Slovenija

Telekom se bo pritožil

Ljubljana, 05. 08. 2000 20.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Urad za varstvo konkurence je po skoraj enoletnem tuhtanju pred časom potrdil, da je Telekom Slovenije zlorabil svoj monopolni položaj na področju telekomunikacij, ker je neutemeljeno diskriminiral ponudbo internetnih storitev podjetja ABM. Telekom je že napovedal, da bo svoj prav dokazoval na sodišču, kar kaže, da primer še ne bo tako kmalu končan.

Na Telekomu napovedujejo, da bodo šli do konca, kar pomeni, da bo šele čez pet ali šest let zadeva dočakala razplet na vrhovnem sodišču.

Ko je Telekom pred dvema letoma ponudil možnost nakupa digitalnega telefonskega priključka, imenovanega ISDN 3000, po ugodni ceni, je v paketu za isto ceno ponudil tudi Siolov CD-ROM za dostop na internet. Siol pa je, kot je znano, Telekomov izdelek. Ziherl je ob tem povedal: ''S tem da smo v naš paket ISDN dali CD ROM za priključitev na Siol, nikogar ne silimo, da si kot internetnega ponudnika izbere prav Siol.''

Telekom je tako preprečil, da bi ob nakupu paketa za digitalno telefoniranje kupci izbirali vsaj med dvema ponudnikoma dostopa na internet: med Telekomovim Siolom in ABM-ovim Amisom. Znan je podatek, da je Telekom samo v lanskem letu prodal okrog 16 000 paketov ISDN 3000. To pa po mnenju urada za varstvo konkurence pomeni, da je Telekom omogočil Siolu dodatno prednost in diskriminiral ostale konkurente na področju interneta.