Zgodbe

Teden skozi fotografski objektiv

Ljubljana, 08. 10. 2022 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Nina Šašek
Komentarji
5

Z oktobrom na 24ur.com začenjamo novo stalno rubriko Fotografije tedna in meseca, v kateri vam predstavljamo izbor fotografij, ki so zaznamovale aktualen teden in mesec. Poleg agencijskih fotografij vam predstavljamo delo naših treh fotografov: Luke Kotnika, Aljoše Kravanje ter Damjana Žiberta, ki v svoj fotografski objektiv za vas, bralce, ujamejo najpomembnejše trenutke dneva.

Na domačih tleh se krepi tekma za predsedniški stolček. V začetku tedna je od kandidature odstopil Gregor Bezenšek ml., kar pomeni, da se v bitko za predsednika podaja sedem kandidatov, znan pa je tudi njihov vrstni red na glasovnici. V DZ so poslanke in poslanci z 48 glasovi za in 29 proti sprejeli spremembe družinskega zakonika, ki določajo, da je zakonska zveza življenjska skupnost dveh oseb. Istospolnima partnerjema v partnerski zvezi hkrati omogočajo, da skupaj posvojita otroka pod enakimi pogoji kot zakonca.

V oddaji Preverjeno je novinarka Irena Pan razkrivala nove žrtve hepi hepi kulta, ki je pod krinko različnih oblik duhovnosti pridobival zaupanje ljudi, da so jemali na stotine tisoč evrov kreditov, da bi se 'duhovno očistili prek kapitala'. Na stotine žrtev je ostalo brez vsega.

Prvi teden v oktobru je minil v znamenju napetosti med Rusijo in Ukrajino, zlasti v pričakovanju morebitnega jedrskega posredovanja, s katerim grozi ruski predsednik Putin, ki je ta teden praznoval okrogli jubilej. 

Dobili smo Nobelove nagrajence za medicino, kemijo, fiziko, literaturo in mir, v svetu pa sta odmevali pretresljivi tragediji, in sicer stampedo na nogometni tekmi v Indoneziji, v katerem je umrlo več kot 125 oseb, ter pokol v vrtcu na Tajskem, v katerem je umrlo 37 ljudi. 

Fotograf Damjan Žibert se je ob evropskem dnevu presaditve organov in tkiv udeležil razstave Moja brazgotina, moje življenje v avli UKC Ljubljana, mi pa vam v branje in razmislek ponujamo zgodbo Anje Garbajs iz Slovenskega društva Transplant, ki je neznanemu darovalcu neizmerno hvaležna za nova jetra in življenje.

Septembrske obilne padavine so povzročile, da so reke prestopile bregove in se razlile na območjih pogostih poplav. Kakšen je pogled na Ljubljansko barje iz zraka, je z dronom preveril naš fotograf Luka Kotnik in ujel osupljive prizore.

Teden je minil tudi v znamenju gob, rekorderjev po številu in teži, iz koprskega pristanišča pa poročajo o zasegu večje količine sestavin za proizvodnjo prepovedane droge. 

V svetu športa so se poslovili od nekdanjega kapetana hokejistov SŽ Olimpija Aleša Mušiča, slovo je presenetljivo sporočil tudi skakalec Cene Prevc, v NK Maribor pa se je vrnil eden uspešnejših slovenskih nogometašev Josip Iličić. V Celju so dobili dve novi košarkarski igrišči v barvah severnoameriškega moštva NBA Dallas Mavericks, za katerega igra slovenski košarkarski zvezdnik Luka Dončić.

Svet slavnih je zaznamoval novi portret angleške kraljeve družine, natančneje kralja Karla III. s kraljico spremljevalko in njegovega sina Williama z ženo Catherine, vse več pa je znanih podrobnosti, kako bo potekalo kronanje novega angleškega monarha. V petek je v medijih odmevala vest, da se je v 90. letu starosti poslovila legenda jazzovske in zabavne glasbe Jure Robežnik, ki se je podpisal pod več kot 150 glasbenih del, med katerimi so najbolj znane slovenske popevke, kot so Orion, Pegasto dekle, Maja z biseri ...

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SlepiSlovenc
08. 10. 2022 19.58
Zmaga Ukrajini ...
08. 10. 2022 19.49
Meni je seveda najlepša prva - poplave na Ljubljanskem barju, čeprav je L. Kotnik na isti sceni naredil za moje pojme še lepšo. Druga izbira mi je švedski genetik Svante Pääbo, ker je zelo posrečena in ima močno sporočilo. Tretja pa britanska kraljeva družina - tehnično odlična fotka (osvetlitev, ostrina,...).
nik500
08. 10. 2022 12.31
+2
Prva in druga fotografija sta najlepši.
oježeš
08. 10. 2022 14.04
+2
Se popolnoma strinjam. Narava, čeprav včasih kruta, sicer pa nam v glavnem ponuja kvalitetno življenje, katerega si nato sami otežimo.
Fery Zaka
08. 10. 2022 16.42
+1
Narava ni nič kruta. Je taka, kot je. Če človek postavi bajto sredi vode, ne more zato naravo kriviti.