Slovenija

Terminal kot ekološka katastrofa

Koper, 21. 12. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

O načrtovanem terminalu za razsuti tovor Luke Koper, ki mu občani nasprotujejo, tudi koprski župan nima dobrega mnenja.

Občina ne nasprotuje gradnji tretjega pomola, vendar bo ta moral biti povsem v skladu z interesi krajanov, ki bodo živeli v njegovi bližini, je povedal koprski župan Boris Popovič na današnji novinarski konferenci. "Načrtovani terminal za razsuti tovor Luke Koper je ekološka katastrofa," je povedal Popovič.

Gradnja tretjega pomola: Soba s pogledom na čezoceanke in razsuti tovorov (Foto: POPTV)
Gradnja tretjega pomola: Soba s pogledom na čezoceanke in razsuti tovorov (Foto: POPTV) FOTO: POP TV

Kot je znano je Iniciativnemu odboru proti gradnji tretjega pomola doslej uspelo zbrati že 3000 podpisov, saj naj bi namesto lepe obale, sprehajalnih poti in čistega morja dobili "velike ladje in njihovo umazanijo". "Namesto spokojnosti bomo dan in noč trpeli zaradi hrupa, ki ga povzroča prelaganje kontejnerjev, namesto zvezd pa bodo nad našim krajem noč za nočjo svetili močni reflektorji luškega terminala," je zapisal odbor v svojem javnem pozivu.

Koprski župan Boris Popovič
Koprski župan Boris Popovič FOTO: POP TV

Člani odbora trdijo, da ima luka precej svojega prostora nezkoriščenega in ne vidijo razloga, zakaj bi se moralo pristanišče širiti do Ankarana. To trditev potrjuje tudi Luka Koper, ki na svoji spletni strani objavlja, da "razpolaga še z izdatnimi površinami".

Domačine je Luka Koper že v preteklosti razočarala s svojimi investicijami, saj je med drugim zgradila največji evropski energetski terminal na jugu Evrope, ki pa ob močnejših vetrovih povzroča raznašanje premogovega prahu v bližnja naselja. Po načrtih naj bi leta 2008 na novem pomolu pretovorili okrog 400 tisoč zabojnikov.

Na sobotnem sestanku krajanov, kjer je bil tudi direktor Luke Bruno Korelič, ni bilo slišati argumentov v prid gradnji pomola. Sicer pa je Korelič povedal, da naj bi bili načrti za gradnjo stari že 45 let in da v luki "ne bodo izpeljali naložb, ki bodo v nasprotju z voljo krajanov".

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou