SDS izpostavljajo tudi oškodovanje javnih financ pri projektu digitalizacije notarskih storitev za razvoj novega informacijskega sistema notar na daljavo. Tudi pri tem projektu, v katerega je posegla državna revizijska komisija, je šlo za milijonski posel, je poudaril.

SDS interpelacije ni ponudila v podpis opozicijski NSi, kjer pa interpelacijo podpirajo.

Golob od Švarc Pipan pričakuje pojasnila, kdo vse je zavajal pri nakupu sodne stavbe

Kaloh je pred tem predsednika vlade na seji v DZ vprašal, ali bo ministrico za pravosodje zaradi nakupa sodne stavbe na Litijski cesti v Ljubljani pozval k odstopu. "Noben minister se objektivni odgovornosti v takih primerih ne more izogniti," je dejal Golob. Kakšne bodo posledice objektivne odgovornosti še ni napovedal, zagotovil pa je, da dogajanja v ozadju ne bodo pometli pod preprogo.

Glavni problem Golob vidi v izboru projekta. Potem ko je dvakrat zahteval poročilo o njegovi izvedbi, še vedno ne uspe dobiti podatka, kdo je ta projekt izbral. Slišati želi, kako je možno, "da nekaj ljudi na tretjem nivoju ministrstva take projekte porinejo naprej skozi državno upravo". V vseh gradivih, ki so jih obravnavali na vladi, namreč piše, da so pripravljena v skladu z metodologijo in načeli dobrega gospodarjenja. Zato želi razčistiti, "kdo je tisti, ki je zavedel vlado".

Dominika Švarc Pipan in Robert Golob
Dominika Švarc Pipan in Robert Golob FOTO: Bobo

Meni namreč, da gre za "zelo premišljeno in načrtno dejanje skupine oseb, ki je imela v svojih rokah aparat ministrstva za pravosodje", pri čemer verjame, da so se "strankarske linije lahko celo zamazale". Ob tem se boji, da se je to dogajalo tudi v preteklosti. "Mi imamo pogum, da o tem javno govorimo in bomo temu prišli do dna, ker se goljufije vedno začnejo na nižjem nivoju," je dodal.

Golob pričakuje, da bo ministrica sama poskušala oprati svoje ime

Premier se razprave v interpelaciji veseli, saj bo v njej "prišlo do izraza, kako so vidni predstavniki, člani stranke SDS, aktivno ustvarjali ta posel". Ob tem se bo "razblinila tudi megla", kdo je tisti, ki bo na koncu prišel do denarja. Slednje bodo ugotavljali tudi sami, je dejal.

Te očitke je na novinarski konferenci ob vložitvi interpelacije Kaloh označil za "spuščanje dimnih zavez in za prikrivanje rabot" na ministrstvu. Dodal je, da uradniki, ki jih sicer ne pozna, niso sodelovali pri odločanju na vladi. Nihče v tej državi ni tako naiven, da bi verjel, da bi lahko tak posel šel mimo ministrice za pravosodje, meni.

Od ministrice pričakuje odgovore na vprašanja, kdo vse je pri tem zavajal. Hkrati pričakuje, da bo ministrica sama poskušala oprati svoje ime, "in ne svoje objektivne odgovornosti". Ključno vprašanje pa je, ali so posamezniki zlorabili njeno osebno stisko zato, da so se obogatili, je dejal. "Verjamem, da je prav ministrica Švarc Pipan najbolj motivirana, da najde odgovore," je dejal.

Glede njene usode pa je dejal, da ga je predsednica koalicijske SD Tanja Fajon večkrat prosila, naj počaka na odločitev stranke. "Meni je popolnoma normalno, da preden se sam izrekam, dovolim koalicijski stranki, da sama izpelje postopke glede svojih ministrov," je dejal.

Sprememba zakona: investicije pod enim ministrstvom?

Prostorski problematiki sodstva se v preteklosti ni posvečalo dovolj pozornosti, ker zakon o stvarnem premoženju ministrstvu za pravosodje nalaga odločanje o tem, ocenjuje. Zato razmišljajo o spremembi zakona, s katerim bi to pristojnost prenesli na eno ministrstvo, ki bi se centralno ukvarjalo z investicijami. "Mogoče potem tudi kakšni odsluženi kadri iz prejšnjih vlad ne bodo mogli manipulirati ministric nove vlade," je dejal. Pomembno je, da se z zadevo začnejo ukvarjati pravosodni organi, policija in tožilstvo, je dejal.
 

Dominika Švarc Pipan
Dominika Švarc Pipan FOTO: Bobo

Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan se je pod drobnogledom javnosti v zadnjih tednih znašla zaradi domnevnih nepravilnosti pri nakupu prostorov na Litijski, ki jih preverjata tudi Nacionalni preiskovalni urad in Komisija za preprečevanje korupcije. Za omenjeni nakup je ministrstvo odštelo 7,7 milijona, pri čemer pa ni naročilo svoje preverbe cene stavbe, ampak je sprejelo cenitev, ki jo je naročil in plačal prodajalec, podjetnik Sebastjan Vežnaver. Slednji je zanjo leta 2020 odštel 1,7 milijona evrov, sodna cenilka gradbene stroke in nepremičnin pa je stavbo, preden jo je kupil Vežnaver, ocenila na 2,9 milijona evrov.

Premier Golob od ministrice pričakuje dopolnitev poročila o nakupu sodne stavbe. Okoliščine razjasnjujejo tudi na današnji seji predsedstva ministričine stranke SD. Neuradno naj bi ministrici podporo odrekli v poslanski skupini SD, v SDS pa so zoper njo že vložili interpelacijo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1194)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

123soba
02. 02. 2024 09.05
+1
Notranji razkol steanke. Sedaj je sami vprašanje kdo si upa več povedati o lopovščinah znotraj članov.
smr?
01. 02. 2024 13.26
+1
Imam občutek, da jih je razkrinkala in iščejo rešitev v njenem odstopu! Upam, da si polomite zobe vsi tako ali drugače vpleteni!
Rde?a pesa in hren
30. 01. 2024 10.22
+0
kot so včasih rekli: ni ovir za mobitel. ne pozabit:=)
Uporabnik1908615
30. 01. 2024 10.21
+8
SD bi morala izključiti vse svoje člane, ki se imajo za ponosne naslednike zblojenega zločinskega propadlega komunizma in ki kot rdeči verniki hodijo častiti rdečo zvezdo na aprtizanskih mitingih, saj je moderna EU levica že zdavnaj pretrgala vso popkovino z komunizmom in ga obsodila kot totalitaren zločinski sistem enak fašizmu in nacizmu, zato nimajo v EU nobenih težav s sodelovanjem z desnimi političnimi strankami pri skupnem vodenju države brez izključevanja tako kot to počnejo pokvarjeni SLO levičarji
akola
30. 01. 2024 10.20
+7
Kot je nekdo zapisal na X. Janša ji je dal roko, Golob pa nogo...
jezenslovenec
30. 01. 2024 10.07
-3
Če je pametna, bo takoj izstopila iz stranke, ki jo ne podpira. Ta SD se na skrivaj pajdaši z janšo.
Janez23
30. 01. 2024 10.06
+14
Kako si Fajonova sploh drzne pozvati Dominiko k odstopu. To je nezaslišano. Jasno je, da je Dominika nedolžna, saj je proti Janši, tudi zavrnila je rokovanje z njim. Da je zelo sposobna je dokazala, ko je objela in poljubila Jankovića. Tako plemenita oseba ne more biti pozvana k odstopu, kaj šele obsojena. Zoki, Milan, takoj pokličita Roberta na zagovor in uredita zadevo. Tudi Tina naj mu da kakšno vzgojno, če bo pomislil, da sprejme odstop velike Dominike.
Bonsa
30. 01. 2024 09.32
-7
Če bi SD imela en S več bi tale Pipanova šr naprej delala kar bi hotela kot v prejšnji vladi Vizjak, Hojs in tista šolska ministrica. Še dobro, da se v tej vladi da menjati ljudi, ki delajo slabo.
Finfer
30. 01. 2024 09.18
+11
V sd imajo že zamenjavo za to strašilo saj bodo postavili za ministra za pravosodje vežnaverja in pomagala mu bo njegova mati da bosta skupaj ropala denar po celi državi !!
iziizi
30. 01. 2024 08.31
+20
SODNIKI PA NAJ ZAĆNEJO DELAT IN ZAPREJO VSE KI SO V TEJ ZGODBI VSE BREZ IZJEME
brabusednet
30. 01. 2024 08.30
+17
Sinoči pa Fajonka ni bila tako vzhičena,kot na dan volitev.Božja šiba paše na vsako rit.Aja ti ponosni nasledniki zločinskih komunistov v boga ne verjamejo a jih tudi fašejo.
iziizi
30. 01. 2024 08.30
+10
BORUT PAHOR NAJ NAZAJ PREVZAME STRANKO VSI ZDAJŠNI PA NA CESTO IN PREPOVED ZAPOSLOVANJA V DRŽAVNIH SLUŽBAH
Belabreza
30. 01. 2024 08.50
-9
Aja, da bi jo obrnil čisto proti janšariju oz. bi bil še en satelit po njegovih merilih!? To bi vam godilo, pa tega FILMA NE BOSTE DOŽIVELI. 😁
misterbin
30. 01. 2024 08.29
+17
Računalniško Makedonko tudi poklicat k odstopu
iziizi
30. 01. 2024 08.29
+10
HALLO VSI ODSSTOPITE KER STE SI DELILI ZDAJ PA ENEGA NAMOĆIT DA BO POTEM VSE TIHO DENAR PA V DENARNICAH LEPO PORAZDELJEN
joco99
30. 01. 2024 08.24
+10
sama se boji priti na TV ,govor mora biti napisan naprej če ne nezna govoriti -SD komunistična stranka na smetišče zgodovine
printer
30. 01. 2024 08.23
+8
Svojci, prijatelji in sodelavci se poslavljamo od Dominike Šv(e)rc denar sPipan
NOVAKF
30. 01. 2024 08.05
+19
Mi pa bomo v naslednjih volitvah permanentno odstopili veliko uvoznico muslimanov Tanjo Fajon.
Houdre
30. 01. 2024 08.04
+13
Kva pa če bi kar vsi v kompletu odstopil preden dokoncno unicite naso Domovino,jezik in delovni narod?
Krneki 00
30. 01. 2024 08.02
+14
ženska je bila tok vzvišena pa nad vsemi da je tole parodijo prav lepo gledat.... kdor visoko leta nizko pade..ona je strmoglavila ... konec je z njeno politično kariero v sloveniji...za pošteno jo nihče več NIKOLI ne bo imel
Roadkill
30. 01. 2024 08.00
+5
Matična stranka? ammm
Roadkill
30. 01. 2024 08.11
-1