Slovenija

Tehniki zdravstvene nege na delovnih mestih diplomiranih medicinskih sester ne bodo plačani slabše

Ljubljana, 01. 08. 2019 19.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Tehniki zdravstvene nege, ki več let opravljajo naloge diplomiranih medicinskih sester in bodo skladno z zakonom o zdravstveni dejavnosti prerazporejeni na novo, zahtevnejše delovno mesto, ne bodo plačani slabše, so pojasnili na ministrstvu za javno upravo. Uvrščeni bodo namreč najmanj en plačni razred višje glede na prejšnje delovno mesto.

V sindikatih zdravstvene nege so se med pripravo novih aktov o sistemizaciji delovnih mest skladno s poklicnimi kompetencami in aktivnostmi v zdravstveni negi, ki bodo zaposlenim z izpolnjenimi pogoji prinesli nove pogodbe o zaposlitvi za delovno mesto diplomirane medicinske sestre, obrnili na ministrstvo glede uporabe zakona o sistemu plač v javnem sektorju.

Tehniki zdravstvene nege na delovnih mestih diplomiranih medicinskih sester ne bodo plačani slabše.
Tehniki zdravstvene nege na delovnih mestih diplomiranih medicinskih sester ne bodo plačani slabše. FOTO: 24UR ZVEČER

Pojavila se je namreč dilema, kako uporabiti določbe zakona ob prehodu v višji tarifni razred na delovno mesto, za katerega javni uslužbenec ne izpolnjuje pogoja izobrazbe. Po eni od interpretacij bi se lahko zgodilo, da bi zaposleni napredoval na bolj zahtevno delovno mesto, po drugi strani pa se to napredovanje ne bi odrazilo v plači oziroma bi bili celo plačani manj, je razbrati iz pisma, ki so ga sindikati naslovili na ministrstvo za javno upravo.

Kot so poudarili na ministrstvu, pa je ta strah odveč, saj do nižje plače zdaj tehnikom zdravstvene nege na novem delovnem mestu diplomirane medicinske sestre ne bi smelo priti. Ministrstvo za javno upravo je svoja pojasnila posedovalo tudi ministrstvu za zdravje, sindikatom in zdravstvenim zavodom.

"Dilem, da bodo ti izvajalci kljub pridobljenim kompetencam plačani slabše kot doslej, ni. Tehniki zdravstvene nege, ki več let opravljajo naloge medicinskih sester, čeprav za to nimajo ustrezne izobrazbe, imajo pa z delom pridobljeno znanje, bodo odslej za svoje delo tudi ustrezno plačani. Poleg tega jim dokument poklicnih kompetenc in aktivnosti vrača pravno varnost in dostojanstvo," je pojasnila predsednica zbornice zdravstvene in babiške nege Monika Ažman.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BUONcaffee
02. 08. 2019 08.42
-5
Kje bomo vzeli denar????
nikhrast
02. 08. 2019 07.53
+0
Kje je sindikat? Vsak sindikat se pogaja za najboljšo pogodbo, Plačni razredi so pa traparije, ne vem kako lahko delavci to tolerirajo. Pa regres, plačana malica, plačan prevoz..., folk po svetu ne razume tega, plača se vsaka ura in nadura po pogodbi.
ina5785
01. 08. 2019 21.41
+16
Nekdo ki NE pozna dela med.sestra, naj raje NE pametuje! Veliko srednjih med.sr. je dosti bolj sposobnih od diplomiranih. In čeprav obe delata na intenzivni, torej opravljata isto delo, je srednja med.sr. plačana MANJ, kar res NI PRAV, NITI POŠTENO!!!! Že leta čivkajo oz.lažejo, da so. . . . . . . da bodo. . . . . . za isto zahtevno delo plačane enako, vendar so le MALOKJE!!! Je pa veliko odvisno od šefa odd., če se zavzame za sposobno srednjo med.sr. ali NE. Se pa zares redkokateri šef potrudi. . . . . . . . . .kajti skrbi jih običajno le njihova plača!!!!
JosipBrozDrugi
02. 08. 2019 08.42
+10
V Sloveniji so srednje medicinske sestre degradirali na raven bolničark. V drugih državah EU takšne anomalije ne poznajo.
haha lol
01. 08. 2019 21.33
-6
Srednja sestra-4 letna srednja sola, kolk bi pa ti dal/dala place?
JosipBrozDrugi
02. 08. 2019 08.44
+2
Ti si, to je očitno, produkt zavoženega usmerjenega izobraževanja.
haha lol
01. 08. 2019 21.32
-11
Pa kje ti zivis. Diskreditiral si cisto nase zdravnike. Celo zivljenje se ucijo da te resijo, ti bi pa jim dal isto placo kot medicinskim sestram ki se solajo manj casa in manj intenzivno. Imajo nestetokraz manjso odgovornost. Potemtakem sploh ne rabimo zdravnikov, pojdi k sestri na pregled. In ti mislis da te vidi 10 min zdravnik, kdo se pa o tebi pogovarja 1 uro s celim kolektivom in premislije celo noc ce so bile odlocitve prave, da ti bo le najbolj pomagal. Malo se zamisli, zdravstvo ni kot ekonomija ko ugasnes racunalnik konec dneva in gres domov. Vsi si zasluzijo vecje place. Celi zdravstveni team! Kdo pa je glavni v teamu pa si glede na kapitalizem v katerem zivimo zasluzi najvec, veckratnik place ostalih, ne zgolj 500€ vec.
Volga Malek
02. 08. 2019 07.36
+6
Naprimer : V dopoldanskem casu zdravnik dela na klasicno pogodbo opravi manj - recimo 15 ultrazvokov. V popoldanskem casu s podjemno pogodbo pa 35. Dobi placane ure itd. Medicinska sestra pa ne. V privatnem casu popoldan - naj ce uporablja aparate bolnisnice placa uporabo prostorov , enako je ce predava - ni mej - malo v sluzbi, malo na fakulteti, malo na podjemno pogodbo. Place v visave po Konradu. Poglejte objavljeno shemo v najbolje placanih javnih usluzbencev - prvih 30 mest z letno placo do 1 milijona evrov pokrijejo zdravniki - 30.000 € neto kolikor je objavljeno za 2015 nekateri medicinske sestre pa z 800 € neto srednje , diplomirane 900 € , ce so zdravniki vse in sestre nic naj pa sami nesejo pacientu terapijo ga nahranijo, uredijo pri jutranji negi itd. ; pa da vidimo kako dolgo sistem zdrzi. Medicinske sestre so enako utrujene , enako imajo druzine kot zdravniki le da medicinska sestra mora ce je na oddelku poznat 40 ljudi ce zdravnikov tudi ko dezurajo ni na oddelku skoz ; ce trdijo da so je laz, ker se jih klice po telefonu to vem in ce pride sprejem ali smrt ali svojci za informacije.
Volga Malek
02. 08. 2019 07.39
+2
Volga Malek
02. 08. 2019 07.40
-1
Volga Malek
02. 08. 2019 07.47
+2
Res so bogi leta cc 2015 objavljenih najbolje placanih usluzbencev javnega sektorja prvih 30 mest pokrivajo zdravniki. Letni prihodek 1 milijon € - ne mi rect da v dopoldanskem casu hipoteticno zdravnik naredi 15 ultrazvokov na klasicno pogodbo (hitro se utrudi) , popoldan na podjemno pogodbo pa 30 (ker je placan na glavo po ZZZS - se pa ne utrudi prehitro.)
Volga Malek
01. 08. 2019 20.08
+61
Namesto da bi imela srednja sestra vsaj 1500 € neto place , diplomirana pa vsaj 2000 € neto. Zdravnikom pa v visave. Zdravniki so brez medicinskih sester nic ker jih je 20.000 v sistemu , zdravnik kirurg brez medicinske sestre instrumentarke ne more , sicer pa vse kar zdravnik naroci naredijo sestre , so pomembne ker negujejo in pomagajo bolnikom pri tistih zivljenjskih aktivnostih ki jih ne znajo ali ne zmorejo. Ko so stavkale vse v Nemciji zaradi plac je obstal ves sistem , bolnike so negovali svojci - stavka je trajala 14 dni - en mesec prej so obvestili svojce - ampak je padel zdravstveni minister. Vedno napadajo medicinske sestre ,delajo 24/7/365 na vse dneve in praznike od rojstva do smrti od pri vseh bolnikih. Politika se pa nanje spomne le pri volitvah ko rabi glasove. Delat za 800€ neto je sramota za srednjo sestro in 900 € neto za diplomirano, za resevalce in 530 € neto za bolnicarja enako dobi nekdo na zavodu. Delajo z ljudmi ne z predmeti. Potrebno je uredit normative za zdravstveno nego. Zdravnikom vse ,sestram pa sredinca. Drugic ko boste zmerjali sestro v ambulanti, na oddelku, resevalca ali bolnicarja se spomnite da so oni tista 'tampon' cona med vami in zdravnikom. Izmuceni in zgarani ter podcenjeni in delajo na eticni pogon za miloscino. Njihove roke in oci so lahko resile vasega svojca ker zdravnik pacienta vidi ko pride na vizito za 10 minut medicinske sestre so pa z njim skoz od hranjenja, urejanja,negovanja, pogovora in tako dalje. Zasluzijo si vecjo placo in spostovanje.
94001
01. 08. 2019 21.27
+7
devote
01. 08. 2019 20.01
+15
Enako delo =enako placilo. Sodna praksa cele EU
Volga Malek
01. 08. 2019 19.33
+6
Srednja sestra - 800 € neto sedaj po tem - verjetno 850 neto (program do 1985) Diplomirana MS - 900 € neto